Ψάλτης χωρίς αμοιβή

#2
Ντροπή σου συνάδερφε. Πολλοί βρίσκονται σε έσχατη οικονομική κατάσταση επειδή αμοίβονται όπως αμοίβονται(οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ γινώσκουν...),το επάγγελμα έχει ήδη ξεφτιλισθή και βουλιάζει στην άβυσσο(μην πεις για λειτούργημα και άλλα συναφή-δεν απευθύνεσαι σε ηλίθιους),εγώ προσωπικά βρίσκομαι ένα βήμα πριν να καταστώ άστεγος, οι παπάδες άλλο που δεν θέλουν το τσαμπέ και την ξεφτίλα και ηδονίζονται να εκμεταλεύονται καταστάσεις(ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ) κι εσύ είσαι ένας εν δυνάμει υποψήφιος που θα πάρει την θέση από μένα ή από κάποιον άλλο που από αυτήν ζει κλπ κλπ. Όχι ντροπή, και που το σκέφτηκες ήδη αμάρτησες εν τη καρδία σου συνάδερφε.
 
#3
Όποιος θέλει να προσφέρει τις ψαλτικές του υπηρεσίες δωρεάν, μπορεί να το κάνει χωρίς διαφήμιση και τυμπανοκρουσίες.

Πάει σε μια ενορία που πάσχει από ψάλτες και δηλώνει στον προϊστάμενο το ενδιαφέρον του.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι "ηθικότερο" για τους συναδέλφους που ζουν οικογένειες από αυτό το λειτούργημα, θα είναι και "θεολογικότερο" προς τους νόμους τους εκκλησίας.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει η αριστερά τι θα ποιήσει η δεξιά...
 
#5
Χαίρετε!
Κατά το παρελθόν έχει υπάρξει κι άλλη περίπτωση ιεροψάλτη, εδώ στο "Ψ", να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες.
Από τη μια μεριά είναι μια "Θεάρεστη κίνηση", που παραπέμπει σε άλλες εποχές, βλ. εδώ.
Από την άλλη όμως, σ΄ένα χώρο που πολλοί εκ΄ των ιεροψαλτών ζουν από το Ι. αναλόγιο & την Ε.Β.Μ., δεν είναι ηθικό, να διατυμπανίζουμε την δωρεάν προσφορά ιεροψαλτικών υπηρεσιών.
"Η επαρχία χρειάζεται ιεροψάλτες" και μάλιστα με δωρεάν παροχή των υπηρεσιών, ή μικροί Ι. Ναοί νοσοκομείων, λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων, οπότε θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα "του Νεοσύλλεκτου κ. Γ. Καραγιαννάκη".
 
Last edited:
#6
Ντροπή σου συνάδερφε. Πολλοί βρίσκονται σε έσχατη οικονομική κατάσταση επειδή αμοίβονται όπως αμοίβονται(οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ γινώσκουν...),το επάγγελμα έχει ήδη ξεφτιλισθή και βουλιάζει στην άβυσσο(μην πεις για λειτούργημα και άλλα συναφή-δεν απευθύνεσαι σε ηλίθιους),εγώ προσωπικά βρίσκομαι ένα βήμα πριν να καταστώ άστεγος, οι παπάδες άλλο που δεν θέλουν το τσαμπέ και την ξεφτίλα και ηδονίζονται να εκμεταλεύονται καταστάσεις(ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ) κι εσύ είσαι ένας εν δυνάμει υποψήφιος που θα πάρει την θέση από μένα ή από κάποιον άλλο που από αυτήν ζει κλπ κλπ. Όχι ντροπή, και που το σκέφτηκες ήδη αμάρτησες εν τη καρδία σου συνάδερφε.
Αδελφέ ΝΙΚΙΑ καταλαβαίνω την θέση σου. Επέτρεψέ όμως μου μερικές σκέψεις...

Αρκετές φορές στο παρελθόν έχω αισθανθεί όπως περιέγραψες. Είναι ανθρώπινο να συμβεί αυτό.
Μην ξεχνάμε όμως οτι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Πόσο μάλλον μια εθελοντική προσφορά. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για προσφορά μέσα στην Εκκλησία.
Γνωρίζω εθελοντές που ψέλνουν και συμπεριφέρονται καλύτερα, και προσφέρουν περισσότερα απο αυτούς που πληρώνονται.
Γνωρίζω και ψάλτες με αμοιβή ή ψάλτες "επαγγελματίες" που στρογγυλοκάθονται στην "μονιμότητά" τους ή τον μισθό τους και η συμπεριφορά τους ντροπιάζει το λειτούργημα του ιεροψάλτη.
Το θέμα της αμοιβής των ψαλτών μην περιμένουμε αυτή την χρονική συγκυρία, με κλειστούς ή σχεδόν κλειστούς ναούς, να αντιμετωπισθεί ή να λυθεί.
Ας μην ξεχνάμε οτι η Εκκλησία δεν είναι, ή δεν πρέπει να είναι, δημόσια υπηρεσία ή εταιρία με εργοδότες, εργαζόμενους κλπ. Είναι Σώμα Χριστού.
Όλοι βέβαια κρινόμαστε απο τα κίνητρά μας, απο τις πράξεις μας και έχουμε τεράστια ευθύνη ενώπιον Θεού.
Η Εκκλησία όμως, σαν ΜΑΝΑ, πάντα θα μας χωράει όλους.
Η αγάπη του Θεού μας ανέχεται όλους με τα ελαττώματά μας. Όπως ο Χριστός ανέχθηκε τον Ιούδα για μαθητή του.
 
Last edited:
#7
Αγαπητοί φίλοι Χαίρετε ! Αυτό είναι ένα θέμα που έχει πονέσει πολύ τους ψάλτες αλλά πιο πολύ πονάει κάθε πρώτη του μηνός τους ιερείς. Είμαι στο αναλόγιο σχεδόν 40 χρόνια και έχω συναντήσει τις πιο απίθανες καταστάσεις. Ο καθένας λέει ότι θέλει ανάλογα με το επίπεδο του, την μόρφωσή του αλλά και την προαίρεση του. Δυστυχώς εκτός από τον ατομικισμό το δεύτερο μεγάλο ελάττωμα ημών των Ελλήνων είναι ότι έχουμε άποψη για τα πάντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπαίνουμε στη θέση του άλλου και το χειρότερο να μην σεβόμαστε τον κόπο του και την προσπάθειά του. Κάποτε όταν είπα σε κάποιον καθηγητή Μαθηματικό ,πόσα χρόνια έχω σπουδάσει μουσική , πόσες ώρες διάβαζα για να πάρω τους τίτλους αλλά και πόσες ώρες ακόμα διαβάζω και ασχολούμαι με τη μουσική , έμεινε άναυδος ! "χρειάζεται τόσα πολλά ένας ψάλτης ; εγώ νόμιζα ότι τα μαθαίνεις μια φορά και τελείωσε."- Αν θέλεις να είσαι σωστός ψάλτης δεν σταματάς ποτέ ! του απάντησα. Τα άκρα είναι πάντοτε άσχημα. Χωρίς να θέλω να θίξω κανένα , νομίζω ότι ο "σοβαρός" ψάλτης πρέπει να αμείβεται και μάλιστα καλά.Είναι σπάνιο ψάλτης να αρνείται τον μισθό του, όμως αρνούνται την πληρωμή κυρίως αυτοί που δεν έχουν μουσικές σπουδές και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ανέβουν στο αναλόγιο.( Επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να θίξω κάποιον ). Τώρα αν κάποιος δεν έχει ανάγκη τα χρήματα της ψαλτικής και από υπερβολικό ζήλο θέλει να τα χαρίσει, το πιο φρόνιμο είναι να δεχτεί το μισθό με το ένα χέρι και με το άλλο να τον κάνει ελεημοσύνη, χωρίς δημοσίευση και σαλπίσματα.
 

nkioster

Πατήρ Νεκτάριος Κιοστεράκης
#8
To μεγαλύτερο θέμα δεν είναι αν πάει κάποιος αν πάει να ψάλλει αφιλοκερδώς ή οχι. Σίγουρα ο ψάλτης πρέπει να αμοίβεται για να διασώζεται η πατρώα μας μουσική και λατρεία. Δηλαδή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν ξέρει ο ψάλτης το ΤΙ ΘΑ ΨΑΛΛΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΨΑΛΛΕΙ. Γιατί δυστυχώς πολλοί παρουσιάζονται ως ψάλτες και στο τέλος δεν ξέρουν να πάνε απ το Νη στο Πα. Για να μην σχολιάσω τα σφάλματα των λέξεων. Γι αυτό ο εκάστοτε εφημέριος μιας Ενορίας οφείλει να έχει υψηλό κριτήριο για το πως λέγεται ο κάθε ύμνος στην διάρκεια της ακολουθίας έτσι ώστε να μαθαίνει και ο κόσμος σωστά τον κάθε ύμνο.
 

zoslen

Βύρων Αναγνωστόπουλος
#9
Εγώ θα έβαζα αγγελία "ψάχνω αφιλοκερδώς ψαλτήρι σε ναό όπου και ο ιερέας διακονεί αφιλοκερδώς".
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#10
Εγώ θα έβαζα αγγελία "ψάχνω αφιλοκερδώς ψαλτήρι σε ναό όπου και ο ιερέας διακονεί αφιλοκερδώς".
Κακιούλα...

... το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν ξέρει ο ψάλτης το ΤΙ ΘΑ ΨΑΛΛΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΨΑΛΛΕΙ.
!!!

... αρνούνται την πληρωμή κυρίως αυτοί που δεν έχουν μουσικές σπουδές και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ανέβουν στο αναλόγιο.
Αὐτή εἶναι μιά ἀλήθεια!!!
Ὁπότε ἔχουν γνῶσιν οἱ φύλακες...
Μή σκᾶτε...

ΥΓ. Ἀπ᾿ τήν ἄλλη, νά βλέπετε καί τά προφίλ... Μπῆκε μία φορά, ἔγραψε ἕνα μήνυμα, καί χάθηκε... Ὁπότε δέν ἔχουν λόγο οἱ ὕβρεις...
 
Last edited:
#11
Αναζητώ και γώ αναλόγιο, αμοισθί εις οιονδήποτε ναόν.
Κίνητρό μου είναι ο σφετερισμός της θέσεως ενός οδυνομένου συναδέλφου, που αγωνίζεται να ταΐσει την οικογένειά του, και γκρινιάζει μεμψίμοιρος.
Δύναμαι να ανταποκριθώ εις αργάς δοξολογίας μετά κρατήματος, ομοίως και τιρερισμού εν τέλει του τρισαγίου ύμνου.
 
#12
Κοιτάξτε να δείτε θα σας ομιλήσω ως έμπειρος θεολόγος, είναι η λοιπή μου, δεν πρέπει να εκμεταλεύουμε τους ανθρώπους, κάποιοι ζουν από αυτό το αγαθό, καποιοι ζουν τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους από αυτό, είναι αμάρτημα, 10% από τα υπάρχοντα αν διαβάσουμε στα ιστορικά αναφέρεται πρέπει ο κόσμος να προσφέρει στην εκκλησία για την διατήρηση της από την οποία θα περιλαμβάνεται όπως και η αμοιβή των ιερέων και των ψαλτών άλλωστε υπάρχει και κρατικό διάταγμα για τους ψάλτες με τις απαραίτητες προσλήψεις. Μη ξεχνάμε επίσης τα λόγια του Κυρίου περί του αμπέλου υπάρχει και αφιερωμένη Κυριακή της Σαρακοστής περί του εργάτη πως δικαίως πρέπει να ανταμείβεται κάθε εργαζομένου. Το δωρεάν λάβατε δωρεάν δώτε, δε στέκεται εδω, καθώς εδώ ομιλείται περί τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και ας μη τα μπερδεύουμε τα πράγματα είναι βλασφημία. Να ξέρουμε όλοι μας και κάτι ότι και αν κάνουμε οι καιροί πλησιάζονται όλοι θα λογοδοτήσουμε ενοπόποιον του Κυρίου στη κρίση Του, εκεί που λέγει αν ο αδελφός μου άρρωστος είναι και δεν τον επισκεψατε, αν δεν δώσετε στον αδελφό μου να φάει, να πιει, δεν τον μαζεψατε, Εμού δεν το κάνατε και Εγώ θα αρνηθώ από εσάς το λέγει σε τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις. και θα υπάρξουν βεβαια πολλές εκπλήξεις στον ουρανό.
 
Top