Συμβουλές για αντιμετώπιση δυσκολιών στην Θ.Λ., όταν δλδ. οι ιερείς εκφωνούν λανθασμένα

Όταν ο ψάλτης σε μια μικρή ενορία δεν μπορεί να πιάσει ήχο, δεν δέχεται κουβέντα καθότι μεγαλύτερος στην ηλικία από τον παπά και σου πετάει απηχήματα τύπου "ντου-ρου-ρουμ" τι γίνεται; (Μιλάω εκ πείρας...) :mad::mad::mad:
 
Δεν νομίζω να μπορείτε και πολλά.... πρέπει να του δώσετε να καταλάβει (με σεβασμό πάντα ) πως έχει κάνει το καθήκον και με το παραπάνω και πως έφτασε η ώρα της απόσυρσης...και πως πάντα θα μπορεί να έρχεται να ψέλνει γιατί αυτή τη χαρά δεν μπορεί να του την στερήσει κανένας. Γενικά πρέπει να του δείξετε ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες του για να μην γυρίσει να πει "να αυτός με έδιωξε"
Τώρα αν δεν ψάχνετε για αντικαταστάτη είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα...αν έχει μάθει έτσι τόσα χρόνια... υπομονή...
 
Last edited:
Σε μιά ενορία 78 ψυχών δεν νομίζω να υπάρχουν πολλα περιθώρια για ενναλακτικές :(
 
Πάτερ Γεώργιε, ίσως το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν να μπείτε εσείς στη λογική του, λέγοντας όχι σε συγκεκριμένο ήχο αλλά χύμα (κλιτόν) πάνω στον τόνο ("ντου-ρου-ρουμ") που έχει πάρει αυτός. Πείτε την πρώτη εκφώνηση, ακούστε την (άσχετη προφανώς) απάντηση και προσαρμοστείτε σε αυτήν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δε νομίζω ότι υπάρχουν λύσεις, οι προτάσεις και οι ιδέες που αναφέρονται εδώ, υφίστανται με την προϋπόθεση να υπάρχει κάποιος τρόπος επικοινωνίας, συνειδητός ή υποσυνείδητος. Εφόσον αυτός είναι στον κόσμο του, αν γίνεται ακολουθείστε τον, αν όχι, μπείτε στον δικό σας και μετά την ακολουθία πάρτε κανένα depon (σας το προτείνω γιατί έχω παρόμοιες εμπειρίες από ιερείς, αλλά και συμψάλοντες).

Την ευχή σας.
 
Μπράβο Δημήτριε, είσαι μέσα!!! Αυτό εννοούσα, ο Δημήτρης απάντησε από προσωπική σκοπιά και γενικά. Θα υπάρχουν όμως και επί μέρους απορίες σε πολλές επιμέρους, ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες πιστεύω αν κατατεθούν εδώ θα τύχουν απαντήσεων και λύσεων οι οποίες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες από όλους...

Π.χ., από προσωπική εμπειρία....

Απορία: Ο ιερέας "έπιασε" πλ. Α' πολύ ψηλά... Τι κάνουμε;
Πιθανή Λύση: Χρησιμοποιούμε τα Λειτουργικά σε Τέταρτο Χρωματικό του Καραμάνη (Τιμωνίδη) κάνοντας τον Δι, Πα. Ακουστικά, ο πολύ ψηλός ΚΕ του ιερέα θα αντιστοιχεί με τον δικό μας Άνω Πα. Μινόρε, χαμηλά και κατανυτικά... Το γλιτώσαμε το τσίριγμα.... :wink:

Απο προσωπικη εμπειρια πολλων ετων , στις περιπτωσεις που εχουμε ιερεις πρακτικους [ οι περισσοτεροι παντου ] , και φαλτσους ακομη, τοτε επιστρατευουμε την εμπειρια και την υπομονη μας !!! παντα υπαρχει καποια λυση.. Σημασια εχει να κυλησεο ομαλα η θεια λειτουργια και να μην σκανδαλιζονται οι εκκλησιαζομενοι..!!! Β. ΤΖΑΝΑΚΟΣ.
 
Από προσωπική πείρα, κατά κανόνα ανεξάρτητα απ' τον ήχο της ημέρας, οι πρακτκοί Ιερείς εκφωνούν ή στον ΚΕ ή στο ΔΙ. Σπανιότερα πιο ψηλά!
Εφ' όσον η εκφώνησή τους είναι σταθερή, προσαρμόζουμε ανάλογα τις Βάσεις μας στον ήχο που θέλουμε να ψάλουμε.
Π.χ. θέλουμε πλ. του Δ' και ο Ιερέας εκφωνεί ΚΕ, τότε, το ΚΕ του Ιερέως, το θεωρούμε ως ΔΙ!
Εάν ακολουθούσαμε την παράδοση, οι εκφωνήσεις γίνονται με Κλιτόν σε δύο ή τρεις φθόγγους, οπότε δεν θα υπήρχε αυτή η χασμωδία!
Να, ένα σημείο, που εντοπίζεται ο νεωτερισμός μας!
 
Από προσωπική πείρα, κατά κανόνα ανεξάρτητα απ' τον ήχο της ημέρας, οι πρακτκοί Ιερείς εκφωνούν ή στον ΚΕ ή στο ΔΙ. Σπανιότερα πιο ψηλά!
Εφ' όσον η εκφώνησή τους είναι σταθερή, προσαρμόζουμε ανάλογα τις Βάσεις μας στον ήχο που θέλουμε να ψάλουμε.
Π.χ. θέλουμε πλ. του Δ' και ο Ιερέας εκφωνεί ΚΕ, τότε, το ΚΕ του Ιερέως, το θεωρούμε ως ΔΙ!
Εάν ακολουθούσαμε την παράδοση, οι εκφωνήσεις γίνονται με Κλιτόν σε δύο ή τρεις φθόγγους, οπότε δεν θα υπήρχε αυτή η χασμωδία!
Να, ένα σημείο, που εντοπίζεται ο νεωτερισμός μας!

Σε προηγουμενο μηνυμα μου, σχετικο με το θεμα αυτο το οποιο αντιμετωπιζουμε πολυ συχνα η` και μονιμα , επιστρατευουμε την εμπειρια μας και κυριως την υπομονη μας και την καλη μας διαθεση , για να μην σκανδαλισουμε κυριως , ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑ , αλλα να επιτευχθει και ο σκοπος , δηλαδη η τελεση και ολοκληρωση της ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Εκει κυριως παρατηρειται αυτο το προβλημα , αλλα και σε αλλες ιερες ακολουθιες. Συναδελφοι, θα ηθελα να τονισω οτι ο εμπειρος ψαλτης , μπορει να αντιμετωπισει οποιαδηποτε κατασταση . Το εχω ζησει πολλες φορες στην επαρχια , μικροτερος και πιο απειρος , αλλα και ΕΔΩ, στην Αττικη. Παραφραζοντας τη λα ι κη παροιμια...Θα ελεγα'' Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΨΑΛΤΗΣ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ..'' !!!!
 
Σε προηγούμενο σχόλιό μου ανέφερα ότι είχα πολύ καιρό να περιηγηθώ το ψαλτολόγιο. Σήμερα, θέλησα να το κάνω, μαζί με άλλα, και στο παραπάνω θέμα και, ομολογουμένως, δεν το μετάνοιωσα. Αρχικά, γιατί σε ωρισμένα σχόλια γέλασα με την καρδιά μου. Έπειτα, θεώρησα σκόπιμο να εκφράσω λίγα λόγια από την εμπειρία μου, μια και τα περισσότερα έχουν ειπωθεί. Προσωπικά, ακολουθώ τη βάση του ιερέα στις περισσότερες φορές των περιπτώσεων, όταν πρόκειται για τα λειτουργικά. Πολλές φορές και σε βάρος του ήχου της ημέρας, θεωρώντας ότι το σημαίνον είναι η δημιουργία κλίματος προσευχής και το δευτερεύον η ποικιλία των μελωδιών. Στην περίπτωση αυτή προσαρμόζω και τις φωνητικές μου δυνατότητες και την κατάσταση στην οποία βρίσκομαι. Δηλαδή, δεν ξελαρυγγιάζομαι για να φτάσω τις ενδεχόμεμες κορώνες του ιερέα ή και το αντίθετο. Όμως, όταν πρόκειται για το "Ἅγιος ὁ Θεός" ή χερουβικό ή "τόν δεσπότην" ή τους αίνους ή τις καταβασίες ή δοξαστικά ή το "Ἅξιον ἐστίν", ανοιξαντάρια, "Κύριε ἐκέκραξα" και σε μερικές άλλες περιπτώσεις, έχοντας οδηγό το "διαπασών" παίρνω την τονικότητα στην οποία προσαρμόζεται καλύτερα η φωνή μου και έτσι την συντηρώ και στο καλύτερο επίπεδο, που θα ήθελα και δεν την καταπονώ υπερβολικά. Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, πόσο ωφέλιμο είναι κάτι τέτοιο και πόσες χρόνιες φαρυγγίτηδες κ.λ.π. προέρχονται από φωνητικές καταχρήσεις. Το αποτέλεσμα απ' αυτή μου τη στάση θεωρώ, μέχρι σήμερα, ότι είναι ικανοποιητικό και σε μεγάλο βαθμό.
 
Back
Top