Αντωνης Μιχελουδακης
παλαιόν στρουθίον μονάζον
Φοβάμαι ότι αδυνατώ να γίνω κατανοητός απο τους πολλούς.Εγώ ομιλώ σαν ψάλτης που ακούω τους μεγάλους να λένε πράγματα τα οποία οι περισσότεροι απο μας΄ούτε τα υποψιαζόμαστε.Πού να τα πούμε κιόλας.Κύριε Αρβανίτη απο την πρώτη στιγμή κατάλαβα για ποιόν δάσκαλο μιλούσατε.Με αυτόν λοιπόν συμβαίνει το εξής παράδοξο.Ολοι τον θαυμάζουμε για τον τρόπο που ψάλλει (ετσι τουλάχιστον λέμε) και όταν μας εξηγεί πως ψάλλει τότε όλοι λέμε που τα βρήκε αυτά.Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την παλαιά γραφή παρά μόνο απο την γραφή του Πέτρου και άρα να μιλήσω για υπαρκτή παράδοση η οποία πέρασε μέσα απο την μεταρρύθμιση κατά ένα μεγάλο μέρος αλλά ένα άλλο διεσώθη μόνο προφορικά.Εδώ λοιπόν λέω ότι αν οι δάσκαλοι ειχαν κρατήσει επιπλέον 2-3 σημαδάκια και κυρίως αν είχαν γράψει σε μια γραμματική για τις ενέργειές που ερμήνεψαν στην αναλυτική γραφή,λέω λοιπόν, ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και θα κρίναμε πιο σοβαρά την ψαλτική και αυτούς που την υπηρετούν.Βλ'επουμε σήμερα που οδηγούμαστε.Μαθαίνει ένας καλλίφωνος νέος τις νότες και νομίζει ότι έμαθε την ψαλτική.Αυτά βλέπαν οι παλιοί και ξίνιζαν με το νέο σύστημα.Τι να γίνει όμως τώρα;να αρχίσουμε να μουτζαλώνουμε βιβλία;Οχι δεν λέω αυτό.Μπορούμε όμως να το ψάξουμε μόνοι μας και κάποιοι γνώστες θεωρητικοί και πρακτικοί να γράψουν μια γραμματική στηριζόμενοι στην γραφή του Πέτρου στους δασκάλους στον Κώνστα στον Ψάχο στον Καρά ο οποίος εμένα δεν με εκφράζει αλλά ήταν ο πρώτος που πήγε στο φεγγάρι.Αν τώρα εσείς νομίζετε ότι όλα αυτά που γράφω συμβαίνουν ήδη δηλ.ψάλλουμε όμορφα οι περισσότεροι,να μου το πείτε να πάω σε κανένα γιατρό για τα αυτάκια μου.Πάντα γειά μωρέ κοπέλια
Last edited: