[Ανακοίνωση] Kερκυραϊκή ψαλτική

spyridon

Ἀρχιμ. Σπυρίδων Σκορδίλης
Τὴν 11ην Αὐγούστου ἡ Κέρκυρα πανηγυρίζει καὶ ἐορτάζει τὴν ἀνάμνηση τοῦ θαύματος τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος ἐπισκόπου Τριμυθούντος τοῦ Θαυματουργοῦ, Πολιούχου καὶ Προστάτου Κερκύρας, κατά τὸ ὁποίο διέσωσε τὸ νησί ἀπό βέβαιη κατάληψή του μετά ἀπό πολιήμερη πολιορκία τῶν Τούρκων τὸ 1716. Ἀπό τὴν Λιτανεία τοῦ Ἁγίου παραθέτω τὴν ἐναρκτήρια παράκληση. Ὁ κανόνας ψάλλεται κατά τὴν ὥρα τῆς Λιτανείας.

Ψάλλουν οἱ Ἱερείς, καὶ ὅχι ψάλτες κατά τὸ ἔθος.
 

Attachments

  • ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ 11-8-2009.mp3
    1.9 MB · Views: 33
Last edited by a moderator:

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
http://www.youtube.com/user/chapanos1971#p/u/8/Mw8m9ggD5zU

Προσόμοια της ακολουθίας του αγίου Σπυρίδωνος, κατά το κερκυραϊκόν μέλος.

Βοήθειά μας ο άγιος Ιεράρχης. Και ελπίζω η επτανησιακή εκκλησιαστική μουσική (και παράδοση η οποία διασώζει ικανά στοιχεία του Σαββαϊτικού τυπικού) να μελετηθεί διεξοδικά από αμερόληπτο μελετητή.
 

chapanos

Νέο μέλος
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ.
 

Attachments

  • 2012-03-11_103535.png
    2012-03-11_103535.png
    35.3 KB · Views: 34
  • 2011-10-05_111945.png
    2011-10-05_111945.png
    972.1 KB · Views: 22

chapanos

Νέο μέλος
ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΑΚΟΥΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΨΑΛΤΙΚΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΕ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΨΑΛΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΕΤΡΑΦΩΝΗ ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ.
 
Last edited by a moderator:
E

emakris

Guest
...ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΕ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΨΑΛΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΕΤΡΑΦΩΝΗ ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ.

Και με λανθασμένη εναρμόνιση. Ο πρώτος ήχος στην κερκυραϊκή και τη ζακυνθινή παράδοση καταλήγει σε μείζονα τρόπο, όχι σε ελάσσονα. Όπου το μέλος καταλήγει στον Πα, το σεκόντο καταλήγει στον Γα εν διέσει (Ρε με Φα δίεση ή ανάλογα με την τονικότητα που έχει επιλεγεί). Οι κρητοεπτανησιακοί ήχοι έχουν την αρμονία τους και δεν πρέπει να ισοπεδώνονται. Όποιος δεν γνωρίζει, καλά θα κάνει να ρωτάει.

ΥΓ Η τελική κατάληξη θυμίζει Χατζιδάκη. Μια χαρά.
 
Last edited:
S

Sotres

Guest

Γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο χοράρχης; Προσωπικά βρίσκω ενδιαφέρουσα την όλη ακολουθία, βέβαια, κάποια σημεία διαφοροποιούνται σε σχέση με την κερκυραϊκή ψαλτική που μου δίδαξαν ο μακαριστός π. Κωνσταντίνος Σουρβίνος και ο μακαριστός Μάριος Μαυροειδής.
(π.χ. άκουσα μερικές φορές τη σουλτάνα να φαλτσάρει και μερικοί ήχοι δεν ακούστηκαν καλά, σαν να χάθηκε ο ήχος). Αλλά η τελική εικόνα ήταν αξιοπρεπής. Μπράβο στα παιδιά που ασχολούνται με αυτή την παράδοση!!Φαίνεται η διδασκαλεία του παπα-Κώστα και το μεράκι των παιδιών. Μακάρι να συνεχιστεί η όλη αυτή προσπάθεια και να ψάλλεται ο Άγιος και με τον τρόπο αυτό. Μπράβο σας!!!
 
E

emakris

Guest
Γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο χοράρχης;
Είναι ο κ. Γεώργιος Μπογδάνος, α΄ ψάλτης Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Βλαχερνών (Γαρίτσα). Πολύ καλή φωνή με χαρακτηριστικό κερκυραϊκό χρώμα. Κάποτε είχαμε συνεργαστεί.
 
Last edited:
S

Sotres

Guest
Είναι ο κ. Γεώργιος Μπογδάνος, α΄ ψάλτης Ι.Ν. Παναγίας Βλαχερνών Γαρίτσης. Πολύ καλή φωνή με χαρακτηριστικό κερκυραϊκό χρώμα. Κάποτε είχαμε συνεργαστεί.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Είχα ακούσει πολλές φορές το όνομα αυτό αλλά τον είχα συνδυάσει με άλλο πρόσωπο.
 
Top