Κανονισμός Ιεροψαλτών

darlasis

Γεώργιος Δαρλάσης
#1
Ξέρετε, ο κανονισμός δεν είναι ότι καλύτερο, όμως έπρεπε να γίνει κάποτε μία αρχή. Βέβαια οι αγώνες τώρα πρέπει να ξεκινάνε και επάνω σ' αυτόν τον κουτσό και ραμμένο στα μέτρα τους κανονισμό πρέπει εμείς να βελτιώσουμε τα περισσότερα άρθρα του. Σκεφθείτε ότι, τόσα χρόνια δεν υπήρχε τίποτα, χάος απέραντο. τώρα, υπάρχει ένας νόμος του κράτους που δεν μπορεί ο κάθε .... να τον καταπατάει. Θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Και ξέρετε, μόνο στο ΙΚΑ αν προσφύγει κάποιος είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθεί και φυσικά θα ζημειωθεί ο ναός, όχι όμως το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Εδώ πάλι είναι ένα μεγάλο θέμα που θέλει πολύ συζήτηση. Επειδή ειπώθηκε λοιπόν, τόσα χρόνια τι έκανε η ΟΜΣΙΕ θέλω να σας πω ότι αγωνίστηκε, άλλοτε λίγο και άλλοτε περισότερο, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που υπήρχαν, παρά το "σνομπάρισμα" από ορισμένους συναδέλφους και συλλόγους, παρά τους εγωισμούς και τις ίντρικες, παρά τον πόλεμο περισσότερο από πλευράς της επίσημης εκκλησίας και λιγότερο της πολιτείας, παρά την μεγάλη αποχή κατά καιρούς των συλλόγων και άλλα πολλά, εν τούτοις κατάφερε και πέρασε στους μητροπολίτες τουλάχιστον στην πλειοψηφία αυτών, να δίδεται στους ψάλτες επίδομα πανήγυρης, επίδομα Πάσχα και επίδομα παρακλήσεων (που είναι αντίστοιχα με το ήμισυ του μισθού των), να δίδεται επίδομα αδείας (ίσο με το ήμισυ του μισθού) , το δώρο Πάσχα και η κανονική άδεια (4 κυριακές το χρόνο) κατάφερε τέλος, ύστερα από πολλά χρόνια, να γίνει αυτός ο κανονισμός που ναι μεν δεν είναι και ότι καλύτερο, αφού πρέπει να αγωνιστούμε εμείς όλοι να τον κάνουμε αξιοπρεπή και δίκαιο για να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη στο χώρο της εκκλησίας. Ξέρετε ότι σε λίγα χρόνια θα αναγαστούν τα εκκλησιαστικά συμβούλια να καλούν γυναίκες στα ψαλτήρια (χωρίς να έχω κάτι με τις γυναίκες) και ελλείψει αυτών, να βάζουν ακόμη και κασσέτα για να κάνουν τη θ.λειτουργία; Βλέπετε, οι αγαπητοί μας ιερείς έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιεροψάλτες οι άμεσοι συνεργάτες και συλλειτουργοί τους δεν χρειάζεται να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι γιατί έχουν άλλη εργασία. Μα είναι δικαιολογία αυτή; Μου λέγουν σήμερα πολλοί ιερείς: "βρές μας ένα ψάλτη" και τους απαντώ: " θα τον κόψω από την κορυτσά να σας τον δώσω". Είχαμε από χρόνια κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ερήμωση των αναλογίων που επίκειται και νόμιζαν ότι όλα πάνε καλά. Πιστεύουν ότι το μεράκι μας αυτό θα είναι πάντοτε ακατάβλητο και διαρκές και εκεί επάνω θα στραπατσάρουν την αξιοπρέπεια του ψάλτη. Όμως, οι καιροί άλλαξαν και σε λίγο θα νοιώσουν την γυμνή αλήθεια. Έχω πολλά να πώ επί του παρόντος μόνο αυτά τα λίγα, επειδή σέβομαι τον πολύτιμο χρόνο σας.
Σας ευχαριστώ με συναδελφικούς και φιλικούς χαιρετσιμούς
Γιώργος Δαρλάσης
Πρόεδρος Ιεροψαλτών Αργολίδας
 
Last edited by a moderator:

duodim

Δημήτρης Δημητρακόπουλος
#2
Ξέρετε, ο κανονισμός δεν είναι ότι καλύτερο, όμως έπρεπε να γίνει κάποτε μία αρχή. Βέβαια οι αγώνες τώρα πρέπει να ξεκινάνε και επάνω σ' αυτόν τον κουτσό και ραμμένο στα μέτρα τους κανονισμό πρέπει εμείς να βελτιώσουμε τα περισσότερα άρθρα του. Σκεφθείτε ότι, τόσα χρόνια δεν υπήρχε τίποτα, χάος απέραντο. τώρα, υπάρχει ένας νόμος του κράτους που δεν μπορεί ο κάθε .... να τον καταπατάει. Θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Σας ευχαριστώ με συναδελφικούς και φιλικούς χαιρετσιμούς
Γιώργος Δαρλάσης
Πρόεδρος Ιεροψαλτών Αργολίδας
Αγαπητέ Γιώργο,
Θα γράψω ( και πάλι, με όσο μπορώ λιγότερα λόγια) τις απόψεις μου για τον κανονισμό. Ήδη, στο forum έχω καταθέσει αρκετά επί του θέματος.
Θα αρχίσω λέγοντας, ότι ο γράφων επί δεκαετίες, ακόμη και πριν την ίδρυση της ΟΜΣΙΕ, με τις όποιες γνώσεις και εμπειρίες του, ως μέλος και γραμματέας τότε του τοπικού συλλόγου (Χίος), κατέθετε απόψεις, γνώμες και προτάσεις πάνω σε θέματα που μας απασχολούν. Δυστυχώς, έχει ήδη διαπιστωθεί, ότι ο κανονισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν λύνει προβλήματα. Αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει τέτοια ή ακόμη και να προκαλέσει ζημιά σε κάποιους ψάλτες. Κανείς δεν έχει βεβαίως το δικαίωμα να μηδενίσει ή να μειώσει προσπάθειες που έγιναν από την ομοσπονδία. Είναι γνωστές ακόμη και οι κατά καιρούς διαφωνίες σε συλλογικό επίπεδο που υπήρχαν σε αυτήν (υγιής και χρήσιμη για συλλογικά όργανα κατάσταση), που όμως, αρκετές φορές, κατέληγαν, δυστυχώς, σε αντιπαραθέσεις προσωπικού επιπέδου (μεγάλο λάθος). Πάντοτε όμως υπήρχαν και σοβαρές φωνές, υπήρχαν καλές και χρήσιμες προτάσεις που έγιναν από συλλόγους, οι οποίες ουδόλως λήφθηκαν υπόψη στην τελική διατύπωση των διατάξεων του κανονισμού. Γιατί όλα αυτά; Κατά τη γνώμη μου. Πρώτον, γιατί η επίσημη Εκκλησία (εξαιρούνται παραδείγματα φωτισμένων Ιεραρχών), φαίνεται, ότι δεν επιθυμεί την πραγματική κατοχύρωση του ψάλτη και επιδιώκει με παρελκυστικούς τρόπους να το αποφύγει και δεύτερον, γιατί, δυστυχώς, και στην τάξη μας, δεν φαίνεται να απουσιάζει η επιθυμία ορισμένων, για προσωπική προβολή, για ικανοποίηση ατομικών φιλοδοξιών ή ακόμη και συμφερόντων.
Αγαπητέ Γιώργο, δεν θα συμφωνήσω με την άποψη σου, ότι πριν τον κανονισμό, δεν υπήρχε τίποτα, αλλά χάος απέραντο. Αντίθετα υπήρξε πάντα και υπάρχει το Σύνταγμα, υπάρχει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία που δεν εξαιρεί τους αμειβόμενους ψάλτες. Και αν θέλεις, ένας κανονισμός, που μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί, πρέπει πρώτα να είναι εναρμονισμένος και σύμφωνος με τους νόμους της πολιτείας. Κοντολογίς, ένας κανονισμός με ρεαλιστικές διατάξεις, δεν χρειάζεται πολλά λόγια. Είναι ένα νομικό κείμενο και οι αναφορές του, θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στις εργασιακές υποχρεώσεις και δικαιώματα του ψάλτη. Η υπόλοιπη βιωτή, στάση και συμπεριφορά του, ως ψάλτη-λειτουργού οριοθετείται και ορίζεται από τους Ιερούς Κανόνες και την παράδοση της Εκκλησίας μας. Τέλος θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι οι αγώνες δεν πρέπει να σταματούν. Το να βελτιωθεί ο κανονισμός, όπως έχει, νομίζω πως δεν είναι εύκολο. Θα απαιτηθούν τροποποιήσεις στα περισσότερα άρθρα του. Η εξ’ υπαρχής αναδιατύπωση και ψήφισή του, θαρρώ πως πρέπει να αποτελέσει τον επιδιωκόμενο στόχο όλων μας. Αν είμαι αισιόδοξος; Δεν θα το έλεγα. Όμως, το θέμα αυτό συζητείται τουλάχιστον για σαράντα χρόνια. Κάποια πράγματα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να ωριμάζουν. Μακάρι κάποτε να καρπίσουν.
 
Last edited by a moderator:

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
#3
Το μελάνι κ ο κόπος μας να εκφραστούμε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μέχρι τώρα πήγε χαμένο. αιτίες, τα όσα προαναφέρθηκαν κ αρκετά ακόμη...

μόνο αν πραγματικά καταλάβουν ι ιθύνοντες ότι μας έχουν ανάγκη θα κάνουν κάτι. όσο πατούν στη φιλοτιμία κ στο χομπισμό του ψάλτη, δε γίνεται τίποτα.

οι θέσεις μου είναι γνωστές σε άλλες συζητήσεις σχετικά με δικαιώματα ιεροψαλτών.

πάλι θα τα συζητούμε, χωρίς αποτέλεσμα.....
 

darlasis

Γεώργιος Δαρλάσης
#4
Αγαπητοί μου Δημήτρη και Νίκο, ωραία έχετε δίκιο στα περισσότερα που λέτε. Μη ξεχνάτε όμως ότι κατά το παρελθόν είχαν υπάρξει παρατράγουδα με τους ιεροψάλτες και τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Έχουν υπάρξει πολλά κατά το παρελθόν και μπορώ να πω ότι εξακολουθούν και σήμερα να συμβαίνουν που και που κάτι παρόμοια, ίσως με διαφορετικό ένδυμα. Για όλα όμως, πρώτα φταίμε εμείς οι συνάδελφοι ιεροψάλτες, που στο σύγχρονο "μωλώχ" του καβαλήματος του καλαμιού νομίζουμε ότι μετά από εμάς δεν είναι άλλος καλύτερος, και δυστυχώς αυτά πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Επειδή ασχολούμαι περί τα 30 χρόνια με τα συνδικαλιστικά, μπορώ να σας πω ότι έχουν δει πάρα πολλά τα μάτια μου. Αν αρχίσω να τα εξιστορώ θα πρέπει να ματώσουν πολλοί. Ίσως κάποτε, ευκαιρήσω να τα γράψω σε κάποιο βιβλίο " σαν απομνημονεύματα" για τους νεώτερους φίλους και συναδέλφους.


Σας χαιρετώ
φιλικώτατα
Γιώργος Δαρλάσης.
 
Last edited:

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
#5
Φιλε μου, οσο το 40% απο εμας τους γλυφουμε για να παρουμε καλυτερη θεση, ή για ό,τι άλλο φαντάζεσαι, το 40% δε μετεχει πουθενα = ανενεργό, τί να σου κάνει το 20% ;;;
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
#7
Για τα περί Ιεροψαλτών και της καταστάσεως αυτών υπάρχει στη παρακάτω ιστοσελίδα ο πλήρης κανονισμός υποχρεώσεων της Εκκλησίας αλλά και του Ιεροψάλτη .
http://efimeriosgrsxolia.blogspot.gr/2010/11/176200606-268-19-12-2006.html
Eυχαριστουμε για την αναρτηση συναδελφε.
Αλλα και που υπαρχει ο κανονισμος.... Αλλα γινονται στα παρασκηνια..:rolleyes::wink:
Νομιζω;...
 
#8
Ένα βίντεο γνωστό σε πολλούς με πολύ περιεχόμενο ...

 
Last edited by a moderator:
#9
Αμφιβάλω αν γνωρίζουν την ύπαρξη του τόσο ο ιερός κλήρος όσο και οι συνάδελφοι ιεροψάλτες.Απο κει και πέρα ειναι δυνατόν να εφαρμοστεί στη πράξη? Νομίζω πως όχι.
 

PANAG

Παλαιό Μέλος
#10
Eυχαριστουμε για την αναρτηση συναδελφε.
Αλλα και που υπαρχει ο κανονισμος.... Αλλα γινονται στα παρασκηνια..:rolleyes::wink:
Νομιζω;...
κατ αρχην πρεπει να ξερεις καποιους....αρκετους καποιους .... μετα να εισαι καλο παιδι, να μην εχεις ποτε καποια διαφορα με ναο εστω και πριν 200 χρονια, να εισαι αρκετα υποτακτικος εως δουλοπρεπης και να κανεις 1780 τουμπες που θα σου δωσουν 300 ευρω .... αυτα. εκει μας καταντησαν
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#11
#12
κατ αρχην πρεπει να ξερεις καποιους....αρκετους καποιους .... μετα να εισαι καλο παιδι, να μην εχεις ποτε καποια διαφορα με ναο εστω και πριν 200 χρονια, να εισαι αρκετα υποτακτικος εως δουλοπρεπης και να κανεις 1780 τουμπες που θα σου δωσουν 300 ευρω .... αυτα. εκει μας καταντησαν
Συμφωνω απολυτως αγαπητε!Αυτα και αλλα τοσα συμβαινουν στις εκκλησιες μας, με τους ιεροψαλτες!Ερμαια ορεξεων και απαιτησεων ιερεων ,χωρις καμια αναγνωριση της προσφορας και του εργου τους σε πληρη απαξιωση και αποριψη!Οι ευπρεπιστες ,οι ελαιοχρωματιστες, οι πελεκητες πουριων και λοιποι αλλοι σημαντικωτεροι καθε ιεροψαλτου!!! Με συναδελφικη εκτιμηση και αλλυλεγγυη.Νικος Φουρναρακος/Αιγινα.
 

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
#13
Πόσα δίκια έχει ο αείμνηστος Καραμάνης... πόσα!
Αλλά νομίζω πως σιγά-σιγά ωριμάζουν οι καρποί της αδιαφορίας που επέδειξαν ορισμένοι ''ιθύνοντες'' για το μέλλον της ψαλτικής τέχνης (συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συναδέλφων). Η εποχή που θα ακούνε τα ψαλτικά από μαγνητόφωνα και c.d. ακόμα και σε μεγάλους ναούς, είναι πια προ των πυλών.:eek:
...και έπεται και συνέχεια :confused:
 
P

PANROUST

Guest
#14
Η εποχή που θα ακούνε τα ψαλτικά από μαγνητόφωνα και c.d. ακόμα και σε μεγάλους ναούς, είναι πια προ των πυλών.:eek:
...και έπεται και συνέχεια :confused:
Για πιο λόγο; Θα πέσει καμία επιδημία και θα εξαφανιστούν οι ψάλτες;
Εγώ πιστεύω ότι για να φτάσουμε σ αυτό το σημείο,πρώτα θα ξεκινήσουμε από τους ιερείς και μετά θα καταλήξουμε στους ψάλτες και με πάρα πολύ δυσκολία.Και όπως ξέρουμε για να κάνει κάποιος τον ψάλτη δεν θέλει χειροτονίες και ιδιαίτερα χαρίσματα.Δεν έχουμε ψάλτη θα βάλουμε τον νεωκόρο ας είναι και φάλτσος.Η δουλειά θα γίνει πάντως.Αν δεν έχουμε παπά ίσως εκεί να μπει το cd στην εκκλησία,γιατί εγώ ως λαϊκός (νεωκόρος ή ψάλτης η ενορίτης) που είμαι,είναι λίγο δύσκολο να κάνω τον παπά λόγο ελλείψεως.
Και δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο για τον λόγο που πρέπει να μπει το cd στην εκκλησία... :)
 
Top