"Η διαστηματική προσέγγιση του Δευτέρου ήχου στην εκκλησιαστική μελοποιία"

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
#3
Ο κ. Κωνσταντίνου έχει βγάλει το πόρισμα ότι οι τρεις διδάσκαλοι αντιφάσκουν σε όσα γράφουν για τις χρωμματικές κλίμακες παρουσιάζοντας διατονικό β ήχο για χρωματικό και ότι χρωμματικός ήχος είναι αυτός που έχει ημιτόνια, ημιτόνια όπως τα καταλαβαίνει ο κ. Κωνσταντίνου γιατί δεν εννοεί το μισό του τόνου ημίτονο ο Χρύσανθος. Ο Χρύσανθος μας εξηγεί τι σημαίνει ημιτόνιο στο σχετικό κεφάλαιο περί ημιτόνων, έτσι ο ελάσσων τόνος θεωρείται και αυτός ένα ημίτονο. Στον τρόπο παραγωγής της κλίμακας του ΄χρωματικού β ήχου μας το λέει ξεκάθαρα, με αλλοίωση του πα και του κε της διατονικής κλίμακας (πα-κε = o πρώτοw ήχος αλλοιώνεται σε νενανώ έτσι κάνει τετράχορδο με τον β ήχο στον βου, αυτή είναι η αιτία του νενανώ, -όλα στην μουσική έχουν αιτία που γίνονται δεν είναι θεωρίες στον βρόντο).

Ο β ήχος από τον κάτω Νη μέχρι τον άνω Νη περιέχει τρία τέλεια τετράχορδα νη-γα, βου-κε, δι-νη και όχι μόνο τα νη-γα και δι-νη. Το βου-κε τριφωνεί κανονικότατα(για αυτό άλλωστε φθείρεται ο πρώτος και γίνεται νενανώ, αυτή είναι η αιτία, ΤΟ ΤΕΤΡΑΧΟΡΔΟ, ο νενανώ δεν φθείρεται για καπρίτσιο, επειδή έτσι του κάπνισε). Όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν(όσοι κατάλαβαν ή κατάλαβαν τα μισά θα κάνουν "δικές τους" εργασίες που θα το παίζουν ξύπνιοι κι όσοι δεν κατάλαβαν πάλι θα το παίζουν ξύπνιοι σκέτο, έτσι γίνεται στην Ελλάδα).

Περισσότερα μπορείτε να μελετήσετε στο σχετικό θέμα "Η κατά ομοίαν διφωνία πορεία του Β ήχου και η σχέση της με την μαλακή διατονική κλίμακα" όπου έχουν δοθεί οι απαντήσεις για όλα όσα αφορούν τον β ήχο καθώς επίσης και στο blog μου
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
#4
Όπως βλέπω, ο Γιώργος Κωνσταντίνου εξακολουθεί να θεωρεί την κλίμακα με διαστήματα μείζονος, ελάσσονος και ελαχίστου τόνου διατονική, ανεξαρτήτως με το πού τίθενται τα διαστήματα αυτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει κατανοήσει τον ορισμό του διατόνου και του χρώματος από το Χρύσανθο. Διατονικό άκουσμα, κατά την αρχαιοελληνική έννοια, μπορεί να είναι αυτό, η κλίμακα όμως δεν είναι διατονική στη βυζαντινή μουσική, εφόσον έχουμε μόνιμη αλλοίωση ενός φθόγγου της γνωστής διατονικής κλίμακας του ΝΗ. Έχω γράψει γι' αυτή την παρανόηση εδώ. Αναλυτικότερα για το β' ήχο έχω γράψει εδώ, στην εισήγησή μου στο Β' συνέδριο του ΙΒΜ, αναφερόμενος και πάλι στις παρανοήσεις του Γιώργου Κωνσταντίνου για το θέμα (βλ. σελ. 9 κ.εξ.).
 
Top