Ανακοίνωση του Πατριαρχείου για την εκκλησιαστική μουσική

Ο δικός μου φόβος είναι ότι ενώ η παρέμβαση της μητρός εκκλησίας, ακόμα κι αν είναι ατελής, έχει πνευματικό σκοπό (να αποκαταστήσει την τάξη και την ομόνοια), για πολλούς θα λειτουργήσει με τον αντίθετο σκοπό (ως άσος στο μανίκι τους).

για εύκολα αναθέματα....
 
Πάντως ωραία . Πολύ Βολικό για εμάς .
Τους μισούς (τους Καρραϊκούς ) τους φάγαμε .
Τώρα απομένει να φάμε και τους άλλους μισούς (τους τραγουδιστές αμανολάγνες) και θα μείνουμε μόνοι μας !
Εμείς οι νοσταλγοί του Σακελαρίδη ...:wink::):(:D:mad::p:confused:
 
E

emakris

Guest
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Το Πατριαρχείο με αυτή την ανακοίνωση δεν έρχεται να καταδικάσει τον τρόπο που αποδίδει τα μέλη ο τάδε ή ο δείνα πρωτοψάλτης, η μία ή η άλλη χορωδία. Αλλοίμονο εάν φτάναμε σε αυτό το σημείο. Αυτό που καταδικάζεται με σαφήνεια είναι η αλλοίωση της παραδοσιακής διδασκαλίας της μουσικής και η αλλοίωση των κλασικών μουσικών κειμένων με την πρόσθεση στοιχείων, τα οποία ανάγονται στη διδασκαλία ενός και μόνο προσώπου, και μάλιστα μη εξουσιοδοτημένου προς τούτο ή, έστω, εκ των υστέρων αναγνωρισθέντος. Το μήνυμα είναι σαφέστατο και σε αυτό θα διαφωνήσω με κάποιους προλαλήσαντες. Δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Απλώς, το πράγμα πήρε πλέον υπερβολικές διαστάσεις, που έκαναν απαραίτητη αυτή τη λιτή, έστω, παρέμβαση.
Λίγοι πρόσεξαν δε μια ευχάριστη λεπτομέρεια: το εν λόγω Θεωρητικό χαρακτηρίζεται ως "παρωχημένο", πράγμα αληθέστατο, από τη στιγμή που δεν αντέχει στην παραμικρή σύγχρονη επιστημονική βάσανο. Όσοι ασχολούνται σοβαρά με τη θεωρία και ιστορία της εκκλησιαστικής μουσικής, το έχουν καταλάβει από καιρό, είτε το λένε φανερά, είτε, για δικούς τους λόγους, αποφεύγουν να το πουν. Από εκεί και πέρα, η αναφορά της εργασίας των Τριών Διδασκάλων ως βάσης για τη διδασκαλία δεν σημαίνει ότι απορρίπτονται μεταγενέστερα Θεωρητικά που την επεξηγούν, τη συμπληρώνουν ή και τη διορθώνουν σε επιμέρους σημεία, χωρίς όμως να εισάγουν "οθνεία" στοιχεία. Εάν αναφερόταν η Επιτροπή του 1881 θα έπρεπε να αναφερθούν και όλες οι αξιόλογες θεωρητικές εργασίες που ακολούθησαν (π.χ. Θεωρητικό Ευθυμιάδη), πράγμα αδύνατο και άτοπο.
 
Last edited:
Τελικά θα μου πει κάποιος βρε παιδιά πόσο είναι ο ελάσσων και πόσο ο ελάχιστος τόνος , γιατί μου χει μείνει απορία , να μην μένω στα σκοτάδια ο αρχάριος ...
Ααα ! Και επίσης , να μου πει και ποιος ακούει την διαφορά , αν υπάρχει κάποιος που το ισχυρίζεται και έχει την καλοσύνη .
 

kostas psaltis

Νέο μέλος
Όλοι η σάρα και η μάρα έχουν εκδόση θεωρητικά για πιο λόγο!?!Ξέρουν κάτι παραπάνω από τους πρώτους διδάξαντες!?!...Τι θέλουν λοιπόν να αποδείξουν τις γνώσεις τους ή να τα οικονομήσουν???Καλά έκανε το Πατριαρχείο....Καιρός ήτανε κύριοι!!!!!! Όσο αναφορά τα οφφίκια γνώμη μου είναι να περνάνε επιτροπή οι κύριοι ''υποψήφιοι'' οφφικιάλοι και όχι μέσο πολιτικών και διαφόρων άλλων επιφανών ανθρώπων να τα αποκτούν.Αλλά και εφόσον το αξίζουν να μην το φορέσουν ΠΟΤΕ εκτός Οικουμενικού Πατριαρχείου!!!!!Πάρτε παράδειγμα τον αείμνηστο ΣΤΑΝΙΤΣΑ κύριοι....Δεν το ξαναφόρεσε ΠΟΤΕ ο ΑΡΧΩΝ!!!!! Ο καιρός θα δείξει...Καλή Πεντηκοστή και καλή δύναμη σε όλους..
 
Όσο αναφορά τα οφφίκια γνώμη μου είναι να περνάνε επιτροπή οι κύριοι ''υποψήφιοι'' οφφικιάλοι και όχι μέσο πολιτικών και διαφόρων άλλων επιφανών ανθρώπων να τα αποκτούν.Αλλά και εφόσον το αξίζουν να μην το φορέσουν ΠΟΤΕ εκτός Οικουμενικού Πατριαρχείου!!!!!Πάρτε παράδειγμα τον αείμνηστο ΣΤΑΝΙΤΣΑ κύριοι....Δεν το ξαναφόρεσε ΠΟΤΕ ο ΑΡΧΩΝ!!!!! Ο καιρός θα δείξει...Καλή Πεντηκοστή και καλή δύναμη σε όλους..

εντάξει ! τα οφφίκια άλλο θέμα βέβαια , αλλά εν πολλοίς συμφωνώ..
 
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
....Το Πατριαρχείο με αυτή την ανακοίνωση δεν έρχεται να καταδικάσει τον τρόπο που αποδίδει τα μέλη ο τάδε ή ο δείνα πρωτοψάλτης, η μία ή η άλλη χορωδία. Αλλοίμονο εάν φτάναμε σε αυτό το σημείο. Αυτό που καταδικάζεται με σαφήνεια είναι η αλλοίωση της παραδοσιακής διδασκαλίας της μουσικής και η αλλοίωση των κλασικών μουσικών κειμένων......

(έμφαση δική μου)

Το δεύτερο φέρνει το πρώτο όμως κ. Μακρή. Όλα στον τρόπο κατατείνουν, και τα κείμενα και η διδασκαλία. Θέλω να πω ότι εμμέσως αποδοκιμάζονται (αν όχι καταδικάζεται, σύμφωνοι) συγκεκριμένο ύφος ψαλτικής.

Και η ασάφεια (κατά τη γνώμη μου) έγκειται στο τι ακριβώς εννοούμε "αλλοίωση" των κειμένων. Προσθήκη π.χ. απλώς διέσεων ή προσθήκη π.χ. νέων (=καινοφανών) μουσικών θέσεων και αναπτύξεων; Το Τριώδιο του Στανίτσα π.χ. συνιστά παραχάραξη σύμφωνα με το 2 ή όχι;
Νομίζω ότι η απάντηση είναι σαφέστατα όχι, διότι εδώ νοείται συγκεκριμένο είδος αλλοίωσης, αλλά αυτό δεν διευκρινίζεται και πολύ. Θα χρειαστεί μάλλον συμπληρωματική εγκύκλιος, για να μην επικαλείται ο καθένας το 2 κατά το δοκούν.
 
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Το Πατριαρχείο με αυτή την ανακοίνωση δεν έρχεται να καταδικάσει τον τρόπο που αποδίδει τα μέλη ο τάδε ή ο δείνα πρωτοψάλτης, η μία ή η άλλη χορωδία. Αλλοίμονο εάν φτάναμε σε αυτό το σημείο.

Γιατί ;
(για να συμφωνήσω με τον συλλογισμό του Γιώργου )
 

kostas psaltis

Νέο μέλος
τα οφφίκια άλλο θέμα βέβαια

Αγαπητέ, για τα οφφίκια το ανέφερε πριν κάποιος άλλος συνάδελφος....
 
και για να το συμπληρώσω και να γίνω περισσότερο αντιληπτός ..
είναι κατακριτέο αν εκτελώ "ιλαροχορευτικά" τα μέλη ( το έγραψα σωστά ;) αλλά δεν είναι κατακριτέο εάν ψάλω σαν ιμάμης , σαν τραγουδιστής , αν αυτοσχεδιάζω ;
 

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Η τοποθέτηση του κ. Μακρή είναι επιτυχέστατη

http://analogion.com/forum/showpost.php?p=144811&postcount=24

Απο κει και πέρα, η απόφαση είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ.

Η ψαλτική, πέραν απο επιστήμη είναι και εκκλησιαστικό θέμα, κάτι που πολλοί το έχουν ξεχάσει.

Λυπάμαι για τις "απορίες" μερικών συμφορουμιτών σήμερα που επιφανειακά έχουν "πέσει απο τα σύνεφα", και με τα γραφόμενά τους υποννούν πως είναι έτοιμοι ακόμα και τον Πατριάρχη να κρεμάσουν (ωσαν τον Γρηγόριο τον Ε΄), αλλά θέλω να τους παραπέμψω σε κάτι άλλο που συντρέχει τις μέρες μας.


Λυπάμαι για μερικούς συμφορουμιτές, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ.

Έχουμε ΠΟΛΛΑ να γράψουμε φίλοι μου......

Απο κει και πέρα, ή ΠΕΙΘΑΡΧΗΤΕ, ή είστε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΣ ΠΛΕΟΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ.

ΝΓ
 
Last edited by a moderator:
Έχουμε ΠΟΛΛΑ να γράψουμε φίλοι μου......

Απο κει και πέρα, ή ΠΕΙΘΑΡΧΗΤΕ, ή είστε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΣ ΠΛΕΟΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ.

ΝΓ

ακριβώς αυτήν την αντίδραση φοβόμουν και απευχόμουν ....



Υ.Γ. εγώ κ. Γιαννουκάκη δεν είμαι ούτε μαθητής , ούτε οπαδός , ούτε καν φαν της "γνωστής " σχολής , όπως μάλλον ξέρετε . Είμαι αιρετικός ;
Θα έχω επιτίμιο ; Ανάθεμα ίσως ;
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
...Απο κει και πέρα, ή ΠΕΙΘΑΡΧΗΤΕ, ή είστε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΣ ΠΛΕΟΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ....

Έλεος πια μ' αυτή τη μανία να ανακαλύπτουμε αιρετικούς! Αιρετικός δεν είναι αυτός που διαφωνεί με τα ανακοινωθέντα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αλλά σωστό και λάθος κι άλλο (εκκλησιαστική) αλήθεια και αίρεση.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Απο κει και πέρα, ή ΠΕΙΘΑΡΧΗΤΕ, ή είστε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΣ ΠΛΕΟΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ.
ΝΓ

Αν η ερμηνεία σας για την απόφαση του Πατριαρχείου είναι ότι έφτασε η ώρα που η μεταφορική χρήση του αιρετικός (για την οποία πολλάκις σας έχουμε παραπονεθεί, δυστυχώς μάταια), γίνεται τώρα κυριολεκτική, τότε νομίζω ότι έχω δίκιο λέγοντας:
Ο δικός μου φόβος είναι ότι ενώ η παρέμβαση της μητρός εκκλησίας, ακόμα κι αν είναι ατελής, έχει πνευματικό σκοπό (να αποκαταστήσει την τάξη και την ομόνοια), για πολλούς θα λειτουργήσει με τον αντίθετο σκοπό (ως άσος στο μανίκι τους).

Το Πατριαρχείο έδωσε υλικό προς συμμόρφωση κι όχι προς καπηλεία.
 
τώρα με την κρίση θα καίμε βιβλία
φθηνή και οικονομική λύση .... log maker
 

Attachments

  • DCE0039.jpg
    DCE0039.jpg
    47.8 KB · Views: 10
P

PANROUST

Guest
Ευτυχώς που υπάρχει το ψαλτολόγιο που μας κάνει που και που να ξεχάσουμε τα προβλήματα μας και να χαρούμε λιγάκι...
 
Top