Τ94. Μουσικὰ Μεγάλης Τετάρτης - Τροπάριο της Κασσιανής

MakariosFil

Νέο μέλος
#1
μάθημα: Κασσιανή (Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις....) του Χουρμουζίου

Υπάρχει καθαρογραμμένη και διορθωμένη στο Θεωρητικόν του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Δημ. Ιωαννίδη.

Πάει ως το κάτω ΠΑ και θέλει έκταση 2.5 οκτάβες.

Το έχει ψάλει ο κ. Ιωαννίδης, όχι σε ναό βέβαια. Το μέλος αυτό δεν γράφτηκε για να ψάλλεται στους ναούς. Όπως και πλειάδα συνθέσεων του Χουρμουζίου μελοποιήθηκαν στην ουσία για να καλύψουν τελικά μαθησιακές ανάγκες (σχεδόν υψηλού επιπέδου) για την εκπαίδευση των μαθητών.

Εχει γραφει μαλλον σαν ασκηση προχωρημενων μαθητων Β.Μ., αλλα γιατι οχι και για ψαλτες. Βεβαια δεν ξερω αν υπηρχαν ατομα που να μπορουν να εχουν εκταση φωνης 2,5 οκταβες.

Υπάρχει κάποια σημείωση στα χειρόγραφα ότι το μέλος αυτό είναι για εξάσκηση των μαθητών. Ασφαλώς κατά την εξάσκηση των μαθητών γινόταν αλλαγή τονικής βάσης σε διάφορες θέσεις του μέλους, αλλιώς...

Πρωτίστως έχει γραφεί ως άσκηση, ως καί στό χειρόγραφο του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου αναφέρεται: "Το παρόν ψάλλεται χάριν ασκήσεως των μαθητών της σχολής, αλλ' ουχί εν τη εκκλησία εμελοποιήθη δε παρά Χουρμουζίου διδασκάλου".

Πρός διαπίστωση παρατίθεται τό κάτωθι link γιά τήν ψηφιακή βιβλιοθήκη ΠΕΡΓΑΜΟΣ η οποία έχει στην κατοχή της το αρχείο του Κων. Ψάχου καί στην οποία εμπεριέχονται τά χειρόγραφα του Γρηγορίου. http://pergamos.lib.uoa.gr/dl/read?pid=uoadl:109896&childId=1&hint=1.00

Βέβαια, η ΣΥΝΕΧΕΙΑ των φύλλων εμφανίζει το παρακάτω "χειρόγραφο" του 21ου αιώνος...Δυστυχώς είναι πολύ λυπηρή η κατάσταση ... καί τουλάχιστον οξύμωρη διότι ως βιβλιοθήκη φέρεται ενάντια σε αυτό πού πρεσβεύει η αποστολή μίας σωστής βιβλιοθήκης, τήν διάδοση των γνώσεων.
 
Last edited by a moderator:

MISTIS

Παλαιό Μέλος
#2
Στην Μεγάλη Εβδομάδα του Καραμάνη υπάρχει το Δοξαστικό της Κασσιανής του Πέτρου Λαμπαδαρίου διασκευασμένο από τον Καραμάνη.

Το πρωτότυπο του Λαμπαδαρίου βρίσκεται στην παλαιά Πανδέκτη - τόμος 1, Εσπερινός σελ 299 Π.Λ. και στη σελ 306 Ιακώβου και στον Α΄ τόμο της μουσικής συλλογής του Πρωγάκη.
 

Attachments

Last edited by a moderator:
#3
1.Το Δοξαστικό της Κασσιανής (χειρόγραφο)
Τα παρακάτω είναι από το βιβλίο του <<Μ.Εβδομάς>>
2.Το Δοξαστικό της Κασσιανής
3.Εξέδυσάν με ...του Αθ.Παναγιωτίδη
4.Ηδη βάπτεται κάλαμος...κ,αλ.
 

Attachments

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#4
http://www.apostoliki-diakonia.gr/byzantine_music/Texts/texts.asp?main=Megali_Evdomada.htm


Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή Δοξαστικόν των Αποστίχων του Όρθρου της Μ. Τετάρτης. Ήχος Πλάγιος του Τετάρτου. Μέλος Πέτρου Πελοποννησίου
http://www.apostoliki-diakonia.gr/b...λαίς αμαρτίαις. Ήχος Πλάγιος του Τετάρτου.pdf

Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή Δοξαστικόν των Αποστίχων του Όρθρου της Μ. Τετάρτης. Ήχος Πλάγιος του Τετάρτου. Κωνσταντίνου Πρίγγου.
http://www.apostoliki-diakonia.gr/b...λαίς αμαρτίαις. Ήχος Πλάγιος του Τετάρτου.pdf
 

arsen

Ιωάννης
#5
Ανεβάζω το δοξαστικό Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίες (doc & pdf). Ειναι απο το βιβλίο Μεγάλη Εβδομάς του Σύρκα. Επειδή έχει δύο δοξαστικά ενα αργοσύντομο και ένα σύντομο έκανα μια επεξεργασία των δύο σε ένα!
 

Attachments

Last edited by a moderator:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#6
Υποθέτω ότι τα ήθελες νωρίτερα. Αν και με λίγο ψάξιμο μπορεί κανείς να τα βρει εύκολα, τα συγκέντρωσα εδώ με την ευκαιρία της ερώτησης. Έχουμε και λέμε λοιπόν :
Σύντομη Κασσιανή από τον Νηλ. Καμαράδο εδώ, από τον Κων. Τσάρα εδώ, και από τον Κων. Πρίγγο παρακάτω (από την ιστοσελίδα της ΑΔ). Σύντομο «'Ηδη βάπτεται» από τον Κων. Λάμπρου εδώ και από τον Γ.Ραιδεστηνό παρακάτω, όσο για το Εξέδυσάν με, είναι από μόνο του σύντομο. Δες τα συνημμένα παρακάτω.
 

Attachments

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
#7
Επίσης, στο Δοξαστάριον Πέτρου Λαμπαδαρίου.

Η σύντομη "Κασσιανή" μάλιστα, "απέσπασε πολύ καλές κριτικές" :D:D:D φέτος, όταν την έψαλα στον Εσπερινό της Προηγιασμένης. Όμορφο, λιτό και κατανυκτικό μέλος.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
#9
Η σύνθεση μέσω του μελωδού. Δακτυλογράφηση από τη μουσική συλλογή του Πρωγάκη.

Σημείωση: Ενώ το πρωτότυπο είχε στο τέλος "...ο αμέτρητον έχων το μέγα έλεος" κράτησα το του Ραιδεστηνού αφαιρόντας τη λέξη "μέγα", εφόσον συμφωνεί και με τα λειτουργικά βιβλία (βλ. Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς 1990 Αποστολική Διακονία).
 

Attachments

#11
Το ίδιο Δοξαστικό σε μέλος Κ. Πρίγγου. Αντιγραφή από το βιβλίο του ''Η ΑΓΙΑ & ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ''. Στο κείμενο προστέθηκαν ισοκρατήματα και σταυροί αναπνοής, ενώ οι μονωδίες επισημάνθηκαν με ερυθρό χρωματισμό. Επίσης έγινε προσπάθεια να απαλλαχθεί το κείμενο από τα ορθογραφηκά λάθη του πρωτοτύπου. Και σε μορφή mel για τους χρήστες του ΜΕΛΩΔΟΥ. Με το καλό!!!
 

Attachments

sekyritsis

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΥΡΙΤΣΗΣ
#14
Ανεβάζω το δοξαστικό Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίες (doc & pdf). Ειναι απο το βιβλίο Μεγάλη Εβδομάς του Σύρκα. Επειδή έχει δύο δοξαστικά ενα αργοσύντομο και ένα σύντομο έκανα μια επεξεργασία των δύο σε ένα!
με ποια γραμμ/ρα ειναι γραμμενο γιατι δεν ανοιγει στο world
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#15
Το μουσικό κομμάτι είναι με την BK Kalamos 2. Για το κείμενο BK Logos.
 

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
#18
Μήπως έχει κάποιος το συγκεκριμένο μάθημα από τον Περιστέρη;;
Ευχαριστώ...
 

david

Μέλος
#20
Επισυνάπτω το Ποίημα Κασσιανῆς Μοναχῆς, που ουσιαστικά είναι το σύντομο μέλος από την Μεγάλη Εβδομάδα του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου, και κατ΄επιλογή μου αρχίζει με το αργό μέλος του τροπαρίου, από το Δόξα και Νύν... έως και περιπεσοῦσα γυνή...και συνεχίζει με το σύντομο μέλος έως τέλους.

Εύχομαι από καρδιάς, αυτή την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα του έτους 2012, να ζήσουμε λειτουργικώς και να βιώσουμε οντολογικώς την Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού «συνσταυρωνούμενοι» και «συναναστούμενοι» μαζί Του!
Καλή δύναμη.

εἰς ὀσμὴν εὐωδίας.
 

Attachments

Top