Εκτέλεση πεταστής & κεντημάτων

Marcus06_07

New member
Καλησπέρα σας και καλή Παναγιά!

Όντας ακόμη άπειρος στην βυζαντινή μουσική και μη έχοντας χρόνο για μαθήματα θα ήθελα να ρωτήσω εάν μέσα από θα βιβλία εκμάθησης της βυζαντινής μουσικής επιτυγχάνεται η αφομοίωση του ακούσματος της πεταστής των κεντημάτων και των λοιπών φθογγοσήμων ούτως ώστε να ξέρω μήπως αγοράσω. Εναλλακτικά πείτε μου αν γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο βίντεο-ηχογράφηση που εξηγεί τον τρόπο της εκτέλεσής τους. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Γεια σας. Στο ίντερνετ υπάρχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ωστόσο, αφού δεν έχετε χρόνο να μαθητεύσετε όπως λέτε δίπλα σε δάσκαλο, κατά τη γνώμη μου πάντα....ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Θα χάσετε το χρόνο σας και θα βγάλετε ένα κακο αποτέλεσμα.

Με σεβασμό και με το συμπάθειο.
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Καλησπέρα σας και καλή Παναγιά!

Όντας ακόμη άπειρος στην βυζαντινή μουσική και μη έχοντας χρόνο για μαθήματα θα ήθελα να ρωτήσω εάν μέσα από θα βιβλία εκμάθησης της βυζαντινής μουσικής επιτυγχάνεται η αφομοίωση του ακούσματος της πεταστής, των κεντημάτων και των λοιπών φθογγοσήμων ούτως ώστε να ξέρω μήπως αγοράσω. Εναλλακτικά πείτε μου αν γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο βίντεο-ηχογράφηση που εξηγεί τον τρόπο της εκτέλεσής τους. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Δείτε, σχ. συζητήσεις, εδώ κι εδώ.
 

giorgosgoudi

Νέο μέλος
Για κάποιον που δεν δύναται να σπουδάσει τη βυζαντινή υπό την επίβλεψη κάποιου δασκάλου, αλλά με κάποιο τρόπο μαθαίνει όλα τα υπόλοιπα (πράγμα δύσκολο) το σωστότερο θα ήταν αρχικά να αγνοήσει τους χαρακτήρες ποιότητας. Την εκτέλεση τους θα την πετύχει ακούγοντας τους υπόλοιπους ψάλτες, πράγμα που καταφέρνουν και πάρα πολλοί μη ψάλτες. Βάλε ένα μικρό παιδί να επαναλάβει του λίθου σφραγισθεντος.. κατά 99% θα εκτελέσει και την πεταστη. Αν δεν το καταφέρει, κατά 99% δεν θα το καταφέρει ούτε στον καλύτερο δάσκαλο. Θυμάμαι το πώς στα πρώτα χρόνια μουσικής μια σειρά μαθητών πως ξεχώριζαν και άλλος προχωρούσε γρήγορα και έβγαζε τις ασκήσεις με φυσικότητα, άλλος πιο μέτρια και άλλος καθόλου, κολλαγε πχ 2 μήνες σε μια άσκηση κι ο δάσκαλος τον έστελνε σπίτι. Και κάποιοι αν και σταμάτησαν το μάθημα για τους δικούς τους λόγους, είχαν ήδη μάθει τόσα που έγιναν εξαιρετικοί εμπειρικοί ψάλτες. Κι άλλοι που μπορεί να ολοκλήρωσαν και να πήραν και ακαδημαϊκούς τίτλους, ψάλτες πραγματικοί που να ακούγονται ευχάριστα δεν έγιναν.
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Δείτε, σχ. συζητήσεις, εδώ κι εδώ.
Να προσθέσω ότι, αξιόλογο θεωρητικό, που δίνει αναλυτικά την εκτέλεση των χαρακτήρων της Ε.Β.Μ. κι όχι μόνο, είναι κι εκείνο του Γ. Ν. Κωνσταντίνου, έκδοση της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου. (Υπάρχει, ελεύθερο στο διαδίκτυο και το επισυνάπτω).
Σχ. θέμα στο "Ψ", εδώ.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
(Υπάρχει, ελεύθερο στο διαδίκτυο και το επισυνάπτω).
[Σημείωμα συντονιστή] Δεν κυκλοφορεί ελεύθερο και διαγράφηκε το αρχείο. Παρακαλώ την προσοχή σας!
 
Top