1. Στις Καταβασίες του Σταυρού τις οποίες ανέβασε ο κ. Λιναρδάκης: εμφανής
και επιτυχής προσπάθεια σύνδεσης, καταστρατηγώντας "το μέτρο":
τῶν Πατέρων καὶ ἡμῶν Θεὸς [παύση] εὐλογητός εἶ
2. Στο Απολυτίκιο της Κοιμήσεως που ανέβασε πάλι ο κ. Λιναρδάκης: εμφανής και
επιτυχής προσπάθεια να μην γίνει παύση μετά το
λυτρουμένη (παρά "το μέτρο") ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς διακοπή το νόημα. Και ολοκληρώνεται.
3. Σε μια ηχογράφηση του Στανίτσα την οποία είχα κατεβάσει παλαιότερα και γράφει kyr Stanitsas BEST BEST BEST και περιλαμβάνει τους Αίνους του πλ. α': Χωρίζει σωστά τα νοήματα των στιχηρών και όχι όπως η παλαιά έκδοση του Αναστασιματαρίου. π.χ. το α' στιχηρό
Κύριε, ἐσφραγισμένου τοῦ τάφου ὑπὸ τῶν παρανόμων προῆλθες ἐκ τοῦ μνήματος καθὼς ἐτέχθης ἐκ τῆς Θεοτόκου (η κατάληξη δεν γίνεται στο
μνήματος όπως στις παλαιές εκδόσεις). Και συνεχίζει χωρίζοντας σωστά και την συνέχεια του ύμνου, "παραβιάζοντας" το μέλος (θέλετε να γράψω "το μέτρο"; ευχαρίστως.) των παλαιών εκδόσεων. Γιατί άραγε; Γιατί το ψάλλει κατά το ορθό νόημα (αλληλοσυμπληρούμενες νοηματικά και θεολογικά φράσεις που αν τις χωρίσεις μελωδικά και ενώσεις την μισή από την προηγούμενη με την μισή από την επόμενη δεν βγαίνει άκρη);
Το ίδιο και στην Κυριακή πλ.α' ήχου που ανέβασε ο κ. Λιναρδάκης από το CD του Παναγιώτη Τζανάκου. Και, υποθέτω βάσιμα, πάντα το ίδιο.
4. Στο Άγιος, Άγιος... που ανέβηκε ως αυτοσχεδιασμός του Άρχοντα, συμβαίνει το εξής ενδιαφέρον που σχετίζεται ευρύτερα με αυτά που γράφτηκαν στο παρόν θέμα: απελευθερωμένος από το χειρόγραφο μιας συγκεκριμένης μελοποίησης ο Άρχοντας, και έχοντας ο ίδιος το αισθητήριο του νοήματος του ύμνου
ενώνει τη φράση νοηματικά: πλήρης ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ, μη σταματώντας στο
οὐρανός, φροντίζοντας μάλιστα να κάνει ξεκάθαρο (με επιλογή χαμηλότερης βαθμίδας στο
τῆς) ότι το
ἡ γῆ δεν αποτελεί ξεχωριστή ενότητα μαζί με το
τῆς δόξης Σου όπως θέλει "το μέτρο" και κάνουν οι περισσότερες σύγχρονες μελοποιήσεις.
5. Στανίτσας-Πετρόχειλος, Πεντηκοστή 1970: θ' ωδή, Στανίτσας: υφ ης καταλαφθέντες / την Τριάδα πάσιν εγνώρισαν. Το "μέτρο" απαιτεί παύση μετά το
Τριάδα. Το νόημα όχι, και ακολουθείται το νόημα. Και άλλα παραδείγματα από αυτή την ηχογράφηση, και με τον Πετρόχειλο. Όσο μπορούν και όσο αντιλαμβάνονται τα λόγια των ύμνων (σκανδαλιστήκατε από την φράση μου αυτή; Εσείς τα καταλαβαίνετε πάντα;Τα διαβάζετε από βραδύς και τα ερμηνεύετε ώστε να είστε έτοιμος; Εάν ναι, μπράβο σας από την ψυχή μου. Το κάνουν όλοι αυτό; Πόσοι το κάνουν; Πόσοι μπορούν να το κάνουν

προσέχουν τα νοήματα.
6. Κυριακή πλ. α (Λιναρδάκης-Τζανάκος): Αναβαθμοί (δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω, με αφορμή αναφορά σας σε προηγούμενο μήνυμά σας, ότι πρέπει να γνωρίζετε ότι οι Αναβαθμοί έκπαλαι περιλαμβάνονταν στο Στιχηράριο, όπως και τα Αντίφωνα της Μ. Πέμπτης, κ.ά. Μην με βασανίζετε να διαθέτω ώρα να γράψω το γιατί και πώς, ψάξτε το εσείς): σαφής προσπάθεια να μην σταματήσει μετά το
Δαβιτικῶς (
και δεν σταματά) για να διασώσει το νόημα, παρόλο "το μέτρο".
Δεν θα συνεχίσω, έχω κι άλλες δουλειές. Ελπίζω να έγινε ένα βήμα προς αυτό που είπατε: "να ξεκαθαρίσουμε το τι έκανε ο Στανίτσας". Δεν ξέρω εάν έγινε προς τα εκεί που πιστεύατε. Τώρα όμως: Είστε μορφωμένος και καλός ψάλτης, έχετε αρχείο ηχογραφήσεων από πολλούς μεγάλους και σπουδαίους ψάλτες, ερευνήστε, προβληματιστείτε.
Το "επί λέξει" που λέτε ότι έγραψα δεν είναι ακριβώς όπως το λέτε. Είναι:
"Πείτε μου σας παρακαλώ: όταν ένας συνομιλητής σας φέρνει ως παράδειγμα κάποιες περιπτώσεις όπου οι μελοποιοί ή οι ψάλτες πρόσεξαν το άτοπο ενός τονισμού ή χωρισμού και τον διόρθωσαν, είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί γιατί οι ίδιοι μελοποιοί δεν πρόσεξαν όλες τις περιπτώσεις; ή αυτές ή εκείνες ή τις άλλες;"
Αυτό έγραψα, παρακαλώ να μην αλλοιώνετε αυτά που γράφουμε. Τώρα για την ουσία: Μάλιστα κύριε Μπουσδέκη, στους ανθρώπους αυτούς που κάποια πράγματα πρόσεξαν-κατανόησαν και ίσως τα άλλαξαν μελωδικά κατά το νόημά τους ενώ κάποια άλλα όχι συμπεριλαμβάνεται και ο αείμνηστος Άρχοντας όπως και πολλοί άλλοι-μάλλον όλοι, και εμείς οι ίδιοι βέβαια. Εκπλήττεσθε;
Αρκετή ώρα διέθεσα …,
βγήκε κάπως καθαρότερα όμως και κάτι άλλο,
και χαίρομαι γι' αυτό: ότι ο Στανίτσας
ήταν μεγάλος και σε αυτό το σημείο. Δηλαδή,
πολλές φορές χαλούσε "το μέτρο" ή την μελωδία των παλαιών βιβλίων για να ενώσει και να εκφράσει νοήματα σωστά.
Εάν δεν εμπιστευόσασταν την πληροφορία που είχατε αλλά το ψάχνατε λίγο μόνος σας, θα το είχατε διαπιστώσει και εσείς.
Όπως είπα έχω κι άλλες δουλειές. Κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός στο θέμα που συζητάμε.
Βέβαια, εάν συνεχιστεί η συζήτηση, αλλά με σοβαρά και ήρεμα επιχειρήματα, χωρίς ψυχολογικές άμυνες και προαποφασισμένη υπεράσπιση αυτής ή της άλλης θέσης, αλλά με στοιχεία και με ανοιχτό μυαλό,
για να γίνουμε όλοι σοφώτεροι μπορεί και να συμμετέχω.