Ιακώβου Ναυπλιώτου παραλειπόμενα. Όσα δεν έχει η έκδοση του Αλυγιζάκη

Με τρένο και σε διπλωματικούς σάκους έφυγαν τα χειρόγραφα από το Μετόχιο του Π.Τάφου στην Πόλη, στην Εθν.Βιβλιοθήκη, με ευθύνη και παρακίνηση του Σ.Καρά και του Ν.Πολίτη. Κάπου στην δεκαετία του '30 νομίζω έγινε αυτό.

Και για αρκετό καιρό έμειναν κρυμμένα στην Εθν.Βιβλιοθήκη μέχρι να πεθάνουν ή να μην κινδυνεύουν όσοι είχαν εμπλακεί στην μεταφορά τους και έπειτα "φανερώθηκαν". Σήμερα βρίσκονται στην Εθν.Βιβλιοθήκη, στην συλλογή ΜΠΤ (Μετόχιο Παναγίου Τάφου).

Αυτά για την ιστορία.

Μεγάλη η προσφορά του Δασκάλου Σίμωνα Καρά
(ο Θεός να συγχωρέσει την ψυχούλα του) κ του κ.Πολίτη.
Φανταστείτε για τι θησαυρό δεν θα είχαμε σήμερα.

Εις μνημόσυνον του μεγάλου δασκαλου θα πω μόνον τα εξής σχετικά με το θέμα:
Ο Καραμάνης... Επιφυλάσσομαι να ξετρυπώσω ιδιόγραφα του Καραμάνη (έστω και μετά τη Σαρακοστή) στον Ακάθιστο.

Με χαρά αναμένουμε.:)

Ο σύνδεσμος με το ηχητικό απόσπασμα του Πάντων προστατεύεις δεν λειτουργεί πλέον. Μήπως κάποιος συνάδελφος μπορεί να το αναρτήσει ξανά, ή μήπως τελικά βρέθηκε ολόκληρη η ηχογράφηση από τον δίσκο ;
Σας ευχαριστώ

Καταθέτω εν προκειμένω προσωπική μαρτυρία: Ο δάσκαλός μου Καραμάνης και μαθητής μεταξύ άλλων του επονομαζομένου «φερεφώνου» του Ναυπλιώτη, του γλυκύτατου Ανεστιάδη, μου μαρτύρησε ότι είχε ακούσει από δίσκων γραμμοφώνου τα εξής μέλη του Ναυπλιώτη: το αργόν «Τη Υπερμάχω», το στιχηρό «Τας εσπερινάς ημών ευχάς» ένθα ο Ιάκωβος (όπως και ο Αείμνηστος Στανίτσας) στο «ότι μόνος εί ο δείξας» ψάλλει τη γραμμή του Πέτρου Λαμπαδαρίου κι όχι την άλλη της εκδόσεως Ιωάννου και το αργόν «Πεποικιλμένη» (όταν εγώ τον είχα ρωτήσει γιατί ο Στανίτσας ψάλλει τη γραμμή Πέτρου κι όχι την απλούστερη Ιωάννου, μου απήντησε ότι τη θέση Πέτρου ήκουσεν ο ίδιος τον Ιάκωβο να ψάλλει σε δίσκο κι εδώ επιφυλάσσομαι να ανοίξω το θέμα "Πέτρος και πατριαρχικό αναλόγιο").
Ξαναγράφω σε αυτό το θέμα ως απάντηση πάνω από 12 χρόνια μετά, με αφορμή αυτή την ανάρτηση μου από το κανάλι της Δρ. Μαρίας Καπκίδη και το αρχείο της Οικ. Μπογδανόπουλου. Είναι και οι 2 πλευρές αυτού του δίσκου, για τον οποίο μιλούσε ο Καραμάνης.

Ο π. Ιερώνυμος Μπουλμπουτζής είχε γράψει:
Πλην του "Τη υπερμάχω", υπάρχει και το "Αναγράφω σοι", πάλι από τον ίδιο ψάλλοντα, που προσωπικά δεν αμφιβάλλω ότι πρόκειται για το Ναυπλιώτη. Αυτό που μπερδεύει είναι το "Εκ παντοίων" που ακολουθεί από άλλο ψάλλοντα, που εγώ πιστεύω πως πρόκειται για τον π. Νικόλαο Μαυρόπουλο. Ίσως να είναι και αυτός που συμψάλλει στο τέλος του "Τη Υπερμάχω". Το υλικό αυτό το έχω ακούσει αλλά δε μου επιτρέπεται να πω περισσότερα γιατί κι εγώ τυγχάνω λάθρα ενήμερος... Πάντως, η πηγή του γνωστού μου δεν ήταν δίσκος. Μακάρι να βρεθούνε όλα σε καλή ποιότητα, δηλ. από τις μήτρες, και να ανεβούνε εις κοινόν όφελος!

Προφανώς στο δίσκο υπάρχει ο Α και ο Γ πόδας ένας σε κάθε πλευρά. Ο τρόπος που περνούσε ο δίσκος στη μπομπίνα είναι να παίζει κανονικά και να ηχογραφείται στη μπομπίνα, με αποτέλεσμα κάπου να ακούγονται τριξίματα καρέκλας, πιάτα στην κουζίνα ή και μηχανάκια όπως μου μετέφερε η κ. Καπκίδη. Αυτός που υποψάλλει προς το τέλος του Α᾽ πόδα δεν είναι στο ηχητικό του δίσκου, αλλά πιθανότατα ο ίδιος ο Μπογδανόπουλος από το χώρο που έκανε την ηχογράφηση.

Επίσης το "Ἑκ παντοίων" που ακολουθεί και που εμφανώς δεν είναι από τον Ιάκωβο, προσωπικά υποθέτω πως είναι από τον ίδιο τον Μπογδανόπουλο για να καλύψει το "κενό" των ποδών του δεξιού χορού. Θα το ανεβάσω κι αυτό σύντομα για να δείτε τη μίμηση του ύφους Ναυπλιώτη από έναν καλό μεν ψάλτη αλλά όχι τον Ιακωβο.

Να προσθέσω πως η ηχογράφηση είναι από πολύ ως πάρα πολύ καθαρή γιατί έγινε την εποχή εκείνη (~1960) από το δίσκο γραμμοφώνου στο μπομπινόφωνο, οπότε 40+ χρόνια πριν την έκδοση του αείμνηστου Αλυγιζάκη,ο δίσκος είχε πολύ μικρότερη φθορά από σκόνη και παιξίματα από ότι οι δίσκοι που ψηφιοποιήσε ο μακαριστός καθηγητής.

Last edited:
Back