Τ00. Ἰδιόμελα Κατανυκτικῶν Ἑσπερινῶν

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
#1
Θεωρώ πρέπων να υπάρχει ένα θέμα στο οποίο να υπάρχουν μαζεμένα τα ιδιόμελα αυτά, εφόσον πέρα από το ποιος τα λέει ή όχι στο Ναό που διακονεί, αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο της ψαλτικής τέχνης, εφόσον είναι από τα ελάχιστα πλέον μέλη που ενώνουν την ενοριακή ψαλμωδία (όπου λέγονται) με το αργό στιχηράριο.

Παραθέτω το "Έλαμψεν η χάρις σου Κύριε" του Ιακώβου Πρωτοψάλτου και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα του ίδιου συνθέτη εν καιρώ, τα οποία θα προστεθούν στο παρών μήνυμα για ευκολότερη εύρεση, οπότε όσοι ενδιαφέρονται ας το παρακολουθούν. Η δακτυλογράφηση έγινε από τη μουσική συλλογή του Γεωργίου Πρωγάκη. Το εν λόγω μέλος, να υπενθυμίσω ότι έχει ανέβει και εδώ, από τον κ. Κουδουνέλλη.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
#3
Κ. Θεοδωράκη, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επισύναψη. Αν σας είναι εύκολο, ανεβάστε και τα υπόλοιπα από την ίδια πηγή όποτε έχετε χρόνο.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
#4
Θα ανεβάσω εν καιρώ και τα αργά ιδιόμελα από τον Πέτρο Λαμπαδάριο σε αυτό το μήνυμα. Δακτυλογράφηση από την Πανδέκτη των Ιωάννου Λαμπαδαρίου και Στεφάνου Α΄ Δομεστίκου της Μ.τ.Χ.Ε. (1848).
 

Attachments

Last edited by a moderator:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#11
Δύο σύντομες εκδοχές για το ιδιόμελο «Έλαμψεν η χάρις σου», του Πέτρου Πελοποννησίου (από το «Τριώδιον» του Αβραάμ Ευθυμιάδη) και του Δημ. Κουτσαρδάκη.
 

Attachments

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#12
Ανεβάζω εδώ χωριστά τα σύντομα ιδιόμελα του Στεφάνου Λαμπαδαρίου, στα οποία αναφέρθηκα πιο πάνω, στο μήνυμα #5.
 

Attachments

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
#13
Τοῦ Πέτρου Λαμπαδαρίου ἄν θὰ εἶχε τὸν χρόνο ὁ συνήθης ὕποπτος Χρ. Τσακίρογλου νὰ τὸ καθαρογράψει, εὐχῆς ἔργο θὰ ἦταν :)
Επισυνάπτεται. Θα πρότεινα στον αγαπητό κ. Λευκόπουλο να μας ανεβάσει και τα υπόλοιπα από τις συνθέσεις του Πέτρου, διότι προσωπικά μόνο εκεί διακρίνω μία αποστασιοποίηση από την αργή μορφή των ιδιομέλων αυτών.
Υπενθυμίζω, ότι στο παρόν θέμα, στο #4 μήνυμα θα ανέβουν εκ καιρώ όλα τα εν λόγω ιδιόμελα από τον Πέτρο, καθώς και στο #1, τα αντίστοιχα του Ιακώβου πρωτοψάλτου, στην αργή τους μορφή.
:wink:
 

Attachments

Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#14
Ανεβάζω συγκεντρωμένα τα ιδιόμελα των κατανυκτικών εσπερινών σε σύντομο μέλος από τον Πέτρο Πελοποννήσιο, όπως τα παραθέτει ο Αβραάμ Ευθυμιάδης, στο βιβλίο του «Τριώδιον».
 

Attachments

haris1963

παλαιότατο μέλος
#15
Έχω ξακρίσει, καθαρίσει και βελτιστοποιήσει, το κατά δύναμιν, τα αργά ιδιόμελα του παλαιού στιχηραρίου σε μεταγραφή Χουρμουζίου χφ. Ε.Β.Ε. / Μ.Π.Τ. 715, των κατανυκτικών εσπερινών, που ανέβασε ο κ. Θεοδωράκης (τον οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως), για προσωπική χρήση και τα ανεβάζω προς κοινόν όφελος σε ένα pdf.

Χαραλάμπης
 

Attachments

Last edited:

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
#16
Με την ευκαιρία της δακτυλογράφησης και του αργού "Χαλινούς" από τον Πέτρο που προστέθηκε στο #4 μήνυμα, να αναφέρω ότι έχουν γίνει κάποιες ελάχιστες μεν, απαραίτητες δε ορθογραφικές διορθώσεις. Για τους χρήστες του μελωδού, σε αυτό το αρχείο έχουν μπει έλξεις και ισοκρατήματα και πιστεύω ότι αξίζει να το ακούσετε.
Αυτό που προσωπικά παρατηρώ, είναι η ξεκάθαρη γραφή των θέσεων που προετοιμάζουν τον ακροατή για το τι θα ακολουθήσει, κάτι που στην εισαγωγή των ισοκρατημάτων με διευκόλυνε αρκετά.
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#17
Στο «Δοξαστάριον» του Πέτρου Πελοποννησίου και Γεώργιου Βιολάκη (1899), στους κατανυκτικούς εσπερινούς, τα ιδιόμελα που παρατίθενται είναι μόνο τα σύντομα, προφανώς του Πέτρου Πελοποννησίου, αφού δεν αναφέρεται άλλος μελοποιός, και είναι τα ίδια μ' αυτά που παραθέτει ο Αβραάμ Ευθυμιάδης στο «Τριώδιόν» του και ανέβηκαν πιο πάνω (μήνυμα #14), χωρίς όμως την αναλυτική γραφή εκείνου. Τα ανεβάζω εδώ όλα μαζί.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

Σκαρμούτσος

Κωνσταντίνος
#18
Αγαπητοί συντονιστές, εκλεκτοί συνάδελφοι και φιλόμουσα μέλη του παρόντος φόρουμ, χαίρετε εν Κυρίω. Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής βαίνει προς το τέλος της. Σίγουρα (τουλάχιστον κατά την δική μου ταπεινή άποψη), από τα πιο ενδιαφέροντα ψαλλόμενα μέλη της ευλογημένης αυτής περιόδου είναι τα Ιδιόμελα των κατανυκτικών Εσπερινών. Εκτιμώ ιδιαίτερα το φόρουμ του Ψαλτολογίου και περισσότερο θαυμάζω τις προσπάθειες όλων εκείνων που, χωρίς να περιμένουν ανταπόδωση για την προσφορά τους, χαρίζουν απλόχερα γνώση και αρχεία οποιασδήποτε μορφής, ΩΦΕΛΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝΤΑΣ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ ΦΙΛΟΜΟΥΣΑ ΜΕΛΗ. Τα παρακάτω αρχεία είναι τα Ιδιόμελα των κατανυκτικών Εσπερινών, όπως τα παρουσίασε ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης και Οφφικιάλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος στο σήμερα εξαντληθέν πόνημά του "Τριώδιον-Δοξαστικά και Ιδιόμελα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής" (το οποίο καλλιτεχνήθηκε διά χειρών του μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Γεννήσεως του Σωτήρος κ. Πασχάλη Μάνου). Ελπίζω να εκτιμηθεί η γλαφυρότητα και η παραστατικότητα και η μεγαλοπρέπεια και η ωραιότητα των συνθέσεων του ανεπανάληπτου Άρχοντος. Νομίζω ότι θέμα πνευματικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει, εφ' όσον οι παρακάτω σελίδες αποτελούν ΜΟΝΟ ένα μικρό, χαρακτηριστικό δείγμα του πονήματος και δεν καταστρατηγούν την αυθεντικότητά του. Εύχομαι σε όλους, κλείνοντας την μικρή μου αυτή εισαγωγή, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.

Μετά τιμής και ειλικρινούς σεβασμού σε όλους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
 

Attachments

SINGEORGE

Παλαιό Μέλος
#19
Μπράβο ρε Κώστα - καλά έκανες και τα ανέβασες- καλά είσαι?

Γενικά βάζε πράγματα είτε σε κείμενο είτε ηχογράφηση- όταν έχεις βέβαια ελεύθερο χρόνο από την σχολή
 
Last edited:
Top