«Η αλαζονεία της πρωτοψαλτίας»

Status
Not open for further replies.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.
Πήρες ένα ΜΗ θέμα και το έκανες θέμα. Ήδη απάντησαν πολλοί και είπαν ότι είναι να ειπωθεί. Υπάρχει τάξη που δεν την έβαλε ο πρωτοψάλτης και πρέπει να τηρείται. Όποιος έγινε αριστερός ψάλτης έγινε εν γνώσει του τι καλείται να ψάλλει κατά τις ακολουθίες, άρα δεν βλέπω το λόγο να διαμαρτύρεται εκ των υστέρων. Κανείς νεοπροσληφθείς δεν μπορεί να διαμαρτύρεται γιατί δεν είναι ενδιαφέρουσα η δουλειά του και θα προτιμούσε να ήταν προϊστάμενος. Τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα ...
Μόνη εξαίρεση για την οποία δίνω δίκιο στον διαμαρτυρόμενο συνάδελφο, είνα όταν ο πρωτοψάλτης είναι αυταρχικός ή/και προσβλητικός και όταν σε περίπτωση που ο αριστερός του ζητήσει κάποια φορά να πει κάτι "εκτός τάξεως", να μη του κάνει ποτέ το χατήρι, χωρις πάλι να έχει καμιά υποχρέωση, για να συνεννοούμαστε.

Αγαπητέ, πρώτα νά κατανοής τά γραφόμενα καί μετά νά απαντάς. Άν είχες με προσοχή διαβάσει τόσο τήν ανάρτηση (στήν οποία γίνεται αναφορά σέ "ελεημοσύνη") όσο καί τίς μετέπειτα τοποθετήσεις μου δέν θά έλεγες ότι προεκάλεσα θέμα εκ του μή όντος! Η τοποθέτησή σου αυτή είναι κατ' εμέ λίαν προκλητική διότι μέ δικολαβίστικη νοοτροπία αντιμετωπίζεις ένα ζήτημα υπαρκτό. Καί αυτό τό αποδεικνύεις εσύ ο ίδιος στήν τελευταία παραγραφό σου ("Μόνη εξαίρεση...") διότι αυτό ακριβώς θίγω μέ τήν ανάρτησή μου, καί ΟΧΙ τήν ανατροπή τής τάξεως!
Ού προτρεχέτω λοιπόν η αλαζονεία τής διανοίας!
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... Άν είχες με προσοχή διαβάσει τόσο τήν ανάρτηση (στήν οποία γίνεται αναφορά σέ "ελεημοσύνη") όσο καί τίς μετέπειτα τοποθετήσεις μου δέν θά έλεγες ότι προεκάλεσα θέμα εκ του μή όντος! ...

Και τη μια διάβασα και τις υπόλοιπες, όπως και όλες τις απαντήσεις των υπολοίπων μελών. Τίποτε ξεκάθαρο δεν αναφέρεις. Τι εννοείς με την αναφορά σε "ελεημοσύνη";

... Ού προτρεχέτω λοιπόν η αλαζονεία τής διανοίας!
Thnks.... για το μάθημα.
 

ΑΛΕΞΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτορεπόρτερ - Οπερατέρ Films Producer
Δεν μας είπατε όμως κύριε Βασίλη! εσείς δηλαδή με ποιο τρόπο θα είστε ευχαριστημένος??? Για μερική αλλαγή? της τάξης των ψαλλομένων αριστερού και δεξιού χορού!

Δηλαδή θα ήταν φρόνιμο μια φορά το μήνα ο αριστερός να ψάλλει το δοξαστικό η το χερουβικό και ούτω καθεξής!!

Αν λοιπόν για μένα ο αριστερός ιεροψάλτης είναι ισάξιος του δεξιού και ίσως και καλύτερος αυτό φαίνετε στο τρόπο ψαλσίματος του καθενός, δεν χρειάζεται η ζητιανιά και ελεημοσύνη!! Για έναν ύμνο!

Μετρημένες στα δάκτυλα του χεριού είναι οι περιπτώσεις ολοκληρωμένης συνεργασίας και αρμονίας μεταξύ δεξιού και αριστερού ειδικά εδώ στην Αττική!!
 

PANAG

Παλαιό Μέλος
Δεν μας είπατε όμως κύριε Βασίλη! εσείς δηλαδή με ποιο τρόπο θα είστε ευχαριστημένος??? Για μερική αλλαγή? της τάξης των ψαλλομένων αριστερού και δεξιού χορού!

Δηλαδή θα ήταν φρόνιμο μια φορά το μήνα ο αριστερός να ψάλλει το δοξαστικό η το χερουβικό και ούτω καθεξής!!

Αν λοιπόν για μένα ο αριστερός ιεροψάλτης είναι ισάξιος του δεξιού και ίσως και καλύτερος αυτό φαίνετε στο τρόπο ψαλσίματος του καθενός, δεν χρειάζεται η ζητιανιά και ελεημοσύνη!! Για έναν ύμνο!

Μετρημένες στα δάκτυλα του χεριού είναι οι περιπτώσεις ολοκληρωμένης συνεργασίας και αρμονίας μεταξύ δεξιού και αριστερού ειδικά εδώ στην Αττική!!
Σορυ παιδιά αλλά εμείς εκει που ψάλλω μια χαρά είμαστε.Α και λέμε και ο ένας του άλλου αρκετές φορές. Εκεί που έχουμε δυσκολία είναι ποιός θα πει τόν απόστολο.Συνήθως ο αριστερός αρνείται μη έχοντας τα κοντινά γυαλιά του μαζι πολλές φορές. Αυτά και και καλή και ευλογημένη χρονιά .
 

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Πάντως, αφού όπως γράφετε κ.Βασίλη
είστε "άνευ...χαρτοφυλακίου!!!" θα χαρώ
όταν κ αν περάσετε ποτέ απο το αναλόγιο
που με ανέχονται κ απλά να έρθετε δίπλα
μου. Θα ευχαριστηθείτε ψάλσιμο κ το εννοώ.
Απλά προσπαθώ να ευθυμήσω λίγο το θέμα.:wink:
 
Με αυτη τη λογική τοτε, ενας ταπεινός Αρχιερευς μπορει αλλασει θεση σε όποια θ. Ακολουθία με τον διάκο του προς ταπεινωση και παράδειγμα. Να λεει τα διακ8νικα και να κρατα το δικηροτρικηρον εις τον διακο του και να δωσει και τα "πρωτεια" στον εσχατον... Λογικον και θεολογικοτατον...
 

christh55

Μέλος
Η περηφανεια δεν ειναι χριστιανικη αγωγη, ουτε Θεεικη.

Και ενας μονος ειναι αλαζων/Περηφανος στον κοσμο, σαυτον τον πλανητη!

Για τουτο οι μεγαλοι πρωτοψαλτες ας το σημειωσουν και ας συνηδητοποιησουν
τι κανουν στο ποστο που εχουν αναλαβει.

Εαν δεν υπαρχει αρμονια στα ψαλτηρια τοτε αδικα διαβαζωντε οι υμνοι, οι δοξολογιες, οι προσευχες.
Ο Θεος ου και ευλογει ταυτα.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Έχετε δίκιο σε όσα γράφετε, δεν πρέπει όμως να είστε ψάλτης κύριε christh55.

Δεν το λέω για κακό, ως διαπίστωση.

Δίκιο έχω ή λάθεψα;
 

christh55

Μέλος
:D
λανθανεστε αγαπητε μου.
Και δεξιος ψαλτης εκανα για πολυ καιρο αλλα τωρα ειμαι ελευθερος, αποδεσμευμενος απο υποχρεωσεις, λογω υγειας και ισως ο Αγιος να με λυπηθηκε για το κουραστικο ταξιδι 2.5 ωρων καθε κυριακη.
Οποιος ψαλτης τυγχανε να περασει απο τον ναο που εψελνα τον προσκαλουσα στο ψαλτηρι μου απο ευγενεια και του προσφερα να ψαλλει οτι ηθελε.
Για μενα ητανε μεγαλη τιμη και ευχαριστηση.
Για αυτο κερδισα το σεβασμο και την φιλια πολλων ιεροψαλτων.

Εχω οπως σας εχω γραψει πριν πολλους "εγωιστες" ψαλτες σε αναλογια αλλων εκκλησιων που σε παραγνωρουν τελειως.
Αυτοι ειναι που κανουν και μεγαλα λαθη στον ηχο, την μελωδια, το χρωμα,
την εκφραση που ψελνουν.
Εγω σιωπω δεν τους λεγω τα λαθη τους για να μην τους θιξω ουτε και να φανω κακος ανθρωπος.
Ισως να βρουνε τα λαθη τους μονοι τους και να τα διορθωσουν.
 

Μοραλέτης

Νικόλαος.Χ.Κουβρακίδης
Δεν είναι κακό να διορθώνεις κάποιον,και συγνώμη αλλά ο λαμπαδάριος πρέπει να κερδίζει τον σεβασμό σου με την συμπεριφορά του..και όταν του λές πές αυτό να το λέει.Δυστυχώς πολλές φορές έχω δεί λαμπαδάριους να αρνούνται να πούν εξάψαλμο και να θέλουν μόνο τροπάρια και μάλιστα αυτά που θέλουν αυτοί.Ας ακολουθούμε τους ηθικούς κανόνες παιδιά.Ο λαμπαδάριος πρέπει να κάνει ένα είδος υπακοής στον πρωτοψάλτη..Συγχωρέστε με δεν τα λέω με εμπάθεια....Ευχαριστώ
 

Χρύσανθος80

Παλαιό Μέλος
Κατ αρχήν θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους καλή και δημιουργική χρονιά.

Το θέμα όπως άνοιξε είναι μεγάλο και σίγουρα δεν εξαντλείται .
Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ τις σκέψεις μου και να τις μοιραστώ μαζί σας.

1.Το πρώτο που θα πρέπει να παραδεχτούμε όλοι μας είναι οτι θα πρέπει να υπάρχει η ιεροψαλτική τάξη στα ψαλλόμενα των χορών. Και όσο να μην αρέσει σε κάποιους εξ ημών και υμών αλλά έτσι είναι πχ, το τροπάριον της Κασσιανής είναι του αριστερού χορού.( μην βιαστείτε να κάνετε παραθέσεις και ίσως και κάποιες ονομαστές συνήθειες του γεγονότος οτι ψάλλεται απο τον πρωτοψάλτη...)
Στην εκκλησία υπάρχει ΤΑΞΙΣ.

2.Το άλλο που μπορώ να αναφέρω είναι οι απόρροιες του πόστου που ψάλλουμε. ( Πρωτοψάλτης , Λαμπαδάριος , και τα δύο μαζί ή μοναχικός ιεροψάλτης όπως εγώ . )

3.Εκείνο όμως που θεωρώ σημαντικό είναι οι κατηγορίες των ιεροψαλτών πού προκύπτουν από το ιεροψαλτικό γίγνεσθαι. Όταν ανεβαίνουμε να ψάλλουμε ως τι ανεβαίνουμε....
Ανεβαίνουμε να ψάλλουμε γιατί :
- αυτή η δουλειά μου αποφέρει κάποια ένσημα το μήνα και μισθό τόσα ευρώ και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω.
- ειμαι πρωτοψάλτης με φωνή καμπάνα και ο ασχετος ο αριστερός δεν ξέρει που πάνε τα πέντε. Ασε που απο το αναλόγιό μου ... έχω καλύτερη οπτική στη πλευρά με τα θήλεα μέλη του εκκλησιάσματος οπότε πρέπει να είμαι στην τρίχα σε όλα τα επίπεδα.
- σαν αριστερός θέλω να σπάσω τα νεύρα του δεξιού με κάθε τρόπο γιατι αυτός δεν κάνει ούτε για τσομπάνης και εγώ είμαι τέλειος και αδικούμαι.
- σαν καθηγητης βυζαντινής μουσικής που είμαι όλα τα ...γατάκια που είναι γύρω μου δεν αξίζουν μία.
Και φυσικά σαν καθηγητής που είμαι διορθώνω και τις βάσεις των εκφωνήσεων και αν τύχει κατεβαίνω και πάω δίπλα απο τον ασχετο τον διάκο με το διαπασών και του δίνω τον τόνο. Δεν ξέρω την δουλειά μου ; Αν πεις για τον αριστερο.... α πα πα πα πα !
- δε σκοπεύω να δώσω σε κανέναν να πεί ούτε ένα αμήν γιατί μπορεί να μου φάει την θέση. Ορίστε μας !
- είμαι ψάλτης και πρέπει να κάνω χορό για να αναδείξω το ταλέντο μου και ασε τους άλλους να ψάλλουν χωρίς μικρόφωνα αρκεί να έχω εγώ . Και το ίσο μόνο για πάρτη μου. Ας κόψει το λαιμό του ο άλλος...
-έχω μεράκι καί το πιστεύω αυτό που κάνω και το κάνω για την ψυχή μου αγνοώντας τυχόν παρατηρήσεις επι προσωπικού απο τον απέναντί μου ή απο το ιερατείο.
- αν δεν πάω εγώ η εκκλησία θα μείνει αλειτούργητη και θα το έχω βάρος στην συνείδησή μου και ας μην ακούγομαι.
- θα χαζοψάλλω λίγο και μετά απο το τέλος της λειτουργίας θα δω στο ημερολόγιο της εκκλησίας του ναού που είμαι πότε έχει μυστήρια η μνημόσυνο το Σάββατο για να τα κονομήσω και λίγο.
- έχω φωνή Κακοφωνίξ του Βάρδου και γνώσεις πρωτοετούς ή και καθόλου γνώσεις αλλά δε με νοιάζει γιατι ο προιστάμενος είναι ... αδελφός και με στηρίζει
- έχω ναι μεν γνώσεις αλλά εκεί που ψάλλω αναπάυομαι

Ολες αυτές οι κατηγορίες ιεροψαλτών που ανέφερα υπάρχουν δυστυχώς και ευτυχώς.

Αγαπητοί συνάδελφοι το θέμα είναι υποκειμενικό.

Θα πρέπει να σκεφτόμαστε οτι σε αυτή τη ζωή έχουμε ένα τάλαντο που δεν θα πρέπει να το χαραμίσουμε γιατί θα απολογηθούμε αργότερα.

Οτι γενικά το ιερατείο ότι και να είναι είναι ιερατείο και αν είμαστε σωστοί ιεροψάλτες που έχουμε ιεροψαλτική αξιοπρέπεια ή θεωρούμε οτι θιγόμαστε απο τη συμπεριφορά του να μην φοβηθούμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της αλλάγής ναού.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση διαφορών με τον απέναντί μας.
Μην ξεχνάμε οτι κρινόμαστε όλοι μας και σε αυτή τη ζωή αλλά και στην άλλη.

Σίγουρα κάποιοι διαφωνούν ή και συμφωνούν με τα γραφόμενά μου.
Είναι η προσωπική μου άποψη άλλωστε.

Εκείνο όμως που είναι σίγουρο σας το ξαναγράφω...
Ως τί ανεβαίνω για να ψάλλω κάθε φορά .

 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Ακόμα αυτό συζητάτε; καλάαααα κρασιάααααα!!!!!!!!!!!! :p:p:p:p

Ο αριστερός να το βουλώνει ο δεξιός κάνει κουμάντο!!!!! ΤΕΛΟΣ !!!!!!

:D:p:eek::rolleyes::D

Αλλιώς αν θές να ψάλλεις όπως θες και τα του δεξιού παραιτείσαι και γίνεσαι δεξιός σε άλλο ναό!!!!! :wink: :cool:

ΥΓ (ποστάρω άρα δεν...... :(:eek::D)
 

ΠΛΗΘΩΝ ΜΒ

Παλαιόν Μέλος
Επειδή κάποια εποχή μου άρεσε και ο συγχωρεμένος ο Τζελάς, στα τόσα χρόνια που άκουγα την Μητρόπολη, μόνο μιά φορά τον άκουσα να λεέι Χερουβικο και Άξιον Εστί ! Πρέπει νάταν κάνα καλοκαίρι που είιχε άδεια ο Περιστέρης...
Αυτό που με απασχολεί τώρα με τη συζήτηση, και σκεπτόμενος που ο Τζελάς "έφυγε" σαν Λαμπαδάριος, είναι όταν πεθάνουμε, στους επουράνιους χορούς των ψαλτών,ποιοί θα πάνε αριστερά και ποιοί δεξιά ! Είναι ένα θέμα...
 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.
Ακόμα αυτό συζητάτε; καλάαααα κρασιάααααα!!!!!!!!!!!! :p:p:p:p

Ο αριστερός να το βουλώνει ο δεξιός κάνει κουμάντο!!!!! ΤΕΛΟΣ !!!!!!

:D:p:eek::rolleyes::D

Αλλιώς αν θές να ψάλλεις όπως θες και τα του δεξιού παραιτείσαι και γίνεσαι δεξιός σε άλλο ναό!!!!! :wink: :cool:

ΥΓ (ποστάρω άρα δεν...... :(:eek::D)

Ό,τι πής μεγάλε καί πολυχρονεμένε μου βεζύρη που ο Θεός νά μου κόβη χρόνια και νά τά χαρίζη σέ Σένα τόν Τρισμέγιστο καί πολυεύσπλαχνο πού άλλος όμοιος στόν κόσμο δέν υπάρχει στην εξυπνάδα καί στήν ομορφάδα!

Υ.Γ. Άν χρειαστής κάποιον καλό ψυχίατρο (επειδή έτσι προκύπτει από τό "βούλωμα"), μπορώ νά σου συστήσω αφού ούτως ή άλλως στήν εκκλησία τούβλο μπαίνεις καί τσιμεντόλιθος βγαίνεις...
 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.
Ακόμα αυτό συζητάτε; καλάαααα κρασιάααααα!!!!!!!!!!!! :p:p:p:p

Ο αριστερός να το βουλώνει ο δεξιός κάνει κουμάντο!!!!! ΤΕΛΟΣ


Όλοι εσείς που είπατε ευχαριστώ αντιλαμβάνεσθε ότι συγκαταλέγετε εαυτούς, ιδίω θεληματι, σ' αυτήν τήν αισχρότητα;
Αντιλαμβάνεσθε ότι μέ τόν πανηγυρικότερο τρόπο επιβεβαιώνετε τό πνεύμα τής ανάρτησης που είναι η αλαζονεία (καί όχι η ανατροπή τής τάξης όπως σας βολεύει νά αντιλαμβάνεσθε...);
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Ό,τι πής μεγάλε καί πολυχρονεμένε μου βεζύρη που ο Θεός νά μου κόβη χρόνια και νά τά χαρίζη σέ Σένα τόν Τρισμέγιστο καί πολυεύσπλαχνο πού άλλος όμοιος στόν κόσμο δέν υπάρχει στην εξυπνάδα καί στήν ομορφάδα!

Υ.Γ. Άν χρειαστής κάποιον καλό ψυχίατρο (επειδή έτσι προκύπτει από τό "βούλωμα"), μπορώ νά σου συστήσω αφού ούτως ή άλλως στήν εκκλησία τούβλο μπαίνεις καί τσιμεντόλιθος βγαίνεις...

ταπεινώωωωσου και δεν θα χάσεις, άκουσε εμέεεενα τον Βεζύρη!
...............
αλήθεια ξέρεις καλό ψυχίατρο;;;!!!!! και δεν σου φαίνεται!!!!!!! :D
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Αλλαζονεία έχει και ο αριστερός ο οποίος:
1. Σχολιάζει με τους βοηθούς του (αν έχει) τις επιλογές του δεξιού.
2. Αρνείται να συνεργαστεί και αλλάζει βάσεις/ήχο χωρίς σοβαρό λόγο ή συννενόηση
3. Κοιμάται και ονειρεύεται ότι είναι δεξιός.
4. Υπογράφει ΤΑΔΕ ΤΑΔΕ, ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ, ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΑΔΕ. Τι είσαι ρε μεγάλε τέλος πάντων...

4. ....να μην πω τώρα το νούμερο 4....πως κρατιέμαι, πως κρατιέμαι. Οι προσεκτικοί αναγνώστες του φόρουμ δε χρειάζονται βοήθεια....

Γνωρίζω αριστερό ο οποίος απλά δε γούσταρε να ψάλλει κανόνα, και τι έκανε στον δεξιό; Έλεγε ο δεξιός, έλεγε ο αριστερός και έκανε κατάληξη. Έλεγε ο δεξιός, έλεγε ο αριστερός και ένακε κατάληξη. κτλ κτλ κτλ. Αλλά όχι! Αλλαζόνας είναι πάντα ο δεξιός!

Νομίζω οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι η αλλαζονεία είναι πρωτίστως θέμα ανθρώπου, όχι θέσης. Αν έχεις την αρρώστια, και καντηλανάφτης να είσαι θα λες "σαν εμένα κανείς δεν ανάβει τα καντήλια" (χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το διακόνημα αυτό, ζητώ συγνώμη).

Δεν έχει κανένα νόημα το θέμα (κατά τη γνώμη μου).

Ο τίτλος "Η αλλαζονεία στην ψαλτική" θα ήταν σωστότερος, αλλά....αυτό το θέμα θα είχε περισσότερο νόημα να το συζητήσουμε;;;
 
Όλοι εσείς που είπατε ευχαριστώ αντιλαμβάνεσθε ότι συγκαταλέγετε εαυτούς, ιδίω θεληματι, σ' αυτήν τήν αισχρότητα;
Αντιλαμβάνεσθε ότι μέ τόν πανηγυρικότερο τρόπο επιβεβαιώνετε τό πνεύμα τής ανάρτησης που είναι η αλαζονεία (καί όχι η ανατροπή τής τάξης όπως σας βολεύει νά αντιλαμβάνεσθε...);

Δεν κατάλαβα ;;;
Θα μας υποδείξετε που θα βάλουμε ευχαριστήριο ;
Η ανάρτηση είχε και χιουμοριστικό χαρακτήρα αλλα δυστυχώς το θεμα παρατράβηξε .
Νομίζω απο δω και εμπρός εκτρέπεστε .
Και εκτίθεστε ...
 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.
Δεν κατάλαβα ;;;
Θα μας υποδείξετε που θα βάλουμε ευχαριστήριο ;
Η ανάρτηση είχε και χιουμοριστικό χαρακτήρα αλλα δυστυχώς το θεμα παρατράβηξε .
Νομίζω απο δω και εμπρός εκτρέπεστε .
Και εκτίθεστε ...

Η ευθιξία σου ερμηνεύει τήν στάση σου στό όλο θέμα για τήν οποία βέβαια έχει κάθε δικαίωμα.
Δέν υποδεικνύω τίποτε σέ κανέναν, αλλά τά δημοσίως γραφόμενα δημοσίως καί κρίνονται.
Όσο γιά τά περί "εκτροπής" σέ λάθος στόχο απευθύνεσαι. Δέν μού κάνει βέβαια εντύπωση αυτό αφού συνετάχθης μέ τόν αληθώς εκτρεπόμενον.
Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν...
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Η ευθιξία σου ερμηνεύει τήν στάση σου στό όλο θέμα για τήν οποία βέβαια έχει κάθε δικαίωμα.
Δέν υποδεικνύω τίποτε σέ κανέναν, αλλά τά δημοσίως γραφόμενα δημοσίως καί κρίνονται.
Όσο γιά τά περί "εκτροπής" σέ λάθος στόχο απευθύνεσαι. Δέν μού κάνει βέβαια εντύπωση αυτό αφού συνετάχθης μέ τόν αληθώς εκτρεπόμενον.
Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν...

Καλέ μου άνθρωπε, ο καθένας έχει τους διακριτούς ρόλους του... δεν μπορεί ο διάκος να λέει τα του ιερέως, ούτε κι ο ιερέας τα του επισκόπου...Κάπως έτσι είναι και στα ψαλτικά. Τα είπαμε, τα γράψαμε, και αρνείστε πεισματικά να το δεχθείτε προβάλλοντας ό,τι δικά σας ᾽᾽επιχειρήματα᾽᾽ σκέφτεστε.

Καλή φώτιση!

δ.

ΥΓ Δε θέλει φιλοσοφία ότι το θέμα είναι προσωπικό...κι αυτό φάνηκε εξ αρχής.
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.
Top