Σ' αυτό το σημείο χρειάζεται να διευκρινισθεί εάν η λεγόμενη σύνθεση αφορά μέλη που θα δημοσιευθούν ή γίνεται για προσωπική χρήση.
Στην πρώτη περίπτωση καλό θα είναι να αναφέρεται η προέλευση κάθε στοιχείου, τόσο το πρωτότυπο, όσο και το εισαχθέν, γιατί κι αυτό κάπου το άκουσες, αποκλείεται να το βρήκες μόνος σου. Κι όλα αυτά όχι τόσο για ηθικούς λόγους αλλά για ωφέλεια του κοινού, στο να μάθει την ιστορία της βυζαντινής μουσικής και να καταλαβαίνει τι ακούει. Οι συνθέτες κάθε εποχής εκφράζουν κάποιες αντιλήψεις.
Στη δεύτερη περίπτωση που η σύνθεση απλά θα ψαλεί στην εκκλησία, προφανώς δεν μπορείς να αναφέρεις κάπως τα παραπάνω στοιχεία, παρά μόνο στους παρευρισκόμενους στο αναλόγιο..
Αυτό με την εποχή γενικότερης παρακμής το ακούμε εδώ και αιώνες, μπορεί να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένο;
Συμφωνώ ότι τα κλασικά ή μάλλον τα προ-κλασικά μαθήματα (Δανιήλ & Πέτρος) έχουν μια περίεργη ομορφιά, η οποία οφείλεται στον ιδιαίτερο χειρισμό των μουσικών γραμμών. Στον περισσότερο κόσμο φαίνονται βέβαια ξένα όλα αυτά, πολύ ανατολίτικα και ολίγον βαρετά. Ψάλλοντάς τα μπορεί και συ να χαρακτηρισθείς αντιστοίχως, ή και πως δεν το 'χεις. Και έχω παρατηρήσει ότι οι "πετυχημένοι ψάλτες" και οι κεντρικοί ναοί τα αποφεύγουν προς όφελος "μελωδικότερων" ή "αρμονικότερων" συνθέσεων και όχι απαραίτητα μοντέρνων. Αυτό θα μπορούσε να μας προβληματίσει, πώς δηλαδή θα γινόταν εφικτό ο κόσμος να αγαπήσει και πάλι τα παλαιά μέλη.
Με χαρά πάντως παρατηρώ νέους ανθρώπους να ξεπερνούν το δισταγμό να ψάλουν πχ ένα χερουβικό ή κοινωνικό που ξεκινά από κάτω Δι, όπως το προχθεσινό κοινωνικό του Δανιήλ. Μέχρι τώρα αυτό θεωρείτο πολύ extreme..