...Τό ἐρώτημα εἶναι· μποροῦν οἱ Ναοί νά ἀνταποκριθοῦν σέ τέτοιους μισθούς;
Ας δώσουν 1000 λιγότερα. Τα 2500 φάνηκαν "κάπως" γιατί μείναμε σε αυτά. Το θέμα δεν είναι αν θα φτάσουμε ή θα ξεπεράσουμε το ίδρυμα αλλά αν θα κρατήσουμε μια ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
...Τό θέμα νομίζω ἔγκειται, σ᾿ αὐτό πού ἀπό παλιά λέω, ὅτι θά ἔπρεπε, ὅπως προβλέφθηκαν θέσεις δημοσίου γιά τούς ἱερεῖς, νά εἶχαν προβλεφθεῖ καί γιά ψάλτες καί νεωκόρους. Μπορεῖ ἕνας Ναός νά λειτουργήσει μόνο μέ ἱερέα;
Πέστα Χρυσόστομε...
Τότε τό ψαλτικό λειτούργημα θά μποροῦσε νά ἦταν μόνιμη ἀπασχόληση, μέ ὅσα εὐεργετικά ἀποτελέσματα θά εἶχε αὐτό γιά τούς Ναούς, ἤτοι συνεχής παρουσία, διδασκαλία σέ μαθητές, σύσταση χορωδίας καί πολλά ἄλλα.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι μη έχοντες ίχνος μουσικής παιδείας υπεύθυνοι για το θέμα αυτό ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ τις ευεργετικές συνέπειες που αναφέρεις πάτερ ΟΡΘΟΤΑΤΑ.
Και να μη πει κανείς ΠΑΡΑΚΑΛΩ ότι υπερβάλω όταν λέω ότι ΔΕΝ έχουν ίχνος γιατί
η αδιαφορία τους για το θέμα τους ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙ έτσι. ΑΡΑ, δεν είναι δικός μου ο χαρακτηρισμός αλλά ΑΥΤΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ.
ΔΕΝ αποκτάς μουσική παιδεία αν μάθεις την προθεωρία της Παπαδικής ΜΟΝΟ, ή το αργό στιχηράριο ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, ΑΛΛΑ έχωντας ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ θεώρηση των πραγμάτων.
Ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ...
Μετά ὅμως τίθενται καί ἄλλα προβλήματα, ὅπως μέ ποιά κριτηρια θά γίνεται ἡ ἀξιολόγηση, τί κόντρες θά ὑπάρχουν γιά διεκδίκηση θέσεως δημοσίου ὑπαλλήλου, μόρια, γνώσεις, πτυχία, διδακτορικά... Δέν ξέρω τί νά πῶ;
Όταν φτάσουμε στο επίπεδο που θα έχει γίνει προγραμματισμός, σχεδιασμός και υλοποίηση ενός υγειούς ψαλτικού συστήματος, τότε ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ότι αυτοί που το κατόρθωσαν αυτό έχουν ΨΑΛΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Τότε, θα βρουν το σθένος να πουν "
ποιος είσαι; ο τάδε; ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ! Για έλα εδώ, ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ;; μόνο αυτά που έχουμε ΒΑΡΕΘΕΙ να ακούμε; και άλλα; πόσα; και τι; Θεωρία, Ιστορία, παλαιά μέλη, χειρόγραφα, σωστή εκτέλεση, φωνή, κλπ, κλπ", ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ.
Τότε δεν θα μπαίνει σε κεντρικό ναό ο μαθητής του δεξιού - που πλέον σταμάτησε - επειδή "έχει το ύφος" και
πράσινα άλογα, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ. Αν όντως εκτός από το ύφος ΕΧΕΙ και άλλα, ΤΟΤΕ να μπει.
Και ΑΝΑΛΟΓΑ τι ξέρει κανείς (γιατί υπάρχει ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ της γνώσης) θα τοποθετείται και κανείς εκεί που αξίζει.
ΒΕΒΑΙΑ, όλα αυτά ακούγονται ουτοπικά και για να γίνουν πιστεύω ότι μόνο ΕΝΑ μπορεί να τα περάσει στην εφαρμογή:
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ!