[Ερώτηση] Ψαλτική για κληρικούς : τί να μάθουμε για να βοηθάμε τους ψάλτες και εμάς;

serafeim99

Νέο μέλος
#81
Πάτερ, αντιγράφω την σημείωση του μηνύματός μου, σε μεγαλύτερη γραμματοσειρά.

Χριστός Ανέστη!
A Ωραια.δηλαδή υπονοείς οτι εκτός απο κουφός δεν εχω και καλή όραση?

(ελπίζω να διατηρείται το χιούμορ σας...)
 

serafeim99

Νέο μέλος
#84
πωλείται αρμόνιο yamaha psr e213, τιμη όσο όσο λόγω διαφωνίας συμ-φορουμιτών...
 
Last edited:

ΑΛΕΞΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτορεπόρτερ - Οπερατέρ Films Producer
#85
πωλείται αρμόνιο yamaha psr e213, τιμη όσο όσο λόγω διαφωνίας συμ-φορουμιτών...
Πάντως δεν πρέπει να έχετε παράπονο μέσα σε λίγες μέρες μάθατε τα πάντα για το πώς μαθαίνει κανείς βυζαντινή μουσική αλλά και για ποιες αγορές μουσικών οργάνων πρέπει να κάνει κάποιος
Αλλά και διατριβή ως προς τον ήχο του αυτιού του ανθρώπου και ιατρικά θέματα !!! :D
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
#86
Εὐχαριστοῦμε τόν Δομέστικο.
Ἀκριβῶς περί μιᾶς παραδόσεως πρόκειται περισσότερο καί ὄχι γιά μιά πραγματικότητα. Καί φυσικά δέν πῆγαν στή Ρώμη (θά ἔχετε διαβάσει τελευταῖα ἄρθρα γιά τή μή ἀξιοπιστία τῆς Βικιπαίδεια). Ἔχει γράψει σχετικά ὁ Καθηγητής μας κ. Βλάσιος Φειδᾶς, ἀλλά δέν μπορῶ νά ψάξω τώρα τά ὀγκωδέστατα βιβλία του. Πάντως καί σάν μιά παράδοση εἶναι πολύ ὠραία.

Βλ. Φειδᾶς, Ἐκκλησιαστικὴ Ἱστορία, τ. Β΄, Ἀθῆναι 1998 (2η ἔκδ.), σ. 79-81.

Γιὰ τὴν ἀξιοπιστία τῆς Wikipedia βλ. ἐδῶ
 

Μ.Β.

Ματθαίος Βλάχος
#91
Απόρρησα με τον τίτλο που βάλατε, αλλά κάτι θα ξέρετε..

Χριστός Ανέστη!
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#93
Βλ. Φειδᾶς, Ἐκκλησιαστικὴ Ἱστορία, τ. Β΄, Ἀθῆναι 1998 (2η ἔκδ.), σ. 79-81.

Γιὰ τὴν ἀξιοπιστία τῆς Wikipedia βλ. ἐδῶ
Μπράβο σου Δομέστικε!!!
Πάντως κι ἐγώ ἀκόμη θυμᾶμαι τί ἔχω διαβάσει καί παρακολουθῶ καί τήν εἰδησιογραφία...


 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#94
Απόρρησα με τον τίτλο που βάλατε, αλλά κάτι θα ξέρετε..

Χριστός Ανέστη!
Μια φυλλομέτρηση λεξικών μπορεί να σας πείσει για το νόημα των λέξεων, που είναι κοινότατες και στα αγιογραφικά, πατερικά, και υμνογραφικά κείμενα.

Δ.
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#96
Μ.Β.;35426 said:
και όχι μόνο...

Χριστός Ανέστη!
και που -φευ-η τερατώδης άγνοια της γλώσσας οδηγεί ευάριθμους πιετιστές σε ασύγγνωστες αυθαιρεσίες προκλητικότατης αντικατάστασης λέξεων, ακόμη και σε αγιογραφικά κείμενα...

Αληθώς ο Κύριος!

Δ.
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#98
Μ.Β.;35429 said:
Συμφωνώ.
Αντίο σας
Λυπούμαι, αλλά μάλλον διαφωνώ στο ότι συμφωνούμε. Τα μηνύματά σας καταδεικνύουν την όμοια διΑφωνία.
 
#99
Στο βάθος του (εσωτερικού μέρους του) αυτιού υπάρχει ένας χόνδρος σε σχήμα U που πάλλεται, ανάλογα με τον ήχο.
Εαν οι ίνες του δημιουργούν ελάχιστη σύμφυση (είναι ελαφρώς κολλημένες μεταξύ τους) όπως σε έναν ελάχιστα παράφωνο (φάλτσο), το αποτέλεσμα θα έχει μια μικρή απόκλιση απ' το πραγματικό. Με πολλή πολλή δουλειά, αυτό ίσως μετριαστεί.
Εαν η σύμφυση είναι σημαντική, όπως σε έναν παράφωνο, είναι φύσει αδύνατο να αλλάξει.
Το καλύτερο που έχει να κάνει ο δάσκαλος, εαν στις πρώτες νότες παρατηρήσει σημαντική απόκλιση, είναι να συζητήσει μαζί του τί άλλο θα του άρεσε εκτός της μουσικής.

Ξεφύγαμε πολύ απ' το θέμα φανταστικέ κύριε συντονιστά;

Πράγματι, αν κάποιος δεν “ακούει” δεν μπορεί να ψάλει, ούτε να τραγουδήσει.

Στο στρατό όταν ήμουν, ήταν ένας λοχίας που έκανε μαθήματα κιθάρας επί 2 χρόνια, κάνοντας 2 φορές την εβδομάδα, το δρομολόγιο Πολύκαστρο-Θεσσαλονίκη (εννοώ ότι πήγαινε σε δάσκαλο στη Θεσσαλονίκη).
Όταν τον γνώρισα εγώ, ήταν στις κλίμακες του Σεγκόβια. Αφού μιλήσαμε για μουσική, με αφορμή μια λειτουργία που ήταν παρόν και με είδε στο ψαλτήρι, μου είπε ότι ο δάσκαλος της κιθάρας που έχει, δεν του κάνει σολφέζ και ότι αυτός θα ήθελε να μάθει να τραγουδάει, γιατί ήταν πολύ φάλτσος (εκτός απ' το να παίζει κιθάρα) .
Με ρώτησε αν μπορώ να τον βοηθήσω και δέχτηκα.
Κάναμε μαθήματα σπίτι μου για 8 περίπου μήνες, και στη κιθάρα που είχε αυτός και σε ένα αρμόνιο που είχα εγώ.
Δεν γινόταν τίποτα. Ο άνθρωπος αυτός δεν “άκουγε”. Δεν μπορούσε με τίποτα να συντονίσει τη φωνή του με τον φθόγγο που άκουγε.
Μετά 8 μήνες, που απολύθηκα, αυτός βρισκόταν στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν όταν ξεκινήσαμε τα μαθήματα, ενώ στην κιθάρα είχε προχωρήσει ανάλογα.
Αποχωρώντας απ' τη μονάδα, μετά την μικρή τελετή που έγινε για να πάρουμε με άλλον έναν τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, με ρώτησε: “Να πάω σε ωδείο να μάθω φωνητική ή τραγούδι;”
Του απάντησα με βαριά καρδιά, γιατί ήταν πολύ καλό παιδί και ντόμπρος χαρακτήρας, να αρκεστεί στο να μάθει να παίζει μόνο κιθάρα και να αφήσει το τραγούδι για κάποιον άλλον.
Αυτό τον στεναχώρησε, αλλά έδειξε να το κατάλαβε.Αυτόν και άλλον έναν τέτοιον άνθρωπο έχω γνωρίσει στη ζωή μου, να μην μπορούν να "ακούσουν", να τα λένε όλα φάλτσα.

Επίσης,

πήγε κάποιος στον συχωρεμένο τον Ζαμπέτα μια νέα τραγουδίστρια να την δοκιμάσει, λέγοντάς του ότι είναι πολύ καλή.
Την άλλη μέρα βρήκε τον Ζαμπέτα και τον ρώτησε πώς την άκουσε και αν είναι καλή.
Ο Ζαμπέτας απάντησε: “Αυτή δεν πιάνεται με τίποτα αδερφέ μου, δεν είναι ούτε στα άσπρα, ούτε στα μαύρα πλήκτρα, αυτή είναι στις χαραμάδες.”Προσωπικά πιστεύω ότι είναι θέμα αυτιού ή και εγκεφάλου κατ' επέκταση κι όχι φωνής.


Τέλος, για τους σπουδάζοντας την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Ημών Μουσική, θα ήθελα να προσθέσω το εξής:
Αν κάποιος αρχάριος που θέλει να ψάλλει (όχι να τραγουδάει) ξεκινήσει με συγκερασμένο όργανο να εκπαιδεύει τη φωνή του, θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, κάποια στιγμή να συνεχίσει στην ασυγκέραστη κλίμακα. Το μυαλό και το αυτί του θα έχουν αποτυπώσει τη φάλτσα δυτική κλίμακα, που ακούμε όλοι μας σήμερα παντού, χωρίς να υπάρχει επιστροφή.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε σύγχρονα παραδείγματα, μεγάλων "σχολών" και ωδείων, που οι μαθητές των ψάλλουν ρομποτικά σαν το sibelius.
 

serafeim99

Νέο μέλος
φοβαμαι οτι δεν απαντατε στο θεμα. μηπως ειμαι σε φορουμ ιατρων ΩΡΛ ? ρωταμε συγκεκριμενα για κληρικους. δηλαδη αν καποιος ο οποιος ειναι ηδη κληρικος αλλα δεν ακουει καλα, θα του πειτε "τι αλλο σας αρεσει να κανετε εκτος της μουσικης?" μολις πριν ενα μηνα, περιπου, ξεκινησα μαθηματα φωνητικης, ημουν λιγο πιο κατω απο την τονικοτητα της νοτας που ακουγα, μεσα σε λιγοτερο απο μηνα λεω ακριβως την νοτα που ακουω. Ειναι "απαραδεκτο" και "βλασφημο" που με βοηθησε σε αυτο ενα αρμονιο και ενας καθηγητης-τραγουδιστης οπερας? μπορει και να ειναι.αλλα πειτε το στον ψαλτη μου που θελει να του στειλη λουλουδια! τωρα τα περι "συγκερασμενου" οργανου και τα λοιπα δεν τα σχολιαζω. συγκερασμενο η οχι με αυτα ειδα προκοπη και βελτιωση, και οχι με της μεγαλοστομιες των ψαλταδων που κανουν λες και γεννηθηκαν μαθημενοι. φιλικα, που λεει και καποιος αλλος φιλος εδω μεσα, αλλα δεν μπορει να μας την λεει ο καθε ψαλτης οτι δεν ειμαστε σωστοι, και μολις παμε να κανουμε μια προσπαθεια να βελτιωθουμε να ακουμε εκατο διαφορετικες αποθαρρυντικες αποψεις....
ευχαριστω.
 
Top