Σεμινάριο Ψαλτικής Ι.Α.Α. '23-'24: μια πανεπιστημιακή αίθουσα για όλους


Το Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ και τη φροντίδα του Γ. Διευθυντού πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Νάκου, προσφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά το τμήμα Μορφολογίας Εκκλησιαστικού Μέλους και Διεύθυνσης Βυζαντινού Χορού.

Φέτος (δύο χρόνια μετά την έναρξή του στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Μουσικής της Ι.Α.Α, το επιτυχημένο Εργαστήρι, διατηρώντας τον χαρακτήρα του, όσον αφορά στην συγκρότηση και διεύθυνση Βυζαντινού Χορού, την μελέτη της μορφολογίας των μελών, και της επεξεργασίας μουσικού κειμένου (μέσω της αναγραφής σε αυτό σήμανσης ρυθμού, ισοκρατήματος και έλξεων), εμπλουτίζεται με σεμιναριακές διαλέξεις.

Έτσι στον φετινό κύκλο μελέτης προσφέρεται μια σειρά διαλέξεων, με επακολουθούσα συζήτηση και ερωτήσεις, που θα δίδονται από φιλοξενούμενους σημαντικούς πανεπιστημιακούς καθηγητές, ακαδημαϊκούς και διδάκτορες βυζαντινής μουσικολογίας, καθώς και καταξιωμένους δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων, με θεματολογία επί των πιο σπουδαίων ζητημάτων που απασχολούν τους ψάλλοντες: Λόγος και Μέλος, Οκτωηχία, Λειτουργιολογία, Τυπικό, Οργάνωση Ψαλτικών Χορών, Χρωματικό και Διατονικό γένος διαστημάτων, Ήχοι και Τρόποι, και πολλά ακόμη.

Την αρχική συνάντησή μας στις 3 Οκτωβρίου 2023, θα ανοίξει διάλεξη του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρωτοψάλτου και Χοράρχου Αχιλλέα Χαλδαιάκη, ενώ θα ακολουθήσουν σε καθορισμένες ημερομηνίες οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι ομιλητές του φετινού μας Σεμιναρίου:

(αλφαβητικώς)

Αλεξάνδρου Μαρία
Αναστασίου Γρηγόριος
Αποστολόπουλος Θωμάς
Γιαννόπουλος Εμμανουήλ
Δημητρακόπουλος Παναγιώτης
Καραγκούνης Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνου Γεώργιος
Λιάκος Ιωάννης
Παπαπετρόπουλος Περικλής
Πάρης π. Νεκτάριος
Σκαλτσής Παναγιώτης
Σπυράκου Ευαγγελία
Στρουμπάκης Μιχαήλ
Τσιαμούλης Χρήστος
Φίλιας Γέωργιος


Το πρόγραμμα διοργανώνεται και εφέτος υπό την φροντίδα του Πρωτοψάλτου και Δασκάλου της Ψαλτικής Τέχνης του Ιδρύματος Μουσικής κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη, και του Πρωτοψάλτου και Μουσικολόγου, κ. Γεωργίου Σάββα.

Διάρκεια προγράμματος: Οκτώβριος 2023 – Μάιος 2024
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 0030 697 2743 153
 
Last edited:

Diogenes

Νέο μέλος
Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης όχι μόνο «διά ζώσης», αλλά και μέσω διαδικτύου (webinar)!
 
Top