Νοιάζομαι για τη φωνή μου

aposapostolopoulos

Απόστολος Αποστολόπουλος
Αγαπητοί μου, γνώμη μου είναι πως το θέμα που αναπτύσουμε εδώ σχετικά με τη φωνή διαφέρει για τον καθένα μας ανάλογα.
Θεωρώ πως εκτός από τις βασικές προφυλάξεις που όλοι μας κατέχουμε και προσπαθούμε να τηρούμε, ο καθένας μας γνωρίζει τη φωνή του καλύτερα από όλους τους άλλους, οπότε γνωρίζει και τι του κάνει καλό και τι όχι.

Από παραδείγματα πάρα πολλά.
Με κάποιο φίλο πήγαμε να ψάλλουμε σε πανηγύρι, εγώ ως βοηθός. Στον εσπερινό πήγαν όλα καλά. Στο τραπέζι που ακολούθησε έφαγε μια σαλάτα, (ελαφριά δηλαδή). Έλα όμως που η σαλάτα είχε ξύδι, το οποίο τον πείραξε και η φωνή του έκλεισε. Ενώ εγώ που έφαγα τα πάντα (και σαλάτα με ξύδι)...!!! και ήπια και αρκετά...!!!, κανένα πρόβλημα. Έτσι το πρωί σε όρθρο και Θεία Λειτουργία, έψαλλα εγώ.

Έπίσης έχω ακούσει πως ο Γαβαλάς πριν βγει στην πίστα, έτρωγε μια αλμυρή αντζούγια σκέτη και μετα έβγαινε να τραγουδήσει!

Πολλοί λαϊκοί τραγουδιστές δε μπορούν να τραγουδήσουν εάν δε έχουν πιει πιο πριν 3 με 4 ουΐσκι!!

Ο αείμνηστος Περιστέρης λένε ότι, τα Σάββατα μιλούσε με τη γυναίκα του με γραπτά σημειώματα.

Άλλοι πριν το αναλόγιο, πίνουν ένα κουτάλι λάδι.

Ο αείμνηστος Ζαφείρης Παπαχρήστου (Δύναμις δευτερόπρωτος), Πρωτοψάλτης Σερρών, μαθητής του Νηλέως, ενδιάμεσα στην ακολουθία, βουτούσε άρτο σε κρασί και το έτρωγε. Έλεγε πως τον βοηθόυσε.

Σε σχετική συζήτηση που ήμουν παρών, ανάμεσα στο Δάσκαλό μου και σε γνωστό Πρωτοψάλτη, ο δεύτερος είπε στον Δάσκαλό μου πως κάθε Σάββατο βράδυ δεν "κοιμάτε" μαζί με τη γυναίκα του γιατί παρατήρησε πως όταν αυτό γίνετε, η απόδοσή του την Κυριακή πρωί στο αναλόγιο, είναι πεσμένη!

Όπως βλέπετε άκρη δε βγάζει κανένας μας, ούτε χρυσός κανόνας υπάρχει. Ο καθένας γνωρίζει τη φωνή του και τι τον πειράζει και τι όχι.

Τώρα όσο για συμβουλές από ειδικούς πάρα πολλές. Εγώ θα έλεγα να μπαίνουμε σε μια γυάλα και να βγαίνουμε κάθε Κυριακή μόνο για να ψάλλουμε!
Εγώ πάντως αγόρασα κάμποσες κονσέρβες αντζούγια!!!
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Δε νομιμοποιώ το κάπνισμα ή το αλκοόλ, αλλά δεν το δαιμονοποιώ. Για το αν πειράζει ή όχι το τσιγάρο στη φωνή υπάρχουν πολλές απόψεις. Για σένα πειράζει, για μένα όχι.
Απλά δεν πρέπει να θεωρούμε ότι όποιος πάει στον φωνίατρο και δεν καπνίζει, δεν πίνει, δεν φωνάζει στο γήπεδο, δεν τρώει μπαχαρικά, δεν τρώει καραμέλες, δεν εισπνέει καυσαέριο κλπ. θα γίνει φωνάρα, ενώ όποιος τα κάνει αυτά θα χάσει τη φωνή του. Σίγουρα κάποια πράγματα μπορεί να παίζουν ρόλο, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικά όσο θέλουν να τα παρουσιάσουν οι φωνίατροι-φωνολόγοι κλπ (εντάξει το μεροκάματο θέλουν να βγάλουν και αυτοί δεν πειράζει)

Το θεμα αυτο δεν εχει να κανει με προσωπικες αποψεις αλλα ουτε σκοπο εχω να ερθω σε προσωπικες διενεξεις. Το οτι το τσιγαρο και το ποτο βλαπτουν ειναι επιστημονικως τεκμηριωμενο. Δεν ειναι λοιπον θεμα προσωπικης μου αντιληψης. Εαν ομως φτασουμε να λεμε οπως εσεις πως οι φωνιατροι-λογοι τα λενε για να βγαλουν χρηματα, τοτε εσεις εκφραζετε μια καθαρα υποκειμενικη αποψη και μαλιστα σε θεμα που εχει να κανει με την υγεια μας και δεν ξερω το κατα ποσο μπορει να ωφελησει τη συζητηση.
Φιλικα παντα.:)
 
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Παιδιά, όλες οι απόψεις δεκτές, όλες οι εγκράτειες ή καταχρήσεις επιτρεπτές, αλλά για τον Θεό: πολεμήστε το τσιγάρο. Δεν σκοτώνει όλους όσοι καπνίζουν, αλλά τους μισούς ναι, και δεν ξέρεις ποτέ σε ποιους ανήκεις εσύ ή τα προσφιλή σου πρόσωπα...
 
Έχεις απόλυτο δίκιο. Η υποκειμενική και αντιεπιστημονική μου άποψη δεν ωφελεί την κοινότητα. Τα λέμε σε άλλο θέμα.
Πάντα φιλικά:wink:
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Είδες εγώ δεν μίλησα για το ποτό, γιατί ξέρω ότι είσαι "καθηγητής του κρασιού" και δη τακτικός...:wink:
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Γιώργος Μ.;86790 said:
Είδες εγώ δεν μίλησα για το ποτό, γιατί ξέρω ότι είσαι "καθηγητής του κρασιού" και δη τακτικός...:wink:

Ωπα παιδες!! Το κρασακι και μαλιστα το ντοπιο καλο κανει:D:D:D Εννοειται ομως και αυτο με καποιο μέτρο.:p:p
 

nxavar

Νέο μέλος
Μου κάνει εντύπωση που δεν αναφέρθηκε το πιο απλό πράγμα: Η σωστή τοποθέτηση. Με σωστή τοποθέτηση ακόμα και με λίγο κουρασμένη φωνή λόγω κακής χρήσης της η φωνή ισιώνει και επανέρχεται. Λίαν παραμελημένη παράμετρος στο ψάλλειν σήμερα με αποτέλεσμα όλοι οι ψάλτες σήμερα να φοβούνται και να τρέμουν τα ψηλά τη στιγμή που οι Ναυπλιώτης, Πρίγγος, Στανίτσας δεν είχαν πρόβλημα να πιάνουν τα άνω ΔΗ με το κιλό, ακόμη και μέχρι μεγάλη ηλικία. Να προσθέσω ότι καλό για τη διατήρηση της φωνής είναι να ξεκινάμε στον όρθρο με χαμηλές βάσεις και να φτάνουμε στις τελικές (σε περίπτωση που αυτές θα είναι ψηλές) στο Πάσα Πνοή, σύμφωνα με την Πατριαρχική πρακτική.
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
...όλοι οι ψάλτες σήμερα να φοβούνται και να τρέμουν τα ψηλά τη στιγμή που οι Ναυπλιώτης, Πρίγγος, Στανίτσας δεν είχαν πρόβλημα να πιάνουν τα άνω ΔΗ με το κιλό, ακόμη και μέχρι μεγάλη ηλικία.

Η σωστη τοποθετηση της φωνης, μας βοηθα να αγγιξουμε τα φωνητικα μας ορια τα οποια λογω κακης χρησης δεν γνωριζουμε. Δεν μας δινει ομως επιπλεον βασεις περα απο τις δυνατοτητες μας. Τωρα ως προς τους 3 μεγαλους ψαλτες θα πω πως ιδιως ο Πριγγος (ο Στανιτσας εχασε τη φωνη του οταν μεγαλωσε και δεν ειχε εξαρχης τις ιδιες εκτασεις με τον Πριγγο), του οποιου ηχογραφησεις εχουμε σε μεγαλη ηλικια, ηταν ΦΩΝΑΡΑ!!! Δεν ειναι θεμα ελλειψης σωστης τοποθετησης αλλα κυριως ελλειψης παρομοιων φωνών.:wink:
 

nxavar

Νέο μέλος
Ο Στανίτσας έχασε την υψιφωνία του προς το τέλος της ζωής του λόγω των καταχρήσεων. Το φοβερό είναι ότι ακόμα και με τις τόσες καταχρήσης αυτές πέρασαν στη φωνή του όταν γενικότερα οι δυνάμεις του οργανισμού εξασθενούν. Δυστυχώς στις μέρες μας, την έλλειψη φωνητικών αντοχών αποδίδεται σε καταχρήσης και στη φύση. Δεν κοιτάει κανείς, δεν ξέρουν για την ακρίβεια οι περισσότεροι, ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν την φωνή τους είναι και αυτός ένας παράγοντας επιβάρυνσης. Η φωνητική δεν είναι μόνο για να φτάνουμε τα όρια της φωνής μας. Είναι και για να μπορούμε να την χρησιμοποιούμε χωρίς να κουραζόμαστε, ακόμα και όταν ψάλλουμε δυνατά.
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Παλιοτερα κουραζονταν πολυ περισσοτερο οι ψαλτες και συγχρονως γυμναζαν καλυτερα τη φωνη τους ελλειψη μικροφωνικων εγκαταστασεων. Φυσικα και μου αρεσει να ψαλλω με καλη εγκατασταση αλλα δεν ξερω το κατα ποσο αυτο βοηθα στην εξελιξη της φωνης, αφου στις μερες μας και ιδιως σε καποιους ναους ψυθιριζεις και ακουγεσαι με την δυναμη 100 φωνων...:D
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Οσο μεγαλες φωνες και αν ειχαν καποιοι δεν σημαινει πως ηταν και ατρωτοι:D
Δεν ειναι καλο να εξιδανικευουμε καταστασεις και ατομα (γενικα μιλαω) διοτι ετσι δεν μπορουμε να εχουμε σωστη κριτικη ματια προκειμενου να εξαγουμε χρησιμα συμπερασματα.
Ο Στανιτσας εαν δεν κανω λαθος απο ενα σημειο και μετα εχασε τη φωνη του. Ο Χαριλαος για παραδειγμα ο οποιος και ταλαντο εχει αλλα και προσεχει αρκετα -απ'οσο μπορω να ξερω- ειναι πανω απο 80 και βαζει κατω 20!!:eek: Οπως και ο Καραμαναης ο οποιος σε ηλικια 90 ετων εγραφε ολοκληρο CD σε μια μερα.:wink:

O Στανιτσας ομως φιλε μου Γιαννη,απ'οσο ξερω δηλ. εκανε και τρομερες καταχρησεις!...
Λεγεται οτι ,ας πουμε την Κασσιανη(Πετρου) που εψαλλε στον Πατρ/κο Ναο,αμεσως μετα την απεδιδε και σε αλλον Ναο.Δεν ξερω ομως κατα ποσο αληθευει.
Δηλ. ας λαβαινουμε υποψην μας και τις φωνητικες καταχρησεις του καθενος,εκτος απο ποτα,τσιγαρα,κρυα νερα,κλπ.
Φυσικα και τα παραπανω,μετρανε και ειναι εξισου σημαντικα.:)
 

ΦΩΤΙΟΣ ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ

Παλαιό Μέλος
Πιστεύω ότι τα καλύτερα φάρμακα εκτός του μέτρου στην ζωή μας είναι και η ψυχολογία του ιεροψάλτου και ο 'αέρας' στο αναλόγιο.
Να μην μας καταβάλλει το άγχος και η πίεση.Αποτέλεσμα αυτού είναι η αδυναμία στην φωνή μας.Έχετε παρατηρήσει ότι όταν βλέπετε εφιάλτες αυτομάτως λόγω της πίεσης και του τρόμου εκμηδενίζεται η φωνή; Όταν η ψυχολογία μας είναι ανεβασμένη η φωνή μας βγαίνει δυνατή και άνετη;
Επίσης έχετε παρατηρήσει σε καθημερινή λειτουργία η απόδοσή σας ασχέτως της αυπνία σας,των καταχρήσεών σας κ.λ.π.είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω της ανέσεώς σας στο αναλόγιο;
 
Λεγεται οτι ,ας πουμε την Κασσιανη(Πετρου) που εψαλλε στον Πατρ/κο Ναο,αμεσως μετα την απεδιδε και σε αλλον Ναο.Δεν ξερω ομως κατα ποσο αληθευει.

Φυσικά και αληθεύει. Το ίδιο έκανε και ο Πρίγγος, ίσως και ο Ναυπλιώτης. Το αυτό γινόταν και με τους Χαιρετισμούς. Δεν ξέρω εάν προλάβαιναν να πάνε και σε τρίτο ναό για την Κασσιανή. Εννοείται δε ότι πληρώνονταν αδρά από τους άλλους ναούς.
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
αυτό γινόταν και με τους Χαιρετισμούς. Δεν ξέρω εάν προλάβαιναν να πάνε και σε τρίτο ναό για την Κασσιανή. Εννοείται δε ότι πληρώνονταν αδρά από τους άλλους ναούς.

Τριτο Ναο?:confused: Καλα οι ακολουθιες υποτιθεται οτι αρχιζουν την ιδια ωρα σε ολους τους Ναους μιας πολης. Αυτοι πως προλαβαιναν να πουν και δευτερο τροπαριο της Κασσιανης. Το τριτο το θεωρω απιθανο.
 

Αντώνης Τίρυνθα

Παλαιό Μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Παραπάνω έγραψα ότι ο ύπνος κάνει καλό.Θέλω να προσθέσω ότι καλό είναι να μην αργούμε το βράδυ να κοιμηθούμε.Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο.Το αποτέλεσμα θα είναι να κρατάμε τη φωνή μας υγιή και η απόδοση θα είναι καλύτερη.
Επίσης όταν ψέλνουμε,δεν πρέπει ποτέ να ψέλνουμε με το λαιμό ή τη μύτη,ούτε πρέπει να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας προς τα μέσα(ελπίζω να καταλαβαίνετε τη εννοώ εδώ)ούτε να κάνουμε λαρυγγισμούς.Τα ίδια ισχύουν εννοείται ακόμα και αν γενικά τραγουδάμε ή ομιλούμε.Να φωνάζουμε δεν πρέπει.και επίσης πρέπει να λέμε στη βάση μας ένα οποιοδήποτε τροπάριο ή τραγούδι.Όσοι δεν φτάνουν κάποιες νότες δεν θα πρέπει να ζορίζουν τη φωνή για να τις φτάσουν.Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ειδικός καθηγητής φωνητικής-ορθοφωνίας που θα δείξει στο μαθητή όχι μόνο το πώς θα φτάσει τις νότες που δε φτάνει αλλά και τη σωστή τεχνική για να χρησιμοποιεί σωστά τη φωνή.Επίσης παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο το πώς πρέπει να αναπνέουμε.Πάρα πολύ βασικό.Και αυτό εννοείται ο ειδικός καθηγητής που ανέφερα θα το διδάξει.
Αν έχω την ευκαιρία θα σας παραθέσω και άλλες πληροφορίες.
 

nxavar

Νέο μέλος
Σε αυτό το σημείο να καταθέσω μια προσωπική μαρτυρία. Πριν 4 μήνες που με έπιασε ο ζήλος να βρω ψαλτήρι και να αξιοποιήσω τις ψαλτικές μου ικανότητες άρχισα παράλληλα να ψάλλω κατ' οίκον τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα και μάλιστα όχι χαμηλοφώνως. Μετά από δέκα μέρες η φωνή μου κουράστηκε τόσο που σε χρειάστηκαν 5 - 6 μέρες σχετικής αφωνίας για να επανέλθει. Μετά από αυτό το περιστατικό, το οποίο διόλου με πτόησε, έψαλα μέχρι πρόσφατα καθημερινώς κοντά (όχι τουλάχιστον) στη μία ώρα και ουδέποτε κουράστηκε η φωνή μου, βγάζοντας μάλιστα άνετα ακολουθίες Κυριακής από τα τέλη Ιουλίου ως αριστερός. Εδώ και λίγο καιρό όπου βεβαιώθηκε η θέση μου ως αριστερός έχω παρατήσει λίγο την κατ' οίκον εξάσκηση αλλά βάσει των παραπάνω έβγαλα το συμπέρασμα ότι ένα ψάλτης πρέπει χρησιμοποιεί την φωνή του συχνότερα από το μία φορά την εβδομάδα προκειμένου αυτή να είναι σε καλή φόρμα. Διαφορετικά επιδιώκοντας να έχουμε την τέλεια φωνή ενώ την χρησιμοποιούμε τόσο αραία, έχοντας την όλο τον υπόλοιπο καιρό στο ψυγείο, μάλλον προσπαθούμε να θεραπεύσουμε μια κατάσταση που είναι εκ φύσεως προβληματική. Σημειωτέον ότι δεν έχω κάνει το παραμικρό για να βελτιώσω την απόδοση τις φωνής μου εκτός από το να την τοποθετώ σωστά και να τη γυμνάζω και καταναλώνω κατά μέσο όρο ένα ποτηράκι αλκοολ την ημέρα. Από κρασί και πάνω. Και λόγω της φύσεως της δουλειάς μου μιλάω σχεδόν όλη μέρα με κόσμο. Φοβερό;
 

karandreas lazaros

Π. Λάζαρος καρανδρέας
Και η κακή ποιότητα του θυμιάματος επίσης βλάπτει σοβαρά, καθώς επίσης και η κάπνα του κεριού από παραφίνη, σε στέλνει σπίτι σου. Προσοχή!!!
 

nxavar

Νέο μέλος
Επαναλαμβάνω ότι η σωστή τοποθέτηση της φωνής λύνει πολλά προβλήματα. Το πρόβημα με τα κεριά και το θυμίαμα το είχα και εγώ μέχρι που άρχισα να τοποθετώ σωστά τη φωνή μου. Δεν μπορώ να πω ότι έχω βρεθεί αντιμέτωπος με ακραίες συνθήκες αλλά γενικότερα συνθήκες καπνώ που μου δημιουργούσαν πρόβλημα τώρα τις αντιμετωπίζω με κάποια άνεση.
 
Top