Αντίφωνα της Θείας Λειτουργίας και Τυπικά-Μακαρισμοί

Ρε παιδιά άλλο μοναστήρι και άλλο ναός

Ναι! Στα μοναστήρια οι λειτουργίες κρατάνε λιγότερο, γιατί συνήθως (υπάρχουν και εξαιρέσεις) δεν τραγουδάνε προς τέρψιν αισθήσεων (αμφιβόλου ποιότητος), αλλά τις βιώνουν. Αυτά που κρατάνε περισσότερο είναι τα υπόλοιπα, και θα'πρεπε να σε προβληματίσει το γιατί.
 
Ρε παιδιά άλλο μοναστήρι και άλλο ναός
Ιωάννη μήπως έχεις μπερδέψει το που αργούν τις κυριακές?:rolleyes:για ψάξε το λίγο....θα βγάλεις πολλά συμπεράσματα....π.χ.στα μοναστήρια εδώ δεν κάνουν αμανέδες και αθααααχχχχχ αθάνατος και τριαααχχχ τριάδι.....:(
 
Δημήτρη εσύ έτσι όπως πάς διαβάζεις δεν ψάλλεις στην Εκκλησία . Άσε τότες τον λαό απο κάτω να διαβάζει και να αναλάβουμε όλοι οι ψαλτάδες καθήκοντα Νεοκώρου .
 
Κατ' αρχήν δεν ξέρω σε ποιον Δημήτρη αναφέρεσαι. Δεύτερον έχετε τις απόψεις σας και καλό είναι να σέβεστε και να ακούτε προ πάντων και τις απόψεις των άλλων ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν βάση στην παράδοση της Εκκλησίας. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε μέσα στον Ναό κατά το δοκούν ο καθένας μας αλλά να τηρούμε την ψαλτική παράδοση ως κόρην οφθαλμού. Δεν έχω σκοπό να διαπληκτήζομαι μαζί σας μέσω του φορουμ διότι δεν έγινε το ψαλτολόγιον για αυτό το σκοπό. Το θέμα μας είναι τα Αντίφωνα και τα Τυπικά και στην 3η Σελίδα γράφουμε άλλα 'ντ' άλλων.
Φιλικά
Δημήτριος Καλπακίδης
 
Αν νομίζεις ότι ο ψάλτης υπάρχει μόνο για να ψάλλει τα αντίφωνα, είσαι το λιγότερο λάθος.

Σεβαστή η άποψή σου αλλά απ' ότι βλέπεις εκτός από εμένα διαφωνούν κι άλλοι! Αν δεν μπορείς να την στηρίξεις σοβαρά, άστο καλύτερα. Απαντήσεις του στίλ:
Άσε τότες τον λαό απο κάτω να διαβάζει και να αναλάβουμε όλοι οι ψαλτάδες καθήκοντα Νεοκώρου .
ούτε βοηθούν την συζήτηση και υποτιμούν τον συνομιλητή σου.
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ;1306 said:
Δημήτρη εσύ έτσι όπως πάς διαβάζεις δεν ψάλλεις στην Εκκλησία . Άσε τότες τον λαό απο κάτω να διαβάζει και να αναλάβουμε όλοι οι ψαλτάδες καθήκοντα Νεοκώρου .
Κύριε Μαυρομάτη, διαβάτε λίγο αυτό http://www.analogion.com/forum/showthread.php?goto=newpost&t=212 ξέρετε, δεν μπορεί όλοι να έχουν άδικο με τόσες αναφορές και στοιχεία και σεις με ως όπλο το "έτσι μας αρέσει" να έχετε δίκιο. Καταλάβετέ το, δεν στέκει λογικά. Γιατί δεν μου απαντάτε στο απλό ερώτημα: γιατί όλοι οι παλαιοί αυτά που εμείς σήμερα δεν λέμε (Τυπικά Μακαρισμούς κλπ.) τα μελοποίησαν, ενώ αυτά που δεν μελοποίησαν (εσκεμμένα) εμείς σήμερα τα τερερίζουμε; Πέστε ότι δεν έψαλλαν κι αυτοί παρά κρατούσαν το παγκάρι να τρελαθούμε εντελώς.
 
Όπως προαναφέθηκε θέλει τρόπο και όχι κόπο. Χαιρομαι ιδιαιτέρως που κάποιοι ψέλνουν στιχολογίες, τυπικά, αλληλουάρια κτλ. Όλοι μας έχουμε ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε. Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται να τα ψάλλουμε όλα όπως ορίζει το τυπικό. Στα μοναστήρια έχουν την πολυτέλεια του χρόνου εμείς οχι.
Άρα κανουμε τις επιλογές μας...
Σημερα στιχολογία, την επομένη τυπικά μετά δύναμις και πάει λέγωντας.

Μια off-topic παρενθεση:
(φυσικά αυτο δεν γίνεται αν ο ιερέας ορίσει και ώρα έναρξης Θ. Λειτουργίας, που να βάλεις τότε Ιάκωβο στους αίνους ή καμιά αργη δοξολογία. Θα φάς καμπάνα σίγουρα :)
 
Γιαννη Μαυροματη, οχι επειδη εχω γιο Γιαννη, αλλα μου αρεσει το κεφι σου. Φαινεσαι να εισαι καλο παιδι, και να υπερετης το αναλογιο σου με υπερηφανια. Αλλα εδω στο φορουμ εχεις να κανεις με ανθρωπους που ειναι διαβασμενοι, σοβαροι, και αφοσιωμενοι στη παραδοση. Εαν δεν εχεις επειχηρηματα, ρωτα, ακου, και σκεψου λιγακι. Νομιζω οτι θα μαθεις αρκετα, ας σχετος εαν δεν θα μπορουσες να τα εφαρμοσεις αμεσως στην ενορια σου.
Φιλικα,
Τασος
 
Δυστηχως, στην ενορια που ψαλω, λεμε τα Ανιφωνα καθε Κυριακη. "Ευλόγει η ψυχή μου" κτλ και εφύμνιο "Ταις Πρεσβείες" και ως Β' τα "Αίνει η ψυχή μου"κτλ και εφύμνιο το "Σώσον ημάς" Και στο Γ' λεμε το Απολυτικιο δυο φορες. Εναν αμουσο βοηθο εχω, και δοξα το Θεο και για αυτον. Εχω αδελφο πολλη καλος ψαλτης και με μουσικες γνωσεις αλλα σταματησε να ψελνει =(
 
Μπορείς αφού ψάλλεις αντίφωνα (δεν είναι απαγορευτικό να ψαλλούν την Κυριακή τα αντίφωνα-απλώς είθισται να ψάλλονται τα Τυπικά) να ψάλλεις τα σωστά αντίφωνα. Και αυτά είναι τα των καθημερινών. Στην πραγματικότητα είναι τα "αντίφωνα". Διότι δεν υπάρχουν άλλα για καθημερινές κι άλλα για Κυριακές. Αργότερα έγινα τα των Κυριακών, οπότε μοιραία και τα παλαιά αντίφωνα ονομάστηκαν "Των καθημερινών". Τα έχω σκανάρει από την τάξη του Σαββάτου του Γ.Μπεκατώρου. (στην επισύναψη)

Αυτά είναι τα σωστά αντίφωνα. Πρώτο με εφύμνιο "Ταις Πρεσβείες", δεύτερο με εφύμνιο "Πρεσβείες των Αγίων σου" και τρίτο (εισοδικό) με εφύμνιο "Σώσον ημάς" (...ο Αναστάς... για τις Κυριακές). Αν το κάνεις έτσι πρέπει να ψάλλεις λίγο πιο αργά το τρίτο αντίφωνο και να συννενοηθείς με τον ιερέα να βγει κατευθείαν ή να συντομεύσει.

Τα νεώτερα (που ψάλλεις εσύ-και έχουν περάσει στα εγκόλπια) έγιναν κατα μίμηση των Δεσποτικοθεομητορικών εορτών όπου το δεύτερο αντίφωνο είναι με το εφύμνιο "Σώσον ημάς" και τρίτο (εισοδικό) με εφύμνιο το απολυτίκιο της εορτής. Οι στίχοι όπως ξέρετε είναι εκλογή εκ των τυπικών. Αυτά είναι νεώτατα κατασκευάσματα και καλό θα ήταν αν επιμένουμε να ψάλλουμε αντίφωνα (ή αν οι καταστάσεις δεν ευνοούν να ψάλλουμε τυπικά) να λέμε τα παλαιά αντίφωνα.

Ο χρόνος ψαλμώδησης των τριών παλαιών αντιφώνων είναι κατά τι μικρότερος από τα νέα, διότι δεν λέγετε αργώς και εις ρυθμόν εμβατηρίου το αναστάσιμο απολυτίκιο στο τέλος.;) Οπότε θέμα χρόνου δεν υπάρχει. Βεβαίως κάποιος μπορεί να πει σαν επιχείρημα "δεν μ' αρέσουν" ή κάτι παρόμοιο... Δεκτό!

Είπαμε. Ο καθένας για τον εαυτό του πολεμάει...
 

Attachments

  • Antifwna-Mpekatwros.pdf
    560.8 KB · Views: 427
Last edited:
Εδώ θα μου επιτρέψεις να έχω μία επιφύλαξη Βασίλη για τις Κυριακές όσο αφορά τα εφύμνια που δεν ήταν παντού και πάντα τα ίδια. Θα δω λίγο και θα σου πώ. Νιμίζω ότι στο ΤΕ (Τυπικόν Ευεργέτιδος) συναντάμε τα αρχαία αντίφωνα με "Σώσον ημάς" στο β' και Απολυτίκιον στο γ'. Θα το ψάξω όμως λίγο...
 
Δημητράκη άστοχη η απάντησή σου , αυτούς τους δασκάλους που επικαλείσαι να τους επικαλείσαι ολοκληρωτικά όχι μόνον όποτε θέλεις Π.Χ. Πρίγγο - Στανίτσα ...
 
:confused::confused::confused:
...άσε που δεν ξέρω σε ποιόν Δημητράκη απευθύνεται...
Είναι κάνα πιτσιρίκι εδώ μέσα;;;
 
[Σημείωμα συντονιστή] Παρακαλώ όλους να μην συνεχιστεί αυτή η αντιπαράθεση. Iωάννη (ιδιαίτερα) και όλοι, σας παρακαλώ στο εξής να γράφετε καθαρά, με επιχειρήματα και εντός του συζητούμενου θέματος σύμφωνα με τους κανόνες του forum, αλλιώς θα αναγκαστώ να συντονίσω τα μηνύματά σας κάτι που νομίζω κανείς μας δε θέλει.
 
Μπορείς αφού ψάλλεις αντίφωνα (δεν είναι απαγορευτικό να ψαλλούν την Κυριακή τα αντίφωνα-απλώς είθισται να ψάλλονται τα Τυπικά) να ψάλλεις τα σωστά αντίφωνα. Και αυτά είναι τα των καθημερινών. Στην πραγματικότητα είναι τα "αντίφωνα".


Μπορουν δηλαδη να ψαλουν τα αντιφωνα καθε Κυριακη? Νομιζα οτι τα Τυπικα και οι Μακαρισμοι ειναι η σωστη παραδοση.

p.s. πως κανουμε multi-quote?
p.s.s. Δημητρη, μπορεις να κανεις delete το μυνημα #38. Ευχαριστω.
 
Διότι δεν υπάρχουν άλλα για καθημερινές κι άλλα για Κυριακές. Αργότερα έγινα τα των Κυριακών, οπότε μοιραία και τα παλαιά αντίφωνα ονομάστηκαν "Των καθημερινών". Τα έχω σκανάρει από την τάξη του Σαββάτου του Γ.Μπεκατώρου. (στην επισύναψη)

Περιπου ποτε εγιναν τα νεοτερα Αντιφωνα που λεμε οι περισοτεροι τωρα?

Πρωτη φορα βλεπω αυτη την ταξη με τα τρια αντιφωνα. Πολλη ενδιαφερον. Ευχαριστω.
 
Τα νεώτερα (που ψάλλεις εσύ-και έχουν περάσει στα εγκόλπια) έγιναν κατα μίμηση των Δεσποτικοθεομητορικών εορτών όπου το δεύτερο αντίφωνο είναι με το εφύμνιο "Σώσον ημάς" και τρίτο (εισοδικό) με εφύμνιο το απολυτίκιο της εορτής. Οι στίχοι όπως ξέρετε είναι εκλογή εκ των τυπικών. Αυτά είναι νεώτατα κατασκευάσματα και καλό θα ήταν αν επιμένουμε να ψάλλουμε αντίφωνα (ή αν οι καταστάσεις δεν ευνοούν να ψάλλουμε τυπικά) να λέμε τα παλαιά αντίφωνα.

Γιατι εγινε αυτος ο νεωτερισμος? Πιος την εκανε και την περασαν στα εγκολπια? Γιατι και ο Παναγιωτης Παππας στη Λειτουργια του εχει τα "Ευλογει η ψυχη μου" και τα "Αινει η ψυχη μου" ως Αντιφωνα? Λεει ο Φουντουλης τιποτα για αυτο το θεμα?
 
Back
Top