Παιδιά, νομίζω ότι το θέμα κάπως μπερδεύεται. Κατά πρώτον και κύριον, συμφωνώ απολύτως με τους κυρίους Μανιάτη, Λιναρδάκη και Ζάχαρη σχετικά με το Δύναμις του Στανίτσα. ΟΝΤΩΣ, είναι σύνθεση του Στανίτσα αυτό το Δύναμις, η οποία σύνθεση χρησιμοποιεί το "μακάμι" του "Φερεκνάκ", ή, όπως το λέμε εμείς (μπας και μας θίξει κανένας που κοσμοποιούμε την εκκλησιαστική μουσική...) "ήχος τέταρτος φθορικός". Κατά την ταπεινή μου γνώμη (και ίσως κάνω λάθος, αλλά έτσι το διαβάζω) ο Κος Παπαδημητρίου θέλει να "χτυπήση" τον Άρχοντα σχετικά με αυτό το Δύναμις, ότι δεν είναι δικό του και άλλες σαχλαμάρες. ("Σαχλαμάρες" είπα; Συγνώμη.... εννοούσα "ἁνοησίες".)
Ας το εξετάσουμε λογικά και σταδιακά το θέμα (μιας που είμαι και εγώ προγραμματιστής υπολογιστών και πρέπει να σκεύτομαι λογικά): το "μακάμι" του Φερεκνάκ υπήρχε. Δεν νομίζω να το αμφιβάλει κανείς αυτό. Τα λόγια "Δύναμις, Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος αθάνατος, ελέησον ημάς" υπήρχανε. Και είναι μελοποιημένα σε διαφόρους ήχους. Καλό και αυτό. Ο Στανίτσας απλώς χρησιμοποίησε τον Ήχο δ' τον Φθορικό (το μακάμι του Φερεκνάκ, δηλαδή) για να συνθέση κι' αυτός κάτι δικό του όσον αφορά τον Τρισάγιον Ύμνον. Τώρα: άν πήρε την ιδέα από την Δοξολογία του Κιλτζανίδη, ή από τον Γρηγόριον, ή και από τον πατέρα μου, αυτό δεν έχει σχέσει. Το ζήτημα είναι το εξής, ότι η ΣΥΝΘΕΣΗ του συγκεκριμένου αυτού τροπαρίου είναι ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ. Κανείς δεν είπε ότι εφεύρε το μακάμι, ή ότι "αντέγραψε" την μελωδία της Δοξολογίας και την έκανε δικιά του, κτλ.
Δύο άλλα θα πω: πρώτον, ας κάνω έτσι ένα μικρό compare για να εξηγηθώ. Ο Ταλιαδώρος που σχεδόν ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ αυτό το Δύναμις του Στανίτσα και απλώς άλλαξε τις καταλήξεις, θα πούμε ότι είναι "δικό του";;; Φυσικά όχι. ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ μπορεί να είναι δικές του, αλλά την στιγμή που κατέγραψε περίπου το 95% από την όλη σύνθεση του Στανίτσα, ε, όχι και να πούμε ότι, "Εγώ ψάλλω το Δύναμις του Ταλιαδώρου το Φερεκνάκ." Άλλο χτύπημα στον Στανίτσα.
Δεύτερον (και τελευταίον), ας σεβαστούμε το όλο έργο του Στανίτσα, και ΙΔΙΩΣ σε αυτές τις περιπτώσεις που έκαμε το κάτι δικό του. Έχουμε όλους τους Στανιτσομαθής και Στανιτσογνώστες που λένε ότι "ξέφευγε" και "διέφθειρε" και "αλλοίωσε" και "έκανε του κεφαλιού του". Βαριέμαι να τα ακούω αυτά. Ο Στανίτσας, ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ που ήταν μέσα στο αίμα του λόγου της 25χρονης εμπειρίας του στα Πατριαρχεία (λίγος χρόνος είναι αυτός;

έγραφε αυτά που έγραφε. Και συγκεκριμένα σ' αυτό το Δύναμις του Φερεκνάκ, κοντέψανε μερικοί να τον σταυρώσουνε που έγραψε κάτι κοσμικό, κάτι το ξένο, κλπ κλπ. Και όμως, όπως το έγραψε το Δύναμις αυτό, νομίζω θα συμφωνήσετε ότι έχει άκουσμα ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΤΑΤΟ. Ο ήχος αυτός είναι μικτός, και ακούγεται σαν Ήχος πλ. δ' στην τριφωνίαν, με καταλήξεις στο ΖΩ του Βαρέως διατονικού. Δηλαδή, δύο ήχους που είναι στην παράδοση της εκκλησιαστικής μουσικής μας.
Πολλά έγραψα. Ο καθένας την γνώμη του, συμφωνό. Αλλά όχι και να λέμε του κεφαλιού μας σε δημόσιο τόπο...
Απόστολος