MTheodorakis
Παλαιό Μέλος
Γιατί νὰ παραλείπεται τὸ ἑωθινὸ τῆς σειρᾶς σὲ Κυριακὴ μὲ δεσποτικὴ ἑορτή καὶ στὴν ἑπόμενη Κυριακὴ νὰ ἀναγινώσκεται τὸ ἑπόμενο;
Γιατί νὰ παραλείπεται τὸ ἑωθινὸ τῆς σειρᾶς σὲ Κυριακὴ μὲ δεσποτικὴ ἑορτή καὶ στὴν ἑπόμενη Κυριακὴ νὰ ἀναγινώσκεται τὸ ἑπόμενο;
Μανόλη, γνωρίζεις ὅτι προβλέπεται ὅμως προσκύνηση εὐαγγελίου (καί ψαλμωδία τοῦ ν΄ ψαλμοῦ).
... ὁπότε τὰ ἀρχαία τυπικὰ δὲν προβλέπουν ἀνάγνωση ἀναστάσιμου ἑωθινοῦ Εὐαγγελίου, ...
Καλή ἡ ἐπισήμανση. Σταδιακά φαίνεται νά ὑπάρχει τάση ἐξομοιώσεως τῶν θεομητορικῶν μέ τίς δεσποτικές σέ κάποια σημεῖα, ὅπως τό συγκεκριμένο. Διάβασε ἐδῶ κι ἐδῶ καθώς κι ἐδῶ.Για ποιους λόγους όμως, καταλιμπάνεται το εωθινό-αναστάσιμο Ευαγγέλιο της σειράς, τουτέστιν ο βασικός πυλών και άξων των αναστασίμων, συμπιπτούσης θεομητορικής εορτής, ενώ τηρείται αλώβητος ο αναστάσιμος χαρακτήρας της Κυριακής ,καθώς ψάλλονται άπαντα τα προβλεπόμενα αναστάσιμα;
Κατά το σημερινό Σάββατο (Ψυχοσάββατο προ της Πεντηκοστής) ,τα Τυπικά που προβλέπουν διπλά αναγνώσματα στη Θεία Λειτουργία, ορίζουν να αναγινώσκεται μαζί με το νεκρώσιμο Ευαγγέλιο και το ια΄ Εωθινό , προκειμένου στην περίοδο από του Πάσχα μέχρι της Πεντηκοστής να αναγνωσθεί πλήρης ο κύκλος των Εωθινών Ευαγγελίων (11 Ευαγγέλια), καθ΄ότι από των Αγίων Πάντων ανοίγει ο επόμενος κύκλος ανακύκλησης των έντεκα εωθινών.
Από την διάταξη αυτή προκύπτει ότι ο κύκλος των έντεκα εωθινών πρέπει να είναι πλήρης εντός της περιόδου ανακύκλησής τους, γι΄ αυτό και το εναπομείναν ενδέκατο εωθινό για την Κυριακή της Πεντηκοστής , εφ΄όσον δεν μπορεί να αναγνωσθεί ως ακατάλληλο κατά την Κυριακή της Πεντηκοστής που κλείνει ο κύκλος, αναγινώσκεται το ψυχοσάββατο.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Προβλέπεται ρητώς παρόμοια διάταξη από τα παλαιά ή αρχαία Τυπικά για άλλες περιόδους ανακύκλησης των ένδεκα εωθινών κατά τις οποίες λόγω συμπτώσεως κάποιας πχ Δεσποτικής Εορτής εν Κυριακή παραλείπεται το Εωθινόν της σειράς; Δηλαδή να αναγινώσκεται αυτό κατά το προηγηθέν Σάββατο; Μήπως ήταν καθιερωμένη άγραφη διάταξη; Γνωρίζουμε κάτι επ΄αυτών;
Οι επαΐοντες έχουν το λόγο.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Προβλέπεται ρητώς παρόμοια διάταξη από τα παλαιά ή αρχαία Τυπικά για άλλες περιόδους ανακύκλησης των ένδεκα εωθινών κατά τις οποίες λόγω συμπτώσεως κάποιας πχ Δεσποτικής Εορτής εν Κυριακή παραλείπεται το Εωθινόν της σειράς; Δηλαδή να αναγινώσκεται αυτό κατά το προηγηθέν Σάββατο; Μήπως ήταν καθιερωμένη άγραφη διάταξη; Γνωρίζουμε κάτι επ΄αυτών;
Ούτε και εγώ είχα κάτι υπ' όψιν μου.Δὲν ὑπάρχει τέτοια πρόβλεψη.
Τό ἔχεις πεῖ: (βλ. κι ἐδῶ)Πως δικαιολογείται, εν τοιαύτη περιπτώσει, η ανάγνωση του ια΄ εωθινού Ευαγγελίου εις το Ψυχοσάββατο προ της Πεντηκοστής;
Για ποιο λόγο γίνεται αυτό, ειδικά αυτό το Σάββατο;
Κατ᾿ ἀκρίβειαν, ὅπως ἐξαιρεῖται ἡ Κυριακή τοῦ Πάσχα ἀπό τήν κατανομή τῶν ἑωθινῶν εὐαγγελίων, ἔτσι ἐξαιρεῖται καί ἡ Κυριακή τῆς Πεντηκοστῆς. Πρβλ. καί 432 ἀπάντηση Φουντούλη στό τέλος, ὅπου μέ τό Θ΄ καί ΙΑ΄ στίς λειτουργίες τοῦ Θωμᾶ καί τοῦ Σαββάτου πρό τῆς Πεντηκοστῆς συμπληρώνονται ὅλα τά ἑωθινά γιά τήν περίοδο τοῦ Πεντηκοσταρίου, εἴτε στούς ὄρθρους εἴτε στίς λειτουργίες.... προκειμένου στην περίοδο από του Πάσχα μέχρι της Πεντηκοστής να αναγνωσθεί πλήρης ο κύκλος των Εωθινών Ευαγγελίων (11 Ευαγγέλια),
Ούτε και εγώ είχα κάτι υπ' όψιν μου.
Πως δικαιολογείται, εν τοιαύτη περιπτώσει, η ανάγνωση του ια΄ εωθινού Ευαγγελίου εις το Ψυχοσάββατο προ της Πεντηκοστής;
Για ποιο λόγο γίνεται αυτό, ειδικά αυτό το Σάββατο;
Σωστά· κι ἐγώ εἶχα αὐτή τή σκέψη καί λησμόνησα νά τό γράψω.Λόγῳ τῶν νεκρωσίμων ἀναφορῶν του:
«...τοῦτο δὲ εἶπε σημαίνων ποίῳ θανάτῳ δοξάσει τὸν Θεόν. καὶ τοῦτο εἰπὼν λέγει αὐτῷ...ἐξῆλθεν οὖν ὁ λόγος οὗτος εἰς τοὺς ἀδελφοὺς ὅτι ὁ μαθητὴς ἐκεῖνος οὐκ ἀποθνήσκει· καὶ οὐκ εἶπεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς ὅτι οὐκ ἀποθνήσκει...».
... το εναπομείναν ενδέκατο εωθινό για την Κυριακή της Πεντηκοστής , εφ΄όσον δεν μπορεί να αναγνωσθεί ως ακατάλληλο κατά την Κυριακή της Πεντηκοστής που κλείνει ο κύκλος, αναγινώσκεται το ψυχοσάββατο.
Δὲν ὑπάρχει τέτοια πρόβλεψη.
Δέν ὑπάρχει κανείς λόγος νά ψάξουμε τό γιατί, στό Σάββατον πρό τῆς Πεντηκοστῆς.
Το ΙΑ´ εωθινό τίθεται ως ανάγνωσμα της ημέρας και πρέπει να ληφθεί ως μέρος της περιόδου αναγνώσεως των Ευαγγελίων εκ του κατά Ιωάννη. Είναι το τέλος.
Το θέμα το θέτετε σε άλλη βάση, η οποία σίγουρα δεν στερείται λογικής και καλύπτει και πλήρως το ερώτημά μου: Δεν τίθεται δηλαδή θέμα πλέον για τις εκτός Πεντηκοσταρίου περιόδους ανακύκλησης των Εωθινών. Ωστόσο η θέση σας αυτή καταρρίπτει τα μέχρι σήμερον κρατούντα
(Πρβλ. καί 432 ἀπάντηση Φουντούλη στό τέλος, ὅπου μέ τό Θ΄ καί ΙΑ΄ στίς λειτουργίες τοῦ Θωμᾶ καί τοῦ Σαββάτου πρό τῆς Πεντηκοστῆς συμπληρώνονται ὅλα τά ἑωθινά γιά τήν περίοδο τοῦ Πεντηκοσταρίου, εἴτε στούς ὄρθρους εἴτε στίς λειτουργίες.).
Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει μαζί σας;Το θέμα των Αναγνωσμάτων είναι μεγάλο. Θεωρώ πως υπάρχει μεγάλος αγιογραφικός πλούτος ο οποίος είναι ανεκμετάλλευτος.
Ιδίως για τα "καθημερινά" αναγνώσματα, που υποχωρούν με τις εορτές των Αγίων... (αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)