Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Θεοτοκάτο. Η λέξη έλξη αυτό ακριβώς ορίζει την άνοδο της φωνής μοριακά προς τον δεσπόζοντα φθόγγο ή την βάση κ την κάθοδο αντίστοιχα. Άλλο λοιπόν δίεση ή ύφεση κ άλλο έλξη.
Το πρόβλημα της γραφής που προκύπτει όμως είναι οτι το ίδιο σύμβολο (της ύφεσης ή της δίεσης) χρησιμοποιείται και για την έλξη. Αν και το φαινόμενο αυτό παρατηρείται μετά το 1950, δηλ από τα μέσα του 20 αιώνα κ μετά.
Σύγχρονοι συγγραφείς τοποθετούν την δίεση λανθασμένως στον Γα στον ήχο Άγια, με αποτέλεσμα πολλοί ερμηνευτές να εκτελούν ως δίεση κ όχι ως έλξη. Σε κανένα προηγούμενο μουσικό κείμενο δεν βλέπουμε να σημειώνονται οι έλξεις, γιατί πολύ απλά εννοούνται. Ειδικά η δίεση στο φθόγγο Κε είναι λανθάνουσα γιατί μπερδεύει τους μαθητευόμενους ή και τους αδύναμους στη θεωρία, για το πότε έλκεται ο Κε και αν τελικα έλκεται!!!
Με αποτέλεσμα ο υπέροχος αυτός ήχος Άγια να ελτελείται με σκληρά διαστήματα, τα οποία δεν τον χαρακτηρίζουν. Άν δηλ εκτελείται με :
Πα-10-Βου-16-Γα-4-Δι-18-Κε-4-Ζω-8-Νη αυτή τη κλίμακα, δηλ δίεση σε Γα και Κε, τότε μάλλον δεν έχουμε Άγια!!!
Αγαπητέ Πανδουρίς (Όνομα

, Νίκο Θεοτοκάτο,
σας ευχαριστώ για τα όσα ωραία μας περιγράφετε για τις έλξεις, από ότι φαίνεται πρέπει να κατέχετε και την μουσική εκτέλεση Βυζαντινής με παραδοσιακό όργανο.
Λένε συχνά, μια εικόνα χίλιες λέξεις, στη δική μας περίπτωση νομίζω αυτό που θα πρέπει να λέγεται είναι ένα άκουσμα χίλιες λέξεις :wink: και σας προτρέπω και παρακαλώ, να μας ανεβάσετε κάποιο ηχητικό δείγμα ως παράδειγμα για τα όσα ωραία μας γράφετε και να μας το εξηγήσετε στην πράξη. Το τέλειο θα ήταν μια αργή εκτέλεση στο σημείο που χρειάζεται να τονίσουμε την διαφορά. Αλλιώς τι νόημα έχει να διαβάζουμε κάτι μόνο θεωρητικά και ο καθένας να καταλαβαίνει τα δικά του

;
Δεν τολμώ να ανεβάσω ακόμα δικά μου φωνητικά παραδείγματα μιας και θεωρούμε αρκετά πιο άπειρος από πολλούς συναδέλφους. Αλλά τελικά θα το κάνω ώστε να με διορθώνουν οι πιο έμπειροι

. Έτσι έχει νόημα να συζητάμε σε αυτό και σε άλλα τμήματα του forum. Κάποιοι θα πρέπει να έχουν το θάρος να διδάξουν ή να αντιπαραθέσουν τις θεωρίες τους εκτελώντας μέλη ή τμήματα ή έστω σχολιάζοντας συγκεκριμένο ηχητικό απόσμασμα παραδοσιακού ψάλτη και όχι μόνο χύνοντας άφθονη μελάνη, συγνώμη εννοώ πατώντας αμέτρητα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο του H/Y

. Φοβάμαι ότι διαφορετικά θα γίνεται τις περισσότερες φορές μια στείρα αντιπαράθεση επιστημονικών και μη αναφορών στα όσα μας παρέδωσαν οι προκάτοχοί μας.
Επίσης κάποιοι κρύβονται με το γνωστό πρόσχημα ότι δεν θα αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Μα σήμερα δηστυχώς όλα τα αυτονόητα, και ισχύει αυτό πολύ περισσότερο και για τη Βυζαντινή Μουσική, έχουν πάει περίπατο. Άρα χρειάζεται ιδιαίτερα για τους νέους που θα μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στον διαδίκτυο να έχουν παραδείγματα να βλέπουν και να ακούνε ταυτόχρονα. Αυτό και προσπαθώ να κάνω πράξη στο forum.
Σας ευχαριστώ
Αθανάσιος