Πώς θα πρέπει να γίνεται η απαγγελία του Αποστόλου;

...αξίζει τον κόπο!
Επειδή κάνω μια εργασία θα με ενδιέφερε να χρησιμοποιήσω αυτή την ηχογράφηση. Το παιδάκι ποιο είναι, σε ποια ηλικία και ποια χρονολογία; Είναι πραγματικά φοβερή η εκτέλεση, πολύ κοντά στον Απόστολο του Ναυπλιώτη! Πραγματικά, κάτι υπέροχο!

Νομίζω πως ειδικά για τα αναγνώσματα ισχύει πως το κυριότερο κριτήριο είναι να γίνεται εύκολα κατανοητό το κείμενο. Δέχομαι το επιχείρημα ότι η παράδοση έχει καθιερώσει την εμμελή απαγγελία (όχι λιτή ψαλμώδηση) η οποία δεν αλλοιώνει ή δυσχεραίνει την κατανόηση. Το κακό όμως έχει παραγίνει. Εδικά σήμερα που η απόστασή μας από την ευαγγελική γλώσσα έχει μεγαλώσει, γίνεται επιτεκτική η ανάγκη της πολύ πολύ απλής εμμελούς αναγνώσεως. Αν και δεν είναι το καλύτερό μου, προτιμώ κάποιος να διαβάσει χύμα τον απόστολο ή το ευαγγέλιο, παρά να τον τραγουδήσει. Απέχει λιγότερο από την παράδοση και σίγουρα από το πνεύμα της ακολουθίας. Τα αναγνω΄σματα διαβάζονται όχι γιατί είναι η ώρα τους ή έτσι μας παραδόθηκαν ή.... αλλά για να τα καταλάβει ο λαός. Σε αυτό βεβαίως βοηθάει και το κήρυγμα, αλλά όλα ξεκινούν από την απαγγελία. Πολλές φορές ο ιεροκήρυκας λέει: "όπως ακούσαμε και στον απόστολο...", αλλά ο λαός δεν έχει ακούσει τίποτα από κείμενο, μόνο μουσικά τσαλίμια. Και μιλάω και για μορφωμένους ανθρώπους που "προσπάθησαν" να καταλάβουν. Το θέμα αυτό έγινε αφορμή να σκεφτώ να απαγγείλω κάτι και να το ανεβάσω ηχογραφημένο. Φυσικά όχι για τα διαστήματα του κλιτού ή τη φωνή μου, αλλά για να τονίσω πιο επιτετικά πως πρέπει κάποια πράγματα να επανέλθουν στη σωστή τους λειτουργική χρήση. Δεν ξέρω αν θα το κάνω γιατί ούτε τον εξοπλισμό έχω. Επιφυλάσσομαι για το προσεχές μέλλον.
Η άποψή μου συνοψίζεται στο εξής: όσο πιο απλά τόσο πιο καλά.
Βλεποντας μετα απο τοσα χρονια, λογω ενος ξεμπαρκου like, το μηνυμα μου και εχοντας πλεον εδω και εναμιση χρονο την εμπειρια του διακονου και του ιεροκηρυκα, τονιζω ετι περαιτερω το προβλημα. Απο τον αμβωνα βλεπω πως ελαχιστοι ακροωνται τον αποστολο. Ειναι λοιπον επιτακτικο να μη γινεται κατι αλλο εκεινη την ωρα (θυμιαση, μεταβαση του διακονου στον αμβωνα) και απαγγελεται οσο το δυνατον με καθαρη αρθρωση και σωστη στιξη

Last edited:
Back