Augoustis Paphitis
Μέλος
Καλή σας μέρα. Δεν ξέρω αν γράφω στη σωστή ενότητα….άν όχι παρακαλώ συγχωρέστε με. Με αφορμή μια πρόσφατη συζήτηση-διαφωνία που είχα με έναν από τους δασκάλους μου στη Σχολή σχετικά με τους παρατονισμούς των λέξεων στη Β. Μ., Ξεκίνησα μια έρευνα προστρέχοντας σε Αναστασιματάρια που εκδόθηκαν πρίν το 1930. Η διαφωνία συγκεκριμένα αφορούσε τον παρατονισμό των λέξεων και αναφερθήκαμε στο Απολυτίκιον του Α΄ Ήχου και συγκεκριμένα στη λέξη υΠΟ των Ιουδαίων. Πολλά Νεώτερα Αναστασιματάρια τονίζουν τη συλλαβή πο βάζοντας ολίγον. Εγώ διαφώνησα λέγοντας ότι ποτέ δεν θα έψαλλα κάτι με τρόπο που να αλλάζει το νόημα του ύμνου. Το μνήμα εσφραγίσθη από τους Ιουδάιους και όχι κάτω από τους Ιουδαίους. Καθόλου δεν αλλοιώνεται κατά τη πτωχή μου μουσική αντίληψη η μελωδική γραμμή εάν αντί ολίγου χρησιμοποιήσουμε ίσο στη συγκεκριμένη συλλαβή. Με βάση τα πιο πάνω, βρήκα ότι όλα τα παλιά Αναστασιματάρια έχουν πράγματι τη συγκεκριμένη συλλαβή γραμμένη με ίσο. Τα διαθέσιμα Αναστασιματάρια που είχα ήταν : 1. Πέτρου Εφεσίου, Βουκουρέστη 1820, 2. Θεοδώρου Φωκαέως, Κων/πολη 1832, 3. Πέτρου Λαμπαδαρίου - Ιωάννου Πρωτοψάλτου , Κων/πολη 1905, 4. Στυλιανού Χουρμουζίου, Λευκωσία 1923. Υπάρχει κανένα Αναστασιματάριον εκδοθέν πρίν το 1930 που να έχει τη συγκεκριμένη συλλαβή με ολίγον αντί ίσου? Εγώ δυστυχώς μόνο τα προαναφερθέντα διαθέτω.
Ευχαριστώ.
Ευχαριστώ.