S
Sotres
Guest
Αγαπητέ κ. Θεοτοκάτε δηλώνω δημοσίως ότι δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας. Μάλλον εκπέμπουμε σε διαφορετικές συχνότητες. Κλείνω τη συζήτηση εδώ και σας παρακαλώ να μην σχολιάζετε ελαφρά τη καρδία λεγόμενά μου, σαν να με ξέρετε καλά. (Αναφέρομαι στη διάγνωσή σας βάσει της οποία είχα επιθετικό τρόπο στα γραφόμενά μου εναντίον του κ. Μακρή).Αδελφέ Σωτήρη συγγνώμη, αλλά από τον τρόπο που έγραψες νομίζω ότι σε κατάλαβα πολύ καλά. Ρώτησες ευθέως τον κ. Μακρή: "Επειδή λοιπόν δεν κατάλαβα τι θέλετε να πείτε μήπως μπορείτε να με διαφωτίσετε περισσότερο; [...] Ποιες είναι αυτές οι αυθεντίες (και οι νεότεροι διαφωτιστές) που αναφέρετε;" Το παράπονό σου λοιπόν για το ότι οι ειδικοί δεν μιλάνε το συνέδεσες ευθέως με την ερώτησή σου αυτή και μάλλον επιθετικό μου έμοιαζε εμένα το όλο ύφος προς τον κ. Μακρή, πράγμα που τον αδικεί, εφόσον αναφέρθηκες για γραφόμενά του στο Ψαλτολόγιο και συγκεκριμένα στη φράση του "ο νοών νοείτω".
Αυτό τώρα που λες, να βρεθούνε και να μιλήσουν σε σεμινάρια, είναι άλλο πράγμα. Θα μπορούσες να το γράψεις χωρίς να... ζητάς εξηγήσεις από τον κ. Μακρή. Προσωπικά πάντως δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι έτσι. Ο κ. Στάθης λ.χ. τόσες και τόσες ομιλίες και υπερφιλότιμες προσπάθειες έχει κάνει σε σεμινάρια (οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε, είτε συμφωνεί κανείς μαζί του είτε διαφωνεί), αλλά δεν βλέπω αυτά να φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα προς την "ένωση των διεστώτων". Σίγουρα είναι καλά ως αφορμές προβληματισμού, αλλά ως εκεί. Η σεμιναριακού τύπου συνάντηση ειδικών δεν πρόκειται να βγάλει τίποτα, εφόσον έχει ως αντικείμενο την έκθεση απόψεων. Αντίθετα, εάν υπάρξει δέσμευση για κάτι, όπως ο καθορισμός των διαστημάτων που έγινε με την Επιτροπή του 1883, τότε κάτι μπορεί να γίνει.
Τι να προσφέρουν λ.χ. αυτά που γράφονται εδώ για το εναρμόνιο γένος; Αφού είναι ήδη γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι το εναρμόνιο γένος των αρχαίων δεν υπάρχει και ονομάζουμε εναρμόνιο σήμερα το πυθαγόρειο σύντονο διάτονο, τα έχει πει αυτά η Επιτροπή εδώ και 100τόσα χρόνια. Υποτίθεται ότι τα διαστήματα, στη βασική τους μορφή, έχουν ξεκαθαρίσει. Αλλά βλέπεις ότι ακόμα και σ' αυτό τον τομέα, που η επιτροπή καθόρισε με το νι και με το σίγμα (τουλάχιστον στα βασικά πράγματα) έρχονται και την αμφισβητούν είτε ο Καράς με τους λάθος μαθηματικούς υπολογισμούς και τα ελλιπή τετράχορδα (παρότι, αναγνωρίζω, ότι επιχείρησε την πλέον σοβαρή ενασχόληση με τα διαστηματικά, μετά από αυτήν της Επιτροπής), είτε μια πλειάδα άλλων θεωρητικών, που δέχονται όχι τη βυζαντινή, αλλά τη φυσική κλίμακα, επειδή αυτή έχει ήδη θεμελιωθεί από την ακουστική επιστήμη, μη έχοντας κατανοήσει τα διαστήματά της και νομίζοντας ότι αντιστοιχούν στο συγκερασμό της Επιτροπής! Από εκθέσεις απόψεων λοιπόν χορτάσαμε. Από δεσμεύσεις όμως και αποτελέσματα δεν βλέπουμε τίποτα... Γι' αυτό χρειαζόμαστε όχι ατομικές απόπειρες τύπου Καρά (που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να απευθυνθούν μόνο σε ένα κοινό που θα τους ακολουθήσει) αλλά μια συλλογική απόπειρα, μια Νέα Επιτροπή "διακομματική", ώστε το αποτέλεσμα να είναι γενικότερα αναγνωρισμένο.