Ανοικτή επιστολή-απάντηση κ. Κώστα Αγγελίδη προς κ. Μανόλη Χατζηγιακουμή

Status
Not open for further replies.

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Αγαπητέ μου κ. Νεκτάριε,

Γράφετε:

Σκεφτειτε και εσεις, οτι ο Καρας ηταν αυτοδιδακτος.

Διαβάζοντάς αυτό και μόνο εξεπλάγην. Μάλλον με κοροιδεύετε! Εαν όχι, θα μπορούσατε να πείτε το ίδιο και στους αξιότιμους κκ. Αγγελόπουλο και τους φιλακόλουθούς του (στον τρόπο του ψάλλειν και της εκμάθησης και της μουσικοιστορικοακαδημαικοεπιστημονικής έρευνας); Να ηχογραφήσετε την αντίδρασή τους και να μας την αναρτήσετε.

Πως ηταν δυνατον να ηταν βαθυς γνωστης και εντρυφησμενος στα ακουσματα μεγαλων ψαλταδων,αφου δεν ειχε καν δασκαλο

....(είδωμεν το φώς το αληθινόν, ελάβομεν πνεύμα επουράνιον, εύρομεν πίστην αληθή......)

και αυτα που διδασκει,δεν εχουν καμια σχεση με αυτα που ακουμε;...

Vide supra....

Αλλο το χαρτι,αλλο το ακουσμα κε Νικο!...

Vide supra

Τελοσπαντων,μαλλον ξεφυγαμε παλι.

Μάλλον πλάκα κάνετε κ. Νεκτάριε. Εάν όχι, θα είστε άλλο ένα άτομο που ξεμπλέχει απο την άιρεση (παντοτε με την έννοια που δίνουν οι αρχαίοι Έλληνες στον όρο) και σας ενημερώνω πως ο αριθμός των ατόμων που ξεμπλέχει αυξάνεται συνεχώς.

Ηπάρχει και η ελπίδα.....

ΝΓ
Mα αγαπητε μου,υπηρξε ψαλτης ο Καρας;
Πως μπορει να ανακαλυψε τις καταργημενες μουσικες αξιες,αφου δεν τις ακουσε;...
Στα χαρτια;..Γινομαι και εγω επιστημονας της ΝΑΣΑ και ας μην εχω μπει σε πυραυλο!...:)
Ξεκολειστε επιτελους απο την πλανη και ακουστε μεγαλους ψαλτες!...
Και επειδη τυχαινει να εχω γνωστους,που εχουν φοιτησει σε Αγγελοπουλικη σχολη,σας πληροφορω,οτι οχι μονο δεν αποδεχονται κανεναν μεγαλο ψαλτη-κοινως σνομπαρησμα- αλλα,δεν γνωριζουν καν ονοματα μεγαλων ψαλτων!
Τους λες ας πουμε:''Καλος ο Καραμανης ή ο Ταλιαδωρος;''
Και σου απαντανε ή απαξιωτικα ή,''ποιος ειναι αυτος;...:eek:
Ε,μα ειναι να τρελενεσαι!!....
Και αν αυτο εσας δε σας λεει τιποτα,εμενα μου λεει πολλα....:wink:
Και επειδη,επαναλαμβανω,ξεφυγαμε απ'το θεμα,απλα θα γραψω τα εξης:
Ο κος Αγγελιδης,εν μεσω τριων μοναχων απο την Κυπρο(ειναι αραγε και ο Εφραιμ* στην τριαδα;:()καταβαλει προσπαθειες για την αλλοιωση της μουσικης που επι αιωνες ισχυε στην Ι. Μονη Βατοπαιδιου.Με την οικονομικη αρωγη του ηγουμενου* εξεδωσαν πληθος κασσετων και cd,που φερουν ην παραπλανητικη επιγραφη ''Ψαλλουν πατερες της Ι. Μ. Βατοπαιδιου''.
Και ενω θα ανεμενε κανεις να ακουσει το απλο και απεριτο υφος των αγ. πατερων,εκπληκτος ακουει μια αλλη μουσικη με παραποιημενα διαστηματα,με εκδηλη την αγωνιωδη προσπαθεια για αναλυσεις των αναλυσεων και αλλων στοιχειων,που μεταβαλουν παντελως τα χαρακτηριστικα της μουσικης μας.
Ουτε και αυτο σας λεει κατι;...
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Και επειδη τυχαινει να εχω γνωστους,που εχουν φοιτησει σε Αγγελοπουλικη σχολη,σας πληροφορω,οτι οχι μονο δεν αποδεχονται κανεναν μεγαλο ψαλτη-κοινως σνομπαρησμα- αλλα,δεν γνωριζουν καν ονοματα μεγαλων ψαλτων!
Τους λες ας πουμε:''Καλος ο Καραμανης ή ο Ταλιαδωρος;''
Και σου απαντανε ή απαξιωτικα ή,''ποιος ειναι αυτος;...:eek:
Ε,μα ειναι να τρελενεσαι!!....
Σάματι οι υπόλοιπες 500 -1000 σχολές αποδέχονται τη Σχολή Καρά;
 
Last edited:

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Σάματι οι υπόλοιπες 500 -1000 σχολές αποδέχονται τη Σχολή Καρά;

Σοβαρα κε Δημητρη;...Δηλ. οι Αγγελοπουλικοι,δεν αποδεχονται τους Καρα'ι'κους;...
Μα,οι διαφορες τους ποιες ειναι; Εγω τους τοποθετουσα στην ιδια κατηγορια,δηλ. ''ενα και το αυτο''!...:)
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Όχι άλλα εκτός θέματος μηνύματα εδώ. Κάποιοι σεβάστηκαν την προηγούμενη παρατήρηση και προσπάθησαν να μείνουν εντός θέματος. Τα υπόλοιπα μάλλον υπονομεύουν παρά ωφελούν το θέμα, ακούγονται δε και απαράδεκτα αστήρικτα σχόλια και γενικολογίες.
 

μαθητής

Μέλος
13) Εξετάζοντας μέχρι τώρα την επιστολῆ του Κ. Αγγελιδη προς το Μ. Χατζηγιακουμή σχολίασα ότι ουσιαστικά ούτε διευκρινίζει ούτε απαντάει ούτε αναιρεί τη φραση του Χατζηγιακουμή ότι το "σύστημα Καρά" είναι "προσωποπαγές και αμφιλεγόμενο". Κι αυτή είναι η μία από τις δύο βασικές θέσεις του Χατζηγιακουμή που ενόχλησαν τον Αγγελιδη. Ας δουμε τι απανταει ο Αγγελίδης και στην άλλη ενοχλητική, γι αυτόν, φραση του Χατζηγιακουμη, η οποια είναι:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ σελ. 61

Ωστοσο το σπουδαιοτερο απο τα συνθετικα αυτα εργα του [του Ματθαιου Βατοπαιδινου], ειναι η περιφημη "Συλλογη των Ιδιομελων, Προσομοιων, Στιχηρων, Καθισματων, Απολυτικιων τε και αλλων τινων" (αυτογραφη, Βατοπ. 1601, ετος 1845), και της οποιας εχει εκδοθει το Α Μέρος (εκδ. Μονης Βατοπεδιου, 1997, κατα τροπον ωστοσο εντονα προσωποπαγη και φιλολογικα ανορθοδοξο).
Και η "απάντηση" του Κ. Αγγελί΄δη:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ. ΑΓΓΕΛΙΔΗ, σελ. 8

3. Σχετικά με τη Συλλογή των Ιδιομέλων, Προσομοίων, Στιχηρών Καθισμάτων, Απολυτικίων τε και άλλων τινών του Ματθαίου Βατοπαιδινού. Ενώ εξυψώνετε τη σημασία της: «το σπουδαιότερο από τα συνθετικά έργα του, σπουδαιότητα της Συλλογής, περίφημη…», θεωρείτε ότι η επανέκδοσή της με τη δική μας μουσική συνεισφορά (Βατοπαιδινή Μουσική Βίβλος, Η Πανηγυρική Α΄, Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 1997) έχει γίνει με τρόπο «έντονα προσωποπαγή και φιλολογικά ανορθόδοξο»! Μια άδικη και αβασάνιστη μουσική και φιλολογική (;) απόρριψη έκδοσης που αποτέλεσε όμως μουσική πηγή για τον μελετητή της ελληνικής μουσικής Νικόλαο Κλέντο (Μουσικόν Δωδεκαήμερον, Αθήνα 2000), τον Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Ιωάννη Λιάκο και τον Χορό «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί» (CD, Χαίρε Μάρτυς Δημήτριε, Θεσσαλονίκη 2008), για δεκάδες άλλους ιεροψάλτες και χορούς ψαλτών που αποζητούσαν τα αργά αγιορείτικα μέλη για τις λειτουργικές ανάγκες των ολονύκτιων αγρυπνιών σε ενοριακούς ναούς και καθολικά ιερών μονών, ή ακόμη και για τον εμπλουτισμό των ψαλλόμενων μελών σε συναυλίες βυζαντινής μουσικής (Αμερική, Λίβανο) κ.α.

Η απάντηση του Κ. Αγγελίδη θυμίζει τη λαϊκή φράση "-Τι κάνεις μπάρμπα; -Κουκιά σπέρνω!" (δηλ. αντί να απαντήσει ο μπάρμπας "Καλά είμαι" ή "Ας τα λέμε καλά" ή "Δεν είμαι και τ΄οσο καλά σήμερα" απανταει στο ασχετο, τι δουλειά κανει εκείνη την ώρα). Ενω ο Μ. Χατζηγιακουμης ως επιστήμονας και καταξιωμένος φιλόλογος λέει οτι η συγκεκριμένη έκδοση έγινε με τρόπο "φιλολογικώς ανορθόδοξο" ο Κ. Αγγελίδης μιλάει για τη μουσική αξία της, η οποια ομως ειναι δεδομένη και αναγνωρισμένη και απο τον ίδιο το Χατζηγιακουμή!

Μὰλιστα ο Κ. Αγγελίδης διαστρεβλώνει σε ένα μέρος τα λογια του Χατζηγιακουμή, γιατι γράφει στην επιστολή του: "Μια άδικη και αβασάνιστη μουσική και φιλολογική (;) απόρριψη έκδοσης". Είδατε πουθενά εσείς στο απόσπασμα του Χατζηγιακουμη να απορρίπτει μουσικά το συγκεκριμένο έργο; Ας μας παρουσιάσουν οι διαστρεβλωτές και επικριτές του Μ. Χατζηγιακουμη μία φράση με την οποια ο τελευταίος να απορρίπτει μουσικά την έκδοση αυτή! Η ενσταση του ειναι καθαρα φιλολογική. Καταλαβαίνουν τι εννοεί ο Χατζηγιακουμής οταν μιλάει για "φιλολογικά ανορθόδοξη" έκδοση; Αν δεν καταλαβαινουν, ας τον ρωτησουν να τους εξηγησει. Το να θελουν να απαντησουν σε κάτι που δεν καταλαβαίνουν (και μαλιστα σε κάτι που δεν τους παίρνει να απαντήσουν), ε αυτο κάπως λέγεται, αλλα ας το κρίνουν οσοι διαβάζουν αυτες τις γραμμές.

Πρέπει να πω οτι η φράση του Χατζηγιακουμή "εχει εκδοθει ... κατα τροπον ωστοσο εντονα προσωποπαγη και φιλολογικα ανορθοδοξο" όχι μόνο δεν είναι άδικη και αβασάνιστη, αλλα είναι ο πιο ακριβής και εύστοχος χαρακτηρισμός που έχει δοθεί μἐχρι τώρα. Και δεν ισχύει μονο για το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλα και για ᾶλλες παρομοιες εκδόσεις τις οποῖες έχουν παρουσιάσει οι επίγονοι του Καρα τα τελευταία 20 χρόνια.
 
Last edited:

dimitrios_32

Δημήτριος Αναστασιάδης
Το "καθείλε δυνάστας" σε ποιον πάει κ.Συμεωνίδη;Μήπως στον κ.Αγγελίδη;
 

dimitrios_32

Δημήτριος Αναστασιάδης
Να πω όμως αγαπητέ αδερφέ αυτό που προσωπικά μου΄χει πει ο π.Δανιήλ για τον φίλο μου τον κ.Αγγελίδη ότι "μεταδίδει στην Αθήνα πιστά το γνήσιο αγιορείτικο ύφος".Η μόνη του αντίρρηση ήταν στο ότι,κατά τα λεγόμενά του,"ο Λυκούργος έχει γεμίσει τα βιβλία με έλξεις",προφανώς επειδή γι'αυτόν και τους λοιπούς Αγιορείτες οι έλξεις είναι αυτονόητες σε όποιον ξέρει και δεν χρειάζεται να μπαίνουν,με τη λογική του,στο κείμενο.Αν και διαφωνώ στο συγκεκριμένο,σαφώς και δέχομαι τη γνώμη του πολυσέβαστου π.Δανιήλ.Αυτά για τη γνώμη των Αγιορειτών για τον κ.Αγγελίδη και το κατά πόσο μεταλαμπαδεύει το γνήσιο αγιορείτικο ύφος.
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Kαι που εχει ακουσει και πως γνωριζει ενας εξωαγιορητικος το αγιορητικο υφος,σε τοσο μαλιστα επιπεδο,ωστε να το διδαξει,που τωρα.....στο Αγιον Ορος,στην πηγη δηλ.;:confused::eek:
Γιατι αν ειναι ετσι,δεν μαζευομαστε 5-6 ψαλταραδες να παμε να ''ξεστραβοσουμε'' τους πατριαρχικους στην Πολη, ή στην Θεσσαλονικη που δεν ξερουν που πανε τα τεσσερα;...:wink:
Σιγουρα ομως θα το καναμε,αν υπηρχε καποιο οφελος.Ποιο ομως ειναι αυτο;...
Αφηστε επιτελους και λιγο τα κειμενα και συγκρινατε ηχογραφησεις!....Μοιαζουν οι ερμηνειες;
 

dimitrios_32

Δημήτριος Αναστασιάδης
Εσενα αδερφε σε νοιαζει αν ηταν ψαλτης η οχι ο Καρας ή αν αυτα που ελεγε ειναι σωστα η οχι;δεν διαφερεις κ πολυ απο τους Φαρισαιους που επειδη τους ελεγξε η πορνη,την καυτηριασαν οτι επειδη ειναι πορνη δεν μπορει να μιλαει.Ξερω,ενοχλει η τεκμηριωμενη αληθεια,αλλα τι να κανουμε,υπαρχουν κ οι μη κολλημενοι που θελουν να μαθαινουν την αληθεια.
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Εσενα αδερφε σε νοιαζει αν ηταν ψαλτης η οχι ο Καρας ή αν αυτα που ελεγε ειναι σωστα η οχι;δεν διαφερεις κ πολυ απο τους Φαρισαιους που επειδη τους ελεγξε η πορνη,την καυτηριασαν οτι επειδη ειναι πορνη δεν μπορει να μιλαει.Ξερω,ενοχλει η τεκμηριωμενη αληθεια,αλλα τι να κανουμε,υπαρχουν κ οι μη κολλημενοι που θελουν να μαθαινουν την αληθεια.

Πού υπάρχει πόρνη που έλεγξε Φαρισαίους;

τυφλός;
Δ.
 

dimitrios_32

Δημήτριος Αναστασιάδης
Φυσικα και μοιαζουν οι ερμηνειες,αν βγαλουμε το κερι απο τα αυτια μας κ τις παρωπιδες κ ακουμε αντικειμενικα.Παρε τον π.Δανιηλ στο 23770-23316 να σου πουν κ οι αλλοι Δανιηλαιοι την αποψη τους για τον Αγγελιδη!Θες κ το τηλ. του π.Θωμα των Θωμαδων να δεις τι θα σου πει κ αυτος;
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Φυσικα και μοιαζουν οι ερμηνειες,αν βγαλουμε το κερι απο τα αυτια μας κ τις παρωπιδες κ ακουμε αντικειμενικα.Παρε τον π.Δανιηλ στο 23770-23316 να σου πουν κ οι αλλοι Δανιηλαιοι την αποψη τους για τον Αγγελιδη!Θες κ το τηλ. του π.Θωμα των Θωμαδων να δεις τι θα σου πει κ αυτος;


Από πότε γνωρίζεις τους πατέρες; Ο β ήχος (κ όχι μόνον) των Δανιηλαίων, Θωμάδων πόσο μοιάζει με αυτόν του Κ. Αγγελίδη; Σύγκρινε λίγο το Κεκραγάριο του Ιακώβου...

βύσμα...

Δ.


Υγ Θες να σου δώσουμε και τα κινητά;
 

dimitrios_32

Δημήτριος Αναστασιάδης
Τεσπα,ισως κανω καπου λαθος σ'αυτο!Εσας παντως δεν σας εχω ακουσει τους αντι-καραικους κ αντι-αγγελοπουλικους να πειτε οτι κανατε καπου λαθος!Σου παραθετω κ την φραση του Γρηγορη Νταραβανογλου στην βραβευση του Λυκουργου Αγγελοπουλο:"Mπορει να ψαλλουμε διαφορετικα με τον Λυκουργο,ομως ο πολεμος που γινεται κ σ'αυτον κ στους μαθητες του ειναι ανηθικος"! Τι αλλο θελουμε;
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Τεσπα,ισως κανω καπου λαθος σ'αυτο!Εσας παντως δεν σας εχω ακουσει τους αντι-καραικους κ αντι-αγγελοπουλικους να πειτε οτι κανατε καπου λαθος!Σου παραθετω κ την φραση του Γρηγορη Νταραβανογλου στην βραβευση του Λυκουργου Αγγελοπουλο:"Mπορει να ψαλλουμε διαφορετικα με τον Λυκουργο,ομως ο πολεμος που γινεται κ σ'αυτον κ στους μαθητες του ειναι ανηθικος"! Τι αλλο θελουμε;

Κάθε ανήθικο είναι ανεπίτρεπτο. Αλλά κάθε αντίδραση δεν είναι ανήθικη, ειδικά όταν πρόκειται για τεκμηριωμένη, επιστημονική και ατρεκή τοποθέτηση ενός άνδρα ιδιαίτατου κύρους, όπως ο Μ. Χατζηγιακουμής....


Δ.
 

dimitrios_32

Δημήτριος Αναστασιάδης
4-5 χρονια τους ξερω.Χαχα!Καλο για το βυσμα!Οσο για τον β'ηχο,δες λιγο τι διαστηματα δινει η επιτροπη του 81 κ μετα τα λεμε!Οι πατερες ψαλλουν κανονικο β' ηχο με ολα τα διαστηματα,οπως κ ο Αγγελιδης.
 

dimitrios_32

Δημήτριος Αναστασιάδης
Αλλο τοποθετηση,αλλο υβρεις αλα Χατζηνικολαου και ΟΜΣΙΕ που ελεγαν περι χρηματοδοτησεως απο τους Σιωνιστες και αναγκασαν τον Αγγελοπουλο να τους παει δικαστικως.Ο Λυκουργος κ το εργο του,οπως φυσικα κ του Καρα,εχουν τυχει διεθνους αναγνωρισης.Απο Ελληνες λογικο ειναι να υπαρχει φθονος,καθ'οτι "ουδεις προφητης δεκτος εν τη πατριδι αυτου."
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
4-5 χρονια τους ξερω.Χαχα!Καλο για το βυσμα!Οσο για τον β'ηχο,δες λιγο τι διαστηματα δινει η επιτροπη του 81 κ μετα τα λεμε!Οι πατερες ψαλλουν κανονικο β' ηχο με ολα τα διαστηματα,οπως κ ο Αγγελιδης.

Ευχαριστώ για τις νουθεσίες... Μα επειδή έχω δει κ ακούσει πάρα πολλά χρόνια ( διψήφιος ο αριθμός) και τα της επιτροπής αλλά κ τους πατέρες, γι΄αυτό κ όχι λόγω στρατιωτικής θητείας, συνεχίζω να επιμένω για βύσματα και ώτα βεβυσμένα..

Δ.
 

dimitrios_32

Δημήτριος Αναστασιάδης
Οσο για τον κ.Χατζηγιακουμη,οταν προεβαλλε το εργο του Αγγελοπουλου μεσα απο τα συμμεικτα,που καταφερε δλδ κ μαζεψε τοσους αγιορειτες ψαλτες,δεν ηταν κακος ο Αγγελοπουλος;Τωρα του θυμηθηκε;Κ στην τελικη,οσοι κατηγορουν τον Καρα,γιατι δεν ειχαν τον ανδρισμο να του τα πουν ολα αυτα οσο ζουσε,παρα περιμεναν να πεθανει;Γιατι εγω δεν ειδα καποιον να του αντιπαρατεθει.Πολυ απλα,γιατι ο Καρας ηταν ο μεγαλυτερος μουσικος Ελληνας του 20ου αιωνα.
 

dimitrios_32

Δημήτριος Αναστασιάδης
Τα αυτακια μου μια χαρα ειναι,αλλων ειναι βουλωμενα.Μιλα πρωτα με τον π.Δανιηλ κ μετα τα λεμε!
 
Status
Not open for further replies.
Top