«Η αλαζονεία της πρωτοψαλτίας»

Status
Not open for further replies.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.
Γιά τήν καινούργια χρονιά 2016, εύχομαι αδελφικώς καί εν Χριστώ πρός όλους όσοι είναι πρωτοψάλτες (καί νομίζουν ότι είναι κυρίαρχοι του κόσμου) καί ΔΕΝ εννοούν ποτέ νά "ελεήσουν" τόν λαμπαδάριο μέ κανέναν από εκείνους τούς ύμνους που πάντοτε αυτοί (οι πρωτοψάλτες) ψάλλουν, καλή ΜΕΤΑΝΟΙΑ!
 
Last edited:

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Γιά τήν καινούργια χρονιά 2016, εύχομαι αδελφικώς καί εν Χριστώ πρός όλους όσοι είναι πρωτοψάλτες (καί νομίζουν ότι είναι κυρίαρχοι του κόσμου) καί ΔΕΝ εννοούν ποτέ νά "ελεήσουν" τόν λαμπαδάριο μέ κανέναν από εκείνους τούς ύμνους που πάντοτε αυτοί ψάλλουν, καλή ΜΕΤΑΝΟΙΑ!

Στα Κοινωνικά...αναφέρεστε με το παρόν ευτράπελο;

Καλή χρονιά,

Δ
 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.
Στα Κοινωνικά...αναφέρεστε με το παρόν ευτράπελο;

Καλή χρονιά,

Δ

Τό θέμα ΔΕΝ είναι καθόλου ευτράπελον! Επειδή όμως πράγματι η διατύπωση τής ευχής είχε κάποιο κενό, τήν συμπλήρωσα. Ξαναδιάβασέ την.
 

christh55

Μέλος
Μπραβο Βασιλη (Να ζησεις επ ευκαιρια της ονομαστικης σου εορτης).
Το εχω συναντησει σε ολες τις εκκλησιες που εχω παει, πολυ το εχουν κανει μονωπολειο.
Αλλα καποτε σκεφτομαι αφου αν θελει να τα πει ολα ας τα πει, αυτος ξεσκιζει
το λαρυγγι του, ασ'τονε.
Στο τελος αυτος θα κουραστει, θα χασει την φωνη του και θα σε θελει να συνεχισεις εσυ!
Πολλοι τον πλουτον εμισασαν αλλα την δοξα κανεις!

Σε εκκλησιες που εχω παει και υπαρχουν μεγαλοι τενοροι και δεν φιλοτημουντε να προσφερουν σε καποιο ψαλτη ενα κομματι, τοτε δεν ξαναπαω σε εκεινην την εκκλησια.
Οπως οι Αγιοι Παυλος και Σιλας τιναξαν την σκονη απο τα ενδυματα
τους για να μην ξαναπερασουν απο εκει, ετσι και εγω δεν πατω το ποδι μου
ξανα εκει.
Οχι μονο, αν τυχει και βρεθουμε σε κοινωνικη η πολιτιστικη δεξιωση τους γυριζω την πλατη.
Τους αποφευγω σαν πανωλη.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Δεν είναι πάντοτε όμως τα πράγματα τόσο απλά όπως φαίνονται. Δηλαδή δεν είναι πάντα ο πρωτοψάλτης ο υπεύθυνος, για να μην πω ότι ίσως και σχεδόν ποτέ να μην είναι αυτός ο υπεύθυνος για μια τέτοια αλαζονική συμπεριφορά όπως την ονομάσατε.
Υπάρχουν φορές που ο πραγματικά υπεύθυνος του ναού, δηλαδή ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου αλλά κάποιες φορές σπανιότερα και μέλη του, έχουν ξεκαθαρίσει στον πρωτοψάλτη του ναού πως δε θα δίνει ποτέ και για κανένα λόγω, επ ουδενί, συγκεκριμένους ύμνους σε συγκεκριμένα άτομα τα οποία μπορεί να είναι είτε οι εθελοντές βοηθοί ψάλτες είτε ακόμα και ο αριστερός.
Ασφαλώς είναι η θέση του πρωτοψάλτη τέτοια που δε μπορεί να μιλήσει ανοιχτά και να πει ξέρετε στην πραγματικότητα βρίσκονται άλλοι πίσω από τη στάση μου αυτή.

Πάντως από τη μια σίγουρα η εκκλησία είναι χώρος προσευχής και όχι δεξιοτήτων, ταυτόχρονα όμως δεν είναι και χώρος πειραματισμού γιατί δημιουργείται ένα άσχημο κλίμα. Είναι καλό όταν κάποιος πάει σε ένα ναό να ακούει τους ψάλτες, αυτούς που έχει διορίσει ο ναός να ψάλλουν τα καθορισμένα και με τη συγκεκριμένη τάξη και όχι τη μία να ακούει τον ένα την άλλη τον άλλο κ.ο.κ.
Άλλωστε με την ίδια λογική θα μπορούσε και ο πρωτοψάλτης να βλέπει αλαζονική τη συμπεριφορά του αριστερού ψάλτη, επειδή είναι αναγκασμένος να μοιράζεται διάφορα κομμάτια όπως για παράδειγμα τα λειτουργικά που κάποιες φορές ο αριστερός αντί να βοηθά τελικά μπερδεύει τα πράγματα είτε επειδή δεν τα εκτελεί σωστά είτε επειδή λέει άλλα διαφορετικών συνθέσεων είτε επειδή αλλάζει τις βάσεις.
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Μὲ τὶ ἀσχολούμαστε τώρα;

Ποιὸς θὰ πεῖ τὰ περισσότερα; Ποσῶς μὲ ἐνδιαφέρει στὸ ἀναλόγιο ...

Κατὰ τὴ γνώμη μου ὅσο πιὸ ξεκούραστα βγαίνει ἡ ἀκολουθία τόσο τὸ καλύτερο.

Ποτὲ δὲν μὲ ἐνδιέφερε ἡ Κασσιανὴ, ἡ Ὠραιότητα ἢ ἄλλα «ἐντυπωσιακὰ» δῆθεν μαθήματα τοῦ ἀριστεροῦ, χορτάτος εἶμαι. Ὅ,τι θέλει ὁ δεξιὸς ἄς τὸ πεῖ, κι ὅλα ἅμα τὰ θέλει, ἀκόμη καλύτερα, δὲν πληρώνομαι μὲ τὸ κιλὸ ...:) Ἐννοεῖται φυσικὰ πὼς ὅταν ψάλλει δὲν ἔχει ἰσοκράτημα οὕτε τίποτε, ἐγὼ ξεκουράζομαι καθήμενος στὸ στασίδι μου.

Ἀπολαμβάνω τὸ πάντα ἀργὸ Κοινωνικό μου καὶ στὸ ἀντίδωρο πάντα θὰ ψάλλω τὸ κέφι μου μὰ ἀργὴ καταβασία, μὰ καλοφωνικὸ εἱρμό, μὰ κράτημα κι ὄλα καλά.

Σιγὰ μὴ χαλάσω τὴν ζαχαρένια μου γιὰ τὴν ψαλτόλυσσα τοῦ ἄλλου ... ἡρεμία πρὸ πάντων ἡρεμία ...
 

Pappous43

Παλαιό Μέλος
Γιά τήν καινούργια χρονιά 2016, εύχομαι αδελφικώς καί εν Χριστώ πρός όλους όσοι είναι πρωτοψάλτες (καί νομίζουν ότι είναι κυρίαρχοι του κόσμου)....
Κατ'ἀρχήν ἔχετε ἀπόλυτον δίκαιον.
Βεβαίως είς τήν πρᾶξιν ὑπάρχουν περιπτώσεις καί ὑπο-περιπτώσεις:
Είς τό ἕν ἄκρον, ἐάν ὁ Λαμπαδάριος εἶναι ((σχεδόν?!?)) ἐξ ἴσου κατανυκτικός (!) καί σωστός μέ τόν Πρωτοψἀλτην
τότε εἶναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ἀπαράδεκτον νά φέρεται ὁ Πρωτοψἀλτης τοιουτοτρόπως.
Είς τό ἄλλον ἄκρον ἐάν ὁ Πρωτοψἀλτης εἶναι π.χ. ὁ ....Στανίτσας καί ὁ Λαμπαδάριος μέτριος, τότε ἐάν ἤμουν ἐγώ αύτός ὁ Λαμπαδάριος
θά χαιρόμουν νά τά πῆ εἰ δυνατόν ὅλα ὁ ....Στανίτσας ὥστε νά μάθω κάτι.
Ἐπίσης καί τό ἐκκλησίασμα θά εἶχε κατανυκτικόν κέρδος ἀπό τό κάλλιστον ἄκουσμα.
Βεβαίως μεταξύ τῶν δύο αὐτῶν ἄκρων ὑπάρχουν χιλάδες ὑποπεριπτώσεις.
Ὑπάρχει σοβαρόν πρόβλημα ὅταν ὁ Πρωτοψἀλτης νομίζει ὅτι εἶναι ....Στανίτσας ἀλλά δέν εἶναι οὔτε κατά διάνοιαν.
Ἤ ὅταν οἱ δύο ειναι διαφορετικῶν "Σχολῶν" καί ἔχομεν δύο ....Στανἰτσες!

Νομίζω τό κλειδί εἶναι ἡ προκύπτουσα κατάνυξις -ὁ λόγος ὑπἀρξεως Β.Μ.

Βοηθᾶ πολύ ὅταν ἀκούμε ἤ κρυφακοῦμε στόν καφέ τί λέγει ὁ ἁπλοῦς & συμαθέστατος ἐνορίτης κύριος Γιάννης καί Κυρία Μαρία διά τούς ψάλτες ....

Καλή Χρονιά!
 
Καλή χρονια σε όλους .
Το θεμα ειναι ξεκάθαρο .
Και δεν έχει να κάνει με τον χαρακτήρα ,το ήθος ή την διάθεση του πρωτοψάλτη.
Υπάρχει ο πρωτοψάλτης και ο λαμπαδαριος .
Κάποιοι ύμνοι αναλογούν στον πρώτο και άλλοι στον δεύτερο
Ήδ άλλως θα έλεγε το εγκόλπιο ...κατα το δοκουν ...
Μην μεταφέρουμε προσωπικές πικρίες (ή και κρυφές φιλοδοξίες )στο ψαλτολογιο
Και επ ουδενι (προς Θεού ) δεν ειναι θεμα πνευματικότητας .
 

nicos

Νικόλαος Κουμαραδιός
Εν πολλοίς συμφωνώ με αυτά που είπε ο κ. Λιάκος, αν και ακριβώς δεν έχω καταλάβει πια άσματα εννοεί.

Ο "Πρωτοψαλτισμός" είναι όντως μια πληγή της εποχής μας, το έχω αναφέρει και εγώ εδώ παλιότερα. Δεν είναι μόνο η "φίρμα" ο ψάλτης που καλείται να ψάλλει εν είδει ρεσιτάλ σε πανηγυρίζοντα ναό, είναι και αυτά που εκπορεύονται από αυτή τη φιλοσοφία. Δηλαδή ο υποβιβασμός του αριστερού από ψάλτη σε βοηθό, γιατί ουσιαστικά αν ο δεξιός οικειοποιείται τα του αριστερού, τότε τι μένει στον αριστερό; να βαστάει το ίσο ή να λέει ένα κύριε ελέησον όταν κουράζεται η φίρμα; Και δεν είναι μόνο αυτά, είναι και άλλα... όπως "ιδιαίτερες" ρυθμίσεις στο μικρόφωνο (μόνο το ένα φυσικά) ώστε να είναι "καμπάνα", η μή συνενόηση στα ψαλλόμενα (ότι λέγω θα λέγεις), μαθήματα εξεζητημένα (τα... "πανηγυρικά") και άλλα πολλά...

Η γνώμη μου είναι η εξής: οι δύο χοροί εκ παραδόσεως έχουν μοιρασμένα να μαθήματα, ώστε να διαφυλάττεται η ισοτιμία. Στο ναό ψάλλουμε με τον ίδιο τρόπο, είτε είναι γεμάτος είτε άδειος, είτε λειτουργεί ο παπάς του χωριού είτε ο Δεσπότης. Η ταπείνωση είναι το ύψιστο αγαθό, όλοι κάνουμε λάθη και φυσικά είμαστε αμαρτωλοί και υπόλογοι ενώπιον του Θεού. Τουλάχιστον ας χαμηλώσουμε το κεφάλι ενώπιον του Κυρίου, ας ψάλουμε από καρδιάς και ας ελπίσουμε ο Κύριος να μας συγχωρεί και να μας προστατεύει...
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Ο πρωτοψάλτης είναι πρωτοψάλτης και αν θέλει θα τα πει όλα.
Ο Λαμπαδάριος οφείλει να ακολουθεί τον πρωτοψάλτη σε όλα, βάσεις, χρόνος, να ψάλλει τα ίδια μέλη κλπ. Αυτή είναι δουλειά του λαμπαδαρίου και αν γίνεται σωστά είναι πιο δύσκολη από του πρωτοψάλτη επειδή πρέπει να γνωρίζει τα πάντα και να μην αιφνιδιάζεται από όποιες επιλογές του πρωτοψάλτη.
Αν ο λαμπαδάριος είναι φάλτσος καλά κάνει ο πρωτοψάλτης και του τα παίρνει και τα λέει όλα.
Αν ο πρωτοψάλτης απλά το παίζει εξουσία και θέλει να ταπεινώσει τον αριστερό, επειδή είναι ψώνιο και κομπλεξικός αυτό φαίνεται και αμέσως κρίνεται από τον κόσμο, το ίδιο ισχύει και για τον λαμπαδάριο αν είναι άσχετος και τσαντίζεται όταν τον διορθώνει ο πρωτοψάλτης.

Οι Λαμπαδάριοι ας είμαστε σαν τον Λάζαρο της παραβολής και όπως να χει το πράγμα θα ανταμειφθούμε.
Με εγγύηση Βαγγέλης Σολδάτος Λαμπαδάριος
 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.
Ο πρωτοψάλτης είναι πρωτοψάλτης και αν θέλει θα τα πει όλα.
Άν σου απαντήσω θά χάσω τήν ψυχή μου γι αυτό θά προτιμήσω νά σιωπήσω. Πάντως ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ διότι επιβεβαιώνεις τόν τίτλο τής ανάρτησής μου!
 

ΠΛΗΘΩΝ ΜΒ

Παλαιόν Μέλος
Κάπου παλιά στο φόρουμ, είχα διαβάσει οτι θα μπορούσε να εναλλάσσονται οι Ψάλτες από Κυριακή σε Κυριακή. Μιά ο ένας δεξιά, μιά ο άλλος ( σε έσχατη ανάγκη, το κάνεις και τρείς - μία ! ). Ενδιαφέρον (;) και όσοι πιστοί, προσέλθετε.... ( Στις εκλογές, μπορεί να κατέβει σαν...πρόταση ! ).
Καλή Χρονιά !
 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.
Θά ήθελα νά απαντήσω σέ κάθε σχόλιο ιδιαιτέρως, αλλά προτιμώ νά δώσω μιά συνοπτική απάντηση:
Όταν έχης έναν δεξιό καί έναν αριστερό ισαξίους καί ισοδυνάμους καί ο αριστερός δέν ψάλλει ΠΟΤΕ ένα εωθινό, ένα μεγαλυνάριο τής Παναγίας ή ένα χερουβικό, καί παρά τό γεγονός ότι ευπρεπώς καί ευσχημόνως ο αριστερός εκφράζει τήν επιθυμίαν του η πραγματοποίησις τής οποίας ευρίσκεται ΠΛΗΡΩΣ στήν διακριτική ευχέρεια του δεξιού, και εισπράττει (ο αριστερός) όχι μία, όχι δύο αλλά τρείς φορές ένα αλαζονικό όχι, τότε υπάρχει θέμα πρωτίστως πνευματικό!
Άν κάποιοι εξ υμών αναγνωρίζουν τόν εαυτόν τους στόν ανωτέρω περιγραφόμενο "δεξιό" καί δέν μπορούν νά αντιληφθούν τόν σκανδαλισμό πού προκαλείται στόν εν Χριστώ αδελφό, δικαίωμά τους, αλλά έτσι είναι πάντα η αλήθεια: πικρή.
 

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Γιά τήν καινούργια χρονιά 2016, εύχομαι αδελφικώς καί εν Χριστώ πρός όλους όσοι είναι πρωτοψάλτες (καί νομίζουν ότι είναι κυρίαρχοι του κόσμου) καί ΔΕΝ εννοούν ποτέ νά "ελεήσουν" τόν λαμπαδάριο μέ κανέναν από εκείνους τούς ύμνους που πάντοτε αυτοί (οι πρωτοψάλτες) ψάλλουν, καλή ΜΕΤΑΝΟΙΑ!

Καλή χρονιά κ έτη υγιή για την ονομαστική σας εορτή.
Η πλάκα είναι ότι στην ενορία που διακονώ
κ με ανέχονται επί (σχεδόν) 7ετία
(πρωτοφανές για την δική μου ιδοτροπία-
ιδιοσυγκρασία) ΠΑΡΑΚΑΛΩ τους Λαμπαδαρίους
να πουν ΟΤΙ θέλουν κ σήμερα ο Ανδρέας είπε
Χερουβικό (!!!). Αυτά είναι πταίσματα για κάποιους
που αρέσκονται σε τίτλους κ οφφίκια που αν
δεν είσαι απλός άνθρωπος πέρα απο το Αναλόγιο
είσαι μηδενικό. Αλλά κ εκεί στο τέλος μένεις
μόνος κ έρημος. Οφείλουμε όλοι να ισοκρατούμε
κ να ξεκουράζουμε ο ένας τον άλλο. Όσον
αφορά την συνεννόηση αυτή πάλι είναι θέμα
ανθρωπιάς. Αύριο έχω συνάντηση με τον
συνεργάτη μου κ φίλο Λαμπαδάριό μου να
ρουφήξουμε 1-2 καφεδάκια κ να επιλέξουμε
τα μαθήματα της πανήγυρης του Αγίου Γρηγορίου.
Αυτό ΔΕΝ αγοράζεται. Το κλίμα το ευχάριστο,
η ωραία ατμόσφαιρα, το να πηγαίνεις μετά απο
23 χρόνια στα στασίδια με ΧΑΡΑ να ψάλλεις.
Μεγάλο ευχαριστώ δημόσια στον πρ.Κωνσταντίνο
Στελλάτο κ το εκκλησιαστικό συμβούλιο που
οι άνθρωποι μας έχουν στην πένα.
Αν κ.Βασίλη ΔΕΝ έχεις τέτοια ατμόσφαιρα
φύγε κ ψάξε να βρεις κάπου να αναπαύεσαι.
Διανύω 70 χλμ κ δεν το μετανιώνω ενώ όταν
ήμουν πολύ κοντά σε τεράστιες ενορίες κολαζόμουν...
κ κολάζομαι εύκολα ο ημιμαθής πανάθεμά με...:p:D
 

teofilos3

Γεώργιος Παλιούρας
Ο πρωτοψάλτης είναι πρωτοψάλτης και αν θέλει θα τα πει όλα.
Ο Λαμπαδάριος οφείλει να ακολουθεί τον πρωτοψάλτη σε όλα, βάσεις, χρόνος, να ψάλλει τα ίδια μέλη κλπ. Αυτή είναι δουλειά του λαμπαδαρίου και αν γίνεται σωστά είναι πιο δύσκολη από του πρωτοψάλτη επειδή πρέπει να γνωρίζει τα πάντα και να μην αιφνιδιάζεται από όποιες επιλογές του πρωτοψάλτη.
Αν ο λαμπαδάριος είναι φάλτσος καλά κάνει ο πρωτοψάλτης και του τα παίρνει και τα λέει όλα.
Αν ο πρωτοψάλτης απλά το παίζει εξουσία και θέλει να ταπεινώσει τον αριστερό, επειδή είναι ψώνιο και κομπλεξικός αυτό φαίνεται και αμέσως κρίνεται από τον κόσμο, το ίδιο ισχύει και για τον λαμπαδάριο αν είναι άσχετος και τσαντίζεται όταν τον διορθώνει ο πρωτοψάλτης.

Οι Λαμπαδάριοι ας είμαστε σαν τον Λάζαρο της παραβολής και όπως να χει το πράγμα θα ανταμειφθούμε.
Με εγγύηση Βαγγέλης Σολδάτος Λαμπαδάριος



Πόθεν προκύπτει ότι ο Πρωτοψάλτης αν θέλει θα τα πεί όλα.Τότε με αυτό το σκεπτικό γιατί να υπάρχει και Λαμπαδάριος στην εκκλησία εκείνη που ο πρωτοψάλτης αμα θέλει τα λέει όλα.Και λίγη τάξη δεν βλάπτει.
 
Last edited by a moderator:
Προκύπτει ότι ο Πρωτοψάλτης αν θέλει, θα τα πεί όλα. Με αυτό το σκεπτικό, υπάρχει και Λαμπαδάριος στην εκκλησία....

... για να κρατά την λαμπάδα στον τρισμέγιστο άρχοντα και πρωτοψάλτη δεξιό!!!:D:D:D

Καλή χρονιά. Συγγνώμη αδελφέ για την αλλοίωση του κειμένου σου:wink:
 

Δημήτρης Μαούνης

Παλαιό Μέλος
Αγαπητοί φίλοι, εύχομαι σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά.
Το θέμα αυτό έχει πολλές και ποικίλες πτυχές και προεκτάσεις. Και καλές και κακές.
Θα σας διηγηθώ μιά ατυχή (επιεικώς) εμπειρία μου το περασμένο καλοκαίρι.
Ευρισκόμενος σε διακοπές και μαζί με κάποιους άλλους συναδέλφους, πήγαμε σε ένα από τα καλοκαιρινά πανηγύρια, όπως γίνεται επί σειρά ετών τώρα. Ο μοναδικός ψάλτης του Ναού (πρακτικός), παρά τις αντιρρήσεις μας, μας παραχωρεί το αναλόγιο.
Στο περασμένο πανηγύρι, όμως, εμφανίστηκε και ο "ψάλτης" (πρακτικός και αυτός) γειτονικού χωριού, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του πάνω και από τον αείμνηστο Στανίτσα και προσπάθησε να καταλάβει και να αναλάβει, με το "αστε ντούε," τη θέση του πρωτοψάλτη.
Έτσι, απεφάνθη: δεν θα πούμε ανοιξαντάρια!
Γιατί;
Γιατί εγώ δεν τα ξέρω!!
Τα ξέρουμε εμείς.
Όχι δεν θα πούμε!!! επέμενε ... ανένδοτος.
Έξαλλος (αλλά με αυτοσυγκράτηση) του είπα: Κάτσε εκεί που είσαι και μη μιλάς, γιατί το τί θα πούμε και ποια θά πούμε δεν είναι ούτε δικό σου ούτε και δικό μας θέμα. Είναι θέμα του Προϊσταμένου του Ναού και του ψάλτη του, που ευγενέστατα μας παραχώρησε τη θέση του.
Κατόπιν αυτού τα είπαμε.
Όμως, ο άνθρωπος αυτός, παρά ταύτα, δεν λογικεύθηκε. Επανήλθε δριμύτερος. Αντιλαμβανόμενος ότι ετοιμαζόμαστε να πούμε χορωδιακά και "από διφθέρας" το δοξαστικό, πετάχτηκε πριν τελειώσει το τελευταίο στιχηρό και άρχισε το "Δόξα Πατρί" και μάλιστα σε ήχο δικό του!!! (ή πλάγιο κόκκινο).
Όλοι, τότε, σηκώθηκαν και έφυγαν. Ενώ και εγώ αρχικά είχα αποφασίσει να φύγω με όλους τους άλλους, τελικά άλλαξα γνώμη και κατέβηκα, βέβαια, από το αναλόγιο, αλλά παρέμεινα στην Εκκλησία, απλά τιμώντας την μνήμη του Αγίου, που μας "φιλοξενούσε"!
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Θά ήθελα νά απαντήσω σέ κάθε σχόλιο ιδιαιτέρως, αλλά προτιμώ νά δώσω μιά συνοπτική απάντηση:
Όταν έχης έναν δεξιό καί έναν αριστερό ισαξίους καί ισοδυνάμους καί ο αριστερός δέν ψάλλει ΠΟΤΕ ένα εωθινό, ένα μεγαλυνάριο τής Παναγίας ή ένα χερουβικό, καί παρά τό γεγονός ότι ευπρεπώς καί ευσχημόνως ο αριστερός εκφράζει τήν επιθυμίαν του η πραγματοποίησις τής οποίας ευρίσκεται ΠΛΗΡΩΣ στήν διακριτική ευχέρεια του δεξιού, και εισπράττει (ο αριστερός) όχι μία, όχι δύο αλλά τρείς φορές ένα αλαζονικό όχι, τότε υπάρχει θέμα πρωτίστως πνευματικό!
Άν κάποιοι εξ υμών αναγνωρίζουν τόν εαυτόν τους στόν ανωτέρω περιγραφόμενο "δεξιό" καί δέν μπορούν νά αντιληφθούν τόν σκανδαλισμό πού προκαλείται στόν εν Χριστώ αδελφό, δικαίωμά τους, αλλά έτσι είναι πάντα η αλήθεια: πικρή.

Δηλαδὴ ποιὸ εἶναι τὸ πρόβλημα ἄν ὁ λαμπαδάριος δὲν ψάλλει ποτὲ στὸ ἀναλόγιό του Ἄξιον ἐστι, χερουβικό ἢ ἐωθινὸ ἤ τὴν Κασσιανὴ ἢ τὴν Ὠραιότητα ἀκόμη κι ἄν εἶναι ἰσάξιος ἤ καὶ καλύτερος ἀπὸ πρωτοψάλτη;

Γιατὶ τόση ἀνησυχία καὶ μάλιστα σκανδαλισμός; Ὁ καθεὶς γνωρίζει τὴν ἀξία του καὶ σίγουρα δὲν ἐξαρτᾶται ἀπὸ τρίτους νὰ τὴν ἐπιβεβαιώσουν.

Ἐπαγγελματίες εἴμαστε, ἐπὶ μισθῷ, προσαρμοζόμαστε στὶς συνθῆκες, ἄν εἶναι καλὲς ΟΚ, ἄν εἶναι κακὲς ἢ ὑπομένουμε ἐπαγγελματικῶς ἢ ἀλλάζουμε ἑνορία καὶ πᾶμε ἀλλοῦ γιὰ πρωτοψάλτες. Προσωπικὰ καὶ πάλι ἔχω περάσει καὶ στὶς δύο θέσεις, πότε λαμπαδάριος καὶ πότε πρωτοψάλτης, ἀνάλογα μὲ τὴν οἰκονομικὴ περίσταση:)wink:), καὶ σίγουρα πλέον προτιμῶ λαμπαδάριος, ξεκούραστη θέση, χωρὶς εὐθύνες, κι ἅμα ὁ δεξιὸς ἔχει ψαλτόλυσσα, μὲ ἐλάχιστη προετοιμασία ἀμείβεσαι ἐξαιρετικά, ἄν δὲν ἔχεις μάλιστα καὶ χρόνο λόγω οἰκογένειας.

Τὸ βασικότερο εἶνια τὸ μέγεθος τοῦ μισθοῦ, ἄν αὐτὸς εἶναι καλός, ὅλα καλά καὶ ποτὲ νὰ μὴ πῶ Ἄξιον ἐστιν.
 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.


Γιατὶ τόση ἀνησυχία καὶ μάλιστα σκανδαλισμός; Ὁ καθεὶς γνωρίζει τὴν ἀξία του καὶ σίγουρα δὲν ἐξαρτᾶται ἀπὸ τρίτους νὰ τὴν ἐπιβεβαιώσουν.

.
Αυτό κατάλαβες εσύ απ' όλον αυτόν τόν "κουρνιαχτό"; Άν νομίζης ότι τό ψάλλειν έχει πάντοτε ως κίνητρο τήν υπό άλλων επιβεβαίωση περί τής αξίας του ψάλλοντος, σφάλλεις. Γνωρίζω πολλούς οι οποίοι ψάλλουν μόνον καί μόνον διότι αυτό του ευφραίνει πνευματικώς παντοιοτρόπως, είναι δε καί άμισθοι !.
 
Status
Not open for further replies.
Top