Ψαλτοφωτογραφίες

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Κυριακή της Ορθοδοξίας 1955 Φανάρι (εκ του πατριαρχικού περιοδικού της εποχής "Ο Απόστολος Ανδρέας"). Αναγνωρίζει κανείς τα πρόσωπα;
Μπροστά από την εικόνα,που κρατουν οι δύο αρχιμανδρίτες,μήπως είναι ο Στανίτσας ένας εκ των τεσσάρων;
 

pfilippou

Παναγιώτης Φιλίππου
Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Σεραφείμ Φαράσογλου, αναγνώρισε αρκετά πρόσωπα (τα οποία έζησε και ο ίδιος στα παιδικά του χρόνια, μιας και μεγάλωσε μέσα στον Πατριαρχικό Ναό), καίτοι οι φωτογραφίες (διότι πρόκειται για δύο φωτογραφίες οι οποίες έγιναν ένα με κολάζ) είναι σε κακή ποιότητα.

Αναφέρω στην αγάπη σας τα πρόσωπα, σύμφωνα με την αρίθμηση:

1) Θρασύβουλος Στανίτσας.
2) Ο Νεωκόρος του Πατριαρχικού Ναού κ. Ιωάννης Βασιλειάδης (ο κυρ-Γιάννης, όπως τον ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Σεραφείμ), ο οποίος κρατούσε το διβάμβουλο εκτελώντας χρέη τοποτηρητού, μιας και είχε κοιμηθεί ο (μέχρι τότε) Άρχων Πριμικήριος Κωνσταντίνος Μακρίδης.
3) Ο εξ Ίμβρου Σωτήριος Πρίγκος (με επιφύλαξη).
4) Ο π. Δαμιανός Σιναΐτης (με επιφύλαξη).
5) Ο Τριτεύων Διάκονος Αγάπιος Ιωαννίδης (μετέπειτα Μητροπολίτης Σωζοπόλεως και κατόπιν Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων).
6) Ο Διάκονος της Σειράς Ευάγγελος Γαλάνης (μετέπειτα Μητροπολίτης Πέργης).
7) Η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας (και όπως τον χαρακτήρισε ο π. Σεραφείμ: ο πάντα μεγαλοπρεπής και ακούραστος).
8) Ο Αρχιδιάκονος Γεώργιος Ορφανίδης (μουσικολογιότατος, μετέπειτα Μητροπολίτης Καρπάθου).
9) Ο Δευτερέων Διάκονος Γαβριήλ Πρεμετίδης (μετέπειτα Μητροπολίτης Κολωνείας).
10) Ο Μέγας Εκκλησιάρχης π. Γεράσιμος Παυλίδης.
11) Ο Άρχων Μέγας Ρήτωρ της ΜΧΕ κ. Βλαδίμηρος Μιρμίρογλου (Νομικός).
12) Ο Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της ΜΧΕ κ. Αχιλλεύς Μόσχος (Νομικός).
13) Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Αιμιλιανός Ζαχαρόπουλος (μετέπειτα Μητροπολίτης Κώου).

Και μία παρατήρηση του π. Σεραφείμ: Ο Πατριάρχης όταν ιερουργεί στον Πατριαρχικό Ναό έχει πάντοτε τέσσερις (4) Διακόνους, ενώ εάν ιερουργεί Μητροπολίτης έχει δύο (2) Διακόνους. Στις περιφορές, τον Πατριάρχη συνοδεύουν ο Αρχιδιάκονος, ο Δευτερεύων, ο Μ. Εκκλησιάρχης και ο Μ. Πρωτοσύγκελλος. Οι δε Τριτεύων και Διάκονος της Σειράς ευρίσκονται μπροστά από τους αγίους Αρχιερείς.
 

Attachments

Last edited:

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Σε πρόσφατο αφιέρωμα στον Γ. Λαμπρόπουλο στο ieropsaltis.com, δημοσιεύονται φωτογραφίες από το αρχείο του ιδίου. Ενδεικτικά ξεχωρίζω αυτήν με τον δάσκαλό του Θεοδ. Γεωργιάδη κλινήρη ...
Παλαιότερες φωτογραφίες του ιδίου έχουν αναρτηθεί ΕΔΩ.
 
Στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκόβρυση Αττικής κατά την πανηγυρική αγρυπνία του έτους 1978 (28 Ιουλίου παλαιό ημερολόγιο), κυριολεκτικά πνιγμένος από το πλήθος των προσκυνητών!
Διακρίνονται οι Παλαιοημερολογίτες Επίσκοποι Αττικής και Διαυλείας Ακάκιος (στον θρόνο) και Κυκλάδων Γαβριήλ (Πνευματικός της Μονής).
 

Attachments

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
Ο μακαριστός Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Δημήτριος Σουρλαντζής με φοιτητές του στη Θεσσαλονίκη, μετά το πέρας υποδειγματικής Θ. Λειτουργίας
[από το αρχείο του πατέρα μου Παναγιώτη Αχιλλιά (τον οποίον υποδεικνύει το μαύρο βελάκι)]
 

Attachments

Ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Χ.Ταλιαδώρος με το Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ.τ.Χ.Ε. Ζάχου Νικολέρη εκ Βόλου, έξωθεν του Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη μετά την Θ.Λειτουργία της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2016.
 

Attachments

Περασμένα μεγαλεία... Ο πατέρας μου πέμπτος από δεξιά στην τελευταία σειρά.
Ολίγον δυσαρεστημένος (όπως μου είπε) διότι σαν αριστερός του δασκάλου του Φίλιππου Ράμφου (τρίτος καθήμενος δίπλα στον παπα-Γιαννάκη Καλογήρου) έπρεπε να κάθεται στην πρώτη σειρά.
Σημειωτέον ότι το δεξιό ψαλτήρι είχε μεγάλο βάθρο πίσω από τα 3 στασίδια του, σε κεκλιμένο επίπεδο (σκαλάκια) ώστε να βλέπουν όλοι το χοράρχη.
Από όλους αυτούς, τρεις μόνο ασχολήθηκαν συστηματικά με την ψαλτική με πρώτη φίρμα τον πατέρα μου, που μετά την εγκατάσταση τού δασκάλου του στην Οττάβα (Καναδά) όπου ιερώθηκε, έγινε περιζήτητος.
Οι περισσότεροι έχουν πεθάνει.
 

Attachments

Η φωτογραφία από τοπική εφημερίδα της Νέας Ερυθραίας τα λέει ΟΛΑ!!!
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι οι τρεις δεν βρίσκονται στη ζωή.
Καλεσμένοι σε γάμο, τιμητικά, (ή αλλιώς τόπο στα νειάτα) θείος πατέρας και αδελφός έβαλαν στη θέση τού πρωτοψάλτου τον... βοηθό τού άρχοντος Θρ. Στανίτσα.
 

Attachments

Μιχαήλ Τσαβαρής

Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ρόδου
Μετα απο πολυ καιρο λεω να ανεβασω μερικες νεες φωτογραφιες απο προσφατη επισκεψη μου στο Φαναρι..
Με τον Αρχ. Πρωτοψαλτη της ΜτΧΕ κ. Π. Νεοχωριτη
Με τον Αρχ. Δομεστικο κ. Δ. Παικοπουλο οπου τελεσαμε το μνημοσυνο του Θρασυβουλου Στανιτσα στην Παναγια του Περαν .
Με τον Οικ. Πατριαρχη κ.κ. Βαρθολομαιο
Στιγμιοτυπο απο τον εσπερινο στον Πατριαρχικο Ναο του Αγ. Γεωργιου.
 

Attachments

Παλαιά φωτογραφία προερχόμενη από το χωριό Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας Κύπρου, σήμερα δυστυχώς κατεχόμενη κοινότητα ύστερα από την τουρκική εισβολή. Στην φωτογραφία απεικονίζονται ο ιερέας Παπάνδρεας Μιχαήλ και ο Ιεροψάλτης Χαμπής Αντωνίου Γιωργούδης.
 

Attachments

Αναμνηστική φωτογραφία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρδίτσας το 1970. Δίπλα στον ιερέα, στα αριστερά του καθώς βλέπουμε την φωτογραφία, απεικονίζεται ο επί 67 έτη Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης (1930 - 2015) ο οποίος υπηρέτησε το αναλόγιο του προαναφερθέντως Ναού από το 1948 έως την κοίμησή του το 2015 και ο οποίος υπήρξε Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρδίτσας επί πολλά έτη.
 

Attachments

Φωτογραφία του Θεόδωρου Παπαδόπουλου ο οποίος διετέλεσε για αρκετά χρόνια ιεροψάλτης στην Εκκλησία των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στο χωριό του, την Ξυλοτύμβου της Κύπρου. Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Ξυλοτύμβου το 1901 και απεβίωσε στις 11-6-1971. Άσκησε διάφορα επαγγέλματα κατά την διάρκεια της ζωής του όπως γεωργός, μελισσοκόμος και εργάτης.
 

Attachments

Top