Linux

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Για όσους χρησιμοποιούν screenlets στο ubuntu, σας ανεβάζω μια τροποποίηση του μενού του Radio Screenlet (υπάρχει στα έτοιμα screenlets, δεν χρειάζεται να το κατεβάσετε) με ελληνικούς και εκκλησιαστικούς σταθμούς. Τους ελληνικούς σταθμούς τους έβαλα με γνώμονα τη μουσική (Τρίτο, 902) και την ενημέρωση (NET, Flash, ΕΡΑ5). Το screenlet αυτό έχει το καλό ότι με ένα δεξί κλικ=>Start recording ηχογραφεί αυτό που ακούτε σε mp3, στο φάκελο home! Με δεξί κλικ=> Stop recording σταματάει η ηχογράφηση. Είναι ό,τι πρέπει για πρόχειρη και γρήγορη χρήση! Εγώ το έχω μονίμως στο desktop. Ρίξτε μια ματιά στις εικόνες, να δείτε τους εκκλησιαστικούς σταθμούς που πρόσθεσα και το μενού ηχογράφησης του screenlet:
radioscreenlet.jpg
radioscreenlet2.jpg

Οδηγίες: κατεβάστε το αρχείο menu.xml.zip Αποσυμπιέστε το περιεχόμενο αρχείο menu.xml και βάλτε το στο usr/share/screenlets/radio, αντικαθιστώντας το υπάρχον (επειδή είναι φάκελος συστήματος θέλει δικαιώματα root, οπότε γράψτε στο τερματικό sudo nautilus και μετά μπείτε). Όπως βλέπετε, υπάρχει η εκκλησία της Ελλάδος, αλλά όχι η Πειραϊκή εκκλησία (δεν δούλευε το streaming link του ραδιοσταθμού, όπως και άλλων εκκλησιαστικών σταθμών, γι' αυτό και δεν τους περιέλαβα -αυτό είναι το μειονέκτημα του screenlet: δεν παίζουν όλοι οι σταθμοί που παίζουν με άλλα προγράμματα, όπως το vlc). Και οι υπόλοιποι σταθμοί όμως βάζουν αρκετή βυζαντινή μουσική, νομίζω ότι θα σας φανεί χρήσιμο για τις ηχογραφήσεις σας.
 

Attachments

  • menu.xml.zip
    5.9 KB · Views: 8
Last edited:

ixadin

Ηχάδιν
Πολύ καλό...

Να ρωτήσω μήπως γνωρίζεις για το πώς λειτουργεί το mailscanner;

Το έχω βάλει, μαζί με το clam αλλά όταν στέλνω email αλλά και ούτε όταν λαμβάνω δεν λέγει ότι το μήνυμα έχει ελεχθεί και τα λοιπά
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Όχι, δε γνωρίζω και δεν ασχολήθηκα ως τώρα λόγω... νοοτροπίας: σιγά μην τρώμε πόρους στο linux για ν' ασχολιόμαστε με...ιούς, λέξη η οποία δεν υπάρχει στο λεξικό του linux ως τώρα! Θα περιμένω όμως να βάλω το νέο thunderbird 3 είτε τον Απρίλιο με το νέο ubuntu είτε και τώρα με κανα deb (σαφώς θα υπάρχει) και πιστεύω να συνεργάζεται με antivirus. Να ρωτήσω όμως: δε φτάνει που καταδέχεσαι ν' ασχολείσαι με ιούς στο linux (!), δεν σου φτάνει το clam και θες και mailscanner;;; Να πω ότι είσαι σε καμια εταιρεία και ενδιαφέρεσαι να μην διασπείρεις ιούς σε υπολογιστές με win, πάει στα κομμάτια, αλλά στο σπίτι τι ανάγκη έχεις;;
 

ixadin

Ηχάδιν
Όχι Νίκο τα ξέρω αυτά.

Απλά το κάνω από κουλτούρα. Όλο βλέπεις υπογραφές από antivirus τύπου ESET & AVG & Kaspersky.

Ε να μην βάλεις κάτι που το κάνει διαφορετικό!
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Όχι Νίκο τα ξέρω αυτά.

Απλά το κάνω από κουλτούρα. Όλο βλέπεις υπογραφές από antivirus τύπου ESET & AVG & Kaspersky.

Ε να μην βάλεις κάτι που το κάνει διαφορετικό!
Ααααα, ΟΚ τότε. Θες δηλαδή να δείχνει για μόστρα το μήνυμά σου ότι έχει σκαναριστεί από το Clam ή το mail scanner ε; Σωστός! Αν βρω κάτι θα σου πω. Το clam υποθέτω θα σου λειτουργεί, έτσι;
 

ixadin

Ηχάδιν
Το clam λειτουργεί αλλά για την ώρα δεν μπορώ να ενημερώσω τα definition αλλά το δουλεύω και θα βρώ μια λύση. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπόρεσα να βρώ κάποιο front-end προκειμένου να δώσω τυχόν εντολές, όπως ισχύει στο clam. Δεν βρήκα τίποτα για command-line.

Υ.Γ. Δεν ξέρω το γιατί αλλά το mailscanner δεν υπήρχε στο repository των Ubuntu.

Θες δηλαδή να δείχνει για μόστρα το μήνυμά σου ότι έχει σκαναριστεί από το Clam ή το mail scanner ε; Σωστός!

Αδελφέ το έθεσες λίγο άκομψα αλλά αν τύχει και μου βρείς την λύση θα κάνω πώς το ξέχασα:D
 

ixadin

Ηχάδιν
Δοκίμασα να κάνω εικονική μηχανή τα Windows μέσα στα Ubuntu για να μπορώ να τρέξω κάποια προγράμματα που δεν γινόταν μέσα από Wine. Είναι πολύ φανταστικό το αποτέλεσμα.

Από ταχύτητα δεν υπάρχει ορατό πρόβλημα, απλά είναι λίγο πιο αργό. Στον δικό μου λάπτοπ έχει ram 1GB και μπορείς να δεσμεύσεις μόνο την μισή.

Προσοχή μόνο στην έκδοση που θα έχουμε για να υποστηρίζονται τα usb. βλ πολύ καλό οδηγό στα ελληνικά εδώ

Το καλύτερο είναι ότι μπορείς να εγκαταστήσεις ό,τι θέλεις μέσα στο φιλοξενούμενο λειτουργικό σύστημα και μετά να το μεταφέρεις σαν απλό αρχείο σε άλλο υπολογιστή και να το τοποθετήσεις και σε αυτόν, χωρίς να τα κάνεις από την αρχή

Από εδώ και πέρα τέλος τα W$ndows...

Αντε να έρθει και η καινούργια έκδοση του Ubuntu 10.10
 

Attachments

  • Screenshot.png
    411.6 KB · Views: 7

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Αυτό το πράγμα ήταν από τα πρώτα που έκανα όταν πρωτοέβαλα linux. Κι εγώ στην αρχή είχα εντυπωσιαστεί, καθώς τα virtual windows έχουν χρόνο εκκίνησης φοβερό και τρομερό! Αλλά μετά από την πολύ χρήση, είδα και την άλλη πλευρά:

1. Δεν υποστηρίζεται directX, οπότε δεν μπορείς να παίξεις παιχνίδια (νομίζω το έχω ξαναγράψει εδώ) : άμα δεις την κάρτα γραφικών, είναι μια virtual με πολύ περιορισμένη μνήμη (στα settings του Virtual box πάει νομίζω μέχρι 64 -με 128 εμένα μου είχε προβλήματα-). Εγώ δεν μπορώ να παίξω ούτε κάρτα τηλεόρασης.

2. Δεν είναι αυτοματοποιημένη η αναγνώριση των usb θυρών: θα πρέπει να εγκαταστήσεις ένα πρόσθετο. Αυτό βέβαια είναι ό,τι πιο εύκολο, αλλά μετά χρειάζονται κι άλλες ρυθμίσεις: να δηλώσεις εκ των προτέρων στα settings ποιες συσκευές θέλεις να χρησιμοποιείς και τέτοια. Οι εξωτερικοί σκληροί εγκαθίστανται εύκολα. Όμως ο usb εκτυπωτής μου (για τον οποίο δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται να βγουν drivers για ilnux...) δύσκολα: την 1η φορά μου έπιασε. Όταν αναβάθμισα το virtual box σταμάτησε να λειτουργεί... (Μήπως την έχετε ξανακούσει αυτή την ιστορία;; Αμάν πια...)

Επίσης, από τη στιγμή που έχεις virtual σύστημα, θα έχεις κι εκεί αρχεία και αρχίζει να μπλέκεται το πράγμα: αρχεία στα κανονικά windows, αρχεία στους εξωτερικούς σκληρούς, αρχεία στο linux, αρχεία στα virtual windows και τρέχα γύρευε... Εμένα μια φορά μου χάλασε και το αρχείο του virtual box και δεν γινόταν επανεγκατάσταση και πάνε τα αρχεία...

Αυτό που βολεύει αυτή η ιστορία είναι αν είσαι συνέχεια στο linux και θες περιστασιακά να χρησιμοποιήσεις απλά προγράμματα win (π.χ. Office, τίποτα προγράμματα για σχεδιασμό ιστοσελίδων, που το linux δεν έχει, κανά Team viewer, άμα σου ζητάει κανείς απομακρυσμένη βοήθεια και άλλα τέτοια). Αν όμως χρησιμοποιείς κατά κύριο λόγο αυτά, γεννιέται το υπαρξιακό ερώτημα: "Και γιατί άραγε δεν χρησιμοποιώ κατευθείαν windows;;" Αν δε έχεις και παιχνίδια και κάθε φορά κάνεις επανεκκίνηση για να παίξουν τα παιδιά chicken invaders, τότε η κατάσταση δεν υποφέρεται... Έτσι κι εγώ τελευταία, επειδή ήθελα να εγκαταστήσω πολλά παιχνίδια και είχα και πρόβλημα χώρου, έκανα format, ξανάβαλα XP, το γέμισα με παιχνίδια και ησύχασα...

Θα πάρω βέβαια μεγαλύτερο δίσκο και θα ξαναβάλω linux, αφού μου λείπουν πολλά πράγματα. Αν όμως το linux δεν κάνει τίποτα με τα παιχνίδια και τους drivers, μια ζωή θα είναι στην αφάνεια: όλα τα άλλα αντιμετωπίζονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτά όμως όχι.
 

ixadin

Ηχάδιν
Επίσης, από τη στιγμή που έχεις virtual σύστημα, θα έχεις κι εκεί αρχεία και αρχίζει να μπλέκεται το πράγμα: αρχεία στα κανονικά windows, αρχεία στους εξωτερικούς σκληρούς, αρχεία στο linux, αρχεία στα virtual windows και τρέχα γύρευε... Εμένα μια φορά μου χάλασε και το αρχείο του virtual box και δεν γινόταν επανεγκατάσταση και πάνε τα αρχεία..

Μόλις τώρα το βρήκα. Ο φάκελος των εγγράφων του guest να είναι κοινός με του host

File Sharing

Ο guest θα πρέπει να βλέπει κανονικά internet χωρίς περαιτέρω ενέργειες από μέρους μας. Παρόλα αυτά, είναι εξίσου χρήσιμο να έχουμε κάποιους κοινούς καταλόγους ανάμεσα στον guest και τον host.

Με κλειστή την εικονική μηχανή, πάμε στο menu Settings->Shared Folders. Εκεί δημιουργούμε ένα νέο φάκελο. Στο διάλογο που εμφανίζεται, στο πεδίο Folder Path επιλέγουμε ή δημιουργούμε τον κατάλογο από τον host, έστω ~/share, ενώ στο πεδίο Folder Name το όνομα που θα έχει στον guest, έστω vshare. Αν δεν θέλουμε να μπορεί να γράφει στον κατάλογο ο guest, κάνουμε τικ το Read-only. Μπορούμε να μοιραστούμε όσους shared folders θέλουμε.

Αφού δημιουργήσουμε τον φάκελο που θέλουμε, ξεκινάμε τον guest, και πάμε Start->Programs->Accessories->Windows Explorer. Κάνουμε κλικ στο My Network Places->Entire Network->VirtualBox Shared Folders. Εκεί πρέπει να βλέπουμε ένα φάκελο με το όνομα \\VBOXSVR\vshare. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω του, και επιλέγουμε από το μενού, Map Network Drive. Τώρα θα εμφανίζεται σαν ένα ξεχωριστό drive στο My Computer, για ευκολότερη πρόσβαση.

Πηγή
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Στενή και τεθλιμμένη η οδός η οδηγούσα στο αληθινό φως του Linux.
Πλατύα και ευρύχωρος η οδός των windows.

ΥΓ. (προς Ν. Θεοτοκάτο)Δεν έχει drivers για τον εκτυπωτή σου; Εμένα δε χρειάστηκε. Τον έβαλα και τον βρήκε. Μάλιστα ο driver του Linux είναι καλύτερος, έχει περισσότερες και πιο επαγγελματικές ρυθμίσεις (για αυτό δεν τον πειράζω) και τα μελάνια διαρκούν περισσότερο(???)
Αφού να φανταστείς όταν θέλω να εκτυπώσω μπαίνω στο linux.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Στενή και τεθλιμμένη η οδός η οδηγούσα στο αληθινό φως του Linux.
Πλατύα και ευρύχωρος η οδός των windows.
Σύμφωνοι, αλλά αν σε πρήζουν τα παιδιά να πας στα windows να παίξεις τα παιχνίδια τους και εδώ και καμιά τριετία ο υπολογιστής κάνει 10 επανεκκινήσεις την ημέρα, χώρια που το virtualbox είναι συνεχώς ανοιχτό και δεσμεύει πόρους, έχεις τον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις την ευρύχωρη οδό...
ΥΓ. (προς Ν. Θεοτοκάτο)Δεν έχει drivers για τον εκτυπωτή σου; Εμένα δε χρειάστηκε. Τον έβαλα και τον βρήκε. Μάλιστα ο driver του Linux είναι καλύτερος, έχει περισσότερες και πιο επαγγελματικές ρυθμίσεις (για αυτό δεν τον πειράζω) και τα μελάνια διαρκούν περισσότερο(???)
Αφού να φανταστείς όταν θέλω να εκτυπώσω μπαίνω στο linux.
Προφανώς είσαι υπερτυχερός: εγώ πέρασα από 3 εκτυπωτές: lexmark, HP και Canon. Η ΗΡ ήταν η καλύτερη περίπτωση: απευθείας αναγνώριση και εκτύπωση, με πολύ λιγότερα options όμως απ' ότι στα windows και με πολύ "εχθρικότερο" περιβάλλον. Η Canon κακή περίπτωση: δεν υπήρχαν drivers, απλώς ψάχνοντας σε forums είδα ότι ταίριαζαν οι drivers ενός άλλου εκτυπωτή, και πάλι φυσικά πολύ υποδεέστεροι των windows drivers. Για Lexmark δεν συζητάμε: όπου και να ψάξεις σου λένε οι linuxάδες "πάρε άλλον εκτυπωτή", είδα κι άλλους χρήστες με ένα κάρο παράπονα για lexmark και κατάλαβα αμέσως τι παίζει: η εταιρεία δεν υποστηρίζει καθόλου linux και οι linux drivers είναι για ελάχιστα και παλιά μοντέλα (το δικό μου, που ήταν τριετίεας, εθεωρείτο καινούργιο για linux!!!:eek:).

Παιδιά, δεν το συζητάμε καθόλου: στους drivers και στα παιχνίδια το linux είναι αιώνες πίσω. Δεν λέω ότι φταίει αυτό: οι εταιρείες υποστηρίζουν κατά πρώτο windows drivers και τριτευόντως ή καθόλου linux, ενώ η πλειοψηφία των παιχνιδιών είναι βασισμένη σε directX, που δεν παίζει στο linux. Αυτά όμως ποσώς ενδιαφέρουν τον τελικό χρήστη. Αντί να κάθονται οι linuxάδες λοιπόν και να βγάζουν μια διανομή... ο καθένας το μήνα (γιατί εκεί έχει φτάσει το πράγμα...), καινούργια εφέ σε compiz, καινούργια εικονίδια και τέτοια άχρηστα πράγματα, καλύτερα να γίνει μια μεγάλη εκστρατεία από ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ για υποστήριξη drivers κατά πρώτον (για τα παιχνίδια βλέπουμε). Το έχω δει σε πολλά forums, αλλά η κοινότητα είναι και λίγο περίεργη στο θέμα αυτό: σου λένε "Εμάς δεν μας νοιάζει, αυτό είναι το linux και σ' όποιον αρέσει". Το ubuntu όμως, μόλις έφυγε από τη στείρα αυτή ιδεολογία, είδατε πόσο διαδόθηκε: είναι πλέον συνώνυμο του linux. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στον τομέα αυτό.

Εγώ έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου στο ubuntu και μόνο. Έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να φέρνουν το linux κοντά στον απλό χρήστη και κάθε εξάμηνο (τι συνέπεια κι αυτή!) όλο και νέα χαρακτηριστικά προσθέτουν, ενώ είναι μεγάλη εταιρεία και είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τους πάντες για να παίζουν όλα τα μηχανήματα σε ubuntu. Άντε να δούμε...
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Το 'ξερες ότι υπάρχει σχέδιο για open source gaming console;
Χρήστο, τι να σχολιάσω τώρα... Τα έχουν γράψει οι χρήστες από κάτω, π.χ.:
"Sounds good, but tell me at least 10 linux-games for gamepad with good graphics, mmm?"
Το μόνο θέμα που έχει δουλευτεί κάπως στο linux είναι οι προσομοιώσεις παλιών κονσολοπαιχνιδιών, κάτι όμως που υπάρχει και στα windows. Λύσεις δε τύπου wine δεν πάνε καλά, γιατί οι εφαρμογές ή τα παιχνίδια αργούν πολύ περισσότερο να ξεκινήσουν απ' ότι στα windows, ενώ υπάρχουν και χίλιες δυο ασυμβατότητες στη χρήση κατά περίπτωση.

Να φανταστείς είχα φτάσει σε σημείο ν' ανοίγω linux και κατευθείαν virtualbox με winXP (σκεφτόμουν να το βάλω ν' αρχίζει αυτόματα στην εκκίνηση...) και για παιχνίδια έκανα όλο επανεκκινήσεις στα windows. Τι νόημα έχει τώρα αυτό και γιατί να δυσκολεύω τη ζωή μου με virtualbox και επανεκκινήσεις, πες μου εσύ... Όταν ξανάβαλα τα παλιά καλά XP ένιωσα ότι πολλά πράγματα γίνονταν πιο γρήγορα: με διπλό κλικ σε μια παρουσίαση που μου έστελναν από mail έβλεπα το ppt ή με διπλό κλικ σε ένα εικονίδιο έπαιζες το παιχνίδι, πράγματα αυτονόητα στα windows αλλά αδιανόητα στο linux... (όχι βέβαια ότι φταίει αυτό για το καθεστώς μονοπωλίου του office και του directX, αλλά είναι πραγματικότητα όπως και να το κάνουμε...)

Επανήλθαν βέβαια τα γνωστά σπαστικά προβλήματα των windows (παγώματα όταν εκτελούνται πολλά προγράμματα, κρασαρίσματα, ανάγκη για αντιβιοτικό και περισσότερους πόρους, κολλήματα λόγω της κακής διαχείρισης μνήμης κλπ.κλπ.) και ήδη νιώθω την ανάγκη να ξαναβάλω linux, ενώ μου έχει λείψει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ το compiz, να κάνεις δηλ. δουλειά και να χαίρεσαι με το τόσο όμορφο περιβάλλον και τα εφέ, που είναι και χρηστικά ταυτοχρόνως, πράγμα που για να γίνει στα windows θα σου γονατίσει όλο το σύστημα. Απλώς περιμένω την τελική έκδοση του ubuntu 10.10...
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Παιδιά, δουλεύοντας σήμερα στο μικρό μου 12ιντσο φορητό υπολογιστή, που έχω ubuntu 9.04, ήθελα να κόψω ορισμένες σελίδες από ένα pdf και να τις σώσω είτε ως χωριστές εικόνες είτε ως άλλο pdf, καθώς και να πάρω εικόνες και να τις κάνω pdf. Βάζοντας απλώς τη λέξη pdf στην προσθαφαίρεση προγραμμάτων, βρήκα το εκπληκτικά γρήγορο και βολικό προγραμματάκι gscan2pdf. Απορώ πώς και δεν το έχουν ενσωματώσει μέσα στη διανομή: κάνει πανεύκολα όλα τα παραπάνω (μέσα από γραφικό περιβάλλον φυσικά, όχι γραμμές εντολών και κουραφέξαλα...), φορτώνει πάρα πολύ γρήγορα τόσο υπάρχοντα pdf όσο και ομάδα εικόνων (μπορείς να διαλέγεις ομαδικά πολλές εικόνες!) και σώζει όχι μόνο σε pdf, αλλά και σε djvu και σε χωριστές εικόνες με αυτόματη αρίθμηση! Αξίζει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε, θα σας λύσει τα χέρια!
 

ixadin

Ηχάδιν
Περιττό να πώ ότι έγινε το upgrade την ωρα που ήμουν στο Internet και κράταγα σημειώσεις στον OpenOffice και στο τέλος έκανα μια επανεκκίνηση και viola όλα έτοιμα

Πολύ καλό το Ubuntu font!!!
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Κ εγώ μόλις αναβάθμισα από 9.04, μου αρέσει το περιβάλλον, που applοποιείται....
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Κι εγώ μόλις αναβάθμισα από 9.04....
Α, για πες, για πες, γιατί κι εγώ έχω στο μικρό τον υπολογιστή 9.04 και διστάζω να κάνω αναβάθμιση, μήπως χάσω τίποτα ή γίνει κανά στραβό και δεν παίζει κάτι μετά. Δεν έχω κάνει ποτέ real time αναβάθμιση, πάντα έκανα clean install, γιατί άκουγα που λέγανε ότι είναι καλύτερα (θα κάνω βέβαια στο μεγάλο τον υπολογιστή μου celan install). Βλέπω όμως ότι και εσύ και ο Χρήστος κάνατε, χωρίς να αναφέρετε κάποιο πρόβλημα. Το 9.04 στο μικρό το φορητό μού λειτουργεί καλά ως τώρα. Από τη μια είμαι στον πειρασμό της αναβάθμισης, από την άλλη φοβάμαι μήπως πάει πιο αργά το σύστημα και τέτοια, αφού τώρα είναι αρκετά γρήγορη η εκκίνηση. Για πες μου λοιπόν εντυπώσεις:
α) ως προς τη μεταβολή του χρόνου εκκίνησης (αν και γενικώς η αργοπορία με εγκατάσταση μεταγενέστερου λειτουργικού είναι γνώρισμα των windows και όχι του linux...)
β) ως προς τη συμβατότητα των προγραμμάτων (αν και, αργά ή γρήγορα, όλα τα προγράμματα βγαίνουν στο ubuntu για τις τελευταίες εκδόσεις, οπότε αναγκάζεσαι εκ των πραγμάτων να αναβαθμίσεις)
 
Top