Ο Άγγελος εβόα - Φωτίζου, φωτίζου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Βλέποντας την πολύ αξιόλογη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Νίκου Ανδρίκου στην Πεμπτουσία, με έκπληξη άκουσα να αναπαράγει από τον υπολογιστή του μια ηχογράφηση του Πέτρου Μανέα εξαιρετικά σπάνια: την αργή Καταβασία της Θ' Ωδής του Αναστασίμου Κανόνος «Ο Άγγελος εβόα - Φωτίζου, φωτίζου». Αν έχουμε συλλέξει ολόκληρη τη δισκογραφία του καλλιτέχνη εδώ, θα πρέπει να προέρχεται από το δεύτερο αναγραφόμενο από τους δίσκους που ηχογράφησε για την εταιρία Gramophone στη Σμύρνη το 1911.

Απομόνωσα το ηχητικό. Στο βίντεο ξεκινάει λίγο μετά την αρχή του κομματιού, παίζει 2-3 δευτερόλεπτα και μετά το βάζει από την αρχή. Αυτό το μικρό αρχικό απόσπασμα χρησίμευσε στο να αποκαταστήσω ένα κομμάτι που είχε κατά την κυρίως αναπαραγωγή κάποια παράσιτα, καθ' ότι εξωτερική η ηχογράφηση της παρουσίασης.

Ευχαριστίες πολλές προς τον κ. Ανδρίκο που έφερε στην επιφάνεια αυτό το θησαυρό!
 

Attachments

  • Ο Άγγελος εβόα - Φωτίζου, φωτίζου.mp3
    7.4 MB · Views: 321

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Νομίζω πως ο ψάλλων στην ηχογράφηση είναι ο Γεροθεοδώρου και όχι ο Μανέας
Συγχωρήστε με, δεν είδα εγκαίρως την απάντησή σας. Με βασάνισε πολύ το θέμα αυτό, καθώς ο μόνος υποψήφιος δίσκος του Μανέα από τα ως τώρα γνωστά δεδομένα ήταν αυτός με την επιγραφή «Χριστός ανέστη - Ο Άγγελος εβόα», αλλά τον βρήκα παρακάτω αναρτημένο με διαφορετικό περιεχόμενο, το Δοξαστικό «Αναστάσεως ημέρα»:


Έτσι, σκέφτηκα να τον συγκρίνω με εγγραφές Γεροθεοδώρου και Θωμαΐδη, που ήταν του ιδίου φυράματος (βλ. για παράδειγμα σύγκλιση εκτελέσεων στο «Αναστάσεως ημέρα» και στο Κράτημα του «Και ευλογημένος» μεταξύ Μανέα & Θωμαΐδη, καθώς και στο «Άξιον εστίν» του Νεκταρίου Βλάχου από Μανέα και Γεροθεόδωρο). Διαπίστωσα πως η εγγραφή ταυτίζεται 100% με αυτή του Γεροθεοδώρου.


Συνεπώς, έχετε δίκιο, είναι ο Σεραφείμ Γεροθεόδωρος. Ήταν, όμως, δύσκολο να αποφευχθεί το λάθος: Εκτός του ότι στο βίντεο της παρουσίασης αναφέρεται εισαγωγικά το όνομα του Μανέα, είναι πολύ θολός ο ήχος ώστε να μη διακρίνεται ο λεγόμενος ευτελισμός του «ι», χαρακτηριστικό γνώρισμα του Γεροθεοδώρου...
 
Top