Χορωδία «Ηδύμελον» - Συναυλία (19-11-2010)

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής θα δώσει η χορωδία «Ηδύμελον», αύριο Παρασκευή 19-11-2010 και ώρα 8:00 μ.μ., στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του διήμερου(19-20/11) Φόρουμ "Πολιτισμός και Τουρισμός Β. Ελλάδας - Σταυροδρόμι Πολιτισμών" που διοργανώνεται απο το δημοσιογραφικό συγκρότημα Μακεδονία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνώντας καθημερινά στα τηλέφωνα 2310560361 (Νατάσα Τσιτλακίδου), 2310560311 (Δήμητρα Χονδροματίδου), 2310560000 (τηλεφωνικό κέντρο) ή στέλνοντας email στη διεύθυνση event@makthes.gr
 

Attachments

  • FORUM.jpg
    559.3 KB · Views: 21

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Ηδύμελον Βυζαντινός Χορός Άρθρο της εφημερίδας Μακεδονίας για την εμφάνιση του χορού μας στο Φόρουμ


Βυζαντινοί ύμνοι από το Ηδύμελον

Μετά τις παρουσιάσεις των παραγόντων, ελλήνων και ξένων, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη ημέρα εργασιών του Φόρουμ και τις πολλές και πικρές αλήθειες που ακούστηκαν, ήρθε ως βάλσαμο ψυχής η ερμηνεία βυζαντινών ύμνων από τον βυζαντινό χορό “Ηδύμελον”.
M005CNS30.jpg

Γνωστός από την επταετή παρουσία του, ο χορός, τον οποίο συγκροτούν ιεροψάλτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, άρχισε τη σύντομη συναυλία του με το κοντάκιον “Τη Υπερμάχω”, έναν ύμνο που γράφτηκε σε μια δύσκολη για τον ελληνισμό στιγμή το 676 μ.Χ. Ακολούθησε το απολυτίκιον για τον προστάτη της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο και στη συνέχεια μερικοί ύμνοι αποκαλυπτικοί του υψηλού επιπέδου των μελών του χορού “Ηδύμελον” αλλά και του ήθους με το οποίο ερμηνεύουν τους ύμνους. Άλλωστε, στόχος του χορού από την ίδρυσή του ήταν η μελέτη, η διάσωση και η γνωστοποίηση της βυζαντινής μουσικής, με κύριο μέλημα τη διατήρηση της αυθεντικότητάς της.
Η παρουσία τους στο φουαγιέ του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία του “Άξιον Εστί”, όπως τον απέδωσε ένας σημαντικός βορειοελλαδίτης μελετητής της βυζαντινής μουσικής, ο Αθανάσιος Καραμάνης.
Το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων στο τέλος της συναυλίας ήταν το ελάχιστο αντίδωρο που πρόσφεραν στα μέλη του χορού για την απόλαυση που τους είχαν προσφέρει.​
 
Top