«Άξιον Εστί» πλ. β΄Αθανασίου Καραμάνη

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Δεν είμαι φαν της οθωμανικής μουσικής, αλλά τι να κάνουμε, κάποια στοιχεία της έχουν περάσει στην παράδοσή μας. Δεν ωφελεί ούτε να εθελοτυφλούμε, ούτε να προσπαθούμε να "αποκαθάρωμεν" τη μουσική μας από αυτά.
Μπορούμε όμως να επιλέγουμε "συνθέσεις".
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Γεγονός είναι (και ίσως φάνηκα λίγο αυστηρός στο πρώτο μήνυμα ) πως κάποια μαθήματα ιδιαίτερα πρέπει να τα ακούσεις για να τα πεις .
Σιγά που ήσουν και αυστηρός, μη μασάς καθόλου: ακόμα και η ταχύτητα του μέλους είναι απαράδεκτη. Αμάν με αυτή τη μανία να λέγονται όλα γρήγορα... Μερικά πράγματα θέλουν και την άνεσή τους. Συγκρίνετε την ταχύτητα του Καραμάνη με αυτήν της χορωδίας, καμία σχέση... Δεν είμαι υπέρ του ακραιφνούς αργού ύφους, που πολλάκις συνηθίζεται στους Θεσσαλονικείς, αλλά το μάθημα αυτό κάνει μπαμ ότι δεν εκτελείται με άγχος να προλάβουμε κάτι. Απλώς, Απόστολε, θα πρέπει να είμαστε επιεικείς αν η χορωδία είναι νεανική και χωρίς ιδιαίτερη πείρα. Δεν κρίνουμε την προσπάθεια των παιδιών, αλίμονο, αλλά την τακτική του να αλλοιώνεται το ύφος του μέλους, πράγμα που ίσως να οφείλεται σ μεγάλο βαθμό και στο χοράρχη.
 
Top