Ψάλτες στο στρατό

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Ατιμοι δεν λες τίποτα, τι έχω τραβήξει δεν λέγεται. Τόλμησα να βγάλω βητά στην αναφορά και από κει και πέρα...


Φαντάσου να είχαμε κρυφή κάμερα ο καθείς στη
θητεία του...:D
Μιλάμε για όργια παρανομίας κ γέλιου.:rolleyes:

(Έτσι για την ιστορία όταν ένας βητάς προσπάθησε
να μου πάρει το όπλο σε "καψωνάρα" δεν ξέρω πως:D
τι να πω βρε παιδί μου, πως έγινε:p το γύρισα ανάποδα
κ έφαγε το κοντάκι στη καρκάλα. Αποτέλεσμα 5 ράμματα
κ πήρα 2 τιμητικές Δ/Ν. Για όσους πέρασαν από Νέα Αλικαρνασσό
στο Ηράκλειο ξέρουν ότι είναι όνειρο για αλφά.)
 

steeve88

Νέο μέλος
Καλησπέρα στην όμορφη παρέα,

παρακολουθώ καιρό το φόρουμ, αν και αφανής. Είμαι από τους πρακτικούς του αντικειμένου, γνωρίζοντας βέβαια κάτι παραπάνω από τα στοιχειώδη της θεωρίας της μουσικής μας.

Επειδή παρουσιάζομαι στις 12 του μηνός στη Λαμία, θα ήθελα να ρωτήσω μήπως κανείς γνωρίζει το τυπικό που ακολουθείται στις ορκομωσίες νεοσυλλέκτων.

Ευχαριστώ πολύ.
 
Καλησπέρα στην όμορφη παρέα,

παρακολουθώ καιρό το φόρουμ, αν και αφανής. Είμαι από τους πρακτικούς του αντικειμένου, γνωρίζοντας βέβαια κάτι παραπάνω από τα στοιχειώδη της θεωρίας της μουσικής μας.

Επειδή παρουσιάζομαι στις 12 του μηνός στη Λαμία, θα ήθελα να ρωτήσω μήπως κανείς γνωρίζει το τυπικό που ακολουθείται στις ορκομωσίες νεοσυλλέκτων.

Ευχαριστώ πολύ.

Είναι πολύ απλό.... Ημί ανάπαυση... Πρό σοχή! Και ξανά από την αρχή!
 

steeve88

Νέο μέλος
Όταν είπα τυπικό εννοούσα από ψαλτική άποψη, σε περίπτωση που τύχει να ψάλλω στην οκρκομωσία.
 

Σκαρμούτσος

Κωνσταντίνος
Τι ωραίο post! Πραγματικά ο καθένας μας έχει να πει τόσα για το στρατό!

Και στην ΣΧ.ΑΛ. (Σχολή Αλεξιπτωτιστών) και στην 1η Μ.ΑΛ. (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) ψάλτης άλλος δεν υπήρχε!
(βέβαια και ο παπάς σπανίως εμφανιζόταν) Τιμητική από το ψάλσιμο δεν πήρα.
Όμως γενικώς όλα κύλησαν ομαλά... Κάθε Κυριακή πήγαινα στον Άγιο Γεώργιο Νέας Ζωής!
Την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας γυρίσαμε με τον παπά όλα τα στρατόπεδα της δικαιοδοσίας του!
Μ. Σάββατο ξεκινήσαμε τις "Αναστάσεις" νωρίς το απόγευμα και τελειώσαμε κατά τις 10!

Οι εμπειρίες από την στρατιωτική θητεία ανεπανάληπτες!

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την στιγμή που "φεύγοντας" από το C-130 της πολεμικής αεροπορίας,
αντί να πιάσω τις κατευθυντήριες αρτάνες του αλεξιπτώτου, βγάζω φωτογραφική μηχανή από το χιτώνιο
και από κάτω να ελέγχει ο Διοικητής με κιάλια!!

Παλαιότερα είχα αναφέρει πώς γνώρισα τον "ΟΥΚά" του Ψαλτολογίου Γιάννη Γαβαλάκη...
Τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Μανώλη Θεοδωράκη και την σύζυγό του, που γνώρισα (μέσω Ψαλτολογίου) όταν ήμουν στο Μάλεμε!
Ψάλαμε μαζί και σε έναν εσπερινό!


Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από τα άλματα και ένα ηχητικό! ήταν όταν δύο Κρητικοί της Διμοιρίας
ανακάλυψαν στο αυτοκίνητό μου ένα μικρό αρμονιάκι και άρχισαν τις μαντινάδες!

Πάντως, ψάλτης στον στρατό ισούται με μεγάλο "βύσμα"!

Όταν είπα τυπικό εννοούσα από ψαλτική άποψη, σε περίπτωση που τύχει να ψάλλω στην οκρκομωσία.

Δεν θα έχεις πρόβλημα. Είναι πολύ απλό το τυπικό.
Άλλωστε θα είσαι δίπλα στον ιερέα.
Καλή θητεία ευχόμεθα...




 

Attachments

  • 20.jpg
    20.jpg
    1.1 MB · Views: 18
  • 11.jpg
    11.jpg
    1.1 MB · Views: 11
  • 16.jpg
    16.jpg
    3.3 MB · Views: 11
  • 74.jpg
    74.jpg
    953.8 KB · Views: 10
  • 126.jpg
    126.jpg
    1,016.4 KB · Views: 13
  • 9.jpg
    9.jpg
    4.2 MB · Views: 16
  • Μαντινάδες!.WMA
    2.7 MB · Views: 16
Last edited:
Στη δική μου θητεία σε Ελλάδα & Κύπρο από πλευράς "ψάλλειν", μόνον θετικές εμπειρίες είχα.
Η γνώση ψαλτικής, μού εξασφάλισε σχεδόν κάθε Κυριακή έξοδο σε εκκλησιές είτε πόλεων (Σέρρες), είτε χωριών, είτε και μοναστηριών (Σταυροβούνι Κύπρου) ακόμη. Εκεί μπορούσα να γεύομαι λίγο απ' όλα τα λειτουργικά δρώμενα (αγρυπνίες, λειτουργίες, ακόμη και εγκαίνια ναού).
Σε κάποια περίπτωση ο ιερέας δια παρακλήσεως στο διοικητή μου, εξασφάλισε την ψαλτική μου διακονία στο ναό του.
Τα τυπικά στους αγιασμούς κλπ μέσα στο στρατόπεδο ?::D "Ως δόξει τω προεστώτι" !!
π.
 

evangeloskarp

Παλαιό Μέλος
Στη θήβα που παρουσιάστηκα ώς μοναδικός ψάλτης πέρασα καλά ,δέν έβγαλα κάν νούμερο σκοπιά .Σε όλη την διάρκεια δυο υπηρεσίες έκανα μία οπλονόμος και μία θαλαμοφύλακας .Μετά πήρα μετάθεση και δεν θέλω να αναφερθώ παραπάνω τι έκανα ,πώς πέρασα ,και ειδικά το που διάλεξα και πήγα!!! :cool:.
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Λοχίας σιτιστής Γιάννου Νικόλαος! Ημι-ανάφς! :D
α) Κόρινθος 18-01-71 ημέρα γενεθλίων!!! Στη χορωδία ορκομωσίας ο έχων το γενικό πρόσταγμα (νεοσύλλεκτος κι αυτός) στις πρόβες έλεγε να προφέρουμε το ι ανάμεσα σε ι και ε γιατί έτσι τό 'λεγε ο Καραμάνης:confused:...
β) Στον Λαγκαδά γινόταν εκκλησιασμός αλλά μέχρι να πάμε καληνύχτα κι έφεξε...
γ) Στις Σέρρες ΛΥΒ δεν θυμάμαι να πήγαμε εκκλησία!
δ) Στην Καστοριά γνώρισα τον κ. Θόδωρο Ακρίδα έψαλα μετά από άδεια στον Άγιο Κων/νο, στους Αγ. Πάντες, στο Μανιάκι, στο Μαυροχώρι και στο Κεφαλάρι.
Εκανα τον ντετέκτιβ να μάθω γιατί ανεκλήθη η πρόσκληση του Στανίτσα στον Άγιο Κων/νο (Δωρόθεος:() Τελικά δεν έψαλε ο άρχων, έψαλε αριστερά ο υπάρχων.... και δεξιά ο κ. Ακρίδας
Λίγο πριν την απόλυσή μου 18-04-73 μου λέει ο λοχαγός μου: «Ρε σιτιστή, να σου ρίξω 10 μέρες φυλακή, να ψάλεις στη βάφτιση του γιού μου;»:D:D:D
 

vaiacum

Ποιος είπε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ζει πια;;
Και γω στο Ναυτικό ήμουνα ψάλτης: Για λίγες μέρες στο Κέντρο Νεοσυλλεκτων του Πόρου, κάναμε καθημερινά όρθρο με τον στρατιωτικό Ιερέα εκεί (και επειδή ήταν Δεκέμβριος με τις πολλές γιορτές, συνήθως συνεχίζαμε και με λειτουργία). Πολύ καλός ο π. Καλλίνικος, λίγα χρόνια μετά μου βάφτισε και τα παιδιά μου.
Μετά τον Πόρο, τοποθέτηση σε τορπιλάκατο στο Πυθαγόρειο της Σάμου (σπάνιος εκκλησιασμός, και μάλιστα σε μικρό εκκλησάκι, μιας και ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του χωριού ανακαινιζόταν). Μετά όμως, ήρθαν τα ωραία...
Μετά από 8 μήνες στην τορπιλάκατο, ψάλτης του ναυστάθμου Σαλαμίνας (όλοι οι φίλοι μου, παραφράζοντας το τραγούδι της Ρίτας Σακελλαρίου, μου τραγουδούσανε: Ίδια η δουλειά του ναύτη, ίδια του καντηλανάφτη:D:D:D) Ο στρατιωτικός Ιερέας εκεί, ήταν τυπικός αλλά και με βοηθούσε με τις υπηρεσίες. Γυρίζαμε τις καθημερινές και κάναμε αγιασμούς στα καράβια, όπου πάντα έλεγε και δυο κουβέντες στους ναύτες για στήριξη κλπ. Πολύ καλός και ο π. Ευμένιος.
Αυτό που θα μου μείνει από τη θητεία στη Σαλαμίνα, ήταν ότι ο τότε Αρχηγός Στόλου (Νο 2 μετά τον Αρχηγό ΓΕΝ) Θωμάς Κατοπώδης, τις Κυριακές και τη Μεγ. Εβδομάδα ερχόταν για εκκλησιασμό με πολιτικά, καθόταν στην πρώτη σειρά καθισμάτων και μου είχε πει ότι δεν ήθελε ιδιαίτερη μεταχείριση, να μην υποδέχομαι στην πόρτα κλπ, γιατί μέσα στην εκκλησία ήμασταν όλοι ίσοι...Περιττό να πω ότι οι ναύτες δεν τον αναγνώριζαν χωρίς τη στολή!!!). Εκείνη την εποχή, Νο 1 στο Ναυτικό ήταν ο Αντωνιάδης, που όταν αποστρατεύτηκε -θα το θυμόσαστε ίσως- είχε πει εκείνα τα ωραία: "Παραμύθια οι άγιοι και η Παναγία, εγώ είμαι άθεος κλπ"

υ.γ. Πρέπει να το καταθέσω: η πρώτη μου δουλειά πρωί πρωί, ήταν να ανάβω το καντηλάκι του Αη Νικόλα. Τη μία και μοναδική φορά που το ξέχασα, το ίδιο βράδυ συνέβη το δυστύχημα με το Εξπρές Σάμινα στην Πάρο. Τυχαίο;;;
 
Last edited:

Δημήτρης Μαούνης

Παλαιό Μέλος
Ιανουάριος 1970 (τόσο ... πρόσφατα) καί μόλις έχω έλθει στην Αθήνα από τη ΣΕΑΠ, για να συνεχίσω στη Σχολή Εφ. Αξκών Στρατολογικού. Στις 26.1.1970 ήταν προγραματισμένη εκδήλωση στη Λυρική Σκηνή, προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη, τότε εν ζωή, κυρού Αθηναγόρα, με χορωδίες παντός είδους και προελεύσεως εκκλησιαστικής μουσικής, με κορύφωση τη χορωδία της Β.Μ. υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Στανίτσα, αποτελούμενη από 50 ψλάλτες εκ της Πόλεως. Η είσοδος είναι χωρίς αντίτιμο μεν, αλλά με αριθμημένες προσκλήσεις δε, που έγιναν, βεβαίως, ανάρπαστες. Κι εγώ που επιθυμώ διακαώς να πάω δεν έχω πρόσκληση, λόγω της καθυστερημένης επιστροφής μου στην Αθήνα.
Όμως το καλό το παληκάρι... Βάζω τη στολή μου και νωρίς είμαι μπροστά από τη Λυρική, χωρίς να έχει ανοίξει ακόμα η είσοδος. Απέξω ο κόσμος λεφούσι σαν διαδήλωση, έχει κλείσει την Ακαδημίας. Όταν άνοιξαν ο κόσμος άρχισε να μπαίνει, το στριμωξίδι πολύ. Περιμένω και μόλις αραιώνει αποφασίζω να επιχειρήσω την "ηρωική" ... είσοδο. Όμως ο Υπαστυνόμος που επιβλέπει την τάξη μου λέει ευγενικά: ¨Την πρόσκλησή σας κ. Δόκιμε". Απάντηση σταράτη: "κ. Υπαστυνόμε πρόσκληση δεν έχω. Αν με αφήσετε θα μπω, αν όχι χαίρετε και σας ευχαριστώ!!" -"Οχι προς Θεού, περάστε". Και πέρασα. Περίμενα στο φουαγιέ, μέχρι να αρχίσει γιατί κάθισμα ελεύθερο ήταν πολυτέλεια. Ξαφνικά βλέπω τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α' να μπαίνει στα θεωρεία των επισήμων και παίρνω τη δεύτερη "ηρωική" απόφασή μου. Ξεκινώ δυναμικά και θράσος επιχειρώ τη νέα μεγάλη είσοδο. Ο υπάλληλος της Λυρικής με σταματάει ρωτώντας με (ο αδιάκριτος!) "ο κύριος;" Και του απαντώ σιγανά, δήθεν για να μη μας ακούσουν άλλοι: " ασφάλεια επισήμων!!" Και αυτός "παρακαλώ, περάστε!!!" Έτσι απόλαυσα την εκδήλωση σε επίσημο θεωρείο, δίπλα σε αυτό που ήταν ο Ιερώνυμος.
Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω, πώς έκανα τέτοια αποκοτιά και ανατριχιάζω. Όμως μπροστιά στη σπάνια μουσική απόλαυση...
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Ξαφνικά βλέπω τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α' να μπαίνει στα θεωρεία των επισήμων και παίρνω τη δεύτερη "ηρωική" απόφασή μου. Ξεκινώ δυναμικά και θράσος επιχειρώ τη νέα μεγάλη είσοδο. Ο υπάλληλος της Λυρικής με σταματάει ρωτώντας με (ο αδιάκριτος!) "ο κύριος;" Και του απαντώ σιγανά, δήθεν για να μη μας ακούσουν άλλοι: " ασφάλεια επισήμων!!" Και αυτός "παρακαλώ, περάστε!!!" Έτσι απόλαυσα την εκδήλωση σε επίσημο θεωρείο, δίπλα σε αυτό που ήταν ο Ιερώνυμος.
Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω, πώς έκανα τέτοια αποκοτιά και ανατριχιάζω. Όμως μπροστιά στη σπάνια μουσική απόλαυση...

Με τον ίδιο τρόπο είχε μπει ο αδελφός μου σε πρεμιέρα ταινίας στο Παλλάς. Μόλις είδε τον Κουστουρίτσα να έρχεται με τη συνοδεία του, χώθηκε από πίσω τους και μπήκε μαζί τους. :D
 

Δημήτρης Μαούνης

Παλαιό Μέλος
Δεκέμβρης, χειμώνας, κρύο και εμείς στη ΣΕΑΠ ΥΕΑ Άλφα (αλφάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Από την Κόρινθο ακόμα, νεοσύλλεκτοι, είχαμε φτιάξει μια ωραία χορωδία και ψέλναμε. Τα περισσότερα μέλη της πήγαμε μετά στη ΣΕΑΠ. (Επί τη ευκαιρία γεια σου Δημήτρη Ζαϊτίδη, γειά σου Ποσειδώνα Δωδεκανήσιε). Έτσι από τις πρώτες Κυριακές στην Κρήτη, αρχίσαμε τις κατά Κυριακή εξόδους μας σε Ναούς διαφόρων χωριών της Μητροπόλεως Γορτύνης, της οποίας Μητροπολίτης τότε ήταν ο μακαριστός Τιμόθεος Παπουτσάκης, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Οι Βητάδες μας είχανε αγριέψει γι' αυτό το ...τρομερό παράπτωμά μας, να λείπουμε από το στρατόπεδο και να επιστρέφουμε μεσημέρι, γι' αυτό και όταν μας εύρισκαν.... Μια Κυριακή πήγαμε στο Μοναστήρι της Παναγίας της Καλυβιανής, όπου στεγάζονταν και ιδρύματα της Μητροπόλεως. Κάναμε τη λειτουργία με τον Δεσπότη και μετά τον καφέ σηκωθήκαμε να φύγουμε. Οπότε ο Δεσπότης μας λέει: θα μείνετε εδώ για να ψάλλετε το απόγευμα στο γάμο μιας "κόρης μου" (έτσι αποκαλούσε τα κορίτσια του ορφανοτροφείου του). ΄Ομως εμείς είχαμε διαταγή να επιστρέψουμε πριν από το μεσημέρι. Τότε ο Δεσπότης τηλεφώνησε στον Διοικητή της Σχολής και εκείνος μας έδωσε προφορική παράταση της εξόδου, ενημερώνοντας και τον Αξιωματικό Υπηρεσίας της Σχολής. Το νέο όμως το μάθανε και οι Βητάδες μας και μας περίμεναν για να μας ... περιποιηθούν δεόντως. Όταν φθάσαμε στη Σχολή γύρω στις 8 το βράδυ, μας υποδέχθηκαν με φωνές και ... τις συνήθεις απειλές: "θα λυώσετε παραπτώματα!". Ευτυχώς για μας ο Αξιωματικός Υπηρεσίας, προφανώς κατόπιν εντολής του Διοικητή, μας προστάτευσε και απαγόρευσε στους Βητάδες να μας πλησιάσουν. Διαφορετικά θα μας είχανε λυώσει στο καψόνι, γιατί τολμήσαμε να πάμε να ψάλλουμε!... (Για την ιστορία, αλλά και την ειρωνεία του πράγματος: Οι Βητάδες αποκαλούνταν και προσφωνούνταν "άγιοι"!!!)
 
Last edited:

skalidakis john

Νέο μέλος
παρουσιαστηκα τον νοεμβριο 96 στο ρεθυμνο.ανελαβα εκλησιαρχης και ψάλτης στον Ναό του Αγιου Γεωργίου του στρατοπέδου εκει εκανα χριστούγεννα πρωτοχρονια και φωτα. καλα ηταν ημουν ο μόνος ψάλτης απο 500 φαντάρους.
Μετάτην ορκωμοσία ζήτησα άδεια για εκκλησιασμό απο τον διοικητή ο οποίος αμέσως μου την έδωσε. Καθε κυριακή πρωι στις 7 περνουσα την πύλη για να ακουσω τους ρεθυμνιώτες ψάλτες και ιδιαίτερα τον φίλο μουΑντώνη Μιχελιουδακη.'ετσι πέρασε ο καιρός.
παιρνω μετάθεση στην κώ σε ενα τάγμα δίπλα στην πόλη της κώ.Εκεί γνωρίζω τον τον φανταρο που εξυπηρετούσε τον στρατιωτικό ιερέα του Νησιού ο οποιος θα έφευγε με μετάθεση και έτσι πήρα εγώ την θέση του ετσι λοιπόν έρχοταν ο πατηρ μιχαήλ καλή του ώρα με έπαιρνε απο το στρατόπεδο για να κανουμε την θεία λειτουργισ στίς μοναδες της κω .

Εψαλλα μεγάλη εβδομάδα την Ανασταση δε κάναμε 17 αναστάσεις ξεκινήσαμε σο απόγευμα του Μ. Σαββατου μεχρι τις 2 το πρωί που επέστρεψα .
Οταν δεν ηιμουν με τον στρατιωτικό ιερέα εψελνα στην πόλη της κω, με τον Αρχοντα πρωτοψάλτη Γεώργιο Σακκελη εναν πραγματικο Δάσκαλο της ψαλτικής. Δοξα το θεό πάντως καλά πέρασα .
 
Last edited:
Top