Επειδή η σχετική συζήτηση εδώ κλειδώθηκε από τους διαχειριστές, αναφέρομαι εδώ στο μείζων θέμα, που αποτελεί νομίζω και την αιτία πολλών διαφωνιών στα διαστήματα που μας παρέδωσε ο Χρύσανθος.
Ως γνωστόν, ενώ ο Χρύσανθος δίνει λόγους για το διατονικό τετράχορδο 9/8-12/11-88/81, οι οποίοι επιστημονικώς αντιστοιχούν σε διαστήματα 12-8-8/68 (δηλ. 12-9-9/72, όποιος ενδιαφέρεται για το πώς προκύπτει επιστημονικά η αντιστοίχηση ας δει εδώ), τελικά στις κλίμακές του χρησιμοποιεί διαστήματα 12-9-7/68 (δηλ. 12-10-8-/72). Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: από τη στιγμή που λόγοι και διαστήματα Χρυσάνθου είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ποιο είναι εγκυρότερο; Οι λόγοι ή τα διαστήματα;
Εγώ έχω διατυπώσει επανειλημμένως την άποψη ότι τα διαστήματα του Χρυσάνθου είναι τα έγκυρα για την ερμηνεία της μουσικής μας και όχι οι λόγοι. Τα διαστήματα του Χρυσάνθου, ανεξάρτητα από το γεγονός του λίαν ελαττωματικού της 68άρας κλίμακάς του (έχω αναφερθεί εδώ στο γιατί) ήταν εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διδασκαλία (και η λογική τους ακόμα χρησιμοποιείται), ενώ οι λόγοι παρατέθηκαν μόνο και μόνο στην προσπάθεια για επιστημονική θεμελίωση, λανθασμένη βεβαίως, την οποία διόρθωσε αργότερα η Πατριαρχική Επιτροπή. Συνοψίζω τα επιχειρήματα που έχω αναπτύξει κατά καιρούς:
α) ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ 9 ΚΑΙ 7/68: Δεν είναι δυνατόν ο Χρύσανθος από τη μια να ήταν "διάνοια", όπως λένε κάποιοι, κι από την άλλη να ήταν τόσο χαζός που με τους αριθμούς 9 και 7 να ήθελε να δηλώσει δύο ίδια διαστήματα, όπως κάνουν οι λόγοι 12/11 και 88/81. Στους μαθητές δεν καίγεται καρφί για τους λόγους. Αυτό που θέλουν είναι μια σαφή αριθμητική εικόνα για τις σχέσεις του διαστημάτων που ψάλουν. Και αυτή η εικόνα αποτυπωνόταν πολύ καλά με τις σχέσεις 12-9-7, αφού και η σχετική θεωρητική διδασκαλία για το βασικό διατονικό τετράχορδο της βυζαντινής μουσική ομιλούσε (και ομιλεί) όχι για έναν μείζονα τόνο και δύο ουδέτερους (12-8-8-/68 ή 12-9-9/72), όπως υποστηρίζουν μερικοί, αλλά για μείζονα, ελάσσονα και ελάχιστο τόνο. Εάν ο ελάσσων και ο ελάχιστος τόνος απείχε μερικά μόνο cents, που είναι διαφορά μη αντιληπτή ακουστικά, ο Χρύσανθος δεν θα τους ανέφερε ως δύο διαφορετικούς, αλλά ως έναν.
β) ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 9 ΚΑΙ 7/68: Μην ξεχνάμε ότι στην Πατριαρχική Σχολή, όπου εδίδασκαν οι τρεις μεγάλοι διδάσκαλοι, δεν γινόταν χρήση του Μεγάλου Θεωρητικού του Χρυσάνθου, αλλά της σύνοψης αυτού, της γνωστής "Εισαγωγής", η οποία προωρίζετο για τη διδασκαλία. Εκεί λοιπόν δεν αναφέρονται καθόλου λόγοι, παρά μόνο τα γνωστά διαστήματα 12-9-7/68. Μόνο αυτά δηλαδή έβλεπαν οι μαθητές και έτσι διδάσκονταν τη μουσική. Η εικόνα αυτή δηλώνει έναν ελάσσονα και έναν ελάχιστο τόνο σαφώς διαφοροποιημένους: τον ελάσσονα λίγο κάτω από τον μείζονα τόνο και τον ελάχιστο λίγο πάνω από το ημιτόνιο, όπως δηλ. ακριβώς τα διδασκόμαστε και σήμερα και όπως τα συστηματοποίησε σε σωστότερη κλίμακα η Πατριαρχική Επιτροπή, της οποίας τα διατονικά διαστήματα στην ουσία τους δεν διαφέρουν από τα διαστήματα του Χρυσάνθου, όπως έχω δείξει εδώ.
γ) ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΥΣΑΝΘΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟΝΟ: Σε όλο το έργο του Χρύσανθου και σε όλα σχεδόν τα μεταγενέστερα θεωρητικά του 19 αι. έως την Πατριαρχική Επιτροπή, γίνεται επίσης χρήση των σχέσεων 12-9-7/68 και έτσι διδασκόταν η μουσική ακόμα και μετά το Χρύσανθο. Κανείς ποτέ δεν διατύπωσε θεωρίες συνωμοσίας περί "αναλήθειας" των διαστηματικών σχέσεων που διδάσκονταν επί έναν αιώνα περίπου. Ακόμα και η Πατριαρχική Επιτροπή, που μέμφθηκε τον Χρύσανθο για το ελαττωματικό της κλίμακας και τον λανθασμένο μαθηματικώς και αυθαίρετο τρόπο εξαγωγής των διαστημάτων από τους λόγους, στην κλίμακά της κράτησε τη διαστηματική σχέση που πρότεινε ο Χρύσανθος. Είναι αδύνατο επί έναν αιώνα οι μαθητές να έβλεπαν στα βιβλία ΝΗ-ΓΑ = 12-9-7 και να έψαλαν στην πράξη ΠΑ-ΒΟΥ και ΒΟΥ-ΓΑ ίδια διαστήματα και να μη βρέθηκε ούτε ένας να κάνει λόγο για το τεράστιο αυτό θέμα, τη στιγμή που είχαν γραφεί πολλά για πολύ λιγότερο σοβαρό θέμα στα διαστήματα.
Συγκεκριμένα, είναι γνωστό το πόσο μελάνι έχει χυθεί από το Χουρμούζιο, το Φωκαέα, το Στέφανο κ.ά. για το διάστημα ΔΙ-ΚΕ του β' ήχου και για το αν είναι ελάχιστος ή ελάσσων τόνος. Είναι δυνατόν οι μετά τον Χρύσανθο διδάσκαλοι να άκουσαν τη διαφορά αυτή και να την διακρίβωναν "μετά φθογγομέτρου", όπως έγραφαν, και να μην άκουσαν ποτέ τη μεγάλη διαφορά στο άκουσμα που προκαλείται στη μουσική μας από την εισαγωγή του ουδέτερου τόνου (3/4 του τόνου), που την εξισώνει με το αφηρημένο άκουσμα της σύγχρονης αραβικής μουσικής;
δ) ΜΑΡΤΥΡΙΑ DUCOUDRAY ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: Εδώ είχα αναφερθεί εν συντομία σε μαρτυρία για τα διαστήματα που χρησιμοποιούσαν στο ταμπούρι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης τον 19ο αι., έτσι όπως τα βρήκε ο Ducoudray. Τη συμπληρώνω εδώ: ο Ducoudray στο βιβλίο του "Souvenirs d'une mission musicale en Grèce et en Orient" (Paris 1878, σελ. 25), επ' ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη και της γνωριμίας του με Έλληνες ψάλτες και μουσικούς της εποχής, κάνει λόγο για τα όργανα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στη μουσική τους εκεί. Μιλώντας για το ταμπούρι έχει μια πολύ σημαντική υποσημείωση για το τι διαστήματα έπαιζαν τότε. Γράφει συγκεκριμένα ότι τα διαστήματα που χρησιμοποιούσαν στο ταμπούρι τότε για τις νότες mi και si (ΒΟΥ και ΖΩ) ήταν ένα στα 8/9 (δηλ. μείζων τόνος, ton majeur) και ένα κατά τι χαμηλότερο στα 10/9 (δηλ. ελάσσων τόνος, ton mineur), με διαφορά μεταξύ τους 81/80, το γνωστό διδύμειο κόμμα (1.3 μόρια). Πρόκειται δηλ. για τα διαστήματα που χρησιμοποιούν και σήμερα οι Τούρκοι:
Τα ταμπούρι μάλιστα το γνώρισε ο Ducoudray εξαιτίας του Βιολάκη, όπως γράφει παρακάτω:
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο Βιολάκης, Πρωτοψάλτης στο Πατριαρχείο από το 1875 και συνδιαμορφωτής των πορισμάτων της Πατριαρχικής Επιτροπής του 1881, γνώρισε στον Ducoudray το ταμπούρι, το οποίο μάλιστα ονομάζει και "επίσημο όργανο της εκκλησιαστικής μουσικής" και το οποίο, εφόσον είχε ΒΟΥ και ΖΩ μόνο στα 8/9 και 9/10 της χορδής, έπαιζε επομένως στο διατονικό γένος τους λόγους 9/8-10/9-16/15 (το διάστηματα που αναγκαστικά υπολείπεται για το τετράχορδο), δηλ. τα διαστήματα της κλίμακας του Διδύμου 12-11-7/72. Διαστήματα δηλ. της λογικής ενός ελάσσονος τόνου λίγο κάτω από τον μείζονα και ενός ελαχίστου λίγο πάνω από το ημιτόνιο, όπως είπαμε προηγουμένως, και όχι της λογικής της ταύτισης ελάσσονος και ελαχίστου τόνου, που υποστηρίζουν μερικοί σήμερα.
Επίσης, στην ίδια σελίδα ο Ducoudray αναφέρει ότι ο β' ήχος παιζόταν στο ταμπούρι με το ΔΙ-ΚΕ στα 2/3 του τόνου, δηλ. 8/72 μόρια, όπως ακριβώς το έδωσε αργότερα η Επιτροπή, και ότι ο Αφθονίδης διαφωνούσε, θέλοντάς το στα 3/4 του τόνου, δηλ. 9/72:
Τα διαστήματα όμως τα οποία κάνουν χρήση των 2/3 του τόνου δεν είναι αυτά που υποστηρίζει ο Ducoudray στη δική του θεωρία, ο οποίος κάνει χρήση διαστημάτων στα 3/4 του τόνου! Θέλοντας να εξηγήσει αυτή τη διαφοροποίηση των διαστημάτων που προτείνει αυτός με τα διαστήματα που δέχονταν στην πράξη τότε, γράφει ότι η υιοθέτηση των διαστημάτων των 3/4 του τόνου έγινε για λόγους πρακτικούς, επειδή τα διαστήματα που επικρατούσαν τότε του φαίνονταν "ανώμαλα":
Πράγματι, η διαίρεση στα 3/4 του τόνου προϋποθέτει ένα μόνο διάστημα μεταξύ ημιτονίου και τόνου, τον λεγόμενο ουδέτερο τόνο (neutral tone), στα 9/12 και είναι εύκολο αυτό να κατανοηθεί από κάποιον της δυτικής μουσικής. Όμως στις κλίμακές του ο Χρύσανθος δεν έδωσε τέτοια σχέση μεταξύ ελάσσονος και ελαχίστου τόνου, αλλά δύο τόνους σαφώς διαφέροντες ακουστικά. Μπορεί επομένως τα τέταρτα του τόνου να οδηγούν σε απλοϊκότερη προσέγγιση σε όποιον έχει ως γνώμονα τη δυτική μουσική, όμως η προσέγγιση αυτή δεν είναι ακριβής για τη μουσική μας και δεν ήταν σε χρήση τότε στην ελληνική μουσική.
ε) ΜΑΡΤΥΡΙΑ MISHAQA ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: Μια άλλη μαρτυρία, τέλος, για τη διαστηματική σχέση μεταξύ ελάσσονος και ελαχίστου τόνου στην ελληνική μουσική τον 19ο αι. είναι αυτή του Σύριου θεωρητικού Mishaqa (1800-1888). Δείτε σχετική αναφορά μου εδώ. Ο Mishaqa λοιπόν (θεμελιωτής της κλίμακας των 24 τμημάτων της Αραβικής μουσικής με διαστήματα στα 3/4 του τόνου) γράφει ξεκάθαρα ότι, ενώ οι Άραβες παίζουν δύο διαστήματα στα διάτονο, έναν μείζονα και έναν ουδέτερο τόνο, οι Έλληνες αντίθετα παίζουν τρία διαστήματα, μείζονα ελάσσονα και ελάχιστο τόνο, τους οποίους μάλιστα συγκεκριμενοποιεί παραθέτοντας όχι τους λόγους αλλά τα διαστήματα του Χρυσάνθου 12-9-7: "The Arabs aknowledge two kinds of intervals, one big and one small. The big one is worth four-quarters and the small one is worth three quarters. [...]
The modern Greeks [...] they aknowledge three kinds of intervals. The first interval is equal to the four-quarter interval of the Arabs, but they divide into twelve minutes. The second interval contains nine minutes [...] The third interval is equal to seven minutes [...]. The total number of minutes within an octave is sixty-eight".
Είναι άλλη μια ξεκάθαρη μαρτυρία για το ότι κανείς τότε δεν έδινε σημασία στους λόγους του Χρυσάνθου, που γράφτηκαν μόνο και μόνο στην προσπάθεια για επιστημονική θεμελίωση της βυζαντινής κλίμακας, αλλά στα διαστήματα, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διδασκαλία της μουσικής μας και η λογική των οποίων, όπως την παρέθεσα (τρεις διαφοροποιημένοι τόνοι στη διατονική κλίμακα, ένας μείζων, ένας ελάσσων λίγο κάτω απ' αυτόν κι ένας ελάχιστος λίγο πάνω από το ημιτόνιο) ισχύει στην ουσία μέχρι σήμερα.
Ως γνωστόν, ενώ ο Χρύσανθος δίνει λόγους για το διατονικό τετράχορδο 9/8-12/11-88/81, οι οποίοι επιστημονικώς αντιστοιχούν σε διαστήματα 12-8-8/68 (δηλ. 12-9-9/72, όποιος ενδιαφέρεται για το πώς προκύπτει επιστημονικά η αντιστοίχηση ας δει εδώ), τελικά στις κλίμακές του χρησιμοποιεί διαστήματα 12-9-7/68 (δηλ. 12-10-8-/72). Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: από τη στιγμή που λόγοι και διαστήματα Χρυσάνθου είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ποιο είναι εγκυρότερο; Οι λόγοι ή τα διαστήματα;
Εγώ έχω διατυπώσει επανειλημμένως την άποψη ότι τα διαστήματα του Χρυσάνθου είναι τα έγκυρα για την ερμηνεία της μουσικής μας και όχι οι λόγοι. Τα διαστήματα του Χρυσάνθου, ανεξάρτητα από το γεγονός του λίαν ελαττωματικού της 68άρας κλίμακάς του (έχω αναφερθεί εδώ στο γιατί) ήταν εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διδασκαλία (και η λογική τους ακόμα χρησιμοποιείται), ενώ οι λόγοι παρατέθηκαν μόνο και μόνο στην προσπάθεια για επιστημονική θεμελίωση, λανθασμένη βεβαίως, την οποία διόρθωσε αργότερα η Πατριαρχική Επιτροπή. Συνοψίζω τα επιχειρήματα που έχω αναπτύξει κατά καιρούς:
α) ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ 9 ΚΑΙ 7/68: Δεν είναι δυνατόν ο Χρύσανθος από τη μια να ήταν "διάνοια", όπως λένε κάποιοι, κι από την άλλη να ήταν τόσο χαζός που με τους αριθμούς 9 και 7 να ήθελε να δηλώσει δύο ίδια διαστήματα, όπως κάνουν οι λόγοι 12/11 και 88/81. Στους μαθητές δεν καίγεται καρφί για τους λόγους. Αυτό που θέλουν είναι μια σαφή αριθμητική εικόνα για τις σχέσεις του διαστημάτων που ψάλουν. Και αυτή η εικόνα αποτυπωνόταν πολύ καλά με τις σχέσεις 12-9-7, αφού και η σχετική θεωρητική διδασκαλία για το βασικό διατονικό τετράχορδο της βυζαντινής μουσική ομιλούσε (και ομιλεί) όχι για έναν μείζονα τόνο και δύο ουδέτερους (12-8-8-/68 ή 12-9-9/72), όπως υποστηρίζουν μερικοί, αλλά για μείζονα, ελάσσονα και ελάχιστο τόνο. Εάν ο ελάσσων και ο ελάχιστος τόνος απείχε μερικά μόνο cents, που είναι διαφορά μη αντιληπτή ακουστικά, ο Χρύσανθος δεν θα τους ανέφερε ως δύο διαφορετικούς, αλλά ως έναν.
β) ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 9 ΚΑΙ 7/68: Μην ξεχνάμε ότι στην Πατριαρχική Σχολή, όπου εδίδασκαν οι τρεις μεγάλοι διδάσκαλοι, δεν γινόταν χρήση του Μεγάλου Θεωρητικού του Χρυσάνθου, αλλά της σύνοψης αυτού, της γνωστής "Εισαγωγής", η οποία προωρίζετο για τη διδασκαλία. Εκεί λοιπόν δεν αναφέρονται καθόλου λόγοι, παρά μόνο τα γνωστά διαστήματα 12-9-7/68. Μόνο αυτά δηλαδή έβλεπαν οι μαθητές και έτσι διδάσκονταν τη μουσική. Η εικόνα αυτή δηλώνει έναν ελάσσονα και έναν ελάχιστο τόνο σαφώς διαφοροποιημένους: τον ελάσσονα λίγο κάτω από τον μείζονα τόνο και τον ελάχιστο λίγο πάνω από το ημιτόνιο, όπως δηλ. ακριβώς τα διδασκόμαστε και σήμερα και όπως τα συστηματοποίησε σε σωστότερη κλίμακα η Πατριαρχική Επιτροπή, της οποίας τα διατονικά διαστήματα στην ουσία τους δεν διαφέρουν από τα διαστήματα του Χρυσάνθου, όπως έχω δείξει εδώ.
γ) ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΥΣΑΝΘΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟΝΟ: Σε όλο το έργο του Χρύσανθου και σε όλα σχεδόν τα μεταγενέστερα θεωρητικά του 19 αι. έως την Πατριαρχική Επιτροπή, γίνεται επίσης χρήση των σχέσεων 12-9-7/68 και έτσι διδασκόταν η μουσική ακόμα και μετά το Χρύσανθο. Κανείς ποτέ δεν διατύπωσε θεωρίες συνωμοσίας περί "αναλήθειας" των διαστηματικών σχέσεων που διδάσκονταν επί έναν αιώνα περίπου. Ακόμα και η Πατριαρχική Επιτροπή, που μέμφθηκε τον Χρύσανθο για το ελαττωματικό της κλίμακας και τον λανθασμένο μαθηματικώς και αυθαίρετο τρόπο εξαγωγής των διαστημάτων από τους λόγους, στην κλίμακά της κράτησε τη διαστηματική σχέση που πρότεινε ο Χρύσανθος. Είναι αδύνατο επί έναν αιώνα οι μαθητές να έβλεπαν στα βιβλία ΝΗ-ΓΑ = 12-9-7 και να έψαλαν στην πράξη ΠΑ-ΒΟΥ και ΒΟΥ-ΓΑ ίδια διαστήματα και να μη βρέθηκε ούτε ένας να κάνει λόγο για το τεράστιο αυτό θέμα, τη στιγμή που είχαν γραφεί πολλά για πολύ λιγότερο σοβαρό θέμα στα διαστήματα.
Συγκεκριμένα, είναι γνωστό το πόσο μελάνι έχει χυθεί από το Χουρμούζιο, το Φωκαέα, το Στέφανο κ.ά. για το διάστημα ΔΙ-ΚΕ του β' ήχου και για το αν είναι ελάχιστος ή ελάσσων τόνος. Είναι δυνατόν οι μετά τον Χρύσανθο διδάσκαλοι να άκουσαν τη διαφορά αυτή και να την διακρίβωναν "μετά φθογγομέτρου", όπως έγραφαν, και να μην άκουσαν ποτέ τη μεγάλη διαφορά στο άκουσμα που προκαλείται στη μουσική μας από την εισαγωγή του ουδέτερου τόνου (3/4 του τόνου), που την εξισώνει με το αφηρημένο άκουσμα της σύγχρονης αραβικής μουσικής;
δ) ΜΑΡΤΥΡΙΑ DUCOUDRAY ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: Εδώ είχα αναφερθεί εν συντομία σε μαρτυρία για τα διαστήματα που χρησιμοποιούσαν στο ταμπούρι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης τον 19ο αι., έτσι όπως τα βρήκε ο Ducoudray. Τη συμπληρώνω εδώ: ο Ducoudray στο βιβλίο του "Souvenirs d'une mission musicale en Grèce et en Orient" (Paris 1878, σελ. 25), επ' ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη και της γνωριμίας του με Έλληνες ψάλτες και μουσικούς της εποχής, κάνει λόγο για τα όργανα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στη μουσική τους εκεί. Μιλώντας για το ταμπούρι έχει μια πολύ σημαντική υποσημείωση για το τι διαστήματα έπαιζαν τότε. Γράφει συγκεκριμένα ότι τα διαστήματα που χρησιμοποιούσαν στο ταμπούρι τότε για τις νότες mi και si (ΒΟΥ και ΖΩ) ήταν ένα στα 8/9 (δηλ. μείζων τόνος, ton majeur) και ένα κατά τι χαμηλότερο στα 10/9 (δηλ. ελάσσων τόνος, ton mineur), με διαφορά μεταξύ τους 81/80, το γνωστό διδύμειο κόμμα (1.3 μόρια). Πρόκειται δηλ. για τα διαστήματα που χρησιμοποιούν και σήμερα οι Τούρκοι:


Επίσης, στην ίδια σελίδα ο Ducoudray αναφέρει ότι ο β' ήχος παιζόταν στο ταμπούρι με το ΔΙ-ΚΕ στα 2/3 του τόνου, δηλ. 8/72 μόρια, όπως ακριβώς το έδωσε αργότερα η Επιτροπή, και ότι ο Αφθονίδης διαφωνούσε, θέλοντάς το στα 3/4 του τόνου, δηλ. 9/72:


ε) ΜΑΡΤΥΡΙΑ MISHAQA ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: Μια άλλη μαρτυρία, τέλος, για τη διαστηματική σχέση μεταξύ ελάσσονος και ελαχίστου τόνου στην ελληνική μουσική τον 19ο αι. είναι αυτή του Σύριου θεωρητικού Mishaqa (1800-1888). Δείτε σχετική αναφορά μου εδώ. Ο Mishaqa λοιπόν (θεμελιωτής της κλίμακας των 24 τμημάτων της Αραβικής μουσικής με διαστήματα στα 3/4 του τόνου) γράφει ξεκάθαρα ότι, ενώ οι Άραβες παίζουν δύο διαστήματα στα διάτονο, έναν μείζονα και έναν ουδέτερο τόνο, οι Έλληνες αντίθετα παίζουν τρία διαστήματα, μείζονα ελάσσονα και ελάχιστο τόνο, τους οποίους μάλιστα συγκεκριμενοποιεί παραθέτοντας όχι τους λόγους αλλά τα διαστήματα του Χρυσάνθου 12-9-7: "The Arabs aknowledge two kinds of intervals, one big and one small. The big one is worth four-quarters and the small one is worth three quarters. [...]
The modern Greeks [...] they aknowledge three kinds of intervals. The first interval is equal to the four-quarter interval of the Arabs, but they divide into twelve minutes. The second interval contains nine minutes [...] The third interval is equal to seven minutes [...]. The total number of minutes within an octave is sixty-eight".
Είναι άλλη μια ξεκάθαρη μαρτυρία για το ότι κανείς τότε δεν έδινε σημασία στους λόγους του Χρυσάνθου, που γράφτηκαν μόνο και μόνο στην προσπάθεια για επιστημονική θεμελίωση της βυζαντινής κλίμακας, αλλά στα διαστήματα, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διδασκαλία της μουσικής μας και η λογική των οποίων, όπως την παρέθεσα (τρεις διαφοροποιημένοι τόνοι στη διατονική κλίμακα, ένας μείζων, ένας ελάσσων λίγο κάτω απ' αυτόν κι ένας ελάχιστος λίγο πάνω από το ημιτόνιο) ισχύει στην ουσία μέχρι σήμερα.