κ.Βαγγέλη νομίζω πως μπερδευτήκαμε λιγάκι...
1.Εγώ δεν αμφισβήτησα τα διαστήματά σας στα συγκεκριμένα λειτουργικά,τα οποία άκουσα από την πανήγυρή σας και μου αρέσανε.Το ότι τα θεωρείτε γ ήχο με παραξένεψε και απάντησα περί αυτού...σίγουρα εκείνη η ύφεση στον ΒΟΥ είναι του ΖΩ(άλλωστε φαίνεται και από τις μαρτυρίες των φθόγγων)αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι γ ήχος για τους λόγους που ανέφερα.Γιατί τότε αν κάναμε το ίδιο και σε διατονικούς ήχους θα γινόταν μπάχαλο.Αν δεν γίνομαι σαφής να μου το πείτε.
2.Αυτό που αμφισβήτησα ήταν το ισοκράτημα κάτω ΖΩ ύφεση όταν καταλήγουμε στον ΠΑ.Είπα ότι δεν έχει σχέση με την λογική της ψαλτικής αλλά με την δυτική αρμονία.Αυτό είναι τοις πάσι γνωστόν και δεν ξαναεπανέρχομαι.
3.Σας "σκανδάλησε" η έκφραση σκληρό διάτονο αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο Χρύσανθος στο θεωρητικό του(ένας από τους τρεις των οποίων την διδασκαλία-σύστημα αναφέρει η εγκύκλιος της συνόδου να ακολουθούμε)λέει τι είναι ημιτόνιο,τι είναι σκληρό διάτονο(ακολουθώντας τους αρχαίους Έλληνες)και ποιο είναι το συστατικό του εναρμονίου γένους...ο Χρύσανθος το αναφέρει το σκληρό διάτονο-αν δεν μας το ανέφεραν οι δασκάλοι μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει...
Είναι πολλά θέματα τα οποία δεν είναι ίσως πρέπων να θέσουμε εδώ διότι ήδη ξεφύγαμε από το αρχικό θέμα...
Υ.Γ.και το ξαναγράφω...δεν αμφισβήτησα τα διαστήματά σας και ότι εγώ τα λέω διαφορετικά τα λειτουργικά...με την ορολογία και το ισοκράτημα διαφώνησα...
Hristakis δεν ειπα οτι ειναι τριτος ηχος . Ειπα οτι στην ουσια ειναι τριτος ηχος . Ισως
επρεπε να καμω αλλη διατυπωσει και να πω ''μοιαζει'' με τριτο ηχο . Επιμενω
οτι το ακουσμα (διαστηματα) του ειναι τριτος με υψηλωτερη βαση , οπου
Ζω'=Γα . Γι'αυτο σου ειπα να τα ηχογραφησεις και συ για να εβλεπα (ακουγα)
τα δικα σου διαστηματα σε τι ηχο θα μοιαζανε . Επι της προτασης μου αυτης δεν απαντησες .
Αν λοιπον θεωρησουμε τα λειτουργικα ενα ειδος τριτου ηχου , βεβαιως το ισο
στις τελικες καταληξεις (Πα= Κε) πρεπει να ειναι Γα και εν προκειμενω ο ζω .
Αρμονικο ακουσμα ; Ναι ειναι με το διαστημα τριτης ζω-Πα . Αλλα οταν ψαλλουμαι κανονικο τριτο και εχουμε εντελεις στον Κε , το ισο δεν ειναι Γα ;
Τοτε δεν εχουμε αρμονικο ακουσμα ;
Παντως ουδεις σου επιβαλλει να ψαλλεις τα εν λογω λειτουργικα και πολυ περισσοτερο να κανεις ισο ζω στην καταληξη , αφου δεν σου αρεσει ἠ αφου
ετσι σου ''επιβαλλουν'' αυτα που εχεις μαθει .
Και για να τελειωνουμε και χωρις να θελω να σου ''επιβαλλω'' τιποτα , αλλα και για χαρην των αλλων μελων του φορουμ .
Επισυναπτω αποσπασμα της πατριαρχικης Θειας Λειτουργιας που ετελεσθη στο
Φαναρι στις 30-11-2006 (θρονικη εορτη του Αγιου Ανδρεα) παρουσια του Παπα
Βενεδικτου του 16ου . Ψαλλουν πολυμελεις χοροι υπο την διευθυνση του Αρχωντα Πρωτοψαλτη Λεωνιδα Αστερη (μετεχουν Παϊκοπουλος , Κισσας κλπ)
και του Αρχωντα Λαμπαδαριου Γιαννη Χαριατιδη (μετεχουν Φλοικος κλπ) .
Ψαλλονται τα εν λογω λειτουργικα (πλην βεβαια του ''Αγαπησω Σε ..'') και οπως θα ακουσεις το ισο στις τελικες καταληξεις ειναι ζω . Φαινεται πως ολοι αυτοι δεν ξερουν τι λενε !!! Και μην μου πεις οτι επελεξαν ''δυτικοτροπα''
λειτουργικα και ισα για να ευχαριστησουν τον ''δυτικο'' Παπα .
Σημειωτεον οτι προκειται για μια πολυ ωραι εκτελεση των εν λογω λειτουργικων , ασχετα αν σε καποιους δεν αρεσουν .
Για την ιστορια να αναφερω πως το ''Πιστευω ..'' το διαβαζει ο Θεοδωρος
Αγγελοπουλος σηζυγος της Γιαννας Αγγελοπουλου - Δασκαλακη , γιος του
αειμνηστου Μεγαλου Ευεργετη του Οικουμενικου Πατριαρχειου , Παναγιωτη
Αγγελοπουλου .
Τελειωνωντας να παρακαλεσω και αλλα μελη να παρουν θεση επι του θεματος . Πασα διαφωνια με τις δικες μου αποψεις , ειναι και θεμιτη και σεβαστη οχι ομως και επιβαλλομενη . Καλη ακροαση .