[Ερώτηση] Από ποιό βιβλίο θα ψάλλετε τους Χαιρετισμούς

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
[Σημείωση συντονιστή] :

Ορισμένα μηνύματα, άσχετα με το θέμα και με οξείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αφαιρέθηκαν. Παρακαλώ να μη συνεχιστεί. Όποιος έχει προβλήματα με άλλο μέλος, ας του στείλει ΠΜ.


Για κάποια μέλη που έχουν πρόβλημα διαρκώς με ΟΛΑ τα μέλη και αντίστροφα, τι θα γίνει; :p:D:p:D:p
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Για κάποια μέλη που έχουν πρόβλημα διαρκώς με ΟΛΑ τα μέλη και αντίστροφα, τι θα γίνει; :p:D:p:D:p

Η λύση με τα δύσκολα και προβληματικά μέλη είναι μία. Παραλλαγή και ξανά παραλλαγή!:eek::eek:
 

Τσακιτζής

Παλαιό Μέλος
Καλά θα κάνει ο άρχων (ή όποιος άλλος διαθέτει το σύγγραμμα) να μας παραθέσει κάποιο δείγμα χαρακτηριστικό, προκειμένου να σχηματίσουμε μια πιο ορθή άποψη. Π.χ. μία ωδή, ένα "Τη υπερμάχω" αργοσύντομο και ένα "Χαίρε νύμφη" σε ήχο όχι συνηθισμένο... Μην θεωρηθεί ότι αμφισβητώ την αξία του πονήματος. Απλά, όταν αγοράζεις ένα βιβλίο από το βιβλιοπωλείο πρώτα το ξεφυλλίζεις δειγματικώς...

Φίλε μου Χριστός Ανέστη. Είναι εύλογη η επιθυμία σου και θα προσπαθήσω ( παρ' ότι το βιβλίο δεν έχει την μορφή που θα δείς ), να σου δώσω λίγα δείγματα.
 

Attachments

  • Δείγματα Ακολουθίας Ακαθίστου.pdf
    4.5 MB · Views: 177

Τσακιτζής

Παλαιό Μέλος
Η λύση με τα δύσκολα και προβληματικά μέλη είναι μία. Παραλλαγή και ξανά παραλλαγή!:eek::eek:

Όταν ήμουνα πιτσιρίκος και έκανα μαθήματα στον Πατέρα μου, η τακτική ήταν μία και μόνη : 10 φορές Παραλλαγή και μετά δοκιμή για Μέλος. Εάν κόμπιαζα ή έκανα λάθος, άλλες 10 φορές Παραλλαγή και μετά, πάλι δοκιμή. Αυτό συνεχιζόταν, μέχρι να φύγει το μάθημα, εντελώς αλάνμθαστο και χωρίς κομπιάσματα.
Συμπέρασμα : Αυτοί που έχουν πρόβλημα με τα διάφορα μαθήματα, θα πρέπει αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια, δηλαδή να στρωθούν κάτω και να αποδείξουν σε όλους ότι άξια καιέχουν μία θέση ή έστω λένε ότι μπορούν να ψάλλουν. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει όχι 10 ( βλέπετε φταίει ΠΑΝΤΑ και η ιδέα που έχουμε για τον εαυτούλη μας ) αλλά 15 ή και 20 φορές Παραλλαγή και μετά δοκιμή να ψαλλεί το Μέλος. Με λίγα λόγια, για να μπορέσεις να διαβάζεις ένα μάθημα απρόσκοπτα, χρειάζονται 3 πράγματα : ΔΙΑΒΑΣΜΑ - ΔΙΑΒΑΣΜΑ και ΔΙΑΒΑΣΜΑ!!!!!!!!!
 
Έχετε αποστηθίσει κάποιες συνθέσεις? η όπως βγουν ?

ΥΓ: H ερώτηση μου χωρίς ίχνος απάθειας για τα γραφόμενα σας. Μην παρεξηγηθώ κιόλας.
Τα εχω αποστηθισει φιλε μου. Εξαρταται βεβαια...........Αν εχω κεφια κανω το κατι παραπανω.Στις αρχες ομως τα λεγα απο ΚΑΡΑΜΑΝΗ και ΧΡΥΣΑΝΘΟ.
 

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
Ομολογώ ότι για να ψάλλεις Ιωαννίδη πρέπει να κατέχεις πολύ καλά την ικανότητα της ανάγνωσης της Βυζ. Μουσικής!!!!!
Τα μέλη είναι αντιπροσωπευτικότατα και στον κ. Ιωαννίδη αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Το πόνημα νομίζω ότι θα κοσμήσει σύντομα την βιβλιοθήκη μου. ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΜΟΥ ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ!~!!!!!!
κ. Ιωαννίδη, ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση.

Α.
 

Τσακιτζής

Παλαιό Μέλος
Αηδόνης;111565 said:
Ομολογώ ότι για να ψάλλεις Ιωαννίδη πρέπει να κατέχεις πολύ καλά την ικανότητα της ανάγνωσης της Βυζ. Μουσικής!!!!!
Τα μέλη είναι αντιπροσωπευτικότατα και στον κ. Ιωαννίδη αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Το πόνημα νομίζω ότι θα κοσμήσει σύντομα την βιβλιοθήκη μου. ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΜΟΥ ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ!~!!!!!!
κ. Ιωαννίδη, ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση.

Α.

Αγαπητέ Φίλε Αηδόνη, αν και δεν είναι αυτό το θέμα, θα επανέλθω σε κάτι που έλεγα παλαιότερα και ορισμένοι χύθηκαν να μου βγάλουν τα μάτια.
Κάποτε έγραψα στο Ψαλτολόγιο, ότι παραδίδω Μαθήματα με πρωτοποριακή Μέθοδο, που σου επιτρέπει να διαβάσεις χωρίς ΚΑΝΕΝΑ απολύτως πρόβλημα, οποιοδήποτε Μουσικό Κείμενο. Τότε έγινε κυριολεκτικά σεισμός και μερικοί ξερόλες του Ψαλτολογίου, αμφισβήτησαν τα λεγόμενά μου.
Επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι παραδίδω Μαθήματα με δική μου Μέθοδο και εάν μέσα σε 2 χρόνια, ΔΕΝ "συλληφθεί" ο Μαθητής αδιάβαστος, μπορεί να διαβάσει κάθε Κείμενο που θα του πέσει στα χέρια. Ήδη τα 3 τελευταία χρόνια, Μαθηταί μου πήγαν και γράφτηκαν με κατατακτήριες Εξετάσεις κατευθείαν στο 5ο έτος διαφόρων Ωδείων, προκειμένου να πάρουν Δίπλωμα.
Μάλιστα τότε που με χλεύαζαν οι ξερόλες, τους είχα προκαλέσει να έλθουν και να διαγωνιστούν - τρόπον τινά - με Μαθητάς μου, οι οποίοι μαθαίνουν ΤΩΡΑ Μουσική, αλλά όπως καταλαβαίνεις, στο να λέμε λόγια, έχουμε ευκολία. Όταν όμως έλθει η ώρα να αποδείξουμε αυτά που λέμε, τότε στρίβουμε διά της τεθλασμένης.
Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω τα εξής :
Όλοι μας λέμε ότι γνωρίζουμε Μουσική και ίσως να ξέρουμε και μερεικούς ή ακόμα περισσότερους από τους Κανόνες της. Αυτό όμως που σίγουρα ΔΕΝ ξέρουμε, είναι να διαβάζουμε τα διάδορα Μουσικά Κείμενα που πέφτουν στα χέρια μας. Και δεν γνωρίζουμε, γιατί και αυτοί που μας δίδαξαν ή δεν ήξεραν ή δεν μας έμαθαν. Δυσκολίες δεν υπάρχουν στα Μουσικά Κείμενα. Υπάρχουν στα μυαλά μας και σ' αυτήν την ικανότητα ( που βγαίνει από την επίμονη εκπαίδευση ) που επικαλείσαι. Εδώ παρεμβαίνω εγώ και με την Μέθοδο που ακολουθώ, επιτυγχάνω αυτό που για πολλούς φαίνεται βουνό. Να διαβάζουν με μιά ματιά, ότι τους πέσει στα χέρια.
ΑΥΤΑ !!!!!!!
 

ΣΙΦΗΣ

μανουσακακης ιωσηφ
στην ενορια μου εμεις ψαλουμε απο το βιβλιο του χρυσανθου θεοδοσοπουλου και νομιζω οτι ειναι κατα τη γνωμη μου απ τα καλυτερα στην αγορα ... επισης λεμε και απ του χατζηθεωδορου αλλα δεν με ενθουσιαζει ...
 
Last edited:

andreasgon

Παλαιό Μέλος
Εγώ χρησιμοποιώ του Γ. Κακουλίδη για τον κανόνα, με ελαφρές τροποποιήσεις (πχ στο "Στάχυν η βλαστήσασα" κατά Σακελλαρίδη, "εις την άνω ζωήν" κατά την εκτέλεση Περιστέρη). Το 2ο "Τη Υπερμάχω" είναι Σακελλαρίδης, τα εφύμνια των οίκων Σακελλαρίδης ή και σύντομα από Μουσικό Πανδέκτη Ζωής τ. 1, "Την ωραιότητα" Σακελλαρίδης.
Για το 1ο "Τη Υπερμάχω" εξαρτάται.

Χτες είχα ως ισοκράτη εκλεκτό μέλος του φόρουμ και με ένα ακόμη εκλεκτό μέλος του φόρουμ αργότερα βγήκαμε οι 3 μας εις μουσικόν μεζεδοπωλείον... Ελπίζω το μέλος του φόρουμ που είχε και λειτουργία σήμερα το πρωί να κατάφερε να ξυπνήσει διότι το διαλύσαμε και κομματάκι αργά...:rolleyes:

Κι εγώ Κακουλίδη.
 

Μιχαήλ Τσαβαρής

Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
φέτος θα ψάλλω απο τον Ακάθιστο του αγαπητού φίλου κ. Σιαπερόπουλου. Απλές και όμορφες γραμμές...
 
Last edited:

Χρήστος Τόλιας

α' ψάλτης ι.ν. Αγίου Γεωργίου Αγρινίου
Πρωτα ο Θεος, λεω φετος να ψαλλω απο τον Ακαθιστο του Λ. Πετριδη, όπως και πέρυσι άλλωστε που υπηρέτησα στη Μυτιλήνη (μού το έκανε δώρο το βιβλίο φιλόμουσος αξιωματικός ε.α.). Σαν εναλλακτική έχω τον ακάθιστο ύμνο του Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Από ποιό βιβλίο θα ψάλλετε του Χαιρετισμούς φέτος; Περιμένω γνώμες και απόψεις.

Από το βιβλίο που θα έχει μπροστά του ο ψάλτης σε όποιο ναό βρεθώ κάθε Παρασκευή... :):(
 

KOSTAS RAPTIS

Μέλος
Μέχρι και πέρυσι από Θεοδοσόπουλο.
Φέτος από το βιβλίο του Κυρίου Γ.Σιαπερόπουλου
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Λόγω συμμετοχής του χορού της ενορίας, χρησιμοποιώ προσωπικές σημειώσεις. Εάν έψελνα μόνος μου, θα επέλεγα ή το Ειρμολόγιο του Ιωάννου ή το Τριώδιο του Χρύσανθου με κάποιες (μικρές κυρίως) τροποποιήσεις. Η εξήγηση των Ειρμών του Πέτρου Βυζαντίου από τον Χουρμούζιο μου φαντάζει λίγο υπερβολική (εάν εξηγούσε ο Γρηγόριος ίσως υπήρχε κάποια διαφορά), αν και θα ήθελα να την χρησιμοποιήσω ως οδηγό για την συγγραφή όλου του κανόνα.
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Ωρολόγιον το μέγα.

Φέτος που θα γίνονται στο ναό δύο ακολουθίες χαιρετισμών και στην 2η θα ψάλλω εγώ (την 1η θα ψάλλει ο αριστερός) μόνος ή εάν είμαι τυχερός με ερασιτέχνη βοηθό, Ωρολόγιον το Μέγα!

Υ.Γ. Για να πάω στο Ναό από τον τόπο εργασίας μου θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τρόλεϋ, μετρό και λεωφορείο! Παρακαλώ όχι πολλές μετακινήσεις στις οδούς Αναπαύσεως και Αγ. Ιεροθέου ώστε να έχω χρόνο για ένα τσάϊ πριν την ακολουθία! :D
 
Top