Πρόσβαση στην ψηφιοποιημένη βιβλιοθήκη του Κ. Ψάχου «Πέργαμος» του Πανεπιστημίου Αθηνών

Lampadarios

Καλαφάτης Θανάσης
Μα καλά τι λέτε τώρα;;;;;;;;;;; ¨Ημαρτον!!! Έγω ξέρω ότι σε οίκους ανοχής δεν ζητάνε τα ρέστα!!!!!!!!!
Είναι δύνατον με 11 εκατομύρια ωχαδερφάκιδες να συζητάμε να κάνουμε κάτι;;;;; Εγώ πρώτος....

Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με μαθηματική ακρίβεια!!! Στη θέση σας θα είχα ήδη αρχίσει να ψάχνω για μέσο για να έχω καλύτερη πρόσβαση στα χειρόγραφα, και βεβαίως θα έλεγα ευχαριστώ στη διευθύντρια γαι τις 20 σελίδες, και την επόμενη φορά θα τις πήγαινα και ένα κουτί λουκούμια.

και συγχωρέστε με αν ο λόγος μου ήταν απρεπής......
ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ!!! (πλάκα κάνω)
Δεν είναι όμως λύση αυτή. Εδώ να δείξτε τον "συνδικαλισμό" και την αλλυλεγγύη σας... Εγώ προτείνω και πάλι επιστολή με ονόματα και τα υπόλοιπα.
Και ως γνωστόν, τακτική Ελ. Βενιζέλου: Ζητάς το ακατόρθωτο, αν θες να πάρεις λιγότερο απ το κατορθωτό.....
 

George

Ιεροψάλτης
Με αυτό και αν δεν τρελαίνεσε....
Το ψηφιακό περιεχόμενο της Περγάμου προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και υπόκειται στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Η πρόσβαση σε αυτό προσφέρεται μόνο για προσωπική, εκπαιδευτική ή ερευνητική χρήση. Απαγορεύεται η συστηματική αποθήκευση ή/και εκτύπωσή τους καθώς και οποιαδήποτε εμπορική χρήση τους.

Δηλαδή η Ανέμη τότε τί είναι? Δεν είναι κατασκευασμένη με το ίδιο Ευρωπαϊκό πρόγραμα?
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
Θα έλεγα τώρα σε τι διατάξεις υπόκειται αλλά ας μην (ξανα)γίνω κακός...
 

George

Ιεροψάλτης
Μήπως στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να γίνουμε όλοι μας κακοί? μπας και γίνει τίποτα τελικά.... :mad:
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
Μήπως στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να γίνουμε όλοι μας κακοί? μπας και γίνει τίποτα τελικά.... :mad:

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...

Σε προετοιμάζω να ξέρεις :wink:
 
[Σημείωμα συντονιστή (ΔΚ)] Μεταφέρθηκε μαζί με επόμενα μηνύματα από το θέμα Ἀχιλλέως Χαλδαιάκη, "Βυζαντινομουσικολογικά".

Ας ευχηθούμε να κοινωνικοποιήσει και το ψηφιοποιημένο αρχείο του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, που υπάρχει στην Πέργαμο, για το καλό της Παιδείας και της Νεολαίας και να καταργηθούν τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική κληρονομιά του Έθνους, έτσι ώστε τα σπάνια μουσικά κείμενα να γίνουν κτήμα όλων των φιλόμουσων σπουδαστών και όχι μόνο μιας κλίκας εκλεκτών "επιστημόνων" που κερδοσκοπούν, από αυτά.
Αμήν γένοιτο!
 
Last edited by a moderator:

gr_anastasiou

Παλαιό Μέλος
Ἄσχετο, ἄκομψο καὶ ὀλίγον συκοφαντικὸ τὸ σχόλιό σας γιατί τίποτα ἀπὸ ὅσα ἀναφέρετε δὲν ἐξαρτᾶται ἀπὸ αὐτόν. Ἀντιθέτως, σὲ μεγάλο βαθμὸ σὲ δικές του προσπάθειες ὀφείλεται ἡ ψηφιοποίηση τῆς ΒΚΨ καὶ πάλι ἐκεῖνος "ὑποχρεώνει" μετεπτυχιακοὺς φοιτητές του μὲ θυσίες τοῦ προσωπικοῦ τους χρόνου νὰ κρατοῦν Ο Ρ Θ Α Ν Ο Ι Χ ΤΗ καὶ νὰ λειτουργοῦν τὴν Βιβλιοθήκη.... Ἀλήθεια, τὴν ἐπισκεφθήκατε ποτέ;
(Παρακαλῶ τὸν συντονιστὴ νὰ ἀποσύρει ΟΛΑ ΜΑΖΙ τὰ ἄσχετα σχόλιά μας)
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Εὐτυχῶς ἡ ψηφιακὴ τεχνολογία δὲν ἀπαιτεῖ πλέον τὴν θυσία προσωπικοῦ χρόνου γιὰ νὰ εἶναι μιὰ βιβλιοθήκη λειτουργικὴ καὶ ὀρθάνοιχτη στὸ κοινό 24/7.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Από όσο γνωρίζω τον Αχιλλέα, γνώμη μου είναι (μπορεί να κάνω και λάθος), πως αν περνούσε από το χέρι του θα ξεκλείδωνε την ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει πρόβλημα, κατ' εμέ. Για ποιό λόγο είναι κλειδωμένη η ψηφιακή βιβλιοθήκη "Πέργαμος"; Ας βγει κάποιος και ας πει για τούτο και για κείνο. Ευθέως και ευθαρσώς, χωρίς υπεκφυγές και τις ανόητες απαξιώσεις, που συνηθίσαμε να εισπράττουμε!

Και το επιχείρημα "και στο εξωτερικό συμβαίνει αυτό" δεν με πείθει καθόλου. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να λέμε "δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα κομπίνες, δεν υπάρχουν μόνο εδώ κερδοσκόποι της αγοράς, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες". Το πνεύμα του Μέτρου 1.3 του Γ' ΚΠΣ (και των νεώτερων) έχει ξεκάθαρη στόχευση: τα προγράμματα χρηματοδοτούνται για να ψηφιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά, ώστε να γίνει κτήμα της "Κοινωνίας των πολιτών" μέσω του διαδικτύου.

Τώρα, το να κάνουμε χαριτωμένες τριπλίτσες (εμείς ή οι υπόλοιποι ευρωπαίοι, ποσώς με νοιάζει), να παίρνουμε τα λεφτά και να αναρτούμε στο διαδίκτυο μια "κλειδωμένη" βιβλιοθήκη, δεν ξέρω αν μπορεί να εξηγηθεί με πειστικά επιχειρήματα. Και χωρίς ψηφιοποίηση θα μπορούσε να είναι "ολάνοιχτη" "νυχθημερόν" "24/7" κ.λ.π. για τους ερευνητές που πληρώνονται για να δουλεύουν με αυτό το υλικό ή για τους φοιτητές. Ξεχάσαμε τίποτα; Α! τους εραστές!!!

ΧΣ
 
Last edited:
Ἄσχετο, ἄκομψο καὶ ὀλίγον συκοφαντικὸ τὸ σχόλιό σας γιατί τίποτα ἀπὸ ὅσα ἀναφέρετε δὲν ἐξαρτᾶται ἀπὸ αὐτόν. Ἀντιθέτως, σὲ μεγάλο βαθμὸ σὲ δικές του προσπάθειες ὀφείλεται ἡ ψηφιοποίηση τῆς ΒΚΨ καὶ πάλι ἐκεῖνος "ὑποχρεώνει" μετεπτυχιακοὺς φοιτητές του μὲ θυσίες τοῦ προσωπικοῦ τους χρόνου νὰ κρατοῦν Ο Ρ Θ Α Ν Ο Ι Χ ΤΗ καὶ νὰ λειτουργοῦν τὴν Βιβλιοθήκη.... Ἀλήθεια, τὴν ἐπισκεφθήκατε ποτέ;
(Παρακαλῶ τὸν συντονιστὴ νὰ ἀποσύρει ΟΛΑ ΜΑΖΙ τὰ ἄσχετα σχόλιά μας)

Άσχετο δε νομίζω, άκομψο σίγουρα ναι, δε φημίζομαι για το savoir vivre μου, συκοφαντικό σε καμμία περίπτωση ούτε ολίγον ούτε πολύ. Δεν κατηγόρησα τον κ.Χαλδαιάκη ότι ευθύνεται για το θάψιμο της μουσικής κληρονομιάς μας, ούτε καν ότι δεν έκανε κάτι για αυτό μέχρι τώρα, αντιθέτως ευχήθηκα να κάνει κάτι. Και δε νομίζω ότι δεν εξαρτάται και από αυτόν.
Βάλτε με σε μία τέτοια θέση μόνο για μία ώρα και θα δείτε πως θα πάρουν φωτιά οι σκληροί δίσκοι. Αν δωθεί το υλικό αυτό των μεταγραφών Χουρμουζίου και Γρηγορίου στο κοινό, τότε θα δούμε πραγματικά το πόσο επιστημονικά ή όχι είναι τα επιχειρήματα πολλών, γνωστών και μή εξαιρετέων για τη βυζαντινή μουσική(και δε μιλάω για τον κ.Χαλδαιάκη).
Ο συντονιστής ή ο διαχειριστής αν μου το ζητήσουν, θα αποσύρω τα σχόλιά μου, (η ελευθερία λόγου είναι κλισέ!) η αλήθεια όμως δεν αποσύρεται.
Υγεία να έχετε.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Και εγώ είμαι θερμός υποστηρικτής της ελεύθερης ψηφιακής πρόσβασης στο υλικό της βιβλιοθήκης την οποία όπως και πάρα πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι ανά τον κόσμο αδυνατώ να επισκεφθώ από την Αυστραλία. Και εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος από τα γενικόλογα επιχειρήματα περί πνευματικών δικαιωμάτων που μεταφέρθηκαν παλαιότερα και σε αυτό το θέμα. Παρόλαυτά, δεν είναι σωστό να εκτοξεύονται κατηγορίες περί κερδοσκοπίας, κομπίνας κτλ. και μάλιστα κατά συγκεκριμένων προσώπων χωρίς συγκεκριμένα αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία. Η ελευθερία λόγου του ενός σταματά εκεί που αρχίζει ο σεβασμός του άλλου και η αλήθεια του τί πραγματικά συμβαίνει. Στο εξής, ας δοθεί νέα βάση σε αυτή τη συζήτηση, ας αναζητηθούν οι ακριβείς λόγοι που η βιβλιοθήκη παραμένει απρόσιτη στο ευρύ κοινό (σε σχέση και με άλλες παρόμοιες εργασίες όπως η ΑΝΕΜΗ που διατίθενται ελεύθερα) και οι αποδεδειγμένα υπεύθυνοι για το νομικό καθεστώς της και ας απευθυνθούμε εκεί με συγκεκριμένες αιτήσεις/προτάσεις και ας δημοσιεύσουμε εδώ τις απαντήσεις για ενημέρωση όλων. Με υποθέσεις και υποννοούμενα δεν πετυχαίνεται τίποτα. Ευχαριστώ.
 
Κλασσικό παράδειγμα ελληνικής βιβλιοθήκης που πήρε την επιδότηση από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" και δεν προσφέρει στο λαό τίποτα. Σκέφτομαι να κινηθώ νομικά εναντίον τους μπας και βάλουν μυαλό επιτέλους μερικοί μερικοί. Δόξα τω Θεώ μερικές νομικές πόρτες μου έχουν ανοιχτεί.
 

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Αμήν κ θα σε βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ κ είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ πως θα ακολουθήσουν κ άλλοι από το ιστολόγιο που έχουν την ίδια "τρέλα".
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Τα αρχεία ήχου που ψάλλει ο Ψάχος και περιγράφονται σε αυτές τις σελίδες πώς μπορεί κανείς να τα ακούσει;
 

Shota

Παλαιό Μέλος
Τα αρχεία ήχου που ψάλλει ο Ψάχος και περιγράφονται σε αυτές τις σελίδες πώς μπορεί κανείς να τα ακούσει;

Δεν ψάλλει ο Ψάχος, αλλα οι Μαΐστορες υπό την διεύθυνση του Χαλδαιάκη. Τώρα φαίνεται ότι αυτά τα αρχεία δεν είναι διαθέσιμα πλέον.
 
Top