Τα βιβλια του Αθ. Καραμανη κυκλοφορησαν το πρωτον το 1955 (1η εκδοση) .
Μεχρι τοτε υπηρχαν σχεδον μονο τα της ΖΩΗΣ και τα βιβλια του Καραμανη σαν
κατι καινουργιο , αγορασθηκαν απο χιλιαδες ψαλτων , μουσικοφιλων κλπ και ετσι εγιναν ''Μπεστ Σελλερς'' . Επηκολουθησαν πολλες εκδοσεις (εγω εχω του 1964) και πουλουνται ακομα μεχρι σημερα με σχεδον αμειωτο ρυθμο .
Ως προς το εαν το περιεχομενο των βιβλιων ηταν ευεργετικο ή καταστροφικο
για την Β.Μ. και τους ψαλτες , εξαρταται πως βλεπει κανεις το ποτηρι . Μισοαδειο ή μισογεματο . Εγω ανηκω σε αυτους που το βλεπουν μισογεματο
(για να μην πω εντελως γεματο) .
Εγω που δεν ειχα δασκαλο στην Β.Μ. και ειμαι σχεδον αυτοδιδακτος , τα βιβλια αυτα με βοηθησαν πολυ . Αρχισα να μαζευω ηχογραφησεις του Καραμανη (και οχι μονο) , αλλοτε πληρωνωντας και αλλοτε ηχογραφωντας
απο τον τοτε κρατικο Ρ/Σ της Θεσσαλονικης (οταν ακουγονταν στο Ηρακλειο)
και ακουγωντας τις ηχογραφησεις αυτες κοιταζα και τα βιβλια του . Ενα ειδος
δηλαδη ''Λιγκουαφον'' . Αυτο με βοηθησε παρα πολυ .
Να αναφερω εδω ενα περιστατικο . Καποιο Σαββατο απογευμα του 1968 , βρεθηκα στην Θεσ-κη και πηγα στον Ιερο Ναο του Αγιου Γρηγοριου του Παλαμα (μητροπολιτικος) οπου εψαλλε τοτε ο Αρχωντας , για να τον ακουσω να ψαλλει στον εσπερινο . Οταν τελειωσε ο εσπερινος , τον πλησιασα και του συστηθηκα και με θυμηθηκε γιατι ηδη ειχα αγορασει απο τον ιδιο τα βιβλια του . Τον ρωτησα αν υπηρχαν ηχογραφησεις του κλπ . Μου λεει ''ελα μαζι μου'' και μπαινουμε στο ιερο οπου υπηρχε ενα πολυ καλο για την εποχη πομπινοφωνο (καρουλια) . Για πανω απο μια ωρα εψαλλε διαφορα απο την λειτουργια του και τα ηχογραφουσε και γεμισε μια πομπινα την οποια μου εδωσε (δωρεαν) λεγοντας μου . ''Αφου εχεις τα βιβλια μου , να ακους τις ηχογραφησεις αυτες και να μελετας συγχρονως και απο το βιβλιο (λειτουργια)
και να θυμασαι τον Καραμανη'' . Η χαρα μου βεβαια ηταν απεριγραπτη . Τον ευχαριστησα θερμα κλπ . Τοτε ημουν 25 χρονων . Οι ηχογραφησεις αυτες (τις
οποιες και εχω) με βοηθησαν παρα πολυ . Να πω ακομα οτι εκτοτε συναντηθηκα καμποσες φορες ακομα με τον αειθαλη Αρχωντα (Θεσ-κη , Ηρακλειο , Λειβαδια) και παντα ολο και μου εδινε και καποια κασεττα με ψαλματα του .
Ο Καραμανης εβαλλε πρωτος στα βιβλια του ισοκρατηματα , αναπνοες , χρονικες αγωγες κλπ . Καποια ορθογραφικα λαθη στα κειμενα ή στα σημαδοφωνα , δεν μειωνουν ουτε κατ' ελαχιστο το εργο του και την προσφορα του . Εβγαλε εκατονταδες μαθητες , εψαλλε σε ολη την Ελλαδα
και ο τιτλος του Αρχωντα Πρωτοψαλτη που του απενεμηθει πριν πολλα χρονια
ειναι απολυτα δικαιολογημενος . Ακομα το Υπουργειο Πολιτισμου αναγνωριζωντας την εν γενει προσφορα του στην θεια του Δαμασκηνου τεχνη
του ενεκρινε (πριν πολλα χρονια) τιμητικη συνταξη .
Στα οσα εγραψε , ειναι σαφως επηρεασμενος απο το πως εψαλλε ο μεγαλος
Αρχωντας Πρωτοψαλτης της Μ.Ε. Κ. Πριγγος τον οποιο ακουγε επι δυο περιπου χρονια , οταν ο Πριγγος εψαλλε στην Θεσ-κη (τελη της δεκαετιας του
1920) και οταν αργοτερα ο Πριγγος επισκεπτοταν την Ελλαδα . Βεβαια βαζωντας και το προσωπικο του στυλ , οποσδηποτε λιγο πιο επιτηδευμενο .
Ο Καραμανης ειχε ωραια γλυκεια φωνη βαρυτονου . Για να ''αντιμετωπισει''
καποιες ψηλες θεσεις , δημιουργησε τα περιφημα ''σβυσιματα'' (φαλτσετο)του
που απο πολλους εχουν κατακριθει (ισως δικαιως) . Τα εκανε ομως με μοναδικο τροπο και απαραμειλη δεξιοτεχνια . Καποιοι μεταγενεστεροι που προσπαθησαν να τον μιμηθουν , απετυχαν παταγωδως .
Θα κλεισω το παρων μηνυμα μου με το ακολουθο περιστατικο : Ειναι 11 Ιουλιου 1980 και ο Καραμανης βρισκεται στο Ηρακλειο και ψαλλει στον Ιερο Ναο Της Του Θεου Σοφιας Ηρακλειου οπου τιμαται η μνημη του Αγιου Νεκταριου του εκ Βρυουλων της Μικρας Ασιας . Εγω στεκω ακριβως μπροστα
του και ισοκρατω κλπ . Καποια στιγμη του λεω : ''Δασκαλε ολα τα λες απεξω .
Δεν ανοιγεις βιβλια ;'' . Η απαντηση : ''Δεν χρειαζομαι βιβλια'' . Και πραγματι
εψαλλε απεξω ακριβως οπως τα ειχε γραμμενα στα βιβλια του !!!
Να πω ακομα οτι ο Καραμανης οταν εψαλλε (ειδικα το καλοκαιρι) , ειχε παντα
μαζι του δευτερο πουκαμισο και μολις τελειωνε η οποια ακολουθια , εμπαινε στο ιερο και αλλαζε το ιδρωμενο πουκαμισο με το εφεδρικο στεγνο που ειχε
μαζι του .