Αθανάσιε, το α' εωθινό (Εις το Όρος) ήταν η καυτή πατάτα της 1ης έκδοσης του βιβλίου μου. Μετά την έκδοση, διαπίστωσα ότι αυτό που έγραψα εγώ έχει ΤΕΣΣΕΡΙΣ διαφορές σε σχέση με το παραδεδομένο του Πέτρου Εφεσίου:
1. 1η σειρά: κλάσμα στο οΡΟΣ (ο Εφέσιος δεν έχει).
2. 1η σειρά: πεταστή με κλάσμα στο εΠΕΙγομένοις (Ο Εφέσιος έχει ολίγον+κεντήματα+απόστροφο).
2. 8η σειρά: κλάσμα στο ανάσταΣΙΝ (ο Εφέσιος δεν έχει)
3. τελευταία σειρά, πεταστή με κλάσμα στο Ε-πηγγείλατο (ο Εφέσιος σκέτη απόστροφο με κλάσμα).
Όπως λες και εσύ, είναι μικροδιαφορές και δεν αλλάζει ακουστικά το αποτέλεσμα. Είναι μάλλον διαφορές στη γραφή παρά στο άκουσμα.
Ομολογώ ότι το διαπίστωσα λίγο πριν εξαντληθεί η 1η έκδοση και έχασα τον ύπνο μου. Όχι επειδή αλλάζει ιδιαίτερα το εωθινό ως άκουσμα αλλά επειδή διατείνομαι ότι "Δεν πείραξα τίποτα από τα πρωτότυπα κείμενα".
Το ερώτημα είναι "γιατί το έκανα αυτό". Απάντηση: Δε θυμάμαι.
Οι πηγές μου όλες συμφωνούν με το "σωστό", άρα δε μπορεί να χρησιμοποίησα πηγή που το είχε έτσι. Ωστόσο, αν αντιπαραβάλουμε το Εωθινό α' των Μουσικοδιδασκάλων (ΨΒ 1869), είναι βέβαια διαφορετική μελοποίηση, ωστόσο στα παραπάνω 4 σημεία, είναι έτσι ακριβώς όπως τα έχω εγώ γράψει στη 1η έκδοση του βιβλίου μου.
Συμπέρασμα: Ή έκανα επίτηδες διασκευή δανειζόμενος από το Εωθινό α' των μουσικοδιδασκάλων σε εκείνα τα σημεία γιατί έτσι μου άρεσε καλύτερα, ή ενώ δακτυλογραφούσα είχα ανοιχτό και αυτό το εωθινό και κάπου έγινε βλακεία. (ταιριάζει άλλη λέξη εδώ αλλά ας μη την αναφέρουμε). Πιστέψτε όποια εκδοχή θέλετε από τις δύο, ή και άλλη δική σας.
Εγώ, όπως έγραψα παραπάνω, το διαπίστωσα όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Ντρεπόμουν να το αναφέρω, λέω "κάποιος θα το καταλάβει και θα μου πει", εσύ δηλαδή Αθανάσιε.
Προτρέπω να διορθώσετε όσοι έχετε την 1η έκδοση αυτά τα 4 σημεία και δηλώνω ότι θα πρέπει να προσέχω περισσότερο στο μέλλον.
Στη Β' έκδοση τα διόρθωσα (σιωπηρά), περιέχεται το α' εωθινό όπως το έχει ο Εφέσιος. Δηλαδή για να απαντήσω στην ερώτησή σου με μια φράση, "σωστό είναι το κείμενο της β' έκδοσης".
Στη σελίδα 645 στο λυμΑΙνομένων πρέπει όντως να υπάρχει μια απλή, στη Β' έκδοση την έχω προσθέσει.