Mohamed Abozekry

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
O Αιγύπτιος Mohamed Abozekry, μαθητής του Naseer Shamma, αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση ουτίστα και αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ταλέντο στο ούτι παγκοσμίως. Γεννημένος το 1991 τελείωσε τις σπουδές στο ούτι στο φημισμένο Arab Oud House στο Κάιρο και έγινε δάσκαλος σε ηλικία μόλις 15 ετών. Το 2009 κέρδισε τον παγκόσμιο διαγωνισμό για ούτι στη Δαμασκό. Εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται στη Γαλλία, όπου δίνει συναυλίες με το εξαιρετικό δικό του σχήμα Heejaz, παίζοντας κυρίως δικά του έργα. Όλες οι συνθέσεις του είναι καταπληκτικές! Έχει φοβερή μουσικότητα και φαντασία, καθώς και άφθαστη δεξιοτεχνία. Είναι δε και κορυφαίος στην ταχύτητα, καθώς τη συνδυάζει και με μια εντυπωσιακή καθαρότητα στην πένα.

Λίστα με βίντεο του Abozekry έχει φτιάξει εδώ. Μια σύντομη επιλογή από τα καλύτερα:

Colors: η αγαπημένη μου σύνθεση του Abozekry, ακούστε το ΟΛΟ, είναι καταπληκτική μουσική και κυριολεκτικά απίστευτο κομμάτι...


Ταξίμι νιχαβέντ/κιουρντί: θα ξεχάσετε ό,τι ξέρετε από μινόρε ταξίμι...


Ταξίμι ραστ (ο Θεός να το κάνει...): θα ξεχάσετε ό,τι ξέρετε από ραστ... Το έπαιξε σε ηλικία 17 ετών στη Δαμασκό, όταν κέρδισε τον παγκόσμιο διαγωνισμό για ούτι.


Παρουσίαση στην αιγυπτιακή τηλεόραση. Ο Abozekry εξηγεί κάποια στυλ στο παίξιμο και παίζει στην αρχή ελεύθερα με αρπίσματα, μετά το γυρίζει στο ανατολίτικο και μετά από λίγο στο μπλουζ πεντατονικό και φυσικά οι παρουσιαστές μένουν κάγκελο... Στο τέλος παίζει και μια γνωστή δική του σύνθεση. Παιδιά, αυτά που παίζει ο τύπος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!


Και τέλος η Moga, ολόκληρη η εξαιρετική σύνθεση με τα αρπίσματα που απόσπασμά της έπαιξε στο πιο πάνω βίντεο:


Όσοι θέλετε, συνεχίζετε στη λίστα που παρέπεμψα. Μια συμβουλή: επειδή πολλά βίντεο μετά από λίγο καιρό σβήνονται από το youtube, σας συμβουλεύω αν σας αρέσουν να τα κατεβάζετε! Οι τρόποι είναι γνωστοί στον firefox: με το δοκιμασμένο πρόσθετο Download helper ή και με το Youtube mp3 podcaster, που κατεβάζει και σε mp3.
 
Top