Λοιπόν για τελειώνουμε, και να μην αρχίσει καμιά διένεξη (δεν είναι στις προθέσεις μου ειλικρινά - αλήθεια κ. Κωνσταντίνου υπάρχουν πολλοί στην συζήτηση που είναι πιθανοί για διένεξη

ξεκαθαρίζω: Είδα αυτό που περιέγραψα παραπάνω, επανηλειμένως απο έναν μοναχό λίγο ξανθό, που δεν φαινόταν για Έλληνας (ούτε Κύπριος). Φυσικά δεν ήταν κάτι το "αντιαισθητικό" ούτε τερατοειδές. Και φυσικά
τίποτε απο όλα αυτά που λέτε οτι ίσως συνέβησαν και δεν κατάλαβα καλά...Όλα αυτά τα ξέρω κι εγώ και τα εφαρμόζω (χωρίς να μου τα πεί κάποιος) για να ελέγχω τον εαυτό μου, αλλά αυτό που είδα ήταν αυτό που έγραψα.
Πως να σας το πω αλλιώς; Και πάλι σας λέω οτι δεν ήταν κάτι το υπερβολικό που να τραβά την προσοχή του ανύποπτου, απλά επειδή ήταν μπροστά μου τον είδα.
Τα λοιπά ως απάντηση στα του κ. Κωνσταντίνου (τελευταία φορά που το κάνω αυτό):
α) Απαιτώ, απ τη στιγμή που χωρίς να είστε παρών - ενώ εγώ σε απόσταση ούτε μισού μέτρου με αμφισβητείτε με τρόπο ειρωνικό.
β)Φυσικά το μύνημα του κ. Ζάχαρη ήταν ερώτηση ουσιαστικά πάνω στο δικό μου μύνημα (παρακαλώ δείτε την ροή της συζητήσεως) και ζητούσε διευκρινήσεις απο εσάς που γνωρίζετε προσωπικά τους πατέρες. Και φυσικά το δικό σας μύνημα δεν ήταν ούτε γενικό ούτε αόριστο, αλλά αντίλογος σ' αυτό που έγραψα οτι είδα.
γ)Και οπωσδήποτε είμαι εύκολος στις ταμπέλες απ'την στιγμή που βγάζουν μάτι. Και αν εννοείτε οτι διαψεύδομαι σ' αυτό που είπα για τους βατοπαιδινούς πατέρες (τους οποίους εκτιμώ βαθύτατα)τότε ρωτήστε τον υπόλοιπο ψαλτικό κόσμο του Αγ. Όρους και θα καταλάβετε οτι σκέφτομαι όλες τις παραμέτρους. Αφήστε που δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τις διαφορές ανάμεσα π.χ. στους Δανιηλαίους, Φιρφυρή κτλ και τους βατοπαιδινούς.
Δεν είμαι κατά της ταμπέλας, γιατί αν δεν τις αναγνωρίζουμε εθελοτυφλούμε. Πιστεύω οτι δεν είναι κακό να βάζουμε ταμπέλες, ούτε είναι κακό να κληρονομήσουμε ένα συγκεκριμένο ύφος μιας σχολής. Φυσικά υπάρχουν και σχολές "τεχνοτροπικές" - εκτός αν ούτε αυτό παραδέχεσθε (υποθέτω επειδή δεν συμφέρει την δικιά σας σχολή). Όλοι είμαστε ψάλτες, η μουσική είναι μία, αλλα η εκάστοτε ερμηνεία (συν τοις άλλοις) κάνει την κύρια διαφορά (η οποία είναι τεράστια και μας κάνει να διακρίνουμε τις "σχολές" και το ύφος).
δ) Για την φράση "τις άλλες ...." ζητώ δημόσια συγνώμη, καθότι παραφέρθηκα (δείγμα της ειλικρινούς αγανάκτησής μου). [Παρόλο που το επιστρέφετε, να σας πω οτι δεν συνηθίζω να λέω - όπως φαίνετε]
Τέλος είπα οτι διήυθηνε τους 2-3 ισοκράτες, ήταν μια μικρή ομάδα 3-4 ατόμων με δικά της βιβλία κτλ. Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν ξεκάθαρος και αμερόληπτος, ωστε να μην λέω πράγματα που δεν ισχύουν. Το πρόβλημα ως φαίνεται είναι στην λελογισμένη ανάγνωση των μυνημάτων...Ε τί να πως εγώ τώρα;Για περισσότερες διευκρινήσεις στους πατέρες της ΙΜ Βατοπαιδίου, και δη σ' αυτόν που περιέγραψα....
ΤΕΛΟΣ