Ευχαριστώ σε για την παράθεση όλων των εξαποστειλαρίων του τρίτου ήχου..
Έχω τη γνώμη όμως ότι οι σημειούμενες υφέσεις στον Κε είναι μέρος της παράδοσης και μόνο για τα εξαποστειλάρια. Και επειδή δεν προβλέπεται έλξη δεσπόζοντος από υπερβάσιμο φθόγγο, σημειώνονται οι υφέσεις...
Στο κείμενο του Πρίγγου η προφορική παράδοση σχεδόν του συνόλου των ακουσμάτων που έχουμε, όταν εκτελεί ακριβώς αυτή την γραμμή (...ινα εισέλθω
εν αυτώ...) όπως είναι γραμμένη ("σπάζοντας" τους 2 χρόνους του Πα δηλαδή):

τότε ο Πα έλκεται και αυτός, όντας θεωρητικά δεσπόζων και αυτός του τρίτου ήχου. Εκεί δεν σημειώνεται μεν η έλξη αλλά εκτελείται.
Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί και εδώ, αλλά και αλλού. Συμφωνώ ότι είναι ξεχωριστή περίπτωση απαντώμενη μόνο στα εξαποστειλάρια του Τρίτου ήχου, στην εκκλησιαστική μουσική. Στην πράξη είναι ένας τρίτος με κλίμακα, διαστήματα και έλξεις πλ.Δ' τριφώνου απαντώμενος μόνο στα εξαποστειλάρια του Γ' ήχου.
β) Πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται διότι ο τρόπος με τον οποίο συχνά εκτελείται αυτός ο Βου (-Κε) παραπέμπει σε άκουσμα Πρώτου, το διάστημα δηλ. Πα-Βου (Δι-Κε) το κάνουν 8. Ακόμα δηλ. και σαν πλ.δ΄, η ύφεση στον Βου δεν έχει καμία δουλειά ούτως ή άλλως. Αν ήταν για την σύγχυση των ήχων θα έπρεπε να βάλουμε δίεση 4 τμημάτων κ στον Πα κ.ο.κ.
Με την παραπάνω θεώρηση (τρίτος με διαστήματα και έλξεις πλ.Δ' τριφώνου απαντώμενος μόνο στα εξαποστειλάρια του Γ' ήχου) νομίζω ότι λύνεται. Ο Βου στον πλ.Δ' πολλάκις έχει ύφεση κυρίως σε καταληκτικές θέσεις (όχι μόνο όμως). Χαρακτηρητική φράση:

η οποία πολλές φορές σημειώνεται (δεν μπόρεσα να βρω μια στα πρόχειρα-όμως σίγουρα θα έχετε δει και ακούσει την εκτέλεση με ύφεση-νομίζω).
Ακόμα και σε μη καταληκτικές θέσεις (που μοιάζουν όμως): από το ταμείο Ανθολογίας του Χουρμουζίου, "Των ψυχών ημών" του Μπερεκέτου. Ο Βου έλκεται:
Ελπίζω να βοήθησα.
Ευχαριστώ.
Υ.Γ.
...έπεσα σε Κώνστα στην βιβλιοθήκη Καμαράδου!