Μια από τις μελοποιήσεις μου που είχα κάνει το 1999 και αφορά τις αγρυπνίες...
Μια από τις μελοποιήσεις μου που είχα κάνει το 1999 και αφορά τις αγρυπνίες...
Ένα μεγάλο μπράβο για την μελοποίηση. Είναι υπόδειγμα πώς πρέπει να γράφουμε σήμερα. Δυστυχώς, πολλοί "μουσικολογιότατοι" δεν ξέρουν ούτε ορθογραφία, ουτε κανόνες ψαλτικής σύνθεσης. Και το χειρότερο, δεν δίνουν και σε κανένα που γνωρίζει να διορθώσει τουλάχιστον αυτά τα οποία γράφουν. Ότι γράφεται σε βυζαντινή παρασημαντική δεν σημαίνει ότι είναι βυζαντινή ψαλτική τέχνη.
Φιλικά Δημήτριος Καλπακίδης
Κύριε Βαγγέλη γιατί θίγεστε αφού ο ίδιος ομολογείται πως είστε αυτοδίδακτος και άνευ διδασκάλου. Νομίζω πως δεν αφορίζουμε με απαιτήσεις κάποιον που έκανε απλώς μια διαπίστωση. Αυτό πράγματι ισχύει. Έχω κάτι φίλους που όντως ψέλνουν πολύ ωραία μα όταν γράφουν τα γραφόμενα λόγω των μουσικών ανορθογραφιών (επείδη δεν γνωρίζουν κανόνες) δεν βλέπονται. Για μένα αυτό το forum λειτουργεί ως πηγή μάθησης. Μετά τιμής Βλάχος Νεκτάριος Πολύτεκνος εκπαιδευτικός Θεολόγος Διπλωματούχος Ψαλτικής τέχνης του Ωδείου Φίλιππος Νάκας τάξη Λυκ.Αγγελόπουλου (Για να μιλάμε επιτέλους επώνυμα)
Μελωδός...Χρήστο, μου άρεσε η σύνθεσή σου και η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείς (θύμισέ μου ποιά γραμματοσειρά είναι).
Νομίζω πως πριν από την δεκαετία του 40-50 ψαλλόταν κανονικά ως προοίμιον αλλά μετά αντικαταστάθηκε από την "σιγή"...το άκουσα από παλαιούς Αγιορείτες...Το Εισελεύσομαι απ'ότι γνωρίζω ψάλλεται σπάνια στο Άγιον Όρος (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Συνήθως γίνεται θυμίασμα "εν σιγή" και μετά το "κέλευσον" κτλ.
Κυριε Βλαχο
Μιας και απαντατε εσεις αντι του κ. Καλπακιδη και σχετικα με ''κατι φιλους σας
που ψελνουν πολυ ωραια....'' , θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης (η ερωτηση ισχυει και για τα αλλα μελη) : Τι θα προτιμουσατε ; Να ψελνετε ωραια αλλα να εχετε ανορθρογραφα (λιγο ή πολυ) χειρογραφα ή σωστα χειρογραφα αλλα
οχι ωραιο ψαλσιμο ; Και θα παρακαλουσα η απαντηση να μην ειναι του τυπου
''και καλο ψαλσιμο και σωστα χειρογραφα'' .
Όντως ωραία σύνθεση. Το πρόγραμμα μελωδός χρησιμοποιώ και εγώ (αν και με απλούστερη γραμματοσειρά). Το θέμα της ορθογραφίας είναι ακανθώδες διότι αν και κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί σχετικές συλλογές κανόνων εν τούτοις υπάρχουν πολλές αποκλίσεις ακόμη και σε θεωρούμενα κλασσικά βιβλία. Ομολογώ ότι ακόμη με προβληματίζει.
Τα παράπονά σου στην μουσική επιτροπή που διατύπωσε ότι "εφεξής..." εγώ απλά υπακούω...λέει κάποιος αείμνηστος "έκτοτε παρήλθον 180 έτη αλλά ουδείς..." εννοεί ότι η επιτροπή λέει να αναγράφουμε πλέον τις έλξεις(γιατί άραγε?)αλλά ακόμα και σήμερα κάποιοι επιμένουν...έχει συζητηθεί το θέμα και αλλού...Επίσης δε μ΄αρέσει που βάζεις τις έλξεις κ μάλιστα με μονή ή διπλή γραμμή κτλ,