Τ94. Μουσικὰ Μεγάλης Τετάρτης - Τροπάριο της Κασσιανής

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#61
Γνωρίζει κάποιος τη σχετική σύνθεση του Παναγιωτοπούλου-Κούρου;
Επισυνάπτονται οι σχετικές σελίδες από το βιβλίο του Δ. Ι. Παναγιωτοπούλου- Κούρου, Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς, Αθήναι 1983.
 

Attachments

#62
Θεία συνεργία, αγαπητοί εν Χριστώ αδερφοί μου, κατόρθωσα να αποπερατώσω ένα από τα πιο σημαντικά για εμένα πονήματά μου, το οποίο επιθυμούσα να λάβει μορφή εδώ και αρκετά έτη.
Δυστυχώς οι συγκυρίες εξελίχθηκαν διαφορετικά από ότι το υπολογίζαμε και ίσως ορισμένοι από εμάς να μην μπορέσουμε να παραστούμε στα αναλόγιά μας για λόγους ανωτέρας βίας!
Εν πάσει περιπτώσει, αποφάσισα να προχωρήσω κανονικά σ' αυτά που σκόπευα να αναρτήσω, αρχίζοντας από το παρόν πόνημα, το οποίο είναι μια προσωπική επιθυμία ετών "επιβεβλημμένη", τρόπον τινά, από τις ιδιαίτερες ανάγκες στις οποίες εκκλήθην κατά καιρούς να διακονήσω!!! Περισσότερα περί του έργου έχω αναφέρει αναλυτικά στο προλογικό σημείωμα του Δοξαστικού και δε κρίνω σκόπιμο να επεκταθώ ώδε! Θα πω μόνον ένα θερμό ευχαριστώ στους δασκάλους μου, καθώς και σε ένα εξαίρετο φίλο και τοόντι άοκνο διάκονο του Αναλογίου και της Ιερής μας Τέχνης, τον κ. Giannis Mousellis, για τις πολύ όμορφες μικρές παραινέσεις του για την αποπεράτωση του παρόντος!

Αγαπητοί μου αδερφοί, το παρόν το κοινοποιώ στην αγάπη σας και στην ανοχή σας για τις ιδιοτροπίες μου, ζητώντας ως αντάλλαγμα τη συγχώρεσή σας για όσα σας έχω ενοχλήσει κατά καιρούς! Ελπίζω να συνεισφέρω κατά τι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε!

Καλή προεργασία για τη Μ. Εβδομάδα σε όλους!
Ο πονήσας.
 

Attachments

#63
Τροπάριο Κασσιανής, Νικολάου Πρωτοψάλτου Σμύρνης.

Άλλες δυο συνθέσεις του ιδίου υπάρχουν εδώ.

Απο το Romeiko Ensemble του Γεωργίου Μπιλάλη, εδώ.
 

Attachments

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#64
Μια άλλη εκδοχή από χειρόγραφο της μονής Κρυπτοφέρρης σε μεταγραφή Ιω. Αρβανίτη.

https://www.academia.edu/43624617/K...s_from_Ms_Grot_ΕαV_transcribed_by_I.Arvanitis

Ηχητικό από την Cappella Romana


(Αν το άκουγα βέβαια χωρίς να ξέρω τι είναι, δεν θα το ονόμαζα βυζαντινή μουσική).
 
#65
Έκανα μία καταγραφή της τάξεως των κανόνων με τις καταβασίες, όπως τις ψάλλουμε σε πανηγύρεις ιερών μονών εντός αλλά και εκτός Αγίου Όρους με την χορωδία μας.

Η πληκτρολόγηση έγινε με το πρόγραμμα του κ. Παπαδόπουλου «Μουσικά Κείμενα». Το αρχικό μουσικό κείμενο το έχω δανειστεί από την βιβλιοθήκη του ΜΚ.

Τα ελλείποντα τροπάρια στους κανόνες έχουν τονισθεί από εμένα με βάση φυσικά τον ειρμό.

Οι ειρμοί και οι καταβασίες είναι από το ειρμολόγιον του Ιωάννου πρωτ. 1903 (πατριαρχική έκδοση).

Οι διορθώσεις στην ποίηση έγιναν από την τελευταία έκδοση (Δ΄ 2014) του Τριωδίου της Α.Δ.

https://www.chorosaggelikos.com/mousika-keimena
 
#66
Στο εγκόλπιο μικρού μεγέθους της Αποστολικής Διακονίας (επιμέλειας του μακαριστού π. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη) για την Μ. Εβδομάδα, το Και νύν των Αίνων του Όρθρου της Μ. Τετάρτης είναι γραμμένο ως εξής:

Ἡ βεβυθισμένη τῇ ἁμαρτίᾳ, εὗρέ σε λιμένα τῆς σωτηρίας, καὶ μύρον σὺν δάκρυσι κενοῦσά σοι ἐβόα· Ίδε ο έχων εξουσίαν συγχωρείν αμαρτίας. Ἴδε ὁ τῶν ἁμαρτανόντων τὴν μετάνοιαν φέρων· ἀλλὰ Δέσποτα διάσωσόν με, ἐκ τοῦ κλύδωνος τῆς ἁμαρτίας μου, δέομαι, διὰ τὸ μέγα σου ἔλεος.

με την υποσημείωση (που προφανώς αναφέρεται στις έντονα γραμμένες φράσεις) ότι το συγκεκριμένο ιδιόμελο πρώτη φορά δημοσιεύεται εις λειτουργικόν βιβλίον πλήρες, πάντα δε τα έντυπα λειτουργικά βιβλία έχουσι τούτον ελλιπές.
Αυτό εξηγεί και γιατί ο μακαριστός πατήρ το γράφει ως "προσόμοιο" (εντός παρενθέσεως το θέτει ο μακαριστός) του "Η απεγνωσμένη" που βρίσκεται στα απόστιχα της ίδια ημέρας, κάτι που επιβεβαιώνεται αν εξετάσουμε τα δύο τροπάρια περιλαμβάνοντας τη διόρθωση στο " Η βεβυθισμένη".

Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει κανείς υπ' όψιν του κάποιο μουσικό κείμενο με το ιδιόμελο αυτό πλήρες, γιατί όσο κι αν έψαξα δε βρήκα καμία σύνθεση που να το έχει ολοκληρωμένο.

(Ζητώ συγγνώμη για το μονοτονικό στο κείμενο του τροπαρίου.)
 
Top