Linux

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Δυστυχώς έκανα clean install. Έχω ακούσει κ εγώ ότι είναι καλύτερη ιδέα...απλά έσωσα το Home folder και φόρμαρα τη partition. Δεν έχω κάποια ασυμβατότητα, το αντίθετο, βλέπω εξάλειψη μερικών μικρών προβλημάτων που είχα στο 9.04, όπως το ότι το Ctrl + Click για μεμονωμένη επιλογή δούλευε και δε δούλευε, η κάρτα δικτύου μου Ralink δε δούλευε καλά στην αρχή κ.α. Επιπλέον, έχει μικρότερο χρόνο φορτώματος γενικά. Πολύ μου αρέσει επίσης η εμφάνιση.
 

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Εγώ αμετανόητος fun του Kde
http://www.kubuntu.org/

Συμφωνώ και επαυξάνω, ειδικά με Fedora βρήκα την υγειά μου καθώς στα Ubuntu είχα μικρο κωλύματα σε μερικά προγράμματα. Θεωρώ οτι το KDE έχει τα πιο όμορφα γραφικά, αν και η έκδοση 4 είναι σχετικά καινούρια μέσα σ' ένα χρόνο έφτασε σε έκδοση 4.5, που δε συγκρίνεται με την αρχική. Βέβαια είναι προσωπική άποψη καθώς ο καθένας μπορεί να βρει την έκδοση που του ταιριάζει περισσότερο, ευτυχώς για τη κοινότητα υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Εγώ πάντως με την Apple τα έχω ξεπεράσει αυτά τα θέματα. Πήρα το καινούριο Macbook, το συνέδεσα με το παλιό και ξάπλωσα στον καναπέ. Σε μια ώρα είχε μόνο του αντιγράψει όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα (κάνοντας και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις), όλα τα αρχεία μου, όλες τις ρυθμίσεις (συστήματος και χρήστη). Πήγα να το χρησιμοποιήσω σε μια ώρα και ήταν σα να χρησιμοποιώ το παλιό. Λες και δεν είχε αλλάξει τίποτα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι τα αρχεία στο Desktop είχαν στοιχιστεί! :rolleyes::D:D:D:wink:
 

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Φοβεροί οι Mac, αλλά έχουν απρόσιτες τιμές... Και ότι θες να κάνεις πρέπει να πληρώνεις... Ακόμη και μια οθόνη να θες να συνδέσεις out of the box πρέπει να πάρεις καλώδιο miniDVI-->DVI. Γι' αυτό linux και πάλι linux :cool:
 

ixadin

Ηχάδιν
Παιδιά προσοχή στον Σουλδάτο, πάει να μας κάνει χαλάστρα στο θέμα.... :D

Λοιπόν, έχω αναβαθμίσει 2 φορές έτσι 8.10>9.4 και 9.10>10.10 και ποτέ δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα... Όλα τα προγράμματα είναι συμβατά, ενώ σε ειδοποιεί για το ποιες βιβλιοθήκες δεν θα περάσουν στη νέα έκδοση. Δεν υπάρχει καμιά ασυμβατότητα, δεν υπάρχει κανένας χρόνος καθυστέρησης.

Το μόνο που δεν ξέρω, είναι αν σου πειράζει τις ρυθμίσεις της εμφάνισης φόντου και παραθύρων. όταν θα αναβαθμίσω το λειτουργικό του λαπτοπ θα ενημερώσω την παρέα του Linux και οχι τους Unixαδες Σουλδάτε:p
 

ixadin

Ηχάδιν
Το μόνο που δεν ξέρω, είναι αν σου πειράζει τις ρυθμίσεις της εμφάνισης φόντου και παραθύρων. όταν θα αναβαθμίσω το λειτουργικό του λαπτοπ θα ενημερώσω την παρέα του Linux και οχι τους Unixαδες Σουλδάτε:p

Δεν πειράζει καμια ρύθμιση, λοιπόν. Επίσης πρόσεξα ότι κατά την διάρκεια της αναβάθμισης, σου κατεβάζει και την νέα version των προγραμμάτων που χρησιμοποιείς...
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Έβαλα κι εγώ τα 10.10 παιδιά και από αυτό γράφω αυτή τη στιγμή και η μεγαλύτερη αλλαγή που μου έκανε εντύπωση ήταν η... νέα ubuntu γραμματοσειρά!! Φοβερή δεν είναι; Θυμίζει λίγο την serif, ώστε να μην αποκλίνει από το παλαιό καθεστώς, αλλά είναι και πιο κομψή και πιο ευκρινής! Τα σπάει όλα νομίζω!!
Από 'κει και πέρα, δεν είχα βάλει το 10.04 και μου έκανε αρνητική εντύπωση η default αλλαγή της θέσης των κουμπιών από δεξιά στα αριστερά. Τι κουλό κι αυτό ρε παιδιά... Μα καλά, αφού όλοι από windows έρχονται, πώς είναι δυνατό ν' αλλάξουν συνήθειες;; Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό αυτών των ανθρώπων. Φυσικά όταν έκανα ένα απλό search στο google (βάλτε π.χ. ubuntu move buttons) είδα ότι ο μισός πλανήτης ασχολείται μ' αυτό το πράγμα και φυσικά βλέπεις πώς γίνεται και το αλλάζεις! Γιατί όμως να μας ταλαιπωρούν χωρίς λόγο; Τέλος πάντων.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πιο γρήγορο! Όσο για την εμφάνιση, εγώ από αρχαιοτάτων χρόνων είναι οπαδός των compiz και emerald, οπότε οι κύβοι 3D, τα διάφανα παράθυρα, η παραμόρφωση παραθύτων κατά το σύρσιμο κλπ. μου φαίνονται ψωμοτύρι κι ένας από τους βασικούς λόγους που αγαπάω το linux! Α, και ανυπομονώ να ξαναχρησιμοποιήσω επιτέλους το τρομερό gnome do που μου έλυνε τα χέρια!! Λοιπόν, τέρμα τα λόγια, στρώνομαι στη δουλειά...
 

ixadin

Ηχάδιν
Από 'κει και πέρα, δεν είχα βάλει το 10.04 και μου έκανε αρνητική εντύπωση η default αλλαγή της θέσης των κουμπιών από δεξιά στα αριστερά. Τι κουλό κι αυτό ρε παιδιά... Μα καλά, αφού όλοι από windows έρχονται, πώς είναι δυνατό ν' αλλάξουν συνήθειες;; Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό αυτών των ανθρώπων.

Μα δεν σου είπα μην λές τίποτα γιατί ποιος ακούει τον ενοχλητικό Σουλδάτο:p
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Παιδιά το 10.10 πετάει! Ήθελα απλώς να γράψω, αν είστε fan των εφέ του compiz, όπως εγώ, θα δοκιμάσετε μια δυσάρεστη έκπληξη: θα δείτε απενεργοποιημένα τα extra εφέ (εγώ αυτά βασικά χρησιμοποιώ, την έκρηξη, τη φωτιά και τέτοια, είναι μπομπάτα!). Θα πρέπει να πάτε στο synaptic και να κατεβάσετε το πακέτο compiz-fusion-plugins-extra και τα εφέ θα ενεργοποιηθούν. Πιστεύω να ξέρετε ότι η διαχείριση των εφέ του compiz γίνεται πανεύκολα με τα πακέτα fusion-icon και simple-ccsm: το δεύτερο είναι μια συντομευμένη και πρακτική έκδοση των περίπλοκων compiz settings, ενώ το πρώτο ένα εικονίδιο που κάθεται στο tray, από το οποίο καλείς το simple ccsm, διαλέγεις window decorator (GTK ή emerald), καλείς το emerald για να ορίσεις θέματα στα παράθυρα (που έχεις κατεβάσεις από το gnome-look) και κάνεις reload το compiz, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Επίσης, για dock κατέβασα ένα ονόματι Docky. Στοιχειώδες αλλά πολύ γρήγορο! Τα screenlets επίσης σταθερή αξία, παρότι έχουν ανανεωθούν κάτι χρόνια. Φαίνεται να έχει βελτιωθεί επίσης και ο Epiphany browser, κλασσικά πολύ γρήγορος! Ορίστε κι ένα δείγμα. Όχι ότι διαφέρει από τα προηγούμενα, αλλά τα πεθύμησα!
10.10.jpg
 

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Πολύ ωραίο το screenshot nikosthe με το τριφυλλάκι των Slax για παραπλάνηση!
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Αναρωτιόμουν τόσο καιρό γιατί ο Θεοτοκάτος προτιμά Linux... :D:D:D:p:p:p:D:D:D

 

ixadin

Ηχάδιν
Τα αγγλόφωνο κοινοτικό περιοδικό του Ubuntu το Full Circle εχει στην στήλη Top 5 τα πέντε καλύτερα προγράμματα μουσικής σημειογραφίας. Δυστυχώς όλα είναι βασισμένα στη λογική του πενταγράμμου, δηλ. αμέσως εμφανίζεται το πεντάγραμμο και επιπλέον δεν μπορείς μπορείς να διαλέξεις γραμματοσειρά προκειμένου να το ξεγελάσεις με κάτι βυζαντινό

Το περιοδικό

Ά ρε Σουλδάτε πρέπει να κάνεις κάτι με τις μακροεντολές στο OpenOffice
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Παιδιά, εδώ ο Παναγιώτης έχει κάτι πολύ καλές οδηγίες για το πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το zyn ως ισοκράτη. Αν και δεν με ενδιαφέρει αυτό, γιατί έβγαλα το παλιό μου αρμόνιο εδώ και λίγο καιρό, που είναι αρκετά καλό, ωστόσο ήθελα να δω αν το zyn λειτουργεί σε linux. Υπάρχει στο "Κέντρο λογισμικού" του ubuntu, οπότε η εγκατάστασή του είναι πιο εύκολη από τα windows. Οι φόβοι μου όμως για τη συμβατότητα με το σύστημα ήχου επιβεβαιώθηκαν, μια και ήχος δεν βγαίνει, παρότι στο περιβάλλον του zyn δείχνει να παίζει κανονικά το virtual keyboard, αφού βλέπεις τις μπάρες του ισοσταθμιστή να ανεβοκατεβαίνουν όταν πατάς τα κουμπιά για το ίσο. To θέμα υπάρχει σε πολλά linux forums, αλλά δεν βρήκα άκρη και σχετίζεται με τις ρυθμίσεις για τον ήχο:

ZynAddSubFX%20Settings_001.jpeg

Τα αρχεία λοιπόν dev/dsp και dev/sequencer δεν υπάρχουν και κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να δηλώσεις για να παίζει! Όποιος έχει όρεξη ας δοκιμάσει τις οδηγίες του Παναγιώτη σε ubuntu κι αν βρει κάτι το γράφει εδώ.

Επίσης, τελευταία ανακάλυψα δύο χρυσά προγράμματα: το photorec, που λειτουργεί μεν από γραμμή εντολών, αλλά έχει wizard και είναι πανεύκολο. Το εγκαθιστάτε από το Κέντρο Λογισμικού. Πρόκειται για το καλύτερο πρόγραμμα ανάκτησης χαμένων αρχείων που έχω δει, καθώς υποστηρίζει κάθε είδους partition και -κυρίως- είναι πολύ αποτελεσματικό. Κατά δεύτερο λόγο, πάτε στο site του shotwell ( ο default viewer για ubuntu 10.10) και κάντε ένα update. Οι τύποι έχουν προσθέσει πράματα και θάματα στον manager: από video support μέχρι picasa και youtube upload (προσοχή: άλλο ο viewer, που δεν τα έχει, και άλλο ο manager, που θα βρείτε στο μενού). Επιτέλους, ένας viewer κατάλαβε ότι θα πρέπει να διαβάζει τις εικόνες απευθείας, σαν το picasa, χωρίς να κάνει αντιγραφή στο δικό του κατάλογο...
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Μετά από εμπειρία στα dual boot συστήματα, κι επειδή στο νέο μου σταθερό υπολογιστή έβαλα windows 7 με αποκλειστικό λόγο τα παιχνίδια και... τον εκτυπωτή lexmark (η Lexmark γράφει κανονικά το linux), είπα να πάρω το αίμα μου πίσω και να κάνω το φορητό linux only (δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το αλλαγμένο 11.04 περιβάλλον με την πλάγια μπάρα και ανυπομονώ...) Είναι όμως χαλασμένο το cd drive και το Πλαίσιο, απ' όπου το αγόρασα, δεν φέρνει πλέον ανταλλακτικό, παρότι ο υπολογιστής ήταν "δικής του" κατασκευής (turboX, κινέζικης τέλως πάντων...) επειδή, λέει, είναι παλιό το μοντέλο (τώρα έμαθα και δεν ξαναπάω). Έτσι, μέχρι να κοιτάξω τον κωδικό από μέσα, μπας και βρω κάτι μέσω internet, δεν είχα άλλη επιλογή από το να κάνω εγκατάσταση μέσω usb.

Πριν χρόνια θυμόμουν που ήταν κάποια διαδικασία αυτό, τώρα όμως έχει απλοποιηθεί σε τελείως... noob βαθμό (η ununtu είναι ειδική σ' αυτά): στην επίσημη σελίδα λήψης του ubuntu και συγκεκριμένα στο 2ο βήμα, επιλέγετε usb stick και show me how. Απλώς, αφού κατεβάσεις το iso του ubuntu, κατεβάζεις κι ένα autorun πρόγραμμα, με εκδόσεις σε οποιονδήποτε υπολογιστή βρίσκεσαι (είτε για windows, είτε για mac είτε για linux), το τρέχεις κι αυτό αναλαμβάνει να δημιουργήσει το usb drive! Εννοείται ότι πρώτα θα πρέπει να φορμάρεις το usb, για να είναι κενό, καθώς και να επιλέξεις από το bios (ή το μενού εκκίνησης που υπάρχει σε ορισμένους φορητούς) την εκκίνηση από usb ως πρώτη επιλογή. Είναι πανεύκολο και ο χώρος που απαιτείται στο usb είναι όσος για ένα άδειο cd (685 mb), άρα με στικάκι 1GB κάνεις τη δουλειά σου! Προφανώς θα υπάρχει εδώ και καιρό η διαδικασία, απλώς είπα να το γράψω για όποιον δεν το ξέρει και είχε απορία πώς γίνεται.
 

ixadin

Ηχάδιν
(δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το αλλαγμένο 11.04 περιβάλλον με την πλάγια μπάρα και ανυπομονώ...)

Εμένα μου την έχει δώσει αυτό το Unity (αν δεν κάνω λαθος) περιβάλλον. Είναι εκνευριστικό, έχει χαθεί η Unixική συγγένεια με την λωρίδα με τα μενού στην κορυφή.

Εγώ δεν εχω βαλει ακόμα την 11.04. Μάλιστα αποπειράθηκα να βάλω τα καινούργια Kubuntu σε τετραπύρηνο αλλά μέσω wubi, όμως επειδή οι εργασίες ήταν πολύ απαιτητικές δεν είχε -γενικά- σταθερότητα και τα έβγαλα.

Oψόμεθα 11.10, μήπως δούμε λίγο φως, ειδάλλως Fedora...
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Εμένα μου την έχει δώσει αυτό το Unity (αν δεν κάνω λαθος) περιβάλλον. Είναι εκνευριστικό, έχει χαθεί η Unixική συγγένεια με την λωρίδα με τα μενού στην κορυφή.
Τα μενού όμως εμφανίζονται, αν απλώς πας το ποντίκι στην κορυφή. Έτσι δεν χάνεις χώρο από τη μπάρα! Και η αριστερή μπάρα δεν είναι καθόλου άσχημη: και οικονομία χώρου κάνει, ταιριάζοντας περισσότερο στις σύγχρονες 16:9 οθόνες, έχει και τα 4 workspaces, εξαφανίζεται και στη μεγιστοποίηση και εμφανίζεται όταν το ποντίκι πάει αριστερά, δεν το βλέπω κι άσχημο! Ακόμα βέβαια δεν το έχω δει σε καθημερινή χρήση αν βολεύει.

Εμένα αυτό που με χαλάει είναι αυτό το καινούργιο μενού: με βόλευε πολύ που τα προγράμματα ήταν ταξινομημένα σε κατηγορίες. Τώρα, για να δεις όλες τις κατηγορίες, θα πρέπει να κάνεις πάνω από ένα κλικ. Το κάνανε, και καλά, επειδή ενσωματώσανε λειτουργία αναζήτησης, όπως στα windows, και για να σου εμφανίζονται οι κυριώτερες εφαρμογές (προς τι άραγε τα τεράστια εικονίδια;;). Όμως χωρίς την κατηγοριοποίηση να είναι εμφανής, δυσκολεύεσαι τελικά πολύ περισσότερο να βρεις αυτό που θες. Το καλύτερο μενού το είχε το linux mint, που χρησιμοποιούσα παλιά. Κοιτάξτε εδώ: και κατηγοριοποίηση, και αναζήτηση, και κατηγορία favorites, που έχει αυτά που χρησιμοποιείς περισσότερο, και γρήγορο και καλαίσθητο και τα πάντα! Στο δε distrowatch είναι σταθερά δεύτερο μετά το Ubuntu, του οποίου είναι κλώνος στην ουσία, καθώς πάνω σ' αυτό φτιάχτηκε και χρησιμοποιεί και τα ubuntu repositories, εκτός από τα δικά του. Αν δεν σοβαρευτούνε τον Οκτώβριο, μου φαίνεται θα επιστρέψω εκεί... Κρατάω μια επιφύλαξη, να το χρησιμοποιήσω πιο πολύ. Πρώτη φορά πάντως ξενίζομαι τόσο πολύ με μια νέα έκδοση Ubuntu.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Λοιπόν παιδιά, οι επιλογές είναι περιορισμένες και σχεδόν αναγκαστικές:
- Unity sucks. Θα το διαπιστώσετε μόλις εγκαταστήσετε το τελευταίο ubuntu. Αν δεν θέλετε, απλώς κάντε αναζήτηση τις δύο αυτές λέξεις και θα δείτε τι γίνεται...
- Δεύτερη επιλογή: το πολλά υποσχόμενο Gnome 3, τη φιλοσοφία του οποίου έχει υιοθετήσει, μάλλον αποτυχημένα, το Unity. Το εγκατέστησα με copy-paste λίγων εντολών στην κονσόλα (δείτε εδώ) και το δοκίμασα. Πολύ καλύτερο και πιο ευκολόχρηστο από το Unity, όμως πολλά bugs και κολλήματα. Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να ενσωματωθεί σε κάποια διανομή.
Έτσι, δύο μόνο επιλογές απομένουν:
- Αν θέλετε το γνωστό παραδοσιακό περιβάλλον Gnome 2 με λειτουργικό ubuntu 11.04, τότε Linux Mint 11. Δεν είναι τυχαίο που στο distrowatch κοντεύει να αναρριχηθεί στην 1η θέση, καθώς πολλοί ubuntu χρήστες βρίζουν το Unity και μετακόμισαν σ' αυτό.
- Αν θέλετε 11.04 αλλά σε κάτι ανανεωμένο γραφικά και που να ΔΟΥΛΕΥΕΙ, τότε καιρός να δοκιμάσετε το Kubuntu. Αυτό έκανα κι εγώ και δεν το μετάνιωσα. Το είχα βάλει πριν μια 5ετία, αλλά είχε πολλά bugs. Αυτά όμως έχουν διορθωθεί πλέον, ενώ το kde 4 με τα activities και τα plasmoids απλώς τα σπάει, συνδυάζοντας την ευκολία χρήσης με το ωραιότερο γραφικό περιβάλλον! Υπάρχουν βέβαια περιθώρια βελτιώσης σε λεπτομέρειες, όμως σαν γενική αίσθηση ομολογώ ότι έπαθα την πλάκα μου...
 

Γιώργος Λαμπρόπουλος

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Κάτω Αχαίας
θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις τελευταίες δημοσιεύσεις, είναι πολύ χρήσιμες.

Υπάρχει η σκέψη για κάποια έκδοση Ψαλτολίνουξ ή Psaltolinux;

Για τα μέλη του φόρουμ και όχι μόνο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Είχαμε κάνει μια σκέψη παλιά για κάτι σαν "ορθόδοξο ubuntu" (orthbuntu, δες εδώ), καθώς είναι πλέον εύκολο το χτίσιμο μιας διανομής ubuntu-based με γραφικά εργαλεία, χωρίς να είναι κανείς προγραμματιστής. Δεν το προχώρησα όμως λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και λόγω του εξής: θεωρώ ότι ένα βασικό στοιχείο της διανομής θα πρέπει να είναι η ύπαρξη προεγκατεστημένου εργαλείου ελέγχου διαδικτυακού περιεχομένου, κάτι ανάλογο με το k9 web protection για windows. Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει κάτι τέτοιο τόσο φιλικό εργαλείο για linux: όταν είχα δοκιμάσει παλιά το webcontent control ήταν ελαττωματικό, καθώς μου διέκοψε την πρόσβαση στο οικιακό μου δίκτυο, ενώ οδηγίες παραμετροποίησης του dansguardian όπως αυτές, είναι μεν φιλότιμες σαν προσπάθειες και χρήσιμες για advanced users, όμως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν με τίποτα φιλικές για το μέσο χρήστη...
 
Last edited:
Top