Ψάλτης χωρίς αμοιβή

Status
Not open for further replies.

ΝΙΚΙΑΣ

New member
Ντροπή σου συνάδερφε. Πολλοί βρίσκονται σε έσχατη οικονομική κατάσταση επειδή αμοίβονται όπως αμοίβονται(οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ γινώσκουν...),το επάγγελμα έχει ήδη ξεφτιλισθή και βουλιάζει στην άβυσσο(μην πεις για λειτούργημα και άλλα συναφή-δεν απευθύνεσαι σε ηλίθιους),εγώ προσωπικά βρίσκομαι ένα βήμα πριν να καταστώ άστεγος, οι παπάδες άλλο που δεν θέλουν το τσαμπέ και την ξεφτίλα και ηδονίζονται να εκμεταλεύονται καταστάσεις(ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ) κι εσύ είσαι ένας εν δυνάμει υποψήφιος που θα πάρει την θέση από μένα ή από κάποιον άλλο που από αυτήν ζει κλπ κλπ. Όχι ντροπή, και που το σκέφτηκες ήδη αμάρτησες εν τη καρδία σου συνάδερφε.
 
Όποιος θέλει να προσφέρει τις ψαλτικές του υπηρεσίες δωρεάν, μπορεί να το κάνει χωρίς διαφήμιση και τυμπανοκρουσίες.

Πάει σε μια ενορία που πάσχει από ψάλτες και δηλώνει στον προϊστάμενο το ενδιαφέρον του.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι "ηθικότερο" για τους συναδέλφους που ζουν οικογένειες από αυτό το λειτούργημα, θα είναι και "θεολογικότερο" προς τους νόμους τους εκκλησίας.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει η αριστερά τι θα ποιήσει η δεξιά...
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Χαίρετε!
Κατά το παρελθόν έχει υπάρξει κι άλλη περίπτωση ιεροψάλτη, εδώ στο "Ψ", να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες.
Από τη μια μεριά είναι μια "Θεάρεστη κίνηση", που παραπέμπει σε άλλες εποχές, βλ. εδώ.
Από την άλλη όμως, σ΄ένα χώρο που πολλοί εκ΄ των ιεροψαλτών ζουν από το Ι. αναλόγιο & την Ε.Β.Μ., δεν είναι ηθικό, να διατυμπανίζουμε την δωρεάν προσφορά ιεροψαλτικών υπηρεσιών.
"Η επαρχία χρειάζεται ιεροψάλτες" και μάλιστα με δωρεάν παροχή των υπηρεσιών, ή μικροί Ι. Ναοί νοσοκομείων, λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων, οπότε θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα "του Νεοσύλλεκτου κ. Γ. Καραγιαννάκη".
 
Last edited:

Π. Σ.

Σπυρίδων
Ντροπή σου συνάδερφε. Πολλοί βρίσκονται σε έσχατη οικονομική κατάσταση επειδή αμοίβονται όπως αμοίβονται(οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ γινώσκουν...),το επάγγελμα έχει ήδη ξεφτιλισθή και βουλιάζει στην άβυσσο(μην πεις για λειτούργημα και άλλα συναφή-δεν απευθύνεσαι σε ηλίθιους),εγώ προσωπικά βρίσκομαι ένα βήμα πριν να καταστώ άστεγος, οι παπάδες άλλο που δεν θέλουν το τσαμπέ και την ξεφτίλα και ηδονίζονται να εκμεταλεύονται καταστάσεις(ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ) κι εσύ είσαι ένας εν δυνάμει υποψήφιος που θα πάρει την θέση από μένα ή από κάποιον άλλο που από αυτήν ζει κλπ κλπ. Όχι ντροπή, και που το σκέφτηκες ήδη αμάρτησες εν τη καρδία σου συνάδερφε.

Αδελφέ ΝΙΚΙΑ καταλαβαίνω την θέση σου. Επέτρεψέ όμως μου μερικές σκέψεις...

Αρκετές φορές στο παρελθόν έχω αισθανθεί όπως περιέγραψες. Είναι ανθρώπινο να συμβεί αυτό.
Μην ξεχνάμε όμως οτι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Πόσο μάλλον μια εθελοντική προσφορά. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για προσφορά μέσα στην Εκκλησία.
Γνωρίζω εθελοντές που ψέλνουν και συμπεριφέρονται καλύτερα, και προσφέρουν περισσότερα απο αυτούς που πληρώνονται.
Γνωρίζω και ψάλτες με αμοιβή ή ψάλτες "επαγγελματίες" που στρογγυλοκάθονται στην "μονιμότητά" τους ή τον μισθό τους και η συμπεριφορά τους ντροπιάζει το λειτούργημα του ιεροψάλτη.
Το θέμα της αμοιβής των ψαλτών μην περιμένουμε αυτή την χρονική συγκυρία, με κλειστούς ή σχεδόν κλειστούς ναούς, να αντιμετωπισθεί ή να λυθεί.
Ας μην ξεχνάμε οτι η Εκκλησία δεν είναι, ή δεν πρέπει να είναι, δημόσια υπηρεσία ή εταιρία με εργοδότες, εργαζόμενους κλπ. Είναι Σώμα Χριστού.
Όλοι βέβαια κρινόμαστε απο τα κίνητρά μας, απο τις πράξεις μας και έχουμε τεράστια ευθύνη ενώπιον Θεού.
Η Εκκλησία όμως, σαν ΜΑΝΑ, πάντα θα μας χωράει όλους.
Η αγάπη του Θεού μας ανέχεται όλους με τα ελαττώματά μας. Όπως ο Χριστός ανέχθηκε τον Ιούδα για μαθητή του.
 
Last edited:

Υάκινθος B

Well-known member
Αγαπητοί φίλοι Χαίρετε ! Αυτό είναι ένα θέμα που έχει πονέσει πολύ τους ψάλτες αλλά πιο πολύ πονάει κάθε πρώτη του μηνός τους ιερείς. Είμαι στο αναλόγιο σχεδόν 40 χρόνια και έχω συναντήσει τις πιο απίθανες καταστάσεις. Ο καθένας λέει ότι θέλει ανάλογα με το επίπεδο του, την μόρφωσή του αλλά και την προαίρεση του. Δυστυχώς εκτός από τον ατομικισμό το δεύτερο μεγάλο ελάττωμα ημών των Ελλήνων είναι ότι έχουμε άποψη για τα πάντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπαίνουμε στη θέση του άλλου και το χειρότερο να μην σεβόμαστε τον κόπο του και την προσπάθειά του. Κάποτε όταν είπα σε κάποιον καθηγητή Μαθηματικό ,πόσα χρόνια έχω σπουδάσει μουσική , πόσες ώρες διάβαζα για να πάρω τους τίτλους αλλά και πόσες ώρες ακόμα διαβάζω και ασχολούμαι με τη μουσική , έμεινε άναυδος ! "χρειάζεται τόσα πολλά ένας ψάλτης ; εγώ νόμιζα ότι τα μαθαίνεις μια φορά και τελείωσε."- Αν θέλεις να είσαι σωστός ψάλτης δεν σταματάς ποτέ ! του απάντησα. Τα άκρα είναι πάντοτε άσχημα. Χωρίς να θέλω να θίξω κανένα , νομίζω ότι ο "σοβαρός" ψάλτης πρέπει να αμείβεται και μάλιστα καλά.Είναι σπάνιο ψάλτης να αρνείται τον μισθό του, όμως αρνούνται την πληρωμή κυρίως αυτοί που δεν έχουν μουσικές σπουδές και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ανέβουν στο αναλόγιο.( Επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να θίξω κάποιον ). Τώρα αν κάποιος δεν έχει ανάγκη τα χρήματα της ψαλτικής και από υπερβολικό ζήλο θέλει να τα χαρίσει, το πιο φρόνιμο είναι να δεχτεί το μισθό με το ένα χέρι και με το άλλο να τον κάνει ελεημοσύνη, χωρίς δημοσίευση και σαλπίσματα.
 

nkioster

Πατήρ Νεκτάριος Κιοστεράκης
To μεγαλύτερο θέμα δεν είναι αν πάει κάποιος αν πάει να ψάλλει αφιλοκερδώς ή οχι. Σίγουρα ο ψάλτης πρέπει να αμοίβεται για να διασώζεται η πατρώα μας μουσική και λατρεία. Δηλαδή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν ξέρει ο ψάλτης το ΤΙ ΘΑ ΨΑΛΛΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΨΑΛΛΕΙ. Γιατί δυστυχώς πολλοί παρουσιάζονται ως ψάλτες και στο τέλος δεν ξέρουν να πάνε απ το Νη στο Πα. Για να μην σχολιάσω τα σφάλματα των λέξεων. Γι αυτό ο εκάστοτε εφημέριος μιας Ενορίας οφείλει να έχει υψηλό κριτήριο για το πως λέγεται ο κάθε ύμνος στην διάρκεια της ακολουθίας έτσι ώστε να μαθαίνει και ο κόσμος σωστά τον κάθε ύμνο.
 

zoslen

Βύρων Αναγνωστόπουλος
Εγώ θα έβαζα αγγελία "ψάχνω αφιλοκερδώς ψαλτήρι σε ναό όπου και ο ιερέας διακονεί αφιλοκερδώς".
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Εγώ θα έβαζα αγγελία "ψάχνω αφιλοκερδώς ψαλτήρι σε ναό όπου και ο ιερέας διακονεί αφιλοκερδώς".
Κακιούλα...

... το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν ξέρει ο ψάλτης το ΤΙ ΘΑ ΨΑΛΛΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΨΑΛΛΕΙ.
!!!

... αρνούνται την πληρωμή κυρίως αυτοί που δεν έχουν μουσικές σπουδές και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ανέβουν στο αναλόγιο.
Αὐτή εἶναι μιά ἀλήθεια!!!
Ὁπότε ἔχουν γνῶσιν οἱ φύλακες...
Μή σκᾶτε...

ΥΓ. Ἀπ᾿ τήν ἄλλη, νά βλέπετε καί τά προφίλ... Μπῆκε μία φορά, ἔγραψε ἕνα μήνυμα, καί χάθηκε... Ὁπότε δέν ἔχουν λόγο οἱ ὕβρεις...
 
Last edited:
Αναζητώ και γώ αναλόγιο, αμοισθί εις οιονδήποτε ναόν.
Κίνητρό μου είναι ο σφετερισμός της θέσεως ενός οδυνομένου συναδέλφου, που αγωνίζεται να ταΐσει την οικογένειά του, και γκρινιάζει μεμψίμοιρος.
Δύναμαι να ανταποκριθώ εις αργάς δοξολογίας μετά κρατήματος, ομοίως και τιρερισμού εν τέλει του τρισαγίου ύμνου.
 
M

MELETIOS1981

Guest
Κοιτάξτε να δείτε θα σας ομιλήσω ως έμπειρος θεολόγος, είναι η λοιπή μου, δεν πρέπει να εκμεταλεύουμε τους ανθρώπους, κάποιοι ζουν από αυτό το αγαθό, καποιοι ζουν τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους από αυτό, είναι αμάρτημα, 10% από τα υπάρχοντα αν διαβάσουμε στα ιστορικά αναφέρεται πρέπει ο κόσμος να προσφέρει στην εκκλησία για την διατήρηση της από την οποία θα περιλαμβάνεται όπως και η αμοιβή των ιερέων και των ψαλτών άλλωστε υπάρχει και κρατικό διάταγμα για τους ψάλτες με τις απαραίτητες προσλήψεις. Μη ξεχνάμε επίσης τα λόγια του Κυρίου περί του αμπέλου υπάρχει και αφιερωμένη Κυριακή της Σαρακοστής περί του εργάτη πως δικαίως πρέπει να ανταμείβεται κάθε εργαζομένου. Το δωρεάν λάβατε δωρεάν δώτε, δε στέκεται εδω, καθώς εδώ ομιλείται περί τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και ας μη τα μπερδεύουμε τα πράγματα είναι βλασφημία. Να ξέρουμε όλοι μας και κάτι ότι και αν κάνουμε οι καιροί πλησιάζονται όλοι θα λογοδοτήσουμε ενοπόποιον του Κυρίου στη κρίση Του, εκεί που λέγει αν ο αδελφός μου άρρωστος είναι και δεν τον επισκεψατε, αν δεν δώσετε στον αδελφό μου να φάει, να πιει, δεν τον μαζεψατε, Εμού δεν το κάνατε και Εγώ θα αρνηθώ από εσάς το λέγει σε τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις. και θα υπάρξουν βεβαια πολλές εκπλήξεις στον ουρανό.
 

ΝΙΚΙΑΣ

New member
Χαίρομαι αγαπητοί συνάδελφοι που σχολιάσατε τα οργισμένα μου λεγόμενα με πιο ήπιες θεωρήσεις και συνάμα εύστοχες και γι' αυτό σκεπτόμενος άφησα να περάσει ένα διάστημα για να επανέλθω: Προσυπογράφω λοιπόν σχεδόν όλα, και τα περί αμισθί τα δέχομαι σε επαρχιακούς ή νοσοκομειακούς, που πράγματι έχουν ανάγκη, ναούς με την επισήμανση την ήδη ειπωμένη, να μην διατυμπανίζονται τέτοιες κινήσεις διά των φόβον των Ιουδαίων-Ιερέων...
Το καυστικό χιούμορ των συναδέλφων Αναγνωστόπουλου και Γελαδάκη σπάει κόκκαλα-τα συγχαρητήριά μου. Αλήθεια ας προσέξει ιδίως ο φίλος Σπ.Παναγιωτόπουλος που ναι, καλώς λέει τα περισσότερα αυτά που λέει, ΟΜΩΣ θα τον παρακαλούσα να...εμβαθύνει έτι περισσότερο στο ότι η εκκλησία δεν είναι δημόσια υπηρεσία κλπ και λέγοντάς το αυτό στους παπάδες να προσπαθήσει να τους πείσει να εργάζονται κι αυτοί αμισθί και τα συναφή θεολογικά...Ασφαλώς θα καταλαβαίνεις αδελφέ...να μην συνεχίσω. Εφόσον λοιπόν με καταλαβαίνεις και έχεις αισθανθεί και συ έτσι στο παρελθόν μη μου ζητάς να σου επιτρέψω μερικές σκέψεις, εγώ επιτρέπω, ο ιδιοκτήτης που του χρωστάω νοίκι και οι λογαριασμοί, ΑΥΤΟΙ δεν επιτρέπουν κάποιες σκέψεις...ΑΥΤΟΙ θέλουν χρήματα-έχεις να μου δώσεις;
Χρόνια ολόκληρα, ώρες ατέλειωτες για να βγάλω ως μαθητής και κατόπιν πτυχιούχος (και τον Ιούνιο διπλωματούχος), παραλλαγή τε και μέλος την ύλη ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΗ, όπως λέει σωστότατα ο συνάδελφος Υάκινθος Β, και να θέλεις να δουλέψεις και να σούρχονται κάποιοι να λένε, έστω και με καλό λογισμό,....θεολογίες. ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.
βλ. και αγγελία μου για αναλόγιο αριστερού ή και τρίτου.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Δυστυχώς η τέχνη δεν αμοίβεται αναλόγως των ωρών ενασχόλησης. Όχι μόνο στην ψαλτική, απ' ότι γνωρίζω, όποιον καλλιτέχνη και να ρωτήσεις θα συμφωνήσει.

Πέραν ορισμένων εξαιρέσεων, μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού, όποιος αποφασίσει να βιοποριστεί από την ψαλτική, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει να περιμένει σκαμπανεβάσματα.

Επίσης, αν μου επιτρέπετε να μιλήσω για τον Μάριο Γελαδάκη (ο οποίος είναι και χιουμορίστας), ο Μάριος έχασε το ψαλτήρι του εξ'αιτίας ιεροψάλτη που εμφανίστηκε και προσφέρθηκε "αφιλοκερδώς". Από τότε βιοπορίζεται εργαζόμενος χειρωνακτικά (φτιάχνει σπίτι από το μηδέν), και απ' ότι μαθαίνω τα πάει πολύ καλά.

Μάριε συγνώμη που τα λέω αυτά, δε νομίζω είπα κάτι κακό.
 

Υάκινθος B

Well-known member
Όλοι έχουμε ψάλλει σε κάποιες περιπτώσεις δωρεάν !. Εγώ δε άπειρες φορές. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω μέχρι τα 18 μου, τότε που πήγα φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, η ενορία μου στην οποία και έψαλα δεν μου είχε δώσει ούτε ένα σεντς. Και το τι ακολουθίες τους είχα βγάλει πέρα δε λέγεται , εσπερινούς, απόδειπνα , προηγιασμένες. Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να ζητήσω λεφτά, διότι είχα την αίσθηση ότι είμαι μαθητής (βέβαια μέχρι τώρα την έχω) και δεύτερον το έκανα επειδή μου άρεσε. Είχα τρέλα με τη μουσική. Επίσης σαν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ,Σε μεγάλο κεντρικό ναό , ο ιερέας μας είχε, εμένα και κάποιο φίλο μου, για κάνα δυο χρόνια καθημερινούς ψάλτες .ούτε τα εισιτήρια δεν μας έδινε. Και τότε αν και μαθητευόμενοι ήμασταν καλοί, ψάλλαμε από μουσικό κείμενο και ψάλλαμε σωστά. Γι αυτό είπα σε προηγούμενη παρέμβαση μου ότι οι ιερείς πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να έχουν κάποιο επίπεδο. Ήμασταν όμως παιδιά γεμάτα δύναμη και όρεξη και είχαμε έρωτα για την ψαλτική. Βάζαμε σε δεύτερη μοίρα το χρήμα. Τώρα οι νεαροί ψάλτες έχουν αλλάξει έχουν φτάσει στο άλλο άκρο με πολύ λίγο κόπο ζητούν μεγάλα ποσά. 17 -18 χρονών παιδιά , μαθητές ακόμα, Βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό του παπά και του λένε θέλω τόσα ! και αν δεν μου τα δώσεις δεν έρχομαι.(Υπάρχουν και εξαιρέσεις). Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ψάλτες , τουλάχιστον στην επαρχία. Πραγματικά εντυπωσιάζομαι με την έπαρση ορισμένων νεαρών ψαλτών. Όμως το ξαναλέω, ότι ο σοβαρός και μελετημένος ψάλτης θα πρέπει να αμείβεται καλά, διότι ο ψάλτης αυτός δεν βοηθάει μόνο στην τέλεση των ακολουθιών αλλά δημιουργεί και πολιτισμό.
 
Δυστυχώς η τέχνη δεν αμοίβεται αναλόγως των ωρών ενασχόλησης. Όχι μόνο στην ψαλτική, απ' ότι γνωρίζω, όποιον καλλιτέχνη και να ρωτήσεις θα συμφωνήσει.

Πέραν ορισμένων εξαιρέσεων, μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού, όποιος αποφασίσει να βιοποριστεί από την ψαλτική, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει να περιμένει σκαμπανεβάσματα.

Επίσης, αν μου επιτρέπετε να μιλήσω για τον Μάριο Γελαδάκη (ο οποίος είναι και χιουμορίστας), ο Μάριος έχασε το ψαλτήρι του εξ'αιτίας ιεροψάλτη που εμφανίστηκε και προσφέρθηκε "αφιλοκερδώς". Από τότε βιοπορίζεται εργαζόμενος χειρωνακτικά (φτιάχνει σπίτι από το μηδέν), και απ' ότι μαθαίνω τα πάει πολύ καλά.

Μάριε συγνώμη που τα λέω αυτά, δε νομίζω είπα κάτι κακό.
Τώρα διάβασα τα σχόλια. Επ' ουδενί δεν έγραψες κάτι κακό.
Ευχαριστώ περί όσων έγραψες.
Ότι έγραψα παραπάνω, χάριν χαριεντισμού εγράφη. Δεν μου είναι αρεστή η αντιμετώπιση του ιεροψαλτικού διακονήματος, καθαρόαιμα ως επαγγέλματος.
 

byzantinosieropsaltis

Νέο μέλος
Ο άνθρωπος, μπορεί να προσφέρθηκε να ψάλλει αφιλοκερδώς από ιερό ζήλο και αγάπη προς την ψαλτική τέχνη.
Μπορεί ακόμα να το έχει κάνει τάμα. Ο Θεός μόνο ξέρει την καρδιά του και Εκείνος θα κρίνει. Κύριος μόνο ετάζει
νεφρούς και καρδίαν. Οπότε η κατάκριση δεν έχει θέση. Ούτε υπάρχει λόγος να ντρέπεται κάποιος που ψάλλει δωρεάν.
Υπάρχουν ναοί που αδυνατούν να πληρώσουν και έναν ακόμη ψάλτη. Θα πρέπει να μείνουν χωρίς ιεροψάλτη ;
Όχι βέβαια. Ο Θεός επιτρέπει να ψάλλει ο καθένας, όπου Εκείνος επιτρέψει. Καλή Σαρακοστή.
 

giorgosgoudi

Νέο μέλος
Ο κύριος αυτός (εκτός αν υπάρχει κι άλλος), εξήγησε τελικά ότι την πρόταση αυτή την έκανε για να του δοθεί η δυνατότητα να εκκλησιαστεί δηλωμένος ως προσωπικό κάποιου ναού. Είναι κι αυτό ένα ζήτημα πλέον.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε το να ζητάει κάποιος όσα του λείπουν είναι ασέβεια, ούτε το να μη ζητάει τίποτα αντισυναδελφικό. Αν τα καταφέρνει, γιατί όχι; Χαλάλι του και μπράβο του! Στην τελική, τα λεφτά που θα περισσέψουν, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη θα πάνε και πάλι. Ίσως και στη δική μας, εάν όντως εξ αιτίας του πεινάσουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη εργασία.
 
Ντροπή σου συνάδερφε. Πολλοί βρίσκονται σε έσχατη οικονομική κατάσταση επειδή αμοίβονται όπως αμοίβονται(οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ γινώσκουν...),το επάγγελμα έχει ήδη ξεφτιλισθή και βουλιάζει στην άβυσσο(μην πεις για λειτούργημα και άλλα συναφή-δεν απευθύνεσαι σε ηλίθιους),εγώ προσωπικά βρίσκομαι ένα βήμα πριν να καταστώ άστεγος, οι παπάδες άλλο που δεν θέλουν το τσαμπέ και την ξεφτίλα και ηδονίζονται να εκμεταλεύονται καταστάσεις(ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ) κι εσύ είσαι ένας εν δυνάμει υποψήφιος που θα πάρει την θέση από μένα ή από κάποιον άλλο που από αυτήν ζει κλπ κλπ. Όχι ντροπή, και που το σκέφτηκες ήδη αμάρτησες εν τη καρδία σου συνάδερφε.
Συγνωμη αλλά δεν είναι ντροπή να μην ζητάει αμοιβή... Άλλο που το λέει σε δημόσιο φόρουμ... Κανονικά κάθε ψάλτης θα έπρεπε να προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή... Ίσως τέτοιου είδους ψάλτες να ψελνουν με περισσότερο σεβασμό και ταπείνωσυνη....
 

Υάκινθος B

Well-known member
Συγνωμη αλλά δεν είναι ντροπή να μην ζητάει αμοιβή... Άλλο που το λέει σε δημόσιο φόρουμ... Κανονικά κάθε ψάλτης θα έπρεπε να προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή... Ίσως τέτοιου είδους ψάλτες να ψελνουν με περισσότερο σεβασμό και ταπείνωσυνη....

Εκφράζεις υπερβολικές και ακραίες απόψεις αγαπητέ ,αυτό λέγεται "ου κατ επίγνωσιν ζήλος" . Νομίζω πως οι ψάλτες που προσεγγίζουν την μουσική και την ψαλτική με σοβαρότητα, ψάλουν με σεβασμό και ταπείνωση. Δεν γίνεται είναι φύσει και θέση αδύνατον να αγαπάς την μουσική να είσαι μελετηρός και υπεύθυνος και να μην αισθάνεσαι σεβασμό απέναντι σ΄αυτό το μεγαλείο που ονομάζεται εκκλησιαστική ποίηση σε συνδυασμό με την μουσική της καθ' ημάς Ανατολής. Αυτά είναι πράγματα που από μόνα τους σε καλλιεργούν και σε ανεβάζουν.
Το χρήμα από μόνο του δεν είναι κακό, η χρήση του είναι που το δαιμονοποιεί. Όταν λατρεύεις "την κτίση παρά τον κτίσαντα" τότε αρχίζει το πρόβλημα .Το λυπηρό είναι ότι αυτοί που υποστηρίζουν την δωρεάν προσφορά, συλλήβδην των ψαλτών ( ιερείς ή επίτροποι) το κάνουν ακριβώς από φιλαργυρία επειδή τους ικανοποιεί η συσσώρευση πλούτου και ας στολίζουν το πάθος τους αυτό με ευσεβιστική υποκρισία
Βέβαια και εγώ υποστηρίζω ότι πολλοί ψάλτες παίρνουν δυσανάλογους μισθούς των δυνατοτήτων τους . Αυτό είναι λάθος διότι αυτοί όχι μόνο διώχνουν τον κόσμο από τους ναούς αλλά κουράζουν κιόλας και αντί να δημιουργούν στο εκκλησίασμα ψυχική ανάταση δημιουργούν κατάθλιψη και λογικό είναι ότι αυτοί οι ψάλτες θα έπρεπε να παίρνουν ένα ελάχιστο ποσό για τον κόπο τους ή και καθόλου.
Κάποτε σε μια εκκλησία που έψαλλα ο παππάς που ήταν χαμηλού μορφωτικού επιπέδου αν και είχε τελειώσει θεολογική, μου έλεγε ότι οι ψάλτες δεν πρέπει να πληρώνονται και μου έφερε ως παράδειγμα τον πατέρα του, που έψαλλε στην εκκλησία του χωριού και ποτέ δεν δέχτηκε να πάρει χρήματα. Τον ρώτησα τότε " Ο πατέρας σου πάτερ μου γνώριζε μουσική ;" Όχι μου απάντησε ήταν πρακτικός. " Ήταν εγγράματος ; " Όχι μου απάντησε ήταν της Τετάρτης δημοτικού " Τότε κακώς τον άφηναν να ανεβαίνει στο στασίδι " συνέχισα. Μα αφού δεν υπήρχε άλλος ; μου απάντησε ο παππάς. Σταμάτησα τη συζήτηση και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
 
Status
Not open for further replies.
Top