Αγαπητέ Βασἰλειε,
Δεν έγραψα (ειλικρινά) με κακή πρόθεση (πιο πολύ με εύθυμη διάθεση), ούτε γενικεύοντας για όλους τους αγιορείτες πατέρες. Κρίμα που δεν είχα χώρο στο μηχάνημά μου για να αποδείξω του λόγου το αληθές. Πάντως είναι αλήθεια και όχι υπερβολή οτι ο συγκεκριμένος αξιοσέβαστος φυσικά πατέρας με τον οποίο συμψάλλαμε (φιλικώτατος ομολογώ) είχε αυτό το λίγο πιο "αμανεντζίδικο" ύφος - και φυσικά είναι αλήθεια οτι του αρέσει ο Καραμάνης και οτι η φωνή του μοιάζει και ταιριάζει σε τέτοιου είδους ψαλμωδία.
Παρεπιπτόντως γνώρισα και τον ιερέα του ναού όπου ψάλλεις - ευγενικότατος θα έλεγα...
Αγαπητέ Αθανάσιε χαίρε!!!!!~
Χαίρομαι για την αγαστήν επικοινωνία, η οποία προάγει τον διάλογο, και όλοι γινόμαστε καλύτεροι, και σοφώτεροι. Γηράσκω αεί διορθούμενος, όπως μας υπενθυμίζει ο καθ΄όλα αγαπητός κ. Διονύσιος Ανατολικιώτης.
Το θέμα δεν είμαστε εμείς, διότι εμείς γνωρίζουμε και τους επικοινωνιακούς ιδιωματισμούς μας. Το θέμα είναι οι τρίτοι μη ιεροψάλτες που μας παρακολουθούν.
Το θέμα του αμανέ, είναι θέμα προσωπικό του ''εκτελεστή'', διότι εγώ ως ''Καραμανικός'' τόσο από τα ακούσματα του Καραμάνη και των πολλών και άξιων μαθητών του δεν ενθυμούμαι να άκουσα αμανέ αλλά μόνον Ψαλμωδίες.
Ενημερωτικά όπως μου διηγείτο ο μακαρίτης ο πατέρας μου, ο Καραμάνης εις την νιότη του ήταν δεινότατος και εις τους αμανέδες. Σε κάποια Δημοτικά τραγούδια που τον άκουσα, είχα την αίσθηση ότι ένας Μεγάλος Ψάλτης τραγουδά και όχι ένας τραγουδιστής και αμανετζής.
Γνωρίζω πολύ καλά από αμανέδες, τους οποίους άκουγα παιδιόθεν, (σήμερα είμαι 60 χρονών) διότι οι μακαρίτες οι γονείς μους ήταν Μικρασιάτες, και με τους αμανέδες που τραγουδούσαν, τραγουδούσαν κυρίως θρηνωδώς την μεγάλη καταστροφή του Γένους το 1922, όπου χαθήκαν σχεδόν τα πάντα.
Συγνώμη με έπιααεν η πολυλογία.
Καλήν Ψαλμωδία αύριο σε όλους μας.
Βασίλης Κιαμηλίδης Βέροια.