K. Θεοτοκάτε,
παρενθεντικός προσαγωγέας και τονική απόκλιση μπορούν να υπάρουν μέσα σε μία τονικότητα χωρίς να αποφέρουν καμμία αλλοίωση του τονικού κέντρου. Αυτό είναι γνωστό σε όσους θέλουν να μιλάνε για προσαγωγείς! Μην τσαλαβουτάτε σε μέρη που δεν ξέρετε διότι απλά εκθέτετε τον εαυτό σας.
Για να κατατοπιστούν και τα μέλη, γιατί οι (όποιες) απαντήσεις σας στα γραφόμενά μου είναι αόριστες και δεν διευκρινίζετε σε τι απαντάτε, προφανώς η θέση που παίρνετε τώρα περί "παρενθετικού προσαγωγέα" αποτελεί απάντηση σε αυτό που σας ρώτησα αρχικά:
nikosthe said:
Μιλώντας για μετατόπιση τονικού κέντρου και χαρακτηρίζοντας το ΓΑ προσαγωγέα, σημαίνει ότι η βάση στον Άγια νοείται από το κάτω ΔΙ. Λέτε λοιπόν ότι στις έλξεις του ΓΑ προς τον ΔΙ του Άγια εφαρμόζεται κλίμακα ΔΙ υπάτης - ΔΙ μέσης (ή κάτω ΔΙ - φυσικό ΔΙ);
Σας θυμίζω όμως ότι ο ίδιος προηγουμένως γράψατε ότι:
Sotres said:
Έτσι λοιπόν το να χρησιμοποιήσω τη λέξη προσαγωγέα σε ένα Γα που μας πάει σε θέση άγια δεν είναι μορφολογικό ατόπημα γιατί απλά μπορεί να περιγράφω μία μετατόπιση τονικού κέντρου.
Ξεκαθαρίστε μας λοιπόν τη θέση σας: Με τον χαρακτηρισμό του ΓΑ του Άγια ως "προσαγωγέα":
α. Δηλώνουμε μετατόπιση τονικού κέντρου, όπως μας γράψατε αρχικά; ή
β. Πρόκειται για "παρενθετικό προσαγωγέα" που δεν επιφέρει αλλοίωση του τονικού κέντρου, όπως μας γράψατε εκ των υστέρων;
Διαπιστώνω ότι εισάγετε έναν δυτικό τρόπο σκέψης στη μουσική μας και υιοθετείτε όρους δυτικής μουσικής που μάλλον μπερδεύουν περισσότερο τα πράγματα και τους συναδέλφους που μας διαβάζουν: αντί λ.χ. για
"βάση του τετραχόρδου ή του πενταχόρδου ή του ήχου" λέτε
"τονικό κέντρο". Αντί να πείτε ότι ο ΓΑ είναι υπερβάσιμος φθόγγος και έλκεται από τον δεσπόζοντα ΔΙ, λέτε ότι είναι "παρενθετικός προσαγωγέας" που δεν επιφέρει αλλοίωση του "τονικού κέντρου" (προφανώς του ΔΙ) και έλκεται εξ αυτού του λόγου, ενώ γνωρίζετε ότι προσαγωγέας δεν σημαίνει αυτόματα και έλξη. Ότι αυτό δείχνει κάποιες γνώσεις ευρωπαϊκής μουσικής, συμφωνώ. Ότι οι γνώσεις ευρωπαϊκής μουσικής είναι καλές και άγιες, και πάλι συμφωνώ. Δεν καταλαβαίνω όμως την αναγκαιότητα χρήσης δυτικών μουσικών όρων, προς αντικατάσταση των όρων που γράφονται στα θεωρητικά της μουσικής μας, τη στιγμή που στη μουσική μας οι όροι που γράφετε δεν χρησιμοποιούνται και χρησιμοποιούμε άλλους όρους για να συνεννοηθούμε.
Συνεχίζετε και μιλάτε για τετράχορδιακή σκέψη στην ευρωπαϊκή μουσική χωρίς να έχετε συμβουλευθεί κάποιο θεωρητικό πόνημα. Αυτά όσον αφορά για κάτι που δεν θέλετε να καταλάβετε.
Μα εσείς είστε αυτός που, σε ό,τι αφορά τις κλίμακες, υπερασπιστήκατε την τετραχορδική προέλευσή τους (συμφωνώ φυσικά).
Αλλά και σε ό,τι αφορά το σύστημα της ευρωπαϊκής μουσικής, σας έγραψα ότι είναι το διαπασών και όχι τετράχορδα και πεντάχορδα, πράγμα που και αυτό αμφισβητήσατε. Δε φαίνεται λοιπόν να είμαι εγώ αυτός που έχει τετραχορδική σκέψη στην ευρωπαϊκή μουσική...
Εάν αναφέρεστε στα γραφόμενά μου για το κατά πόσο ο ΓΑ είναι "προσαγωγέας", μάλλον αδόκιμο είναι το επιχείρημά σας, γιατί δεν αναφέρομαι στην ευρωπαϊκή μουσική, όπως γράφετε, αλλά στη βυζαντινή.
Έχετε κάποια γραπτή πηγή που να μας λέει πως γίνονται οι έλξεις; Αν ναι καταθέστε την και αφήστε τους ατεκμηρίωτους βερμπαλισμούς.
Ο καλύτερος οδηγός για το πώς γίνονται οι έλξεις είναι το άκουσμα. Είναι δυνατόν ποτέ από μια "γραπτή πηγή" να κατανοήσεις τον τρόπο εκτέλεσης των έλξεων;; Οι γραπτές πηγές έπονται των (παραδοσιακών, εννοείται) ακουσμάτων και απλώς προσπαθούν να τα περιγράψουν. Την καλύτερη πηγή σάς την έδωσα ήδη: Ιάκωβος Ναυπλιώτης. Εάν θεωρείτε ότι το ψάλσιμο του Ναυπλιώτη είναι σύμφωνο με τους "ατεκμηρίωτους βερμπαλισμούς" μου (δηλ. την εκτέλεση έλξεων με πάτημα πρώτα στο φυσικό φθόγγο), να δεχθώ τον χαρακτηρισμό σας, αφού παίρνει μπάλα και τον Ιάκωβο.
Προσωπικά η μελέτη του Ducoudray (συντόμως θα εκδοθεί άρθρο μου στα πρακτικά του τρίτου συνεδρίου του ΙΒΜ που καταθέτονται πληροφορίες εκεί) έρχεται να μας πει ότι η έλξη μεταφέρει άμεσα το τονικό ύψος του φθόγγου.
Αν εννοείτε περίπου τα όσα είναι γραμμένα
εδώ για την "εξ εσπερίας δικαίωση του Σίμωνα Καρά", επιφυλάσσομαι να απαντήσω αναλυτικά στο μέλλον, καθώς έχω διαβάσει κι εγώ από το πρωτότυπο γαλλικό κείμενο κάποια αποσπάσματα από βιβλία του Ducoudray που βρήκα στο διαδίκτυο (ευτυχώς γνωρίζω γαλλικά), αλλά δεν κατέληξα στα δικά σας συμπεράσματα. Εν αναμονή λοιπόν.
Λίγα ενδεικτικά πάντως περί του Ducoudray, αναφέρει και σε
αυτό το μήνυμά του ο Μάρκελλος. Απλώς τα αντιγράφω προς ενημέρωση των μελών, για να ξέρουμε για ποιον μιλάμε:
μάρκελλος;6895 said:
Στην μελέτη του, ''Etudes sur la musique ecclésiastique grecque'' (Παρίσι 1877), ο Γάλλος εθνομουσικολόγος L.A. Bourgault-Ducaudray, μεταξύ άλλων, θεωρεί το ισοκράτημα ''μονότονο και άχαρο'' (σ. 5) και ως ''πρωτόγονη αρμονία'' (σ. 67), εκφράζει την γνώμη πως "την ημέρα που τα έθνη της Ανατολής θα εφαρμόσουν την αρμονία στους ήχους τους, η ανατολική μουσική θα εξέλθη επιτέλους από την μακρόχρονη στατιμότητά της" (σ. 64). Αναγνωρίζει μεν την ''μελωδική υπεροχή της ανατολικής μουσικής ως προς την δική μας'' (σ. 64), προτείνει δε την εισαγωγή της πολυφωνίας (και επομένως την ''διαίρεση της κλίμακας σε τόνους και ημιτόνους'') ''σε όλους τους ήχους της ελληνικής μουσικής'' (σ. 68).
Δεν είδα ποτέ σε καταγραφή του Αφθονίδη ή του Βιολάκη σύρσιμο του φθόγγου.
Εάν εννοείτε μουσική καταγραφή, συγγνώμη αλλά εκπλήσσομαι με αυτό που λέτε, αφού το σύρσιμο που κάνει η φωνή στον ελκόμενο φθόγγο δεν είναι δυνατό να καταγραφεί αναλυτικά με καμία μουσική σημειογραφία... Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να συμβολιστεί (π.χ. η περίπτωση "pes" - "κουτάλας" που μας έγραφε κάποτε ο κ. Μιχαλάκης).
...Δεν βγαίξνω όμως να πω ότι έτσι είναι!!! Θέλει πολύ δουλειά το όλο θέμα για να καταλήξουμε κάπου.
Φυσικά και δε βγαίνετε να πείτε ότι έτσι είναι, γιατί ο Ναυπλιώτης, τον οποίο δύσκολα μπορεί κάποιος να απορρίψει ως προφορική πηγή παράδοσης, εκτελεί έλξεις όχι μόνο με τον τρόπο που περιγράφετε, αλλά και με διαφορετικό. Εγώ όμως δεν έχω κανένα κώλυμα να βγω και να πω ότι ένας τρόπος εκτέλεσης των έλξεων είναι και αυτός (με πάτημα πρώτα στο φυσικό φθόγγο δηλαδή), από τη στιγμή που το ίδιο συναντάμε σε όλους σχεδόν τους γνωστούς παραδοσιακούς ψάλτες.
Να πω για όσους παρακολουθούν ότι χρήσιμα πάνω στο θέμα αυτό είναι και τα όσα έχει γράψει κατά καιρούς ο Βαγγέλης ο Σολδάτος (αλήθεια, πού έχει εξαφανιστεί τελευταία

, που επισημαίνει σωστά ότι άλλο πράγμα η δίεση και άλλο η έλξη. Δείτε π.χ.:
εδώ,
εδώ κι
εδώ.
Συγχωρέστε μου το όλο ύφος αλλά πραγματικά με εντυπωσιάζει το γεγονός να μιλάμε με τέτοια σιγουριά σε θέματα που ξέρουμε ότι δεν τα κατέχουμε και τόσο καλά...περιοριζόμενοι μόνο στο να παραπέμπουμε σε ένα βιβλίο χωρίς πριν να έχουμε διασταυρώσει την πληροφορία που μας παρέχεται!!!
Μα κι εσείς σε βιβλίο παραπέμπετε (του Ducoudray). Ενώ εγώ, για το θέμα των έλξεων, σας παρέπεμψα σε πηγή πολύ πιο ισχυρή από οποιοδήποτε σύγγραμμα. Το μόνο παραπάνω που ίσως μπορεί να γίνει, θα είναι να μας καταγράψει ο Χάρης ο Συμεωνίδης με το φασματογράφο του το πάτημα του Ναυπλιώτη πάνω στο φθόγγο και την κίνηση της φωνής του, ώστε να το δείτε και επιστημονικά.
Όσο για την αμφισβήτηση των γραπτών πηγών που χρησιμοποίησα, θα παρακαλέσω να είστε πιο συγκεκριμένος λέγοντάς μας σε ποιο βιβλίο αναφέρεστε: τα βιβλία που παρέπεμψα είναι
- του Καρά (για τη χρήση των όρων "δεσπόζων" και "υπερβάσιμος" φθόγγος) και
- του Ευθυμιάδη (για το ότι η ευρωπαϊκή μουσική χρησιμοποιεί το διαπασών σύστημα).
Από τη μια θέλετε γραπτές πηγές, από την άλλη, όταν σας τις προσφέρουμε, απαιτείτε διασταύρωση και με άλλες, για πράγματα μάλιστα τόσο ξεκάθαρα στη μουσική μας. Δηλαδή (αφού θεωρείτε ότι η πληροφορία του Ευθυμιάδη, περί χρήσης στην ευρωπαϊκή μουσική μόνο του διαπασών συστήματος, έχει ανάγκη διασταύρωσης) αν σας βρω κι άλλα βιβλία που το γράφουν αυτό, θα το παραδεχτείτε;