haris1963
παλαιότατο μέλος
Πολυνιάζομαι και για τις λεπτομέριες των διαστημάτων Χάρη.
Το ξέρω βρέ!
Τι να κάνουμε, μας έλλειψες τόσο καιρό, να μη σε πειράξουμε και λίγο;
Πολυνιάζομαι και για τις λεπτομέριες των διαστημάτων Χάρη.
Στην εργασία μου δείχνω ότι ο μέσος όρος γεροφωνίας και μισφωνίας για μια κλίμακα 72 τμημάτων είναι 13 και 8 αντίστοιχα.
Το ξέρω βρέ!
Τι να κάνουμε, μας έλλειψες τόσο καιρό, να μη σε πειράξουμε και λίγο;:wink:
Βεβαίως, ευχαριστώ για την επισήμανση και τον ευγενικό σας τρόπο και φυσικά συμφωνώ απολύτως.Χαιρετε κ. Θεοτοκάτε!! Να μου επιτρέψετε στην αγάπη σας να επισημάνω κάτι που ερχεται εκ της παραδόσεως. Γνωρίζεται οτι άλλος ο Βου του Ά ήχου κ άλλος του Λέγετος;;; Διαστηματικά όμως γράφονται το ίδιο. Το μεγαλείο της ψαλτικής τέχνης έγκειτε στο γεγονός ότι πέραν της βάσεως και του δεσπόζοντος φθόγγου οι άλλοι φθόγγοι κινούνται αναλόγως της θεωρίας.
Πραγματικά πολύ ωραίο και παραστατικό το παράδειγμά σας, αφού η λέξη "γένος" ταιριάζει τόσο με τα ονόματά μας όσο και με τους ήχους!!Δηλαδή, (σημειώστε παρακαλώ οτι λανθασμένως στα ωδεία ακόμη διδάσκονται οι κλιμακες, δεν υπάρχουν κλιμακες) θέλουμε να ψάλλουμε Α ήχο, ξεκινούμε με βάση το Πα κ ίσο στο Πα (θα λέγαμε το όνομα της ταυτότητος του ήχου), αλλά γιατί να μην είναι πλ. Α ή πλ. Β αφου ο Πα είναι κοινός;;
(σαν να ονοματίζουμε έναν Άνθρωπο Δημήτριο, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι δεν υπάρχουν κ άλλοι Δημήτρηδες!!!!)
Σημειώνουμε τον δεσπόζων φθόγγο Δι, άρα έχουμε και το επώνυμο του Δημήτρη!!! Γιατί όμως να μην είναι νενανω;;;
Άρα τι μας λείπει, το γένος του Δημητρίου πχ Δημήτρης Παπαϊωάννου του Χρήστου!!!!
Δεν μπαίνω στον κόπο να ψάξω παραδείγματα επταφωνίας του λεγέτου, αλλά συμφωνώ ότι δεν είναι κάτι το σύνηθες. Όμως έστω και ως φαινόμενο της νεώτερης βυζαντινής μελοποιΐας, είναι υπαρκτό. Άρα θα πρέπει να επισημάνουμε πότε φτάνει στον άνω ΒΟΥ και επταφωνεί και πότε όχι (προσοχή: άλλο φτάνει το μέλος στον άνω ΒΟΥ και άλλο επταφωνεί, αφού στο άνω ΒΟΥ δεν εφαρμόζεται υποχρεωτικά διαπασών σύστημα, όπως μάς δείχνει η εκτέλεση του ΒΟΥ ύφεση). Εσείς ποια εξήγηση δίνεται για την ύφεση στον άνω ΒΟΥ (έτσι ώστε ΠΑ-ΒΟΥ=8 ή και 6);Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος, για τον Βου, ο Βου έλκεται πάντα από τον Πα εκτός αν δεσπόζει. Στη προκειμένη περίπτωση ο λέγετος λειτουργεί στο 5χορδο ΒΟΥ-ΖΩ, από κει κ ύστερα δεν υπ΄ρχει λέγετος, μπήκαμε στα χωράφια του Άγια. Ποτέ δεν υπήρξε λέγετος επτάφωνος, αυτός είναι προϊόν της εξέλιξης και της ανατολικής επιρροής, οπότε δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με βάση τη θεωρία του Χρυσάνθου, αλλά πρέπει να μελετήσουμε την εξωτερική μουσική του Κιλτζανίδου κ άλλων για να δούμε τους δρόμους της ανατολικής μουσικής.
Δεν μπορούμε να αρνηθούμε πάντως ότι η δίεση στον ΓΑ υπάρχει στους διατονικούς ήχους όταν το μέλος έχει πορεία προς το οξύ με δεσπόζοντα φθόγγο το ΔΙ. Αυτό που λέτε, δηλ. το ΓΑ φυσικό, ισχύει στον βαρύ τετράφωνο (δηλ. με δεσπόζοντα φθόγγο το ΓΑ). Συμφωνώ σ' αυτό (είχα διαφωνήσει παλαιότερα και με τον κ. Κωνσταντίνου, που έγραφε ότι είναι περίεργο άκουσμα το ΖΩ φυσικό και ΓΑ φυσικό, εγώ δεν το θεωρώ καθόλου περίεργο). Στον πεντάφωνο όμως με πορεία προς το οξύ, που δείχνει και Άγια, ο ΓΑ είναι εν διέσει. Σ' αυτή την περίπτωση αναφέρθηκα εγώ.Τέλος να αναφέρω οτι η δίεση στον Γα στο Βαρύ ήχο είναι εκκοσμίκευση κ δυτικοποίηση της Βυζαντινής (θέλοντας να ολοκληρώσουμε το 5χορδο) να προσθέτουμε δίεση και στην ουσία να κάνουμε κ εμείς έμμεσα συγκερασμένο σύστημα...
Εύγε τέκνον μου το κατάλαβες. Αυτή είναι η βάση της ψαλτικής και της φιλοσοφίας μας. Μεγάλο-μικρό ή Γεροφωνία-μισιφωνία ή Τόνος-ημιτόνιο*
Όλα είναι τόσο όμορφα κι απλά ταιριασμένα γιατί πνιγόμαστε στα διαστηματικά τόσα χρόνια;
Επίσης με την όμοια διφωνία μπορείς και κάνεις του κόσμου τις συμφωνίες! Έτσι και οι δυτικοί συνθέτες την χρησιμοποιούσαν στην πολυφωνική μουσική και δεν επέλεγαν τον συγκερασμό των 12 ημιτονίων ίσως η μουσική σήμερα να ήταν εντελώς διαφορετική. Δεν μπορούμε όμως να το γνωρίζουμε. Στην Ιστορία είναι λάθος οι υποθέσεις.
Κάντε ένα πείραμα. Ψάλλετε το Φως Ιλαρόν το αρχαίο΄ ένας από βου ένας από τον Δι και ένας από τον Πα να δείτε πως ακούγεται. Σας επισυνάπτω μια εκδοχή λίγο μπακαλίστικη.. συγνώμη για την κακή ποιότητα και το άσχημο της εκτέλεσης μου, τώρα μου 'ρθε στο πόδι.
*Προσοχή! το ημιτόνιο όπως το ορίζει ο Χρύσανθος κι όχι όπως το ερμηνεύουν αρκετοί..![]()
Κάθε τριφωνία κάνει συμφωνία, αυτό είναι κανόνας απαράβατος στην μουσική. Φυσικά συμβαίνει αυτό, όπως το γράψατε και αλλά πολλα, τα έχω παρουσιάσει, περισσότερα θα βρείτε στο blog μουΕρωτηση.. το Πα στο βαρυ τετραχορδου στο Λεγετο δ ηχο ειναι σε διεση στην αναβαση, η οταν το μελος φτανει μεχρι αυτο και επιστρεφει προς τα πανω. Αυτο πως εξηγειταi; το Πα ανεβαινοντας με τι πρεπει να συμφωνησει; Σκεφτηκα μηπως το Πα-Βου ανεβαινοντας ειναι μικροτερο οπως ειναι το Κε-Δι καταιβενοντας στο δευτερο ηχο. Σε αυτη την περιπτωση εχουμε δυο ομοια τετραχορδα με διαφορετικη σειρα διαστηματων. Το Κε 9 Δι 12 Γα 9 Βου, και στην αναβαση Πα 9 Βου 9 Γα 12 Δι. Δεν ξερει αν συμβαινει κατι τετοιο. Θα χαρω να διαβασω τις αποψεις σας.
Κάθε τριφωνία κάνει συμφωνία, αυτό είναι κανόνας απαράβατος στην μουσική. Φυσικά συμβαίνει αυτό, όπως το γράψατε και αλλά πολλα, τα έχω παρουσιάσει, περισσότερα θα βρείτε στο blog μου
Αυτά είναι παλιά που διαβάζεις, έχω εμβαθύνει από τότε. Δες εδώ "Προσεγγίσεις σε θεωρητικά ζητήματα της εκκλησιαστικής μουσικής"Συνεχιζω και ερευνω την εργασια που εχεις κανει Ευαγγελε αλλα δε σου κρυβω οτι μπαινω στο νοημα με το σταγονομετρο. Το ξανα σκεφτηκα περι Λεγετου. Παρατηρω οτι στον Λεγετο του δ ηχου, το Κε συνηθιζεται να παραμενει φυσικο, δηληδη στη διατονικη του θεση. Οποτε ισως ισχυει το αλλο, οτι το Κε κανει συμφωνια με το Βου στο βαρυ τετραχορδου, και ετσι εχουμε τον Λεγετο του πρωτου ηχου. Μετα απο το Δι μεχρι το Νη της υπατης, εχουμε ομοια διφωνια ανεστραμμενη. Αυτο το παρατηρησα κοιταζοντας το σχημα του δ ηχου με τους κυκλους που εχεις παρουσιασει. Αυτο ισως εξηγει γιατι το Πα παραμενει ηψηλο ακομα και οταν φτασεις στο Νη και επιστρεψεις προς το Πα (κατι σαν Σπαθη που τοποθετειτε στο φθογγο Βου). Βεβαιως εξαιρειται η περιπτωση που τριφωνει ο πρωτος ηχος που εκει εχουμε τον φυσικο Πα.