29-05-1453...Η Άλωση της Βασιλεύουσας.

Status
Not open for further replies.

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Το Σαββατο θα εχουμε την θλιβερη επετειο για ολο τον Ελληνισμο της αλώσεως της Κωνσταντίνου Πόλεως και ετσι σκεφτηκα απο σημερα να δημιουργησω αυτο το θεμα προκειμενου να μπορεσει ο καθενας μας να εκφραστει σχετικα με αυτο το γεγονος που ελαβε χωρα πριν 557 χρονια.
Προσωπικα πριν 2 χρονια στα πλαισια της ερευνας που εκανα -και κανω- για διαφορα σημαντικα πολεμικα γεγονοτα του παρελθοντος, επεσε στα χερια μου ενα επετειακο τευχος της σειρας ''πολεμικη ιστορια'' με θεμα την άλωση της Πόλης. Οταν το διαβασα μου εκανε ιδιαιτερη εντυπωση το γεγονος οτι ο Μωαμεθ Β ο Πορθητης δεν ειχε την ανεση του χρονου οπως τουλαχιστον εγω νομιζα! Ηταν νεος Σουλτανος κ επρεπε να αποδειξει στους λοιπους διεκδικητες του θρονου την αξια του κ επιπλεον ειχε υποσχεθει στον τεραστιο στρατο του γρηγορη νικη κ πλουσια λαφυρα! Το γεγονος τωρα οτι οι αμυνομενοι κρατησαν πανω απο μηνα αρχισε να κλωνιζει το ηθικο του στρατου κ η πολιορκια κρεμονταν στην ουσια απο μια κλωστη! Οι αμυνομενοι αφου αντεξαν τις ορδες των ''ατάκτων'' -στρατιωτες δευτερης διαλογης ελαφρως οπλισμενοι- ηρθε η σειρα των Γενίτσαρων κ Σπάχηδων, οι οποιοι ηταν η ελίτ του Τουρκικού στρατου κ βαριά οπλισμενοι!! Και παλι ομως προς εκπληξη του Μωάμεθ οι αμυνομενοι αντεξαν τις λυσσαλέες επιθεσεις των επίλεκτων αυτων στρατιωτών! Η αναλογια ηταν 15-1!!! Βεβαια ομως τη λυση την ειχε δωσει η μπομπαρδα, το κανονι του Ουρβανού που ειχε στην κατοχη του ο Μωάμεθ και το οποίο ειχε ηδη γκρεμισει το τειχος στην πύλη του Ρωμανού, με αποτελεσμα σε μια στιγμη συγχυσης να καταρρευσει η αμυνα κ να επικρατησει το χαος!!
Απλως με τα παραπανω θελω να τονισω την αποψη καποιων συμφωνα με την οποία εαν κρατουσε λιγο παραπανω η πολιορκια θα αναγκαζοταν να φυγει ο Μωάμεθ με αγνωστα αποτελέσματα για τον ιδιο κ την μετέπειτα πορεια της Β. Αυτοκρατορίας!
Βεβαια εαν ερχοταν η περιφημη βοηθεια απο τους Δυτικους πιθανότατα αυτο να ηταν εφικτο! Όμως δεν υπηρχε τετοια διαθεση, οχι τουλαχιστον απο εκεινους που θα μπορουσαν ουσιαστικα να προσφερουν! Και κατα τη διαρκεια της Β. Αυτοκρατοριας αλλα κ τωρα οι ''Δυτικοι'' φθονουν κ σπιλωνουν το Βυζαντιο και προσπαθουν με καθε τροπο να κρυψουν τη περιοδο αυτη!
Ειναι αδυνατο ομως να γινει αυτο διοτι οτι πετυχαν μετεπειτα τοσο στο πολιτισμο οσο κ στην επιστημη οφειλεται στη γνωση που πηγε στη Δυση απο την Κωνσταντινούπολη μετα την άλωση!

http://www.youtube.com/watch?v=D7hmKlutbME&feature=related
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Greekψαλτης;74996 said:
αλλα κ τωρα οι ''Δυτικοι'' φθονουν κ σπιλωνουν το Βυζαντιο και προσπαθουν με καθε τροπο να κρυψουν τη περιοδο αυτη!

Καλό εἶναι νὰ διαβάζετε κάτι παραπάνω προτοῦ ἐκφράσετε παρόμοιους ἀφορισμοὺς.

Ἡ ξένη βιβλιογραφία εἶναι τεράστια γιὰ τὸ βυζάντιο. Κι ἀκόμη ΟΛΕΣ σχεδὸν οἱ νεότερες ἐκδόσεις τῶν βυζαντινῶν πηγῶν ἀπὸ τὸν 19ο αἰ. καὶ μετὰ ἀπὸ «δυτικούς» ἔχουν γίνει, εἴτε μᾶς ἀρέσει εἴτε ὄχι.

Προσοχὴ λοιπόν!
 
Last edited:
Δυστυχώς domesticus έχεις δίκιο. Οι "δυτικοί" μαθαίνουν αρχαία ελληνικά, οι "δυτικοί" ερευνούν,θαυμάζουν και γράφουν για την Ιστορία μας (συμπεριλαμβανομένου και του Βυζαντίου), σε αντίθεση με τους νεοέλληνες γραικύλους, που ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης (συγγράμματα πανεπιστημίου, σχολικά εγχειρίδια), απαξιώνουν το μεγαλείο του Βυζαντίου, λες και χίλια χρόνια και πλέον ένδοξης ελληνικής ιστορίας, δεν υπήρξαν ποτέ ή ότι αποτελούσαν "σκοτεινά χρόνια" και ότι ξαφνικά από την αρχαία Ελλάδα εμφανίστηκαν ως δια μαγείας οι Νεοέλληνες. Γι' αυτούς μετά τον Αριστοτέλη ήρθε ο Πλήθωνας, στέλνοντας στην πυρά του χρόνου, τις εκατοντάδες προσωπικότητες που μεγαλούργησαν πολιτιστικά και όχι μόνο, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Ἀγαπητὲ Νικόλαε,

Απὸ τὴν ἄλλη ἄς μὴν ὑποτιμοῦμε καὶ τὴν δικὴ μας προσφορά. Υπάρχουν ὁ Κουκουλές, ὁ Ὀρλάνδος, ὁ Πάλλας, ὁ Χατζηδάκις, ὁ Οἰκονομίδης, ἡ Μουρίκη, ἡ Λαΐου καὶ ἄλλοι ποὺ διέπρεψαν καὶ πρόσφεραν στὶς βυζαντινὲς σπουδές.

Τὰ γράφω γιατὶ δὲν μοῦ ἀρέσουν οἱ ἀφορισμοὶ «καλοί» καὶ «κακοί» γιὰ ὅλες τὶς πλευρές. Ὁ καθένας προσφέρει καὶ ἡ προσφορά του στὴν ἔρευνα ἀποτιμᾶται καὶ κρίνεται καὶ ὡφελεῖ.

Μέσα ἀπὸ αὐτὸ τὸ πρίσμα βλέπω τὰ πράγματα καὶ ἀπὸ τὸ κάθε τί παίρνω τὸ καλύτερο γιὰ τὴν ἔρευνά μου.
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Καλα το μονο που προσεξατε καποιοι ειναι η αναφορα μου στους Δυτικους? Και η μονη παρεμβαση σας ειναι για να τους υπερασπιστειτε? Αυτο ειναι το θεμα μας? Τελοσπαντων...αφου ενοχληθηκατε επιτρεψτε μου να συμπληρωσω τα εξης: Φυσικα κ υπαρχουν ξενοι καθηγητες οι οποιοι ασχολουνται σοβαρα με το πολιτισμο κ την ιστορια μας κ εχουν προσφερει τα μεγιστα! Εγω ομως δεν αναφερθηκα σε αυτους αλλα σε καποιους αλλους οι οποιοι ακομη κ τωρα σπιλωνουν το Βυζαντιο. Οπως επισης πολλοι φθονουσαν το Βυζαντιο κατα τη διαρκεια της Αυτοκρατοριας, κατι το οποιο φανηκε με την εξελιξη των Σταυροφοριων... Αν τωρα καποιοι δεν το εχετε αντιληφθει ειναι αλλο θεμα κ οπωσδηποτε χρειαζεται προσοχη πριν βιαστουμε να καταδικασουμε αντιθετες γνωμες...:wink:
Στην Ελλαδα τα πραγματα ειναι τραγικοτατα! Κανεις δεν λεει το αντιθετο. Αυτο συμβαινει ομως οταν ο καθε ''ιστορικος'' αντιλαμβανεται την ιστορια με ενα εντελως υποκειμενικο τροπο κ πολλες φορες μαλιστα εξυπηρετωντας αλλους σκοπους περαν της ιστορικης αληθειας.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Υπάρχουν ὁ Κουκουλές, ὁ Ὀρλάνδος, ὁ Πάλλας, ὁ Χατζηδάκις, ὁ Οἰκονομίδης, ἡ Μουρίκη, ἡ Λαΐου καὶ ἄλλοι ποὺ διέπρεψαν καὶ πρόσφεραν στὶς βυζαντινὲς σπουδές.
Να προσθέσουμε και την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.
 
Last edited:
Συμφωνώ domesticus με την απόρριψη της άποψης περί "καλών" και "κακών". Απλά μιλάω για το γενικό πνεύμα που επικρατεί. Δεν μειώνω το έργο των όποιων δικών μας ασχολήθηκαν και προσέφεραν, που εκτός από αυτούς που ανέφερες είναι και άλλοι, λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί, αλλά δεν μπορώ να βάλω στο τσουβάλι του όρου "δυτικοί" και τον J.P.Migne!!! Ούτε βέβαια θεωρώ ότι όλοι οι "δυτικοί" υπήρξαν και φίλοι των Ελλήνων ή φίλοι της αλήθειας. Ειδικά το κόμπλεξ μερικών από δαύτους με το ζήτημα Ρωμαίος, Ρωμιός, ρωμιοσύνη.
Μεγάλα θέματα βέβαια και σίγουρα Greekψάλτη δεν σταθήκαμε μόνο σε αυτό, απλά αφορμή ήταν να ειπωθούν κάποιες απόψεις. Η προσωπική μου άποψη είναι "καλύτερα τούρκικο σαρίκι, παρά παπική τιάρα". Η Πόλη έπεσε και ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία έζησαν παρ' όλο που αυτοί διώκαν το σώμα μας, τόσα χρόνια. Σήμερα, διακόσια χρόνια μετά το '21, με την "ελευθερία" που δήθεν αποκτήσαμε κινδυνεύουμε να χάσουμε κάθε τι ελληνικό και ορθόδοξο από τις ψυχές μας. Αν τιμούμε όμως τη μνήμη της Άλωσης της Πόλης μόνο ιστορικά, ας ξέρουμε ότι αυτή η μνήμη είναι δεκατρείς μέρες μετά. Αυτό που πρέπει να μας θλίβει περισσότερο είναι ότι πέραν της Πόλης, αλώνεται καθημερινά και η συνείδησή μας.
 
Βεβαια ομως τη λυση την ειχε δωσει η μπομπαρδα, το κανονι του Ουρβανού που ειχε στην κατοχη του ο Μωάμεθ και το οποίο ειχε ηδη γκρεμισει το τειχος στην πύλη του Ρωμανού, με αποτελεσμα σε μια στιγμη συγχυσης να καταρρευσει η αμυνα κ να επικρατησει το χαος!
http://www.youtube.com/watch?v=D7hmKlutbME&feature=related
Απλα φιλτατε να συμπληρωσω ,οτι ο κατασκευαστης αυτου του κανονιου ειχε περασει πρωτα απο τον Παλαιολογο!Φυσικα απομακρυνθηκε αρον-αρον απο τον Αυτοκρατορα(που να ηξερε τι θα γινοταν!)γιατι θεωρησε τον κατασκευαστη απατεωνα και ο δευτερος στη συνεχεια πηγε ως γνωστον τα σχεδια στον Μωαμεθ...!Τελως παντων...στην ιστορια ολα θελημα Θεου ειναι!
 
Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι τους όρους "Βυζάντιο","Βυζαντινή" Αυτοκρατορία, και οτιδήποτε άλλο ..."Βυζαντινό" η δυτική ιστοριογραφία τους καθιέρωσε και έτσι έχουν μείνει. Γιατί άραγε;...

Όσοι έχουν "ψάξει" καλύτερα το θέμα ξέρουν πολύ καλά ότι ποτέ δεν ονόμασαν έτσι τους εαυτούς τους οι πρόγονοί μας. Ήταν η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης.
Εξ ου και οι όροι "Ρωμιοί" και "Ρωμιοσύνη".Rum ονομάζουν τους εντός Τουρκίας Ελλήνες οι Τούρκοι.
Ως "Εν Χριστώ τω Θεώ πιστός βασιλεύς και Αυτοκράτωρ Ρωμαίων" υπέγραφε ο εκάστοτε αυτοκράτορας. Αποδειξη τούτου και τα σωζόμενα 2 ψηφιδωτά στην Αγ. Σοφία με τους αυτοκράτορες. Είδε κανείς να γράφει εκεί Αυτοκράτωρ Βυζαντίου; Αν το βρείτε δειξτε μου κι εμένα.


Αλλά και σήμερα πως μας ονομάζουν οι χώρες της Δύσης;
Greeks, (Γραικοί) Greece, Grece, Grιechenland, Grecia κτλ
Το Hellas που πήγε;
Οι Τούρκοι από την άλλη μας ονομάζουν Yunan (Ίωνες) - άθελά τους βέβαια, αφού θεωρούν εαυτούς γνήσιους απόγονους των Τρώων!

Όμως για να μην κατηγορηθώ επίσης για αντιδυτικισμό, πιστεύω ότι για όλα αυτά φταίμε πρώτα εμείς.
Δείτε κάθε χρόνο στις 29/05 πόσα αφιερώματα προβάλλονται από τα ελληνικά ΜΜΕ. Για τα πάσης φύσεως όμως σκάνδαλα και Βατοπέδια τα ρεπορτάζ περισσεύουν...
Πηγαίνετε κάποια στιγμή στις 19 και 29 Μαΐου στην Τουρκία να δείτε τι γίνεται...κι εμείς ντρεπόμαστε να αναρτήσουμε τις σημαίες στα μπαλκόνια μας μην τυχόν και μας πουν ακροδεξιούς.
Στην έναρξη των Ολυμπ. Αγώνων 1 μόνο άρμα αφιερώσαμε για τα 1000 χρόνια του Βυζαντίου. Και να πούμε και δόξα τω Θεώ που μπήκε κι αυτό το ένα...

Αλλά ξέχασα, εμείς θα πάμε φέτος στις 17 Σεπτ. 2010 να λειτουργήσουμε στην Αγ. Σοφία (που πανηγυρίζει τότε βεβαίως βεβαίως:eek:) ως "παγκόσμια ενορία" (και όχι τοπική "εν ορίοις") με έδρα το New Hamshire:eek: και ενορίτες και από άλλες θρησκείες του κόσμου:eek:, "θέλουν δεν θέλουν οι Βαρθολομαίος και Ερντογάν", αφού πιστεύουμε ότι "η Εκκλησία είναι των πιστών και όχι του Δεσπότη ή του Πατριάρχη:eek:" (τα εισαγωγικά είναι λόγια αυτούσια του "προέδρου της παγκόσμιας ενορίας" και οργανωτή της "λειτουργίας" αυτής κ. Chris Σπύρου. Τα συμπεράσματα δικά σας...)

Έτσι πορευόμαστε σήμερα εμείς οι πνευματικοί κληρονόμοι του "Βυζαντίου", που να μην αβασκαθούμε!
Πόσο δίκιο είχε ο μακαριστός Φώτης Κόντολγου: "Αλλοίμονο! Αντί για γιορτές και πανηγύρεις για το Βυζάντιο δε θάτανε πιο σωστό να κάνουμε την κηδεία του;" (Μυστικά άνθη, εκδ. Παπαδημητρίου 2001, σ. 130)

Θερμά συγχαρητήρια στον Greekψάλτη που μας θύμισε την θλιβερή αυτή επέτειο, που είναι θλιβερότερη και από το ΄22.
Καλό είναι (τουλάχιστον εμείς οι ψάλτες και γενικά η Εκκλησία μας) να μην ξεχνάμε...
 

antonios

Αετόπουλος Αντώνιος
Ας είναι αυτές οι ημέρες μνήμης (για την άλωση της Πόλης , για την γενοκτονία των Ποντίων, για την μικρασιατική καταστροφή, για το '21, για το '40), ακριβώς αυτό. Μνήμης. Μνημόσυνα. Κι ας μην ξεχαστούν ποτέ. Μόνο να μην γίνουν επέτειοι μίσους. Μισαλλοδοξίας και απανθρωπιάς... Τότε κανένα νόημα δεν θα 'χουν...
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Η ιστορικη μνημη ειναι κ πρεπει να ειναι εφοδιο για το μελλον! Η γνωση πραγματικα ειναι δυναμη! Αν τωρα καποιοι χρησιμοποιουν την ιστορια για να φανατισουν κ ολα τα σχετικα τοτε κακο κανουν κ τιποτε αλλο! Και αυτο διοτι ως προς τη δικη μας ιστορια θα πρεπει να προσεξουμε και τα τρομερα λαθη των προγονων μας! Οπως διαβασα καπου η μοιρα της πολης ειχε σφραγιστει πολλους αιωνες πριν την πτωση περι το 900 μ.Χ οπου αφησαν τους Σελτζουκους Τουρκους να εγκατασταθουν στην ευρητερη περιοχη με αποτελεσμα να εδραιωσουν σιγα σιγα την κυριαρχια τους στα μερη εκεινα! Οπως επισης καποιος Αυτοκρατορας της περιοδου εκεινης οταν προσπαθησε να τους απωθησει επεσε θυμα προδοσιας κ γυρισε τυφλος στη Πολη!(δεν εχω δυστυχως το συγκεκριμενο βιβλιο μπροστα μου για λεπτομερειες) Βεβαια κ ως προς τα της διαχειρησεως της Αυτοκρατοριας εγιναν τραγικα λαθη αφου σειρα απο αναξιους Αυτοκρατορες ανεβηκαν στο θρονο της Βασιλευουσας με αποτελεσμα να τα διαλυσουν κυριολεκτικα ολα!! Να σκεφτει κανεις πως την εποχη της πολιορκιας ο αλλοτε περιφημος Βυζαντινος στολος δεν αριθμουσε παρα μονο ελαχιστα κακοσυντηρημενα πλοια!
Οπωσδηποτε φιλε Νικολαε η αναφορα μας στα γεγονοτα του παρελθοντος δεν πρεπει να γινεται απλως κ μονο για να τα θυμομαστε ή για να βγαζουν καποιοι ''φλογερους'' κ χωρις ουσιαστικο περιεχομενο λογους. Αλλα μεσω των γεγονοτων αυτων θα πρεπει να διδαχθουμε τοσο μεσα απο τα λαθη των προγονων μας οσο και μεσα απο την αρετη που επεδειξαν σε δυσκολες για το εθνος μας ωρες. Και εχοντας αυτα ως εφοδια θα πρεπει να εκτιμησουμε τη σημερινη μας κατασταση κ αναλογα να πραξουμε.:wink:
Το προβλημα στη χωρα μας δεν ειναι μονο οικονομικο, ισως ποτε δεν ηταν αν αναλογιστει κανεις την αναπτυξη που υπηρχε πριν πολλες δεκαετιες. Αλλα καθαρα ατομικο, δηλ εχουμε χασει τις αξιες μας με αποτελεσμα ολοι μας, απο τον πιο πλουσιο εως τον πιο φτωχο να σκεφτομαστε με κουτοπονηρια και οχι με γνωμωνα το καλο αυτης της χωρας! Καντε μια ερευνα για τις φοβερες βιομηχανιες αυτοκινητων, diesel μηχανων κ.α που υπηρχαν στην Ελλαδα και θα καταλαβετε...!
Ως προς την εκπτωση των ηθικων αξιων τι να πει κανεις?? Ποτε δεν πιστευα πως θα εβλεπα στην Ελλαδα να βγαινουν στην τηλεοραση γυναικες που εχουν λαβει μερος σε ερωτικες ταινιες κ να καμαρωνουν γι'αυτο ή απο την αλλη να καμαρωνουν καποιοι κ να προβαλλουν γαμους ομοφυλοφιλων που γινονται στην Ελλαδα οπως ειδα χθες σε γνωστη απογευματινη εκπομπη:( Για αυτη λοιπον την κατασταση φιλοι μου πιστευω πως το αντιδοτο ειναι να ενστερνιστουμε ξανα τις αξιες και τα ιδανικα των προγονων μας και σε αυτο φυσικα βοηθα η γνωση της ιστοριας!:cool:
 
Αλλά και σήμερα πως μας ονομάζουν οι χώρες της Δύσης;
Greeks, (Γραικοί) Greece, Grece, Grιechenland, Grecia κτλ
Το Hellas που πήγε;


Ξέρετε...,κι ὁ Κοραῆς <<γραικούς>> μᾶς ὀνόμαζε...

Ξέρετε..., κι ο Εφιάλτης, αλλά και ο Πήλιος Γούσης ήταν κι αυτοί Γραικοί... Έλληνες... :(
 

pasapoyn

Παναγιώτης Σαπουντζής
Πιθανώς η ονομασίας Γραικός να προέρχεται από την περιοχή Γραία ή Γραϊκή (= περιοχή της Ελλάδας απ΄όπου κατάγονταν οι πρώτοι Έλληνες άποικοι της Ιταλίας).

Έτσι οι φυλές της δύσης ήρθαν πρώτα σε επαφή με το ελληνικό φύλο των Γραικών ενώ της ανατολής με το φύλο των Ιώνων. Έτσι πιθανότατα εξηγείται η ονομασία Γραικός από τους δυτικούς, Γιουνάν από τους ανατολίτες.

Επίσης o Αριστοτέλης, αναφέρει ότι οι Έλληνες πριν λέγονταν Γραικοί: «πρώτον μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες» (Πάριο Χρονικό)

Αθανάσιος Διάκος: «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω».
 

christos_v

Παλαιό Μέλος
Πιθανώς η ονομασίας Γραικός να προέρχεται από την περιοχή Γραία ή Γραϊκή .


Το όνομα «οι Γραικοί» είναι εμφανές ότι έχει προέλθει από τον πληθυντικό αριθμό του ονόματος «ο Γραικός». Ο Γραικός, σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν γιος του Δία και της Πανδώρας, αδελφός του Μακεδόνα και του Μάγνη, παιδιών του Δία και της Πανδώρας, πρβ:

«Κι η κόρη στον οίκο του ευγενή Δευκαλίωνα, η Πανδώρα με τον πατέρα Δία, τον οδηγό των Θεών όλων, σμιγμένη στην αγάπη γέννησε το χαιρομαχητή Γραικό». (Ησίοδος, Γυναικών κατάλογος ή Ηοίαι 1-6, μετάφραση εκδόσεις «Κάκτος»)

Οι Έλληνες, ως γνωστό, λέγονται από τους ανατολικούς λαούς «Ιωνάν ή Γιουνάνς» και από τους Δυτικούς Graecia – Graeci, ενώ ο Αθανάσιος Διάκος είπε με υπερηφάνεια: «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω». Συνάμα ο Αριστοτέλης, το Πάριο χρονικό, ο Απολλόδωρος κ.α. αναφέρουν ότι οι Έλληνες πριν λέγονταν Γραικοί, πρβ: «πρώτον μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες» (Πάριο Χρονικό). Ειδικότερα, ο Απολλόδωρος λέει ότι οι πέτρες που πετούσαν πίσω τους ο Δευκαλίωνας και η γυναίκα του Πύρρα και γίνονταν άνθρωποι λέγονταν Γραικοί και μετά μετονομάστηκαν σε Έλληνες από τον βασιλιά Έλληνα, γιο του βασιλιά Δευκαλίωνα, πρβ «ὁ δὲ αἱρεῖται ἀνθρώπους αὐτῷ γενέσθαι. καὶ Διὸς εἰπόντος ὑπὲρ κεφαλῆς ἔβαλλεν αἴρων λίθους, καὶ οὓς μὲν ἔβαλε Δευκαλίων, ἄνδρες ἐγένοντο, οὓς δὲ Πύρρα, γυναῖκες. ὅθεν καὶ λαοὶ μεταφορικῶς ὠνομάσθησαν ἀπὸ τοῦ λᾶας ὁ λίθος. γίνονται δὲ ἐκ Πύρρας Δευκαλίωνι παῖδες Ἕλλην μὲν πρῶτος, ὃν ἐκ Διὸς γεγεννῆσθαι <ἔνιοι> λέγουσι, <δεύτερος δὲ> Ἀμφικτύων ὁ μετὰ Κραναὸν βασιλεύσας τῆς Ἀττικῆς, θυγάτηρ δὲ Πρωτογένεια, ἐξ ἧς καὶ Διὸς Ἀέθλιος. Ἕλληνος δὲ καὶ νύμφης Ὀρσηίδος Δῶρος Ξοῦθος Αἴολος. αὐτὸς μὲν οὖν ἀφ᾽ αὑτοῦ τοὺς καλουμένους Γραικοὺς προσηγόρευσεν Ἕλληνας, τοῖς δὲ παισὶν ἐμέρισε τὴν χώραν»(Απολλόδωρος, Α, 7, 1 – 3)

Επομένως είναι φανερό ότι όπως η περσική – τουρκική ονομασία «Ιωνάν» ή «Γιουνάν» (= η Ελλάδα) προέκυψε από την ονομασία Ίων (ήταν βασιλιάς της Φθιώτιδας, γιος του βασιλιά Έλληνα) - Ιωνία και Ίωνες έτσι και η ονομασία Γραικός - Γραικία και Γραικοί πρέπει να προέκυψε είτε από το βασιλιά Γραικό, τον αδελφό του Μακεδόνα κ.ά., είτε από την περιοχή Γραία ή Γραϊκή (= περιοχή της Ελλάδας απ΄όπου κατάγονταν οι πρώτοι Έλληνες άποικοι της Ιταλίας). Γραικός = αυτός που κατάγεται από την πόλη ή περιοχή Γραία ή Γραϊκή χώρα.

Ο Όμηρος απαριθμώντας στον Κατάλογο των «νηών» τις μεγάλες πόλεις που έλαβαν μέρος στον πόλεμο της Τροίας περιλαμβάνει και την πόλη Γραία (Ιλ. Β 498 και ο Θουκυδίδης (Β 23,3) αναφέρει: παριόντες δε (οι Πελοπονήσιοι) Ωρωπόν την γην την Γραικήν καλουμένην, ην νέμονται Ωρώπιοι Αθηναίων, υπήκοοι, εδήωσαν).

Ο Παυσανίας (Βοιωτικά, 20 - 24) από τη μια αναφέρει ότι το όνομα της πόλης «η Γραία» προέκυψε από σύντμηση της αρχικής ονομασίας «Τανα-γραία» (που αρχικά η ονομασία αυτή ήταν όνομα γυναίκας, της κόρη του Ασωπού, και μετά της πόλης) και από την άλλη ότι η Γραία ήταν πολύ μεγάλη σε έκταση, περιλάμβανε την Αυλίδα, τη Μυκαλησσό, το Άρμα κ.α.. Λέει επίσης ότι ο Όμηρος γι αυτήν αναφέρει « Την Θέσπεια, την Γραία και την ευρύχωρη Μυκαλησσό», καθώς και ότι ο Αριστοτέλης λέει ότι ο Ωροπός ονομαζόταν «Γραία» και η περιοχή του Ωρωπού «Γραϊκή».

Σημειώνεται επίσης ότι:

1) Η ονομασία Γραίος,α, ή Γραίκιος,α > Γρακία, Γραικός κ.α ετυμολογικά σχετίζεται με τα: (γ)ραJα - ραγιά απ΄όπου και τα Rex, ρήγας, ρήγιον, ραγιάς κ.α. Αντίθετα το όνομα Γραικία - Γραικός (Λατινικά Graecia – Graecus) δεν σχετίζεται, όπως κακώς ισχυρίζονται μερικοί ανθέλληνες, με το λατινικό Γκρεκύλος (Greculus), που χαρακτήριζε τον χαμερπή, κόλακα και εθνικά ανάξιο καιροσκόπο, αφού το όνομα Γραικία γράφεται με αι = ae και ι, όπως η πόλη Γραία, και όχι με e και (ο)υ, όπως γράφεται το Γρεκύλος (Greculus). Η λέξη «Γκρεκύλος» πρέπει να είναι είτε σλαβική, από τη λέξη Γκρεχ (Грех) που υποδηλώνει την απάτη και αμαρτία, είτε ελληνο-λατινική, από τη λέξη λατινικά Γκρεξ (Grex) = Ελληνικά αίξ > αίγα, αίγαγρος, αγέλη…, άρα ο αγροίκος, αμόρφωτος, ο ανάξιος κ.τ.λ.

2) Ο Στέφανος Βυζάντιος, στο λήμμα Γραικοί, αναφέρει ότι ο Αλκμάν ονόμαζε Γραίκες τις μητέρες των Ελλήνων (Γραίκες δε παρά Αλκμάνι αι των Ελλήνων μητέρες και παρά Σοφοκλεί εν Ποιμέσιν). Αυτό όμως γίνεται και σήμερα. Παράβαλε ότι λέμε π.χ. «ο γέρος και η γραία ή γρα ή γριά μου». Άλλος το γέρος > γρα ή γριά κ.α. και άλλο το Τανα-γραία.

Y.Γ. Όλα αυτά βέβαια, εκτός θέματος με το θέμα της αλώσεως.
 
Last edited:
Ευχαριστώ πολύ όλους για τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις που έδωσαν γύρω από την καταγωγή της ονομασίας "Γραικός", που ομολογώ ότι δεν ήξερα, παρασυρόμενος κυρίως από το γεγονός ότι στις ημέρες μας έχει πάρει και μια αρνητική χροιά - κυρίως από τον γνωστό χαρακτηρισμό "Γραικύλοι" για τον οποίο επίσης δόθηκαν διευκρινίσεις.

Γηράσκω αεί διδασκόμενος...
 
Last edited:

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Να ειστε καλα πατερα Χρηστο για τις τοσο πολυτιμες διευκρινησεις επι του εκτος θεματος ονομασιας των Ελληνων. Πραγματικα δεν το ηξερα και νιωθω πολυ πιο ομορφα τωρα που βλεπω πως το ονομα Γραικος καθε αλλο παρα υποτιμητικο ειναι αλλα συμφωνα με τον Αριστοτελη το πρωτο ονομα των Ελληνων! Τι μαθαινει κανεις...:eek::eek: Τελικα αυτο που λεμε πως η αληθεια υπαρχει στα κειμενα ειναι 1000% σωστο! Αρκει εμεις να την αναζητησουμε και να μην δινουμε ''πατημα'' σε καποιους να εκμεταλλευονται την όποια αγνοια μας επι θεματων που αφορουν την ιστορια και το πολιτισμο του εθνους μας.:cool:
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ήθελα κι εγώ να γράψω κάτι εκτός θέματος για το Γραικός αλλά μόλις είδα το μήνυμα του διάκου μας έκανα πίσω....:). Ας είναι καλά!

Σημειώνω μόνο μια παράμετρο που αναφέρεται σε αντιστοιχο σχόλιο (λ. Έλληνας) του Λεξικού Μπαμπινώτη:

[....] οι ξένοι χρησιμοποιούν για το Eλλάς το Hellas, ως επίσημη ονομασία τής Eλλάδας στην Eυρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα προς τα ονόματα Greece (αγγλ.), Grèce (γαλλ.) και Griechenland (γερμ.). Eπίσης χρησιμοποιούν τα ονόματα hellenic, hellenism κ.ά. Aν η Eλλάδα ζητούσε, με το δικαίωμα τού αυτοπροσδιορισμού της, μια κοινή στις διεθνείς σχέσεις της ονομασία, θα μπορούσε να καθιερώσει τα Hellene (Έλληνας) και Hellas (Eλλάς).
 
Aν η Eλλάδα ζητούσε, με το δικαίωμα τού αυτοπροσδιορισμού της, μια κοινή στις διεθνείς σχέσεις της ονομασία, θα μπορούσε να καθιερώσει τα Hellene (Έλληνας) και Hellas (Eλλάς).

Φίλε Γιώργο, αν ήθελε να καθιερώσει το Ρωμαίος-Ρωμιός-Ρωμανία-Ρωμιοσύνη, λες να το δεχόντουσαν οι "δυτικοί":wink:
Εκτός θέματος, αλλά υπάρχουν αρκετά αξιόλογα άρθρα περί των ονομασιών Γραικός-Έλληνας-Ρωμιός. Θα τα βρω και θα τα στείλω σε πμ σε όποιον θέλει, γιατί ήδη είναι εκτός θεματολογίας του φόρουμ.
 
Status
Not open for further replies.
Top